Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ZdenaM

29.5.2019 11:36
ZdenaM

XXX.XXX.102.254

Dobrý den,
mám dotaz, zda je možná epilepsie u slepic nebo jestli mi poradíte o co jiného by se mohlo jednat.

Mám jen pár slepiček a jedna cca roční vlaška před asi měsícem přestala snášet (nejdřív snesla pár vajíček bez skořápky), začla chodit s ocasem dolů a nevypadala dobře. S veterinářkou jsme se dobraly k tomu, že má asi nějaké poranění vejcovodu. Ač nevypadala nejlíp, žrala normálně, tak jsem si řekla, že jí ještě dám šanci, a opravdu se pomalu zlepšovala a asi po 3 týdnech začla znovu snášet.

Ale: stále má ocas trochu dolů a hlavně už od začátku problémů má občas podivný záchvat. Většinou večer nebo v noci a prozatím se to pokud vím stalo vždy, když se někde poblíž rozsvítilo - od jara začaly slepice spát na stromě u vchodu do domu, tak jsou cca 3 metry od světla (ale ne nějak ostrého a strom má velmi husté listí, takže toho světla opravdu není moc). Slepice několikrát spadla ze stromu, na zemi pak ležela, kroutila hlavou a pípala. Tento stav trval zatím nejdéle půl minuty, ale vždy jsem to přerušila já tím, že jsem jí hlavu chvilku podržela a ona se během 2 vteřin vzpamatovala. Netuším, jak by se to vyvýjelo, kdybych nic neudělala... Stejný záchvat měla když jsem jí kvůli dešti večer přenášela do kurníku jen s malou baterkou. Opět spadla z hřadla, zůstala ležet jak dopadla a točila hlavou. Záchvat má cca 1x týdně (aspoň pokud vím).

Předpokládám, že být to pseudomor či jiné infekční onemocnění, nebyla by jediná postižená a nežila by s tím už měsíc... A o tipec se zřejmě také nejedná, když nemá problém s příjmem potravy... Záchvat sám vypadá jako mrtvice, ale kromě ocasu dolů nemá žádné následky...

Máte někdo podobné zkušenosti nebo poradíte, co s ní? Rovnou říkám, že jsme malochovatelé, slepičky máme pojmenované, syn je má rád... a tak uvařit ji psovi je až ta poslední varianta. Kdybych měla pocit, že trpí, tak by to bylo jiné, ale kromě toho chvilkového záchvatu jednou za čas se tváří docela spokojeně...

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2019 11:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tomu se říká neurologické příznaky a je to prostě zcela obecný příznak poškození mozku drůbeže.

ZdenaM

30.5.2019 22:21
ZdenaM

XXX.XXX.102.254

Děkuji za reakci. A co s ní? Poškození mozku u drůbeže předpokládám nemá řešení... Asi se dá těžko zjistit, jak moc je takový záchvat bolestivý? Je mi jasné, že příjemný asi nebude, ale slepice sama mi neřekne, jestli by raději byla "utracena". Dneska se hrnula k jídlu víc než ostatní, tvářila se v pohodě... a před chvílí měla další záchvat (slyšela jsem otevřeným oknem, že zas spadla). Tentokrát jsem počkala a asi po 40 vteřinách sám přešel a pak za svitu baterky sama došla do kurníku. Dnes ani nikdo nerozsvítil, ale možná ji probudila kočka - těžko říct...

30.5.2019 22:28
ančovička1

XXX.XXX.34.60

Takovou slepici byste měla zabit,za čas se ani nenažere a bude to jen horší..kupte novou,stejnou,syn to nepozná,prostě se uzdravila😂

ZdenaM

31.5.2019 08:24
ZdenaM

XXX.XXX.102.254

Věřte, že by to poznal (náš "Kvík" totiž od mala místo kdákání kvíká:)). Ale pokud se k tomu rozhodneme, promluvím s ním a vysvětlím, že je to tak pro ni lepší. Sice bude chvíli smutný, ale ví, že smrt patří k životu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík