veronique23
XXX.XXX.43.222
Dobrý den, prosím o radu, pokud máte zkušenost. Chov slepic jsem přebrala v rodině po strýci, pět let chovu bez problému... . Měli jsme 20 slepic s kohoutem, s postupnými obměnami. Bohužel kohout letos onemocněl a museli jsme ho zabít. Tím se odstartovala smůla, kdy nám dvacet slepic na 2 etapy odnesla liška. Nenechala jsem se odradit a koupila nového kohouta a slepičky a automatické zavírání. Ale chování nového kohouta - tělesně docela velkého - je podivné! Už 3.týden nechce z kurníku, našlapuje, jako by tancoval, pořád se otřepává jako pes :-)... má docela velký hřebínek, tak jestli mu vadí? Když ho pozoruji, tak se bojí vyjít po prkně do okýnka (sklon mírný), spí v koši na snášku vajíček. Když ho vystrčím ven, tak se mu tam líbí, kokrhat už umí lépe, pojímat se snaží... ale nevrací se do kurníku, přestože slepice jsou už zalezlé. Když ho tam strčím, schůdky nesejde, ale jakoby za chůze spadne dolů. Nevím, měl by být vůdce, ale chová se hloupě... to jeho motání a poskakování, jako by nohy do X... poradíte? Je mladý a hloupý? Jak se chová mladý kohout? S kohoutem jsem začátečník a jsem z něj na rozpacích, jestli s ním na pekáč, nebo mu dát ještě čas a šanci...:-) Děkuji za všechny rady a zkušenosti s vašimi kohouty :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zdravý kohout se chová úplně normálně. Tenhle váš má prostě nějaký problém. Vidí?
No záleží na tom, jak je starý a z jakého vzešel odchovu. Podle popisu bych řekla, že je plachý až bojácný, není vůbec zvyklý na žebřík, nedokáže vyrovnat těžiště, proto padá. Mě to dělal také jeden mladý kohout, kterého jsem si přivezla. Byl odchovaný v kurníku s vchodem u země. Musela jsem mu zpočátku pomáhat do kurníku a ráno zůstával poslední, dokud jsem ho nenavedla a nepomohla mu s výstupem. Buďte trpělivá, dopřejte mu čas.
Může mít zánět šlach, namrzlé šlachy, případně jiné postižení. Může mít stafylokokózu,
případně byl chován na velmi tvrdém podkladu nebo byl např. v králíkárně a nemůže
chodit, proto našlapuje jako generál.
Kdysi jsem také koupil dva takové kohouty.
I to spaní v hnízdě je znamení, že nebyl chován běžně.
Já nedávno zabil kohouta za 100 Eur. Myslel jsem, že ho nechám ještě jednu sezonu,
ale tihle předražení klecaři holt nejsou zvyklí na výběh, venek, hřadování a obsluhování
více slepic. Je to rádo, že to vydrží na jednu chovnou sezonu (leden-duben).
Pak ámen.
Tento konkrétní začal trpět stafylokokózou, pak dostal do nohy tak ošklivý zápal,
že by to bez antibiotik nešlo - a když jsem stál před volbou, zda nasadit anti nebo zabít,
volba byla jasná, i při té ceně.
Konkrétně tato chovatelka má zvířata v boxech 1x1x1m, na tvrdé desce.
Otlaky, problémy, častá stafylokokóza, ale i od jiných němců - problémy s nohama.
Tak nesmutněte, neříkejte tomu smůla a hurá pro kvalitního kohouta.
Jinak automatické zavírání chválím - super věc. Mám 4 roky, baterky měním 1x ročně
a nemohu si vynachválit.
Veronique23
XXX.XXX.43.222
Děkuji všem za příspěvky. Dnes mě definitivně znovu přesvědčil, že v sobotu půjde na pekáč, resp. pod sekyrku, nevím zda jíst, když je tak divný. Už to bude měsíc,co ho máme, za celou dobu nebyl schopný vylezt z kurníku, pořád jsme ho museli vystrkovat, pak se zase večer neumí vrátit. Podotýkám,že tam nebydlim,takže pořád tam jezdím kontrolovat, už dva dny po sobě dokonce vylezl na hromadu hlíny a přeletěl plot, chodi po silnici a bloudí... jestli vidí, mě také napadlo, má nějakou vadu, jen těžko určit jednu konkrétní. Je mi to líto, ale chtělo by to nějaké zdravé plemeno a ne z líhně velkochovu, kde jsem si ho nemohla ani vybrat 😞. Jen nevím, kde v tuto dobu shánět... jsou nějaké burzy apod.? Jsem z Třebíčska, tak kdybyste někdo věděl 😉. Děkuji za povzbuzení 😉
gex
keckas
napsal(a):
Jak starý kohout se dá přidat ke slepicím? Mám teď 4 staré a pár mladých. Naštěstí mám možnost kurník rozdělit na 2 části, staré slepice nocují v jedné půlce a omladina ve druhé. Momentálně mají 3 měsíce. Kohouta jsme ještě nikdy neměli.
Lépe starší, než mladší, nedospělého budou slepice, zvláště ty metuzalémky, šikanovat. A zase dospělý bude obtěžovat ty maldé, takže bych počkal, až mladé začnou snášet, staré zahrncoval a pořídil dospělého kohouta k mladým.
Není příbuzný, měla jsem 3 NV sulmtálek a všechno jsou to kohouti. 2 půjdou na pekáč a toho nejlepšího si necháme. Mám k nim slepičky štýřanky a v pondělí se mi mají klubat amroksky a sehnala jsem ještě 2 vejce sulmtálek. K nim se bude sulmtalak hodit. Ty stare nejsou zase az tsk staré, mají 13 měsíců, ty si chci ještě nechat.
keckas
napsal(a):
Není příbuzný, měla jsem 3 NV sulmtálek a všechno jsou to kohouti. 2 půjdou na pekáč a toho nejlepšího si necháme. Mám k nim slepičky štýřanky a v pondělí se mi mají klubat amroksky a sehnala jsem ještě 2 vejce sulmtálek. K nim se bude sulmtalak hodit. Ty stare nejsou zase az tsk staré, mají 13 měsíců, ty si chci ještě nechat.
Aha, 13-ti měsíční slepice nejsou staré😉