Užitkovost - rousná zakrslá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2019 08:15
petr008

XXX.XXX.193.159

Dobrý den,

v různých zdrojích jsem se uvádí, že užitkovost slepic plemene Rousná zakrslá je 100 - 150 vajec za rok, ALE také se uvádí, že: Rozdíl v produkci vajec je jak mezi jednotlivými barevnými rázy, tak liniemi.
Prosil bych chovatele tohoto plemene o zkušenosti, které barevné rázy, či linie Rousné zakrslé tedy mají největší užitkovost, případně které jiné plemeno zakrslých slepic snáší nejvíce? Děkuji za odpovědi a Váš čas. Zdravím, P.

21.5.2019 09:00
vegh

XXX.XXX.57.103

petr008 napsal(a):
Dobrý den,

v různých zdrojích jsem se uvádí, že užitkovost slepic plemene Rousná zakrslá je 100 - 150 vajec za rok, ALE také se uvádí, že: Rozdíl v produkci vajec je jak mezi jednotlivými barevnými rázy, tak liniemi.
Prosil bych chovatele tohoto plemene o zkušenosti, které barevné rázy, či linie Rousné zakrslé tedy mají největší užitkovost, případně které jiné plemeno zakrslých slepic snáší nejvíce? Děkuji za odpovědi a Váš čas. Zdravím, P.

Rousná zakrslá je okrasná plemeno.užitkovu vlasnost máju naj-naj velsumky malé.velké vajičká ako niektoré velké plemená.

21.5.2019 12:44
petr008

XXX.XXX.76.218

Dobrý den, děkuji za odpověď. Zajímají mě skutečně zakrslá plemena a na internetu jsem našel, že zdrobnělá velsumka je středně těžké plemeno.
Existují i jiné zakrslé slepice než zakrslá rousná, která by nesla víc než zakrslá rousná? Z toho co jsem ale vyčetl mně co se týká snášky vajec nejlépe vychází právě zakrslá rousná. Je to prosím tak, nebo se mýlím? A pokud tomu tak je, prosím, který barevný ráz nebo linie snáší z rousných zakrslých nejvíc? Díky, zdravím, P.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2019 13:08

petr008 napsal(a):
Dobrý den, děkuji za odpověď. Zajímají mě skutečně zakrslá plemena a na internetu jsem našel, že zdrobnělá velsumka je středně těžké plemeno.
Existují i jiné zakrslé slepice než zakrslá rousná, která by nesla víc než zakrslá rousná? Z toho co jsem ale vyčetl mně co se týká snášky vajec nejlépe vychází právě zakrslá rousná. Je to prosím tak, nebo se mýlím? A pokud tomu tak je, prosím, který barevný ráz nebo linie snáší z rousných zakrslých nejvíc? Díky, zdravím, P.

Velsumka je středně těžké plemeno. Zdrobnělá velsumka je něco jiného, viz vzorník
do 1 roku:
kohout ',0 - 1,2 min. 0,8 max. ',4
slepice 0,8 - ',0 min. 0,6 max. ',2
nad, rok:
kohout ',' -1,4 min. 0,9 max. ',6
slepice 0,9-1,2 min. 0,7 max. 1,4

jinak údajně by měly být slušné nosnice basetky.

a zakrslé rousné u nás do kontroly užitkovosti nikdo nedává, takže platí, že internet snese všechno.je to okrasná liliputka, jak to ponese právě vám je ve hvězdách.

21.5.2019 14:04
vegh

XXX.XXX.57.103

petr008 napsal(a):

Velsumky malé onič niesu večé ako rousná.a vajíčká rouzná má 30-35g.velsumka 40-50g umne su dvoročné nosnice ktoré maju aj 55-60g.naj večé problém je že kuratá su večé polovica kohut.

21.5.2019 14:05
petr008

XXX.XXX.76.218

Díky moc za info. Ty Basetky jsou nádherné, nevíte prosím, kde by se daly sehnat?

