Zdravím všechny chovatele.Potřeboval bych poradit co dělám špatně mám 9.týdenní křepelky a stále nenesou křepelky mají pestré krmení : řepka, trochu pšenice, skořápky a samozřejmě směs pro nosnice + každý den čerstvá tráva.Jsou ve venkovní kleci 1,2×1m jich je 7, zatím ani jedno vajíčko.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste jim svícením (třeba navečer, aby měly den dlouhý až 16 hodin) prodloužit den.
Můžete jim ještě nadstandardně přidat bílkoviny ve formě moučných červů. Směs pro nosnice nemusí stačit, lepší je směs přímo pro křepelčí nebo bažantí nosnice.
Nebojte se, někdy začnou vejce padat ven. Já mám taky mladé, ještě nenesou. Ale kámoš má venku loňské jarní a začaly nést na začátku května, a dobře, momentálně bere i 4 vejce denně od 4 slípek, vloni mu nesly taky tak do září, chová je v holubníku a nesvítí jim.
Zlepšujte podmínky jak lze, čekejte, však se dočkáte. Nést budou snad až do půlky nebo konce září, pak je buďto zazimujte, aby nesly dál, nebo nechte přezimovat venku (s menším množstvím bílkovin) a na jaře pak zas začnou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mini
napsal(a):
Prepelice sú citlivé na akékoľvek zmeny, zatiaľ sú medzi dňom a nocou veľké teplotné rozdiely. Chovať prepelice vo vonkajšej voliére je skôr na okrasu ako úžitok.
Máte pravdu, ale je to i o tom, jak jsou zvyklé. Když je chováte dlouhodobě ve venkovním zařízení,tak je to se začátkem snášky jiné, než když je máte doma v teple a hodíte je ven.
Jak jsem psal, kamarádovi nesou venku v holubníku od začátku května, a to jim ani nesvítí, aby se jim prodloužil den.
Ahoj 🙋♀️,
prosím o informaci. Krepelky staré 12 týdnů byly do včerejška venku. A protože bych uz rada ochutnala vajicka a cekaji nas mrazy, prestehovala jsem je již na zimu domu (do jara).
Otazka zní, za jak dlouho po presunu ze zimy do tepla by mohlo byt prvni vajíčko? 😁
Děkuji zkušeným za odpověď 👍.
hellou
napsal(a):
Ahoj 🙋♀️,
prosím o informaci. Krepelky staré 12 týdnů byly do včerejška venku. A protože bych uz rada ochutnala vajicka a cekaji nas mrazy, prestehovala jsem je již na zimu domu (do jara).
Otazka zní, za jak dlouho po presunu ze zimy do tepla by mohlo byt prvni vajíčko? 😁
Děkuji zkušeným za odpověď 👍.
Každá změna u japonských nosných (i masných) křepelek se odráží na snášce. Pokud někdo preferuje jen okrasu, pak na ničem nezáleží, ale pokud jde o snášku, pak je třeba mít na paměnit co nejstabilnější následující podmínky. Teplota ideální kolem +18°C, krmivo od stejného výrobce, neustálý přístup k vodě a písku na trávení. Délka dne 16 až 18 hodin. Pokud jim nabídnete tyto stabilní podmínky, můžete očekávat že do jedno až 3 týdnů budete mít 90% snášku. Záleží na původu křepelek a jejich odchovu.