Kvocka brahmanka nemotorna

Brahmánky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2019 14:28
IvanaV

XXX.XXX.212.30

Dobry den, mame kvocku brahmanku. Je velmi nemotorna, ked sa vracia na hniezdo, vzdy postupa vsetky vajcia, vyse polovicu uz rozbila, ako po nich stupala s tymi papuckami. Uz ich ma len 6 a aj tak jej vzdy nejake vajce trci, co nezakryje. Teraz by sa jej mali liahnut kuriatka, tak som zvedava, kolko sa vyliahne z toho nizkeho poctu vajec. Ci nie su niektore aj zachladnute, ked ich takto divne zakryva.
Ma niekto podobnu skusenost? Alebo to bude tym, ze nasa je nejaka divna alebo tym, ze sedi prvykrat a este nema skusenosti?
Svedske kvetiny, ked kvocali, nerozbili vajcia, aj ked sedeli prvykrat. Je pravda, ze su lahsie, a na hniezdo sa vracali ako baletky :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2019 14:50

IvanaV napsal(a):
Dobry den, mame kvocku brahmanku. Je velmi nemotorna, ked sa vracia na hniezdo, vzdy postupa vsetky vajcia, vyse polovicu uz rozbila, ako po nich stupala s tymi papuckami. Uz ich ma len 6 a aj tak jej vzdy nejake vajce trci, co nezakryje. Teraz by sa jej mali liahnut kuriatka, tak som zvedava, kolko sa vyliahne z toho nizkeho poctu vajec. Ci nie su niektore aj zachladnute, ked ich takto divne zakryva.
Ma niekto podobnu skusenost? Alebo to bude tym, ze nasa je nejaka divna alebo tym, ze sedi prvykrat a este nema skusenosti?
Svedske kvetiny, ked kvocali, nerozbili vajcia, aj ked sedeli prvykrat. Je pravda, ze su lahsie, a na hniezdo sa vracali ako baletky :)

ne každá kvočna je dobrá, může to být tím, že je nezkušená, prvnička. Jinak se doporučuje rousným plemenům při hnízdění rousy ostříhat, právě kvůli eliminaci rozbíjení vajec

12.5.2019 14:58
IvanaV

XXX.XXX.212.30

Dakujem za radu, nabuduce jej ich skusim ostrihat, ci to pomoze.

12.5.2019 20:38
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Myslim,že ostrihanim rousu se tomu nezabrani,ja pod brahmami nelihnu,naopak honem utikam sebrat snesene vejce,aby ho kolegyne nerozslapala..jsou těžké,šlapou v hnízdě,jak slon v porcelánu..lihnu pod maranskami nebo v lihni,v bezpečí..

12.5.2019 20:42
IvanaV

XXX.XXX.212.137

Dakujem za reakciu. Kamaratka ma prehovorila na brahmanku, ked som zhanala kvocku, a takto to dopadlo. Naopak svedske kvetiny som ani netusila, ze mozu kvokat a zo 4 nam uz 3 sedeli, 2 uz vodia male kuriatka, jedna este sedi. Este som si kupila dorkinku, tak som na nu zvedava. A prvykrat mame pozicanu aj liahen :)

12.5.2019 20:54
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Hned bych zbyvajici vejce brahme vzala a dala jine kvocne,pokud ji mate ,zachranite aspon těch pár kuratek..lihen by take šla,ale musite ji prvně vyzkouset..kvocna kurata vylihne,budete je postupně odebirat a kvocna na sych muze sedět dál..samotna kurata se daji velice lehce odchovat bez kvocny..drzim palce..

12.5.2019 21:00
IvanaV

XXX.XXX.212.137

No dufam, ze nie je neskoro. Pozerala som ju naobed naposledy, ked som ju pustala vyvencit a jedno kuriatko bolo urcite zive vo vajicku. Presvietila som a bolo vidiet pohyby. Planovala som ju uz nerusit, zavrela som ju s tym, ze rano sa uvidi, bud alebo.

13.5.2019 14:59

Mám brahmánku pouze za účelem vysezení kuřat. Asi 4 vejce rozbila během inkubace a 2 kuřata po vylíhnutí, co jsem nestihl odebrat. Nakonec s odebíráním vyseděla 10 kuřátek. Protože jsem nechtěl, aby je při naklubávání rozmáčkla, tak jsem je nosil dolíhnout v líhni. A to se oplatilo. Ale je to šikovná holka. Z těch 10 kuřat měla 7 vlašek a z toho 6 slepiček a kohoutka. Jako by rozmačkávala ta vejce, ze kterých budou kohouti.
Ostatně ideální je, když nerozmačká nic. Proto doporučuji pod brahmánku umístit podkladky a současně zapnout líheň. Do té dát to, co chceme opravdu vylíhnout a odchovat. Až se vylíhnou v líhni kuřata, tak je dát slípce. Až po vybrání všeho ostatního, co je v hnízdě, aby je nerozmáčkly ty podkladky.

