Kačky čínske

Pižmovky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2019 22:09
Matis1411

XXX.XXX.19.169

Dobrý večer chcem sa spýtať či môžu byť kačky čínske normálne vonku lebo môj sused chová a ma ich vonku normálne sliepky ma zavreté ale kačky sú furt pri rieke nezadavi mu to nič??

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.5.2019 22:22

Ty čínské kačenky (správně pižmovky) mohou být přes noc venku a mají to rády. Na řece jsou relativně v bezpečí, při ohrožení mohou uniknout do vody. I když třeba takový norek je riziko, zvláště ale pro mladší ptáky. Umí totiž plavat a kromě ryb může napadnout vodní ptactvo. Dospělá pižmovka, která létá, hřaduje ráda na větvích a střechách. Kde je to bezpečnější. Nebo minimální při ohrožení ze břehu odletí.
Akorát v zimě je dobré je zavírat také kvůli mrazu, přeci jenom jsou to jihoameričtí ptáci a navíc mají bradavičnatost, která může omrznout.
Já mám venku (mimo zimu) zakrslé a divoké kačeny. Dříve jsem je striktně denně zavíral, ale později začaly zlobit a přestaly chtít. Od jara jsou venku a spí na trávě. Bez přístupu k vodní ploše, kam by se potopily v nebezpečí. A o žádnou jsem ještě nepřišel. Jenom o slepičí kvočnu v otevřené budce. Kachny se nedají a případně uletí. Mladé zavírám.
Měl jsem i ty pižmovky. Nezavíraly se od 4 týdnů a bylo to OK.

14.5.2019 22:26
Matis1411

XXX.XXX.19.169

A to nezadusi kuna alebo tak??

14.5.2019 22:42

Kuna většino neloví dospělou drůbež, pokud ta se nachází venku. Kuna chodí do kurníků. Hledá tam myši a potkany. A když tam potká slepice nebo i kachny, tak vidí neomezenou možnost a zabíjí, navíc je od slepic v podvědomém ohrožení, že ji uklovou, takže rychle škubá hlavy.
A nebo mohou kunu lákat ptačí vejce nebo mladé, když ne hlodavci. To pak taky zabije i starou kvočnu, aby se dostala k hnízdu. Ale dospělá pižmovka nebo kachna jí po výběhu uteče nebo po vodě uplave, nebo uletí. Kdybyste věděl, jakou mají kačeny vytrvalost. Kuna se raději nebude obtěžovat s velkými ptáky, když může žrát něco menšího a nevystavovat se riziku, že jí rána křídlem zlomí vaz.
Ale něco jiného jsou třeba lišky, které útočí i na pižmovky. Dospělec může uletět nebo utéct do vody. Tam už bez vody hrozí, že je liška požere. Ale ta to dělá po jedné a tak ty, které přežijí, se z toho poučí a dávají víc pozor.
Moje kachny (do váhy 1,5 kg) mi tam nic nedáví. Asi šelmy neví, že tam bývají. A nebo jim ty kachny vždy uletí.

15.5.2019 07:22
asperulo

XXX.XXX.104.1

Matis1411 napsal(a):
A to nezadusi kuna alebo tak??

Já bych byla opatrnější. Asi záleží, kde bydlíte. U nás každou noc chodí liška, kuny i jezevec a kdo ví co ještě. Lasička mi klidně proběhne po zahradě za bílého dne a to máme psy. Jsou na zahradě a jednou dokonce kunu na zahradě ulovili. Ale i tak pokud včas nezvřu - když se zdržíme ve městě, nebo tak, hrozí ztráty. Sousedi přišli i o housera právě husy české, což byla dost škoda. Našli ho odtaženého u plotu, pod plotem byla díra, ale nejspíš liška, ho tou dírou nestihla protáhnout, ale už byl bez života. Mají jezírko, ale houser nejspíš chtěl lišku zahnat a ta se nedala. V noci raději neriskuji, stačí jestřábi ve dne. S tím toho moc nenadělám ... Jinak je tu dost témat o tom, co mi "zabilo drůbež", když si to pročtete, tak vás to možná povzbudí k opatrnosti. Lepší zavírat, než potom různými zoufalými způsoby "odstaňovat" škodnou, která zjistí, že u vás se může nažrat...

Přidejte reakci

Přidat smajlík