21.5.2019 15:25
petr008

XXX.XXX.76.218

vegh napsal(a):
Velsumky malé onič niesu večé ako rousná.a vajíčká rouzná má 30-35g.velsumka 40-50g umne su dvoročné nosnice ktoré maju aj 55-60g.naj večé problém je že kuratá su večé polovica kohut.

A kolik prosím snesou vajec ze rok? Díky.

21.5.2019 16:30

petr008 napsal(a):

A třeba pan gůgl by mnohé zodpověděl...
Třeba http://www.jardatravnicek.estranky.cz/clanky/velsumky-rezave-koroptvi---zdrobnele.html

21.5.2019 16:51
petr008

XXX.XXX.193.159

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A třeba pan gůgl by mnohé zodpověděl...
Třeba http://www.jardatravnicek.estranky.cz/clanky/velsumky-rezave-koroptvi---zdrobnele.html

Díky, zrovna na této stránce o užitkovosti nic není.

21.5.2019 17:00

petr008 napsal(a):
Díky, zrovna na této stránce o užitkovosti nic není.

http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/uzitkovost-drubeze.aspx

21.5.2019 19:25
vegh

XXX.XXX.57.103

petr008 napsal(a):

Okolo 140-150 do roka čim krmíte.klasika menéj smeska viac.

21.5.2019 19:40
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ja chovám 15 slepicek milflerek a 4kohouty,hejno je napůl tříbarevné,druha polovina modrá izabela..minulé dva měsíce snasely holky snad 15 vajec denně,teď,v květnu zacaly kvokat,snaska na 5-6ks,nechala jsem 3 sedět na vejcich,ostatni se "snažím" odkvokat😂..moc to nejde,jen ji pustim,že už ji to přešlo,začne hned kvokat znovu😁mršky jedny..po kvokacim obdobi jeste snáší až do podzima..ale snasku vubec neřeším,mám je pro radost😇🐔🐔🐔..

21.5.2019 22:06
asnipetr

XXX.XXX.51.35

Zdravím,
jsem si skoro jist, že jsem v nějaké literatuře četl, že zakrslá rousná je poměrně užitečná. Vejce sice menší, ale je jich poměrně dost. Co je ale taky důležité a tady nezaznělo, že prý hmotnost snesených vajec na jednotku krmení je prý docela slušná. Takže užitkovost u tohoto plemene vůbec není zanedbatelná, není to tedy jen okrasné plemeno. Samozřejmě, že vejce budou menší...
Bohužel o těch barevných rázech tam asi nic nebylo, aspoň si nevzpomínám.
Moc jsem tedy nepomohl...
Pěkný den!
Petr

22.5.2019 10:44
petr008

XXX.XXX.76.218

asnipetr napsal(a):
Zdravím,
jsem si skoro jist, že jsem v nějaké literatuře četl, že zakrslá rousná je poměrně užitečná. Vejce sice menší, ale je jich poměrně dost. Co je ale taky důležité a tady nezaznělo, že prý hmotnost snesených vajec na jednotku krmení je prý docela slušná. Takže užitkovost u tohoto plemene vůbec není zanedbatelná, není to tedy jen okrasné plemeno. Samozřejmě, že vejce budou menší...
Bohužel o těch barevných rázech tam asi nic nebylo, aspoň si nevzpomínám.
Moc jsem tedy nepomohl...
Pěkný den!
Petr

Také zdravím,

právě naopak, zkušenosti a rady chovatelů jsou pro praxi nejcennější. Děkuji mnohokrát. P.

