Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2019 21:30

Dobrý večer. Mám housera a husu 2017 a ještě jednu husu 2018. Asi v polovině ledna se husy roznesli a dá se říct ob den, jedno vejce od každé. Z počátku byl problém, že asi 5 týdnů byla všechna vejce neoplozená a to houser zodpovědně pojímal obě husy.Tak jsem přikoupil vejce od 3 různých chovatelů s tím, že z vylíhnutých housat si nechám housera na příští sezonu. Všechna vejce jsem postupně asi po 30 vkládal do líhně a již jsou oplodněná na 85% i ty, od těch mých husiček. Housat již mám nalíhnutých dost pro mou potřebu, ale ani jedna ze dvou husiček nechce zasednout a pořád snáší. Z počátku jsem jim nechával každé v hnízdě 5 podkladků , ale teď má každá 10 vajíček a asi po týdnu odebírám, ty starší vložím do líhně a čerstvá jim nechám a pořád čekám, že zasednou. Poslední asi 3 týdny tak obě přes noc posedávají, ale celý den se pasou. Vloni ta starší husa zodpovědně nanesla a vyseděla housata, tak jen mě překvapuje, že nechce pustit alespoň jedna z nich peří a zasednout. Děkuji

28.5.2019 21:56
asperulo

XXX.XXX.104.1

Jaké máte husy? Nepíšete plemeno, pokud máte nějaké nosné nebo brojlerové, tak spíš nezasednou, nebo až se vynesou, což může trvat do konce léta.

29.5.2019 09:28

Jedná se o husy Landéské

29.5.2019 10:01
asperulo

XXX.XXX.104.1

S těmi nemám zkušenost, ale pohledejte dle plemene :

Snášku mají perfektní. V odborné literatuře se píše, že snášejí 25 bílých vajec, ale to je minimum. Husy snášejí obden, ale někdy si udělají přestávku delší, třeba dva tři dny. Jednoroční husa snese 25 až 30 vajec. Dvouletá a tříletá snese třeba až 80 vajec. Samozřejmě záleží, jaký je chovný rok, který ovlivňuje počasí, kondice zvířat, jejich zdravotní stav – i trocha chovatelského štěstí. Vejce postupně sbírám, aby nezmrzla, a když jich mám dostatečný počet, vložím je do elektrické líhně. Landesky mají pud sezení na vejcích a vodění housat zachovaný jen v malé míře, takže jistota je jistota. Po vylíhnutí pak nasazuji další podle toho, kolik mám hus a jak snášejí. V loňském roce jsem například odchoval 190 housat. https://www.ireceptar.cz/zvirata/chov-landeskych-hus-pastva-lihnuti-vajec-odchov-housat.html

Přidejte reakci

Přidat smajlík