HiDuck

XXX.XXX.212.5
Zdravím všechny,
prosím o radu - zkoušíme letos poprvé kuřata na výkrm - kalimero Super Master (kohout má mít cca 5kg ve 3 měsících), původně jsem je chtěl rozdělit do dvou skupin a vytvořit jim " kuřecí traktor" pro přesouvání po vypasení. Nakonec, ale asi zůstanu jen u oploceného výběhu, který dle potřeby přesunu. Na noc chci kuřata zavírat a řeším, jak velký " kurník" jim vytvořit - jde o cca 2 měsíce, počítám s tím, že po měsíci (2 měsíce stará) začnu s porážkou, takže těch předpokládaných 5kg dosáhne cca 20 kuřat, když to dobře půjde. Jak velký budou potřebovat prostor, dát jim tam i hřad, popř. vodu a krmení na noc? Děkuji všem za konstruktivní odpovědi ;-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hřad nemusíte řešit. Potřebují to dobře podestlat (a často přistýlat).
Přímo velikost kurníku-záleží na celkovém počtu kuřat. Minimálně počítejte s tím, že by každé kuře mělo mít možnost se pohodlně rozvalit a nejméně na dosah zobáku plochu okolo. Když to si představíte (odhad) jako plochu pro kuře, tak to vynásobíte počtem ks a máte to. Vypadat to může jako něco typu staré nízké králíkárny, použít můžete dřevo, OSB desky aj. materiály.
Ono krmení a vodu jim můžete dávat i ven. Ale větší bouda se vždy hodí. Když to lze tak jim to můžete hodit do toho kurníku. Ale není to nutné.
Uvedených 5 kg ve tří měsících mi přijde trochu přehnané. Tak za tu dobu váží výkrmová husa, ne kuře. Jestli chcete 5 kg kohouty, tak myslím, že budete čekat tak pět až šest měsíců. A budete to muset dost valit výkrmovou směsí a obecně dobře vykrmovat, šrot, brambory, kukuřice, pečivo... Nemám sice s výkrmovými kuřaty zkušenosti, ale tříměsíční kuře a 5 kg, to mi nejde do hlavy. Jestli by to vůbec dovedlo chodit.

A v noci nežerou a nepijí, protože je tma, leda byste svítil. Neplést s vodní drůbeží. Ta zas by žrala i v noci.
HiDuck

XXX.XXX.212.5
No nejsem si jistý, jestli nežerou a nepijí, resp. - budou mít měsíc, nesvítím (místnost s oknem na sever) a při kontrole navečer, cca 21-21,30 ještě některá u krmení i vody jsou, ze začátku jsem je kontroloval už v 5 ráno a vody ubylo cca 1/2, takže myslím, že jim stačí jen trochu světla(měsíc). Jinak vím, že většinou leží a spí, ale ten úbytek vody přes noc mě prostě překvapil, učím se
HiDuck

XXX.XXX.212.5
Jsem zvědavý, než jsem je pořídili, četl jsem si tady recenze na kalimera, jelikož byla dost rozdílná, rozhodli jsme se to zkusit, klasické brojlery jsme nechtěli. Z nabízených selekcí - natur, red...., holokrčka, atd. jsem zvolil Super XL (vylepšený Super Master), má být nejvíc podobný brojlerovi. Udávané hmotnosti prý dosahují - při profi směsi na volno v halách. Teď dostávají klasickou BR1 a BR2, budu přecházet na mix pšenice, kukuřice, hrách. Pečivo, celá pšenice, naklíčenou zatím překvapivě nechtějí. Občas mám z práce masokostní piliny z bourací pily, po nich se můžou utlouct, rozhodně netrpí kanibalismem ani oštipováním peří. Máme jich 40, 5 z nich jsou takoví chcípáčci (nejmenší slepička ve 3 týdnech 170g), ale zbytek ve třech týdnech 450-750g a neplatí, že nejtěžší jsou kohouti, slepičky směle konkurují. Uvidíme - Andrejova "vodní" kuřata jsem neměl už 10 let, teď na Velikonoce jsme dostali bio a vzpomněl jsem si na chuť upečeného kuřete dřív, tak to chceme vyzkoušet.
HiDuck

XXX.XXX.212.5
Hřad jsem řešil, že kuřata jsou dost živá, pořád po něčem skáčou, dostali kus větve, krabici, nejoblíbenější místo je napáječka nebo zásobní krmítko, i když se na tom moc dlouho neudrží - prostě cokoli vyššího než podlaha, i kdyby to bylo jen o 5cm ;-) . Už jsou skoro dopeřená, jen na hrudní kosti nejméně, myslel jsem, že je to od toho ležení, pamatuji si brojlery, a ti vypadali příšerně, právě jak se nehýbali a stále leželi.
Dobrý den, Kalimera i Super Master jsem v minulých letech měl a letos zase mám. Super Master je hodně podobný klasickým brojlerům a těm bych hřady nedával jsou i dost nároční na výživu. Uvidíte za pár dní nebo týdnu jak se ta kuřecí záliba ve výškách ztratí a budou raději sedět na zemi jak buchty. Někteří těch 5 kg dají. Kalimero je mi asi sympatičtější. Sice trochu pomaleji roste ale je odolnější, shánčlivější a živější. Slepice brzy a celkem pěkně nesou a maso je moc chutné. Tak ať Vám pěkně rostou!
Tady je vidět jak funguje reklama. Také mne dostala. Před pár lety jsem si je pořídil také. Vůbec nic jsem o nich nevěděl, pouze co bylo v reklamě. V boudičce po kachnách jsem udělal hřady asi 10cm nad zemí aby neseděli na podlaze z 8 cm širokého prkna. Při kydání jsem to jenom nadzvedl. Krmil jsem venku pod přístřeškem a to míchanicí kopřiv a kukuřično pšenično ječného šrotu. Do výběhu jsem jim pohazoval ještě celou kukuřici. Je pravda že narostli na váhu pět kilo a slepice dokonce pět a půl, ale né za dva měsíce a při porážce jsem z nich vyndal přes kilo sádla a ze slepic ještě víc. Stejně to dopadlo i další rok při krmení směsí BR. Pokud jsem porážel dřív tak na nich moc masa nebylo, protože mají velké silné kosti. Přitom ohromná spotřeba krmení. To je moje zkušenost s kalimerem. Dnes mám mnoho kohoutů vlašek a porážím od dvou měsíců kdy jsou jako křepelky a chuť je vynikající až do stáří šesti měsíců. Porážet od dvou měsíců je u mne nutnost, neboť jich mívám sedmdesát až sto ročně. Tímhle vás nechci od kalimera odradit, to ani v nejmenším. Ať se vám chov daří.
Minulý rok som prvý raz vyskúšal kalimero a to čo Gyron v reklame uvádza sa zhruba splnilo. Za 3 mesiace 5kg je nezmysel, to môže dosiahnuť iba brojler. Kalimero nie je na intenzívny chov zatvorený v malom priestore a kŕmený iba zmeskou, na tu sú brojlere. Mne chodili v menšom trávnatom výbehu, po asi 2,5 mesiacoch som prestal dávať zmesku, porážal som ich postupne cca asi 2 mesiace podľa veľkosti. Jednu som pre zaujímavosť nechal ako bude znášať. Samozrejme nie je to rentabilne, lebo zožerie veľa a znáška je priemerná.
Něco o kuřatech kalimero včetně foto najdete na mém blogu http://www.na-ovcarne.cz/kurata-kalimera/
Na 40 ks 1 pytel K1, jeden pytel K2 a potom šrot z pšenice, kukuřice, ječmene a kopřivy. Ty šrotuji zároveň s obilím.
Máme je druhý rok a naprostá spokojenost. Vozí je p. Krejčí z Gyronu.
napsal(a):
Hřad nemusíte řešit. Potřebují to dobře podestlat (a často přistýlat).
Přímo velikost kurníku-záleží na celkovém počtu kuřat. Minimálně počítejte s tím, že by každé kuře mělo mít možnost se pohodlně rozvalit a nejméně na dosah zobáku plochu okolo. Když to si představíte (odhad) jako plochu pro kuře, tak to vynásobíte počtem ks a máte to. Vypadat to může jako něco typu staré nízké králíkárny, použít můžete dřevo, OSB desky aj. materiály.
Ono krmení a vodu jim můžete dávat i ven. Ale větší bouda se vždy hodí. Když to lze tak jim to můžete hodit do toho kurníku. Ale není to nutné.
Uvedených 5 kg ve tří měsících mi přijde trochu přehnané. Tak za tu dobu váží výkrmová husa, ne kuře. Jestli chcete 5 kg kohouty, tak myslím, že budete čekat tak pět až šest měsíců. A budete to muset dost valit výkrmovou směsí a obecně dobře vykrmovat, šrot, brambory, kukuřice, pečivo... Nemám sice s výkrmovými kuřaty zkušenosti, ale tříměsíční kuře a 5 kg, to mi nejde do hlavy. Jestli by to vůbec dovedlo chodit.
Mastery jsem zkoušel.na směsi to udělá.je to v zásadě brojler ale ten prostor je dle EU 33kg/m2.pokud ale budou mít pohyb tak váhy nedosáhneme a maso bude tuhé jak podrážka.omezit pohyb a co by nazobaly jim dejte vy a 5kg mít budou.ja mám K-AVI s porazím je o váze 4kg a věku 60-120 dní ve 120 dnech bez problémů 6kg.