22.5.2019 11:52
petr008

XXX.XXX.76.218

ančovička1 napsal(a):
Ja chovám 15 slepicek milflerek a 4kohouty,hejno je napůl tříbarevné,druha polovina modrá izabela..minulé dva měsíce snasely holky snad 15 vajec denně,teď,v květnu zacaly kvokat,snaska na 5-6ks,nechala jsem 3 sedět na vejcich,ostatni se "snažím" odkvokat😂..moc to nejde,jen ji pustim,že už ji to přešlo,začne hned kvokat znovu😁mršky jedny..po kvokacim obdobi jeste snáší až do podzima..ale snasku vubec neřeším,mám je pro radost😇🐔🐔🐔..

Zdravím Vás,

my jsme měli do teď Leghorny a co se týká užitkovosti, velmi s nimi spokojeni. I kohout byl jak se patří krásný a neohrožený hlídač hejna , takže útočil na všechny a všechno kolem. Jeho kykyrykoty spolehlivě budily o půl třetí ráno všechny sousedy kolem. To by nevadilo - je naší svatou povinností, nás chovatelů, vrátit vesnici punc venkova , že ano. Ale nakonec jsem ho fešáka stejně prodal, protože s ním nebyla žádná sranda, skákal na děcka i dospělé a byla otázka času, kdy někomu vydrápe oči. Také leghorny jsou strašně plaché až to člověku leze na nervy. Navíc nemají žádnou kvokavost, což je na jednu stranu výhoda, na druhou stranu se už nechceme piplat s líhní. Takže se rozhodujeme pro změnu plemene. Chceme nějaké zakrslé plemeno, ale ne jenom na okrasu, něco co by pokud možno také co nejvíce snášelo, protože krásy a radosti se člověk nenají . No a samozřejmě chceme pro děti něco barevného. Takže pátrám na netu, ale nejlepší ze všeho jsou zrkušenosti a rady chovatelů. Takže velké díky a ještě jednou zdravím, P.

22.5.2019 15:46
jo012810

XXX.XXX.101.35

petr008 napsal(a):
Zdravím Vás,

my jsme měli do teď Leghorny a co se týká užitkovosti, velmi s nimi spokojeni. I kohout byl jak se patří krásný a neohrožený hlídač hejna , takže útočil na všechny a všechno kolem. Jeho kykyrykoty spolehlivě budily o půl třetí ráno všechny sousedy kolem. To by nevadilo - je naší svatou povinností, nás chovatelů, vrátit vesnici punc venkova , že ano. Ale nakonec jsem ho fešáka stejně prodal, protože s ním nebyla žádná sranda, skákal na děcka i dospělé a byla otázka času, kdy někomu vydrápe oči. Také leghorny jsou strašně plaché až to člověku leze na nervy. Navíc nemají žádnou kvokavost, což je na jednu stranu výhoda, na druhou stranu se už nechceme piplat s líhní. Takže se rozhodujeme pro změnu plemene. Chceme nějaké zakrslé plemeno, ale ne jenom na okrasu, něco co by pokud možno také co nejvíce snášelo, protože krásy a radosti se člověk nenají . No a samozřejmě chceme pro děti něco barevného. Takže pátrám na netu, ale nejlepší ze všeho jsou zrkušenosti a rady chovatelů. Takže velké díky a ještě jednou zdravím, P.

Rousná zakrslá je skutečně pěkná drůbež, ale snáška není u ní prioritou. Ale jak někdo výše uvedl, že poměr spotřeby krmiva k vaječné hmotě je velmi dobrý. Slušnými nosnicemi mezi zdrobnělinami je zdrobnělá hepmšírka měděně červená. Není tak barevně atraktivní, ale patří mezi pěkné a užitkové nosnice. Většinou jsou klidné a kohouti nebývají agresivní...

22.5.2019 16:11
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Milflerky nesou poměrně dobře,ale jsou to sezonni slepicky,na jare co slepicka,to vejce kazdy den,potom chteji sedět a vyvést mladé,jsou vzorne matky a kuratka vodi dlouho..potom ještě snáší do podzimu,ale asi v říjnu končí a odpocivaji..znovu mi zacinaji snášet az na jaře,asi v březnu..nikdy jsem jim snášku nepocitala,ale spotřebu vajec máme dost velkou,děti a vnoučata toho spotrebuji dost..tak každý rok musim zajistit mladé velké slepicky,které začnou snášet na podzim a nesou i v zimě😀mám vlašky koroptvi a jejich krizenky s maranskou,letos to budou vlašky a rodajlendky,tak jsem na ne zvědavá😀

22.5.2019 16:27
petr008

XXX.XXX.193.159

ančovička1 napsal(a):
Milflerky nesou poměrně dobře,ale jsou to sezonni slepicky,na jare co slepicka,to vejce kazdy den,potom chteji sedět a vyvést mladé,jsou vzorne matky a kuratka vodi dlouho..potom ještě snáší do podzimu,ale asi v říjnu končí a odpocivaji..znovu mi zacinaji snášet az na jaře,asi v březnu..nikdy jsem jim snášku nepocitala,ale spotřebu vajec máme dost velkou,děti a vnoučata toho spotrebuji dost..tak každý rok musim zajistit mladé velké slepicky,které začnou snášet na podzim a nesou i v zimě😀mám vlašky koroptvi a jejich krizenky s maranskou,letos to budou vlašky a rodajlendky,tak jsem na ne zvědavá😀

Děkuji Vám, prosím dotaz: Nekříží se Vám kohout Vlašák s Milflerkami nebo naopak kohout Milfler s Vlaškami? Zajímá mě jestli některá z těchto možností je nebo jsou obě možnosti možné? Tohle by mě moc zajímalo, zda je to technicky možné. Díky za odpověď. S pozdravem, P.

22.5.2019 17:51
milan22

XXX.XXX.65.204

Mrkněte na vlákno ZDROBNĚLÉ SLEPICE S VYSOKOU SNÁŠKOU,

22.5.2019 18:40
ančovička1

XXX.XXX.49.123

petr008 napsal(a):
Děkuji Vám, prosím dotaz: Nekříží se Vám kohout Vlašák s Milflerkami nebo naopak kohout Milfler s Vlaškami? Zajímá mě jestli některá z těchto možností je nebo jsou obě možnosti možné? Tohle by mě moc zajímalo, zda je to technicky možné. Díky za odpověď. S pozdravem, P.

😀nekříží,nemám je spolu..vlasky maji svůj kurnik s výběhem,mam je i s maranskami,ale milflerky chovam jinde,maji krytou volieru s vybehem do zahrady a žijí s brahmankami😁kohout brahmak je tak veliky,že si jich vubec nevšímá a naopak..rousni kohoutci se s brahmakem snaseji pratelsky,žádné šarvátky😁..ale verim,že vlašak by mohl milflerku pojimat,neni zas tak veliký a naopak,nevim,kohoutci jsou asi trochu mali,to by se asi nepodařilo..

22.5.2019 23:45

Dobrý den.
Zajimavý dotaz a proto na něj rád odpovím.Před časem jsem se ptal předsedy klubu chovatelů Rousné zakrslé drůbeže,který barevný ráz Rousných zakrslých snáší nejvíc.Z jeho zkušeností to je barevný ráz RZ stříbřítě porcelánový a černý.Co se týká velikosti násadových vajec jsou největší právě u RZ stříbřitě porcelánových.U ostatních barevných razů je to slabší.Samozřejmě zaleží ze které linie pocházejí a jak chovatel provadí plemenitbu.Já jsem líhl více barevných rázů,proto jsem dokázal porovnat násadová vejce,především velikost.Tohle jsou naše poznatky a zkušenosti v klubu,které se nemusí zhodovat s ostatními chovateli.Záleží na spoustě souvislostí v chovu,aby tomu takto bylo.Pokud budete potřebovat konkretní radu,rád vám odpovím.

Jednatel klubu Rousné zakrslé drůbeže Jaroslav Trávníček

Přidejte reakci

Přidat smajlík