Dotaz na líhnutí pod kvočnou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2019 17:35
petr008

XXX.XXX.193.159

Dobrý den, chovám Leghornské slepice s kohoutem a netroufám si nechat puštěnou líheň, když jsem v práci (rumunská výroba). Dokud byla manželka na mateřské, tak jsme líhli, ale teď to prostě nerisknu. Rád bych si pořídil kvočnu (hedvábničku nebo něco jiného). Pomocí které bych si obnovoval chovné hejno Leghornek. Prosím o instrukce, jak se líhne pomocí kvočny:

Jaká jsou nejlepší plemena slepic na Kvočny?
Jak slepici rozkvokat?
Jak a kde a z čeho jí udělat hnízdo tak, aby v něm vyseděla vejce?
K hnízdu jí dávat krmení a vodu? Co když jí tam budou chodit ostatní slepice nebo kohout jí to žrát?

Slepice, když sedí 21 dní, přece musí žrát a pít, tak jak to udělat? Nebo jí mám krmit normálně s ostatními a ona si na krmení z vajec "odskočí?" Nezachladí vejce?

Byl by někdo tak laskav a popsal mi stručně zásady a postup takového líhnutí?

Díky za ochotu a Váš čas. S pozdravem, P.

PS: nechci tímto postupem vytvořit křížence.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2019 18:02

Kvočna je během sezení na vejcích oddělená, nemůžete ji mít jen tak někde v hnízdu v kurníku mezi ostatními slepicemi. To odpovídá na otázku tři, čtyři i pět.

9.5.2019 18:12
petr008

XXX.XXX.193.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kvočna je během sezení na vejcích oddělená, nemůžete ji mít jen tak někde v hnízdu v kurníku mezi ostatními slepicemi. To odpovídá na otázku tři, čtyři i pět.

Díky, pochopil jsem správně, že bych ji mohl zavřít do prázdného chlívku a tam krmit během sezení na vejcích? Super, to bych ještě zvládl. Mám prázdný malý chlívek. Teď prosím o odpověď:

Jak slepici rozkvokat?
Jak a kde a z čeho jí udělat hnízdo?

PS: Jak starou slepici mám koupit, aby už letos mohla líhnout (od jakého stáří je schopná kvokat)?

Díky moc

9.5.2019 18:15

Na první otázku použijte google.

Odpověď na druhou otázku: kvočna není stroj. Taky se může stát, že nebude kvokat, když vy budete chtít nasadit.

A hnízdo je prostě hnízdo.

9.5.2019 18:31
petr008

XXX.XXX.193.159

Díky, díky, Je možné slepici rozkvokat tak, že se na hnízdě s vejci zavře do nějaké ohrádky, která jí znemožní slézt z vajec?

A hnízdo je prostě hnízdo . není hnízdo jako hnízdo. Je možné jí vystlat pneumatiku od auta slámou a vytvořit jí tak hnízdo? Kolem toho nějakou ohrádku s otvorem, kterým by si chodila žrát a pít?

9.5.2019 18:54
ančovička1

XXX.XXX.43.86

NE

9.5.2019 19:21
Erik Rosario

XXX.XXX.132.194

zial, slepica sa nerozkvoka len tak, podla info nema na to ani vplyv ci ma alebo nema kohuta. mne zacala kvokat jedna zo sliepok (este nemaju ani rok) aj vydrzala testovanie ale zisla z hniezda 11 den a tak sme museli vajicka doliahnut v liahni. niekto ma aj tri z 10 za rok a niekomu vobec ziadna. vraj by mala byt sliepka viac ako jednorocna aby bola lepsia kvocka ale ani to nie je zial zaruka.

ja som to robil tak isto ako moji stari rodicia, ked sme spozorovali, ze niektora zacala kvokat a zacala sediet v kurine na vajickach tak sa oddelila do samostatneho chlievika kde mala pripravene hniezdo vystlate slamou/senom to ulozit napriklad do bednicky do tohoto hniezda sa jej umiestna vajicka na kt. uz sedela v kurine alebo podkladky.

