Dobré odpoledne, prosím o radu ohledně krocana.Hledala jsem ve starých diskuzích,ale stále jsem nerozhodná. Loni jsme pořídili krůty, vše v klidu,ale pak sousedům utekl pes,rozerval pletivo a 3 krůťata zabil.Od té doby začal napadat naše pesany i nás. Vlastně ho obdivuji.Ale už mám obavu že někoho zraní, všude připravené klacky- bouchám proti němu na zem,ale občas sem někdo vejde a nemusím být v dohledu. Komplikuje veškerou práci v prostoru.
Nejspíš by měl skončit na pekáči,ale měl letos i loni 100% oplodněnost, krůťata krásně vodí,v noci ukryje pod křídla. Prostě vzorňák. Tak nevím, není ho škoda? Prosím o radu, jak by jste ho řešili vy? Dekuji
Chovali jsme krůty a krocan byl nejmilejší mazlíček mé 3-leté dcery. Doteď mi neodpustila, že jsem ho zařízl, když jsme chov ukončili a to jsem ho samotného kvůli ní choval ještě 2 měsíce po té co jsme už neměli krůty. Vždy se na ni čepýřil - ona to obdivovala, ale nikdy jí ani náznakem neublížil. Chovali jsme Bronzové a Naraganset. To co popisujete si nedovedu ani představit, ani vysvětlit. Jestli je tak dobrý, tak ho prodejte někomu, komu to nebude vadit. Kdybychom ještě měli krůty, bral bych ho hned.
No, nevím jestli se to bude ochráncům zvířat líbit, asi ne, ale mám takovou fintu na agresivního kohouta: chytnu ho pod oběma křídly a roztočím ve vzduchu ve stylu "Ruského kola" a točím s ním tak dlouho, až má zamotanou hlavu tak, že se neudrží na nohách... Pak si dá na nějakou dobu vždycky pozor a utíká přede mnou jen když mne uvidí. Není to sice nic ve stylu "a-la sluníčko", ale furt lepší, než aby mi děckám vydrápal oči... Přeberte si to, jak libo, ale pozor, 15-kg krocan není 2-kg kohout. Chce to chlapskou ruku, a volné prostranství, abyste mu o něco neurazili hlavu. A s citem, nelámat a netrhat křídla ani žádné jiné údy.
Děkuji moc, skutečně je tak dobrý.A pokud byste ho bral jako zkušený chovatel,tak je to pomoc v rozhodnutí si ho nechat. To "ruské kolo" zkusil párkrát partner,ale pomohlo to jen na chvilku a jen u něj. Já u toho tedy nebyla,ale dle popisu to soudim. Zkusím přeorganizovat
prostory ještě jinak. Prodat ho mě nenapadlo, že nebudu někomu nabízet takového zlořáda, ale možná by si ho někdo vzal.Jenže je pozdě, teď mají mrnata a už zase vodí. Je zvláštní, že když je zaháním, jsem parťák,ale pak zas naskakuje. Děkuji za pomoc,