13.5.2019 15:49
IvanaV

XXX.XXX.233.82

Ja som chcela brahmanku pre to iste. Svedske kvetiny sme mali vtedy este male kuriatka, tento rok sa rozkvokali aj tie, aj brahmanka. Svedske kvetiny vsak nic nepomackali, len sa pod ne nevojde tolko vajicok. Dala som 9, a ked sa vyliahlo menej kuriatok, tak som jej potom prihodila.
Jedna svedska nam prijala len takej farby kuriatka ako mala svoje, sede a ciernozlte. Zlte a hnede nechcela. Druha si osvojila vsetko, co sme jej dali. Tak zavisi aj na kvocke. Ktovie, ci kazda brahmanka prijme podlozene kuriatka. Este som sa nerozhodla, ci to budem riskovat. Ale mam tu moznost, ze kamarat pojde pre kuriatka a vedel by mi priniest. Pocula som aj nazor, ze sa kvocke musi vyliahnut min. 1 kuriatko, aby vedela ze je mama a potom jej uz mozem aj podhodit kuriatka. Mala by ich osvojit. Ale vela ludi tvrdi, ze sa to da aj bez toho. Ze kvocke zoberu vajicka a podlozia kuriatka. No asi vsetko zavisi aj od povahy kvocky...

13.5.2019 16:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám brahmánku pouze za účelem vysezení kuřat. Asi 4 vejce rozbila během inkubace a 2 kuřata po vylíhnutí, co jsem nestihl odebrat. Nakonec s odebíráním vyseděla 10 kuřátek. Protože jsem nechtěl, aby je při naklubávání rozmáčkla, tak jsem je nosil dolíhnout v líhni. A to se oplatilo. Ale je to šikovná holka. Z těch 10 kuřat měla 7 vlašek a z toho 6 slepiček a kohoutka. Jako by rozmačkávala ta vejce, ze kterých budou kohouti.
Ostatně ideální je, když nerozmačká nic. Proto doporučuji pod brahmánku umístit podkladky a současně zapnout líheň. Do té dát to, co chceme opravdu vylíhnout a odchovat. Až se vylíhnou v líhni kuřata, tak je dát slípce. Až po vybrání všeho ostatního, co je v hnízdě, aby je nerozmáčkly ty podkladky.

No, poměrně dost složitý proces, jestli pak není jednodušší mít prostě kvočnu jiného plemene pokud už člověk nechce jen tu líheň.

13.5.2019 16:45
ančovička1

XXX.XXX.49.123

No, poměrně dost složitý proces, jestli pak není jednodušší mít prostě kvočnu jiného plemene pokud už člověk nechce jen tu líheň.

No,ja si myslim,že moc sikpvna holka neni,ani podložena kuraza nych ji nevěřila,chovam brahmy nejmin 5 let..ale nekdo zřejmě rád experimentuje,bohužel se živými tvorecky..

13.5.2019 16:52
IvanaV

XXX.XXX.233.82

Mne sa tiez osobne pacia viac tie svedske kvetiny ako kvocky, nemusela som spod nich kazdu chvilu vytahovat prasknute vajicka alebo mrtve kuriatka par dni pred vyliahnutim. Predtym nez som ju dostala tak som o brahmankach citala samu chvalu na to ake su kvocky.
Teraz som si radsej kupila dorkinku, pod nu sa tiez zmesti viac vajec a ze su to uzasne kvocky, su to tazsie plemeno, ale nepridu mi take nemotorne. Uvidim. Brahmanku uz nenecham kvocat do buducna som sa rozhodla. Viac starosti, nez osohu a este to je cloveku luto, ked vyhadzuje tie prasknute vajicka so zarodkami a mrtve kuriatka.
To je moja skusenost, mozno niekto iny ma sikovnejsiu kvocku brahmanku.

13.5.2019 18:25
ančovička1

XXX.XXX.49.123

Dobre jste se rozhodla,chybami se clovek učí,ja jsem brahmanku nikdy nenasazovala na vajicka,mě stacilo,když jsem viděla,jak šlape v těch právě snesenych,natož aby lihla kuřata,lihnu pod maranskami,jak jsem psala nebo v lihni,bez problémů

13.5.2019 19:05
IvanaV

XXX.XXX.233.82

Ja sa zvacsa snazim ucit sa na chybach druhych, nie svojich. Ale kedze mi brahmanku kazdy ospevoval, tak som nepredvidala takyto zaver :(
Aspon mam ponaucenie do buducna...

13.5.2019 19:08

IvanaV napsal(a):
Ja sa zvacsa snazim ucit sa na chybach druhych, nie svojich. Ale kedze mi brahmanku kazdy ospevoval, tak som nepredvidala takyto zaver :(
Aspon mam ponaucenie do buducna...

