Anna.hr

XXX.XXX.134.50
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s paratyfem (salmonelou) drůbeže u líhnutí a odchovu kuřat. Líhli jsme šumavanky, některé od našich slepic a dále jsme přikoupili jako novou krev vejce od jiného chovatele, z našich 16 vajec bylo vylíhnutých 13 kuřat, od jiného chovatele byla vejce viditelně méně životná, z 20 vajec se zárodky se vylíhlo pouze 8. Při dalším odchovu, zhruba ve 2 týdnech jsme začali pozorovat změny na kuřatech, některá byla zimomřivá, roztřepená křídla, ulepené zadečky...a většinou do druhého dne uhynou, postupně takto hynou všechna...domníváme se, že jsme si tedy s vejci v líhni přivezli i salmonelu. S kuřaty už nic neudělám, ale mohla bych se zeptat, jakým způsobem nejlépe vydesinfikovat nástroje, odchovnu, líheň? Bude stačit vše umýt například Savem? Případně jaká jiná opatření provést? Dospělá drůbež by snad se salmonelou neměla přijít do styku, ale kdyby přeci, jak dlouho by s tímto mohl být problém i u našich slepic?
Anna.hr

XXX.XXX.134.50
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všechny běžné dezinfekční prostředky ničí salmonely z prostředí, ale z bacilonosičů je nedostanete nikdy, takže pokud byste si nakazila dospělou drůbež, máte problém navždy. Až do depopulace chovu. Infekční můžou být také jakákoliv uzdravená kuřata nebo i kuřata, která se jeví zdravě, ale byla v odchovně s nemocnými.
Nicméně jediným průkazem salmonelózy je kultivace, tzn. čerstvě uhynulé kuře musí do laborky. Jinak je to jen hádání, jestli je to fakt paratyf nebo nějaké jiné septické onemocnění kuřat, nebo třeba plesnivé krmivo.
anna.hr

XXX.XXX.134.50
Moc děkuji za odpověď.