Prostor pro kuřata na výkrm

Kalimero
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

HiDuck

28.5.2019 16:15
HiDuck

XXX.XXX.212.5

Zdravím všechny,
prosím o radu - zkoušíme letos poprvé kuřata na výkrm - kalimero Super Master (kohout má mít cca 5kg ve 3 měsících), původně jsem je chtěl rozdělit do dvou skupin a vytvořit jim " kuřecí traktor" pro přesouvání po vypasení. Nakonec, ale asi zůstanu jen u oploceného výběhu, který dle potřeby přesunu. Na noc chci kuřata zavírat a řeším, jak velký " kurník" jim vytvořit - jde o cca 2 měsíce, počítám s tím, že po měsíci (2 měsíce stará) začnu s porážkou, takže těch předpokládaných 5kg dosáhne cca 20 kuřat, když to dobře půjde. Jak velký budou potřebovat prostor, dát jim tam i hřad, popř. vodu a krmení na noc? Děkuji všem za konstruktivní odpovědi ;-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2019 17:56

Hřad nemusíte řešit. Potřebují to dobře podestlat (a často přistýlat).
Přímo velikost kurníku-záleží na celkovém počtu kuřat. Minimálně počítejte s tím, že by každé kuře mělo mít možnost se pohodlně rozvalit a nejméně na dosah zobáku plochu okolo. Když to si představíte (odhad) jako plochu pro kuře, tak to vynásobíte počtem ks a máte to. Vypadat to může jako něco typu staré nízké králíkárny, použít můžete dřevo, OSB desky aj. materiály.
Ono krmení a vodu jim můžete dávat i ven. Ale větší bouda se vždy hodí. Když to lze tak jim to můžete hodit do toho kurníku. Ale není to nutné.

Uvedených 5 kg ve tří měsících mi přijde trochu přehnané. Tak za tu dobu váží výkrmová husa, ne kuře. Jestli chcete 5 kg kohouty, tak myslím, že budete čekat tak pět až šest měsíců. A budete to muset dost valit výkrmovou směsí a obecně dobře vykrmovat, šrot, brambory, kukuřice, pečivo... Nemám sice s výkrmovými kuřaty zkušenosti, ale tříměsíční kuře a 5 kg, to mi nejde do hlavy. Jestli by to vůbec dovedlo chodit.

28.5.2019 17:57

A v noci nežerou a nepijí, protože je tma, leda byste svítil. Neplést s vodní drůbeží. Ta zas by žrala i v noci.

HiDuck

28.5.2019 19:20
HiDuck

XXX.XXX.212.5

No nejsem si jistý, jestli nežerou a nepijí, resp. - budou mít měsíc, nesvítím (místnost s oknem na sever) a při kontrole navečer, cca 21-21,30 ještě některá u krmení i vody jsou, ze začátku jsem je kontroloval už v 5 ráno a vody ubylo cca 1/2, takže myslím, že jim stačí jen trochu světla(měsíc). Jinak vím, že většinou leží a spí, ale ten úbytek vody přes noc mě prostě překvapil, učím se

HiDuck

28.5.2019 19:36
HiDuck

XXX.XXX.212.5

Jsem zvědavý, než jsem je pořídili, četl jsem si tady recenze na kalimera, jelikož byla dost rozdílná, rozhodli jsme se to zkusit, klasické brojlery jsme nechtěli. Z nabízených selekcí - natur, red...., holokrčka, atd. jsem zvolil Super XL (vylepšený Super Master), má být nejvíc podobný brojlerovi. Udávané hmotnosti prý dosahují - při profi směsi na volno v halách. Teď dostávají klasickou BR1 a BR2, budu přecházet na mix pšenice, kukuřice, hrách. Pečivo, celá pšenice, naklíčenou zatím překvapivě nechtějí. Občas mám z práce masokostní piliny z bourací pily, po nich se můžou utlouct, rozhodně netrpí kanibalismem ani oštipováním peří. Máme jich 40, 5 z nich jsou takoví chcípáčci (nejmenší slepička ve 3 týdnech 170g), ale zbytek ve třech týdnech 450-750g a neplatí, že nejtěžší jsou kohouti, slepičky směle konkurují. Uvidíme - Andrejova "vodní" kuřata jsem neměl už 10 let, teď na Velikonoce jsme dostali bio a vzpomněl jsem si na chuť upečeného kuřete dřív, tak to chceme vyzkoušet.

HiDuck

28.5.2019 20:00
HiDuck

XXX.XXX.212.5

Hřad jsem řešil, že kuřata jsou dost živá, pořád po něčem skáčou, dostali kus větve, krabici, nejoblíbenější místo je napáječka nebo zásobní krmítko, i když se na tom moc dlouho neudrží - prostě cokoli vyššího než podlaha, i kdyby to bylo jen o 5cm ;-) . Už jsou skoro dopeřená, jen na hrudní kosti nejméně, myslel jsem, že je to od toho ležení, pamatuji si brojlery, a ti vypadali příšerně, právě jak se nehýbali a stále leželi.

29.5.2019 06:20
.tumash1983.

XXX.XXX.243.157

Dobrý den, Kalimera i Super Master jsem v minulých letech měl a letos zase mám. Super Master je hodně podobný klasickým brojlerům a těm bych hřady nedával jsou i dost nároční na výživu. Uvidíte za pár dní nebo týdnu jak se ta kuřecí záliba ve výškách ztratí a budou raději sedět na zemi jak buchty. Někteří těch 5 kg dají. Kalimero je mi asi sympatičtější. Sice trochu pomaleji roste ale je odolnější, shánčlivější a živější. Slepice brzy a celkem pěkně nesou a maso je moc chutné. Tak ať Vám pěkně rostou!

29.5.2019 08:42
horal

XXX.XXX.13.30

Tady je vidět jak funguje reklama. Také mne dostala. Před pár lety jsem si je pořídil také. Vůbec nic jsem o nich nevěděl, pouze co bylo v reklamě. V boudičce po kachnách jsem udělal hřady asi 10cm nad zemí aby neseděli na podlaze z 8 cm širokého prkna. Při kydání jsem to jenom nadzvedl. Krmil jsem venku pod přístřeškem a to míchanicí kopřiv a kukuřično pšenično ječného šrotu. Do výběhu jsem jim pohazoval ještě celou kukuřici. Je pravda že narostli na váhu pět kilo a slepice dokonce pět a půl, ale né za dva měsíce a při porážce jsem z nich vyndal přes kilo sádla a ze slepic ještě víc. Stejně to dopadlo i další rok při krmení směsí BR. Pokud jsem porážel dřív tak na nich moc masa nebylo, protože mají velké silné kosti. Přitom ohromná spotřeba krmení. To je moje zkušenost s kalimerem. Dnes mám mnoho kohoutů vlašek a porážím od dvou měsíců kdy jsou jako křepelky a chuť je vynikající až do stáří šesti měsíců. Porážet od dvou měsíců je u mne nutnost, neboť jich mívám sedmdesát až sto ročně. Tímhle vás nechci od kalimera odradit, to ani v nejmenším. Ať se vám chov daří.

29.5.2019 10:15
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Take jsme se nachytalu na reklamu s kalimerem..kazde kure bylo jiné,některé rostlo,druhé jak obycena slepice..rostly dvakrát dele, než brojler..už nikdy vice😂..ale at si to každý vyzkouší sám,za mě jedině brojler,pri spravnem krmeni ma za dva měsíce 3kila a hodne dobrého masa👍

29.5.2019 11:13
mini

XXX.XXX.61.179

Minulý rok som prvý raz vyskúšal kalimero a to čo Gyron v reklame uvádza sa zhruba splnilo. Za 3 mesiace 5kg je nezmysel, to môže dosiahnuť iba brojler. Kalimero nie je na intenzívny chov zatvorený v malom priestore a kŕmený iba zmeskou, na tu sú brojlere. Mne chodili v menšom trávnatom výbehu, po asi 2,5 mesiacoch som prestal dávať zmesku, porážal som ich postupne cca asi 2 mesiace podľa veľkosti. Jednu som pre zaujímavosť nechal ako bude znášať. Samozrejme nie je to rentabilne, lebo zožerie veľa a znáška je priemerná.

7.6.2019 11:22
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.50.122

Něco o kuřatech kalimero včetně foto najdete na mém blogu http://www.na-ovcarne.cz/kurata-kalimera/
Na 40 ks 1 pytel K1, jeden pytel K2 a potom šrot z pšenice, kukuřice, ječmene a kopřivy. Ty šrotuji zároveň s obilím.
Máme je druhý rok a naprostá spokojenost. Vozí je p. Krejčí z Gyronu.

18.11.2019 15:03
Terrax

XXX.XXX.254.214

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hřad nemusíte řešit. Potřebují to dobře podestlat (a často přistýlat).
Přímo velikost kurníku-záleží na celkovém počtu kuřat. Minimálně počítejte s tím, že by každé kuře mělo mít možnost se pohodlně rozvalit a nejméně na dosah zobáku plochu okolo. Když to si představíte (odhad) jako plochu pro kuře, tak to vynásobíte počtem ks a máte to. Vypadat to může jako něco typu staré nízké králíkárny, použít můžete dřevo, OSB desky aj. materiály.
Ono krmení a vodu jim můžete dávat i ven. Ale větší bouda se vždy hodí. Když to lze tak jim to můžete hodit do toho kurníku. Ale není to nutné.

Uvedených 5 kg ve tří měsících mi přijde trochu přehnané. Tak za tu dobu váží výkrmová husa, ne kuře. Jestli chcete 5 kg kohouty, tak myslím, že budete čekat tak pět až šest měsíců. A budete to muset dost valit výkrmovou směsí a obecně dobře vykrmovat, šrot, brambory, kukuřice, pečivo... Nemám sice s výkrmovými kuřaty zkušenosti, ale tříměsíční kuře a 5 kg, to mi nejde do hlavy. Jestli by to vůbec dovedlo chodit.

Mastery jsem zkoušel.na směsi to udělá.je to v zásadě brojler ale ten prostor je dle EU 33kg/m2.pokud ale budou mít pohyb tak váhy nedosáhneme a maso bude tuhé jak podrážka.omezit pohyb a co by nazobaly jim dejte vy a 5kg mít budou.ja mám K-AVI s porazím je o váze 4kg a věku 60-120 dní ve 120 dnech bez problémů 6kg.

Přidejte reakci

Přidat smajlík