Nebo jste proste mel stesti na spatny kus. I to se stava.

13.5.2019 19:16
IvanaV

XXX.XXX.233.82

Aj to je mozne. Ale ked teraz citam, ze viacerym rozslapali vajcia, tak neviem... Aj v inej diskusii som to citala teraz prednedavnom. Keby som skor vedela...

13.5.2019 19:54
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Tak asi ten,kdo brahmanky jako kvocny opěvoval,nema takové kobyly,jako my😂

13.5.2019 20:01
IvanaV

XXX.XXX.233.82

Aj to je mozne, ze niektore su tarbave a niektore este viac tarbavejsie :D

13.5.2019 20:27

Ale pod brahmánkou můžete mít bez obav 20 kuřat, možná i 30. Záleží na velikosti kuřat, zda jsou velké či zdrobnělé/zakrslé. To kvočně velikosti vlašky je 20 kuřat už docela dost, pod tu nejvíc 15. Pod hedvábničku je maximum asi 15, ale nejlépe 10-12 kuřat.
Já se vždy snažím pod kvočny dát co nejvíce kuřat (proto je opodstatněné, proč je tu výhodná brahmánka). Protože u nás doma to nesnáší zbytek rodiny, největší odpor mají vůči kachňatům (mokro), ale kuřata taky nadělají a zavání. A navíc to žere kromě líhnutí ještě další elektriku za vytápění.
Brahmánka mi vylíhlé chodící kuře nezašlápla, akorát naklubaná kuřata a vejce.

15.5.2019 21:51
IvanaV

XXX.XXX.79.54

Tak este stale sa nic nevyliahlo. Ma uz len 6 vajec. Vyzera, ze su tam zive kuriatka. 2 boli uplne tmave a v ostatnych som videla tiez tmave ale malinke zilky tam este trosku bolo vidno. Je mi to zvlastne, ze stale nic, lebo je to dlhsie nez 3 tyzdne. 3 tyzdne dozadu v sobotu som ju podlozila vajcami a ratala som, ze o 3 tyzdne v nedelu max v pondelok by sa mohli liahnut. Uz je streda vecer a stale nic. Ked su tam tie zilky mali by byt zive, ci nie? Aby som ju zasa dlho netrapila sedenim. Ma s tym niekto skusenosti, ze by takto dlho trvalo liahnutie kuriat?
Jej niekedy aj vajicko trcalo spod nej, tak som jej ho zastrcila naspat, ci aj to nesposobuje pomalsie liahnutie, ze neboli stale pod nou, ale pri nej? Pritom ich nemala vela.
Chcela som ich strcit pod inu kvocku, ale uz nemam pod aku. Uz len jedna sedi a ta ma podsypane vajcia oraviek, co sme kupili. Uz sa jej viac nezmesti.

15.5.2019 21:57
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Uz vám sedi na oravkach aspoň týden?vejce vezměte a prosvitte,neoplodnena vyřaďte a hned budete mit mista dost..

15.5.2019 22:01
IvanaV

XXX.XXX.79.54

Vyzera, ze su vsetky oplodnene, vcera som presvecovala. U jedneho tmavsieho som si nebola ista, to sa neskor ukaze. Presvietila som po 4 dnoch, lebo sa nevedela chuda dostat na vajicka, sa jej pribuchli dvierka, ale vajicka su nastastie v poriadku.

15.5.2019 22:11

IvanaV napsal(a):
Tak este stale sa nic nevyliahlo. Ma uz len 6 vajec. Vyzera, ze su tam zive kuriatka. 2 boli uplne tmave a v ostatnych som videla tiez tmave ale malinke zilky tam este trosku bolo vidno. Je mi to zvlastne, ze stale nic, lebo je to dlhsie nez 3 tyzdne. 3 tyzdne dozadu v sobotu som ju podlozila vajcami a ratala som, ze o 3 tyzdne v nedelu max v pondelok by sa mohli liahnut. Uz je streda vecer a stale nic. Ked su tam tie zilky mali by byt zive, ci nie? Aby som ju zasa dlho netrapila sedenim. Ma s tym niekto skusenosti, ze by takto dlho trvalo liahnutie kuriat?
Jej niekedy aj vajicko trcalo spod nej, tak som jej ho zastrcila naspat, ci aj to nesposobuje pomalsie liahnutie, ze neboli stale pod nou, ale pri nej? Pritom ich nemala vela.
Chcela som ich strcit pod inu kvocku, ale uz nemam pod aku. Uz len jedna sedi a ta ma podsypane vajcia oraviek, co sme kupili. Uz sa jej viac nezmesti.

A při prosvěcování jste viděla pohyb? Myslím si, že pokud kuřata po tak dlouhé době nemají zobáček aspoň ve vzduchové komůrce a nevidíte, že se hýbou, je po nich.