krmivo a vodu treba umiestnit tak aby bola nutena z hniezda zist ked sa chce najest napit aby sa vyspinila mimo hniezda a teda nie na vajicka. u nas to bolo tak cca 40 od hniezda.

ak vydrzi na novom mieste cca 24-48h sediet tak dostala uz vajicka kt mala vysediet a potom ju treba kontrolovat, ci je vsetko v poriadku, ci stale sedi na vajickach atd. ak by ich tam nechala ako sa stalo nam teraz, tak sa vajicka este dali zachranit, nam sa to podarilo

co sa tyka liahne, ja mam dve predpokladam ze obe vyrobene v Cine, stali cca 120 eur a mame ich zapojene cely cas aj ked nie sme doma a vsetko je v poriadku.

9.5.2019 20:53

petr008 napsal(a):
Dobrý den, chovám Leghornské slepice s kohoutem a netroufám si nechat puštěnou líheň, když jsem v práci (rumunská výroba). Dokud byla manželka na mateřské, tak jsme líhli, ale teď to prostě nerisknu. Rád bych si pořídil kvočnu (hedvábničku nebo něco jiného). Pomocí které bych si obnovoval chovné hejno Leghornek. Prosím o instrukce, jak se líhne pomocí kvočny:

Jak slepici rozkvokat?
Jak a kde a z čeho jí udělat hnízdo tak, aby v něm vyseděla vejce?
K hnízdu jí dávat krmení a vodu? Co když jí tam budou chodit ostatní slepice nebo kohout jí to žrát?

Slepice, když sedí 21 dní, přece musí žrát a pít, tak jak to udělat? Nebo jí mám krmit normálně s ostatními a ona si na krmení z vajec "odskočí?" Nezachladí vejce?

Byl by někdo tak laskav a popsal mi stručně zásady a postup takového líhnutí?

Díky za ochotu a Váš čas. S pozdravem, P.

PS: nechci tímto postupem vytvořit křížence.

Hedvábničky, orpingtonky, sumatránky, wyandotky apod.
Rozkvokat na povel těžko, může zabrat hnízdo s vejci, posadit slepici a přiklopit bedýnkou, ale je riziko, že sleze. Nebo dešťovou vodu a naklíčený ječmen, říká babská rada.
Hnízdo stačí bedýnka vystlaná slamou, suchým mechem, ořechovým listím.
Kvočnu vždy oddělit od zbytku hejna, měla by mít klid.
Kvočna během sezení pouze pije vodu a krmí se pšenicí.
Některé neslezou (moje hedvábky musím sundavat každý den), obvykle ale kvočna sleze. Pokud ji budte mít v chlívku, tak jí můžete dát krmení a vodu do opačného rohu a podle trusu poznáte ( páchnoucí hromada), že slézá. Ale podle mne je vhodnější ji z prostoru sezení vypustit jinam, aby se i proběhla a případně vypopelila.
Venčení pod kontrolou je lepší i proto, že víte, že někde dlouho necourá a vejce nezastydnou. Tady na iFauně je v článcích návod, jak líhnout pod kvočnou.

9.5.2019 22:14
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No, chlívek je dobrej, když je k dispozici. Jinak vyrobit samostatnou odchovnu (bedna tak 200x70x70 výška, otevírací shora, pro snadný přístup k čištění a kontrolu kuřat, vpředu malá vstupní dvířka s pletivem. Prosklené okno shora, když sedí, zakrývám ze 2/3 , aby měla příšeří. V rohu hnízdo ze sena, v protilehlém vodu a pšenici. Tato dchovna má samostatný malý výběh, kam kvočna může vyběhnout se vykálet, protáhnout si křídla a potom s kuřátky vyjít ven (podle počasí) vše je zastřešeno. Jakmile vidím, že slepice zůstává sedět v kurníku na vajíčkách a začíná vydávat kvokavé zvuky v noci ji přemístím na podkladky do odchovny. Denně kontroluji, odebírám snesená vajíčka a nechávám podkladky. Jakmile přestane snášet, vyměním podkladky za vajíčka. To už sedí pevně a z hnízda ji musím denně vyndavat. Malými dvířky se pak na hnízdo sama vrátí. Je nutné, aby byla oddělena od ostatních slepic, měla klid a příšeří. Potom probíhá vše bez problémů. Kvočny se mají vysazovat až po dovršení 12 měsíců. Mladší je třeba odkvokat, nemají ještě vytvořený mateřský pud, proto se často stává, že z hnízda odejdou.

