Dobrý den, kačer (indický běžec) si včera něco udělal s nohou. Nechodí, noha hřeje a prst je oteklý viz. foto. Zespodu mi přijde, že má nějakou větší bouli než na druhé, nějaký výběžek. Zkoušela jsem, zda nejde vymáčkout, ale je to tvrdé. Když jsem to prohmatávala kačer se neškubal. Na poslední fotce je zdravá noha. Máte prosím nějakou radu, jak mu pomoci? Uvažuji, že ho zítra vemu k vetovi, ale kdyby někdo věděl co s tím, budu ráda za informace. Děkuji a hezký den.
dle veta je noha silně pohmožděná, rentgen jsme nedělali.bolí ho i ten kloub výš (koleno či co to je u ptáků), oteklé, hřeje. dostali jsme něco protizánětlivého a mám podávat každý den do zobáku.
včera jsem mu to dávala, ale tak polovina vytekla ven, tak budu ráda i za radu jak do něj dostat roztok do zobáku bez ztrát
Našim slepicím se párkrát udělaly na prstech boule, když praskly, vypadalo to přesně jako na obrázku 3. Když jsem se to někdy snažil rozříznout a vymačkat, byl vevnitř zatvrdlý hnis, ven to šlo špatně, i to slepici bolelo. Prst už nikdy nebyl zcela v pořádku, zůstal širší, neohebný. Řekl bych, že se to zde již kdysi řešilo a je to infekčního původu.
Podle obrázku 3 se mu spíše něco zabodlo do nohy a hnisá to, nebo se jedná o výše zmiňovanou bouli, než o pohmoždění.
ladd
napsal(a):
Našim slepicím se párkrát udělaly na prstech boule, když praskly, vypadalo to přesně jako na obrázku 3. Když jsem se to někdy snažil rozříznout a vymačkat, byl vevnitř zatvrdlý hnis, ven to šlo špatně, i to slepici bolelo. Prst už nikdy nebyl zcela v pořádku, zůstal širší, neohebný. Řekl bych, že se to zde již kdysi řešilo a je to infekčního původu.
Podle obrázku 3 se mu spíše něco zabodlo do nohy a hnisá to, nebo se jedná o výše zmiňovanou bouli, než o pohmoždění.
Ja jsem si pred par dny všimla,že mi kulhá,trošku,jedna mladá vlaska,hned jsem to neřešila a dneska jsem videla,že má na jednom prste svetlou bouli,jako vetsi hrách..musim ji chytit a jak píšete,rozriznout a vytlačit,vydezinfikovat..je to jen zánět z našlápu něčeho ostrého nebo ji mám zabit? K mvdr se mi zrovna nechce..
ančovička1
napsal(a):
Ja jsem si pred par dny všimla,že mi kulhá,trošku,jedna mladá vlaska,hned jsem to neřešila a dneska jsem videla,že má na jednom prste svetlou bouli,jako vetsi hrách..musim ji chytit a jak píšete,rozriznout a vytlačit,vydezinfikovat..je to jen zánět z našlápu něčeho ostrého nebo ji mám zabit? K mvdr se mi zrovna nechce..
Mám takový dojem, že se zde psalo, že je to něco infekčního. Po tom rozříznutí to nedopadalo úplně ideálně. Byla to taková žlutavá hmota, konzistence suchého tvarohu, vymačkat to šlo těžko, spíš vydloubat. Na slepici bylo vidět, že ji to bolí. Prst už zůstal zbytnělý a zatuhlý. Neřezejte napříč, ať nepřeříznete šlachu.
ladd
napsal(a):
Mám takový dojem, že se zde psalo, že je to něco infekčního. Po tom rozříznutí to nedopadalo úplně ideálně. Byla to taková žlutavá hmota, konzistence suchého tvarohu, vymačkat to šlo těžko, spíš vydloubat. Na slepici bylo vidět, že ji to bolí. Prst už zůstal zbytnělý a zatuhlý. Neřezejte napříč, ať nepřeříznete šlachu.
Tak jsem to tady našel, google: boule na noze
Vypadá to tedy na poranění a následnou infekci
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/926246/boule-na-noze?from-list=1#a2339498
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/836263/boule-na-noze?from-list=1#a1836513
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžete zkusit mast Ichtoxyl, mám s tím dobré zkušenosti u sebe i u koní.
etnies86
napsal(a):
dle veta je noha silně pohmožděná, rentgen jsme nedělali.bolí ho i ten kloub výš (koleno či co to je u ptáků), oteklé, hřeje. dostali jsme něco protizánětlivého a mám podávat každý den do zobáku.
včera jsem mu to dávala, ale tak polovina vytekla ven, tak budu ráda i za radu jak do něj dostat roztok do zobáku bez ztrát
Jednoducho na koniec striekacky natiahut hadicku a strcit az do krku.
Tetevava

XXX.XXX.64.137
Ano, s tou hadičkou mám taky supr zkušenost. Já jsem si stříkačku vzala do zverimexu a tam poprosila paní, ať mi na ní napasuje hadičku, kterou používají akvaristi. Vezměte si trošku delší, možná Vám to kačer "rozkousne" (zcvakne zobák a jak je ten okraj ostrý vroubkovatý, tak tu hadičku zničí), tak ať máte ještě kousek na výměnu nebo na příště. Stálo mě to asi 10,- Kč.
Ať se to podaří, hezký den.
Tetevava

XXX.XXX.64.137
Jo, a trochu mu zakloňte hlavu a narovnejte krk, jako když byste do něj cpala šišky.