15.5.2019 22:54
IvanaV

XXX.XXX.79.54

Pohyb som videla naposledy vcera, jeden chovatel v dedine mi poradil na chvilku ich ponorit do teplej vody, ze aby sa im podarilo vyklubat sa von. Dala som taku teplu vodu aka byva vo vajicku teplota. A len na chvilku ponorila a sup naspat pod kvocku.
Co mam robit? Co by ste mi poradila?
Jedno sa mi zdalo, ze som pocula tukanie, ale mohlo sa mi to zdat.
Niekde som citala, ze zavisi aj od plemena kolko dni trva inkubacia. Ale toto sa mi zda uz dlho.

15.5.2019 22:59

IvanaV napsal(a):
Pohyb som videla naposledy vcera, jeden chovatel v dedine mi poradil na chvilku ich ponorit do teplej vody, ze aby sa im podarilo vyklubat sa von. Dala som taku teplu vodu aka byva vo vajicku teplota. A len na chvilku ponorila a sup naspat pod kvocku.
Co mam robit? Co by ste mi poradila?
Jedno sa mi zdalo, ze som pocula tukanie, ale mohlo sa mi to zdat.
Niekde som citala, ze zavisi aj od plemena kolko dni trva inkubacia. Ale toto sa mi zda uz dlho.

Ponoření do teplé vody nepomáhá při líhnutí, ale pokud je ve vejci živé kuře, tak se vejce ve vodě hýbe. Ale stejně tak se hýbe na ruce, akorát ten pohyb je méně znatelný než ve vodě, kde to snadno vidíte.

Já teda když prosvěcuju vejce, co mají zpoždění, tak se řídím čistě tím, jestli vidím pohyb při prosvěcování. Když ne, tak vejce rozbíjím a vždycky tam bylo mrtvé kuře, případně kuře s velkým problémem, které by se samo stejně nevylíhlo.

16.5.2019 10:55
ladd

XXX.XXX.34.44

IvanaV napsal(a):

" .....3 tyzdne dozadu v sobotu som ju podlozila vajcami a ratala som, ze o 3 tyzdne v nedelu max v pondelok by sa mohli liahnut. ...."

V který den v týdnu nasazujete, tak v ten den za 3 týdny se mají kuřata líhnout. Ve Vašem případě to znamená, že se měla líhnout v sobotu (líhnutí může začít i v pátek večer (dle plemene a velikosti vajec).
Nejsou vajíčka nad míru ušpiněná od rozbitých vajec? V takovém případě se mohly zárodky zadusit. Nezaznamenala jste si špatně datum nasazení?

16.5.2019 18:25
IvanaV

XXX.XXX.233.30

Urcite nie, zaznamenala som si ho do kalendara, v ten isty tyzden, ale skor bola druha sliepka, tej sa uz vyliahli. Bolo to v ten isty tyzden. To mi vyratal jeden chovatel z dediny, ze ked vecer podkladam, ten den uz nemam ratat, ale az od toho dalsieho dna. A k tomu ponaraniu, ze to malo pomoct ako to kropenie vodou, skrupina mala zmaknut.
Pohyb nebol ziaden vo vajciach, to jedno co som si pamatala, ze v pondelok pipalo som rozbila a bolo tam mrtve kuriatko, nevedelo sa vydobat cez skrupinu len blanu prasklo. A ona mu nepomohla. Ostatne som videla, ze krasne nadobavaju vajicka, pomahaju kuriatkam von.
Takze vsetky budu mrtve.
Zaver je taky, ze nic sa jej nevyliahlo, ona sa vsak stale pyta na hniezdo.
Vajicka boli spinave normalne, no jedenkrat, ked jedno rozbila bol pod nou nenormalny puch aj to vajce hrozne smrdelo, ale spinave od neho bolo len jedno vajce. To som trosku utrela o slamu vtedy. Neviem ci vtedy sa udusili, ale to bolo cca tyzden pred liahnutim a toto co som rozbila bolo pekne vyvinute, chcelo sa klubat von z vajicka.

20.5.2019 18:38
IvanaV

XXX.XXX.215.188

Tak este mam pokracovanie. Ja uz som ju chcela odkvokat a manzelovi jej bolo luto, doniesol jej 5 malych 2dnovych kuriatok, hempsirok. V noci sme ich podlozili a ona ich prijala, ziadne nezasliapla a stale im rozprava a dohovara a ukazuje vsetko, co maju robit. Nakoniec ich pekne vodi, co ma velmi prekvapilo. Ja som jej uz nedavala nadeje, lebo ma nahnevala.
Tak do buducna, ked bude kvokat, necham ju sediet na umelych podkladkach a potom jej podhodime kuriatka. Aspon nam nebude luto tych vajec a nevyliahnutych kuriatok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík