Prosím o radu. Potkávají se u mě dva názory, buďto že kohout je dobrý u slepic pro lepší snášku slepic, nebo naopak že mu slepice budou chtít sedět na vejcích a díky tomu nesnáší. Kohouta jsem si pořizovala pro klid v hejnu, a do budoucna se mi snad podaří i svá kuřátka vylíhnout. Ale nyní mi slepice už dobře tři týdny skoro nesnáší cca 30 slepic 7 vajec denně. Výběh mají obrovský, vodu, pšenici s krmnou směsi, brambory, kopřivy, těstoviny. Prosím poraďte, jestli mám kohouta dat raději pryč. Děkuji za rady :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Salatik
napsal(a):
Prosím o radu. Potkávají se u mě dva názory, buďto že kohout je dobrý u slepic pro lepší snášku slepic, nebo naopak že mu slepice budou chtít sedět na vejcích a díky tomu nesnáší. Kohouta jsem si pořizovala pro klid v hejnu, a do budoucna se mi snad podaří i svá kuřátka vylíhnout. Ale nyní mi slepice už dobře tři týdny skoro nesnáší cca 30 slepic 7 vajec denně. Výběh mají obrovský, vodu, pšenici s krmnou směsi, brambory, kopřivy, těstoviny. Prosím poraďte, jestli mám kohouta dat raději pryč. Děkuji za rady :)
Kohout na víně být může😄
Jinak kohout nemá na snášku vliv. Kvokají i slepice, které kohouta neviděly ani na obrázku a naopak nezakvokají slepice, které jsou celý život s kohoutem. Snáška se řídí snáškovým cyklem, na který kohout vliv nemá. Fena taky nebude hárat jen se psem, ostatně na ženskou ovulaci jistě taky nemá soužití s mužem vliv Na poklesu se může podílet ochlazení. Taky podle vašeho krmení mohou být ztučnělé (brambory, těstoviny). Nepíšete, jaké plemeno ći hybridy chováte, i to může mít vliv. Každopádně pro zdárné oplození vajec je jeden kohout na 30 slepic málo.
Také mohou někde snášet na hnízdo. Píšete o obrovském výběhu, naše mají také hodně prostoru i hodně hnízd, přesto si společně snáší pod podlahu seníku. Sbírala jsem najednou míň vajíček a tak jsem zapátrala a 2 hnízda po asi 14 vejcích. Udělala jsem díru do podlahy a jedno jsem jim nechala,tak vybírám tam.
No, nekdy je to i o život, tedy o jejich,. Naše 2 hybridky se naučily chodit snášet do seníku za balík sena, aniž jsmem to tušila. Když mi v březnu přivezli seno, tak. jsem jednu z těch dvou začala postrádat. Potom asi za 14 dní, nic netušíc, jdu dát koním seno a vyhrabala jsem zavalenou slepici i s vajíčky. Chudák pipka, jak byla soustředěná na snášení, tak ani nepípla a nechala se zavalit balíkem.
Děkuji všem moc za reakce. Kohouta si tedy ponecháme, a víně uděláme raději kus vepřového ;) Jinak slepice jsme si pořizovali roční z velkochovu. Ale máme je už tři měsíce a cca po měsíci se mi roznesli a snášeli krásných 24 vajec denně. A pak z ničeho nic se snáška zmenšovala až jsme měli jen 2 vejce, teď snesou alespoň těch šest, sedm.
A hnízdo mimo kurník už jsme taky k našemu překvapení našli, ale více než dvě tři vejce tam nejsou. Tak leda budeme muset důkladněji prohledat zahradu. A těstoviny a brambory dostávají jednou za týden. Většinou víkend jim udělám pestřejší. :D
Pořídili jsme ještě dalších 30 slepicek mladý pár týdnů, tak doufám že alespoň ty se roznesou. Ještě jednou děkuji všem za reakce, doufám že se pípi zpraví. :)
ančovička1
napsal(a):
😁to mě začínají moje maransky kvokat..neni nad vlasky,od 10 slepicek denně 9 -10 vajec..
Tak já jsem na ty Vlašky taky moc zvědavá, když si je všichni chválíte. Vzala jsem si od sousedky, která je chová vajíčka a strčila je naší Orpince. Příští týden se to má líhnout. A co dělate s těmi kohoutky? Likvidujete to hned, nebo je necháváte na polívku?
Zuzkaa
napsal(a):
Tak já jsem na ty Vlašky taky moc zvědavá, když si je všichni chválíte. Vzala jsem si od sousedky, která je chová vajíčka a strčila je naší Orpince. Příští týden se to má líhnout. A co dělate s těmi kohoutky? Likvidujete to hned, nebo je necháváte na polívku?
Jeste loni jsem je nechala asi 15 kohoutu na polivku,ale už nikdy!to máte pul roku krmeni a kohout sežere vic,nez slepicka,byli ve voliere,za pul roku z nich bylo tak pul kila masicka,jen tak do polivky..už nikdy vice!letos jsem je vsechny zlikvidovala,sotva ukázali hřebínky a mam jen slepicky..na maso budou brojleri😀na polivku jsou nejlepší slepice😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zuzkaa
napsal(a):
No, já to mám tak v plánu. Na maso mám orpingtoňáky, ty jsou masitý. Teď mám strach, aby se mi z toho nevylíhli samí vlašáci. No snad nějaká slepička bude ,oni se dají poznat, ti kohoutci, hned po vylíhnutí ne ? Jsem se někde dočetla.
to záleží na barevným rázu
Zuzkaa
napsal(a):
Tak jsem vyguglila, že rodobarvá je pouze vlaška šedoprsá. Budu muset počkat na ty hřebínky.
Sedoprsa?,vlaska rodobarva,jeji pojmenovani..take jsem je chovala,vlasky rodobarve...tam je to jasné,hned,jak oschnou..,slepicky nejsou tak výrazně barevné,jako koroptvi,ale kohouti jsou nádherni!😇