20.5.2020 12:44
petan83

XXX.XXX.71.184

Zdravim, mam v lihni vejce zdrobnelych hamburcanek, ktere se maji v sobotu lihnout. Shodou okolnosti mi vcera slepicka zasedla na vajicka, nevim jestli ji to vydrzi, vejce sem ji odebral, nechci aby sedela a ted me napadlo, jestli neni blbej napad jestli ji to vydrzi, ze bych ji treba zitra podstrcil na ty zbyle dva dny par vajec z lihne. Nemate s tim nekdo zkusenost?

22.5.2020 12:04
ladd

XXX.XXX.170.103

Muzete pod kvocnu podlozit i vylihla kurata. Podklada se pozde vecer, skoro z tmy. Do rana si kvocna kurata a kurata kvocnu vtisknou. Brzo rano se pak zkontroluje reakce kvočny na kuřata. Dnes pod ní dejte pár vajíček nebo podkladků, ty pak vymněníte za kuřata.

22.5.2020 12:10
petan83

XXX.XXX.66.177

ladd napsal(a):
Muzete pod kvocnu podlozit i vylihla kurata. Podklada se pozde vecer, skoro z tmy. Do rana si kvocna kurata a kurata kvocnu vtisknou. Brzo rano se pak zkontroluje reakce kvočny na kuřata. Dnes pod ní dejte pár vajíček nebo podkladků, ty pak vymněníte za kuřata.

Dal sem pod ni jiz vcera tri podkladky abych otestoval jestli na nich bude poctive sedet, sedela poctive cely den a celou noc, rano uz bylo par vajec naklovlych takze ji vejce vymenim za podkladky.

22.5.2020 14:39
Eevulenka

XXX.XXX.86.101

Dobrý den, moje Hempširka sedí 19. den na vejcích a dnes jedno rozšlápla. Skořápky je půlka pryč, blanka docela drží, uvnitř je pískle, ale nevím , jestli to přežije. To mě mrzí. 🙁

22.5.2020 16:37
ladd

XXX.XXX.170.103

Eevulenka napsal(a):
Dobrý den, moje Hempširka sedí 19. den na vejcích a dnes jedno rozšlápla. Skořápky je půlka pryč, blanka docela drží, uvnitř je pískle, ale nevím , jestli to přežije. To mě mrzí. 🙁

Pod kvočnou hrozi rozmačkání. Kdysi tady někdo radil doinkubování pod lampou. Budete ale muset zajistit i vlhkost, aby blanka neseschla.

22.5.2020 20:05
ladd

XXX.XXX.170.103

Eevulenka napsal(a):

Toto udělejte také a na noc, spíše pípající vajíčka přijme. Osobně bych než vajíčka během líhnutí, podložil vylíhlá oschlá kuřátka.

22.5.2020 21:05
Erik Rosario

XXX.XXX.222.20

ladd napsal(a):
Pod kvočnou hrozi rozmačkání. Kdysi tady někdo radil doinkubování pod lampou. Budete ale muset zajistit i vlhkost, aby blanka neseschla.

cital som clanok, kde bolo uvedene pouzit kokosovy olej na otvorenu cast vajicka pri asistovanom liahnuti, ked nie je mozne vybrat mladatko naraz z vajicka z dovodu krvavych zil na blane.
ja som kokosovy olej este neskusal ale prave mozno tu by mohol pomoct mohol by udrzat vlhkost az do kedy sa ma kurca vyliahnut.

22.5.2020 22:18
Eevulenka

XXX.XXX.86.101

Tak nic, kuřátko nejevilo známky života, odstranila jsem ho z hnízda. Škoda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík