Dobrý den,
měla bych na vás dotaz, který jsem nenašla na internetu … Ráda bych letos měla kuřátka, ale naše slepice ne a ne se rozkvokat. Dnes mi byla nabídnutá týden kvokající kvočna. Má otázka tedy zní, zda je možné dát této kvočně ještě vajíčka nebo už to je moc pozdě na nasazení?
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tchib
napsal(a):
Dobrý den,
měla bych na vás dotaz, který jsem nenašla na internetu … Ráda bych letos měla kuřátka, ale naše slepice ne a ne se rozkvokat. Dnes mi byla nabídnutá týden kvokající kvočna. Má otázka tedy zní, zda je možné dát této kvočně ještě vajíčka nebo už to je moc pozdě na nasazení?
Děkuji
Můžete jí nasadit vejce. A nebo koupit do 4 dnů stará kuřata a rovnou jí dát kuřata. Třeba až 15 ks (normální velikost slípky), nebo jestli je větší, i více.

Tchib
napsal(a):
Dobře děkuji.
A taky by mě ještě zajímalo, jak dlouho může kvokat slepice před nasazením vajíček, aby nebylo pozdě?
Nejde o kvokani, ale zda sedi. Muze kvokat a nesedet, snaset atd. Takze musite posadit na hnizdo, nejlepe priklopit bedynkou nebo krabici, podlozit par vajen na zkousku a pokud nesleze, pak dat nasadova vejce.

Tchib
napsal(a):
No s tím mám ne moc dobrou zkušenost, kdy slepice seděla v hnízdě, tak jsme ji tam dali vajíčka a po nějaké době, prostě sedět přestala, malé zárodky byly v polovině (+-) svého vývoje... Tak proto se ptám, aby se neopakovala situace z minula.
To když uletí z hnízda, se s ní nesmíte štvát a narvat ji zpátky, přiklopit, přinutit. Nebo koupit (půjčit) líheň a případná opuštěná vejce dolíhnout.
Tchib
napsal(a):
Dobře děkuji.
A taky by mě ještě zajímalo, jak dlouho může kvokat slepice před nasazením vajíček, aby nebylo pozdě?
Nasadil bych kvočnu kvokající maximálně 14 dnů, to už je ale na hraně, spíše 10 dnů. Záleží i na plemeni, netuším jak dlouho vydrží sedět třeba hedvábnička.

Hedvábička vydrží sedět až 5 týdnů. Když má klid.

jitka ou
napsal(a):
Dobrý den,
je nějaký způsob, jak podnítit slepici, aby začala kvokat?
Babská rada: dešťová voda k pití a krmit naklíčeným ječmenem.
nebo zkusit nechat v hnízdě pár podkladů navíc