Pavča7

XXX.XXX.227.68
Dobrý den. Slepice se zbláznily. Nikdy jsme to neměly, že jako kvokali nebo pokvokávali 2 slepice z hejna cca 25-30 ks hejno, no dobrá. Letos teď už 8 kvočna, ale opravdu kvočny. Ze sedmi bressek kvokají 4 a 2 kříženky a 2 vlašky. Vše loňské slepičky líhnuté začátek května 2018. Jedna z těch bressek už kvokala a seděla přes Vánoce i v mrazech v lednu snad přes měsíc a teď asi je to ta samá sedí už 5-6 týden, ostatní už cca 3tí, ta poslední zhruba týden. Nechcem je nějak trápit zavíráním, máčením, točením v pytli a já nevim co vše se s nima ještě dělá, stejně hned znovu snášet nebude, akorát možná že nebude sedět na hnízdě. Tak nevim co s nimi nejlíp. Kuřátek mam vylíhnutých v líhni přes 70 ks. Nikdy jsme tolik kvočen neměly a nikdy neseděly tak dlouho. Dřepí jak přibitý.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A proč nedáte kuřata kvočnám?
A proč je neodkvokáte? Myslíte, že sezením 6 týdnů na prázdno se kvočna nevysiluje? Mnohem víc, než týdnem na odkvokací kůře v garáži nebo králíkárně.
Pavča7

XXX.XXX.227.68
Kuřatům už je bohužel teď 5 týdnů. Králíkárny nemáme. Máme jednu odvykací klec a jednu přepravku na drůbež, kde střídavě pobývali po 5 dnech. Po vypuštění lítali venku, mají velkou zahradu cca 2-3 hodiny, jedna vydržela do druhého dne a sedli znovu. Předešlé roky ty co pokvokávali nebo i pak sedli jsme vždy pouze vyhazovali z hníz a do 14 dnů je to přešlo samo, toto je letos poprvé za x let a vše nosné slepice co by kvokat neměli nebo jen zřídka. Všechny jsou mladé loňské a z různých vajec, bresse zvlášť, vlašky zvlášť a odolný osvědčený domácí velmi dobře nesoucí osvědčená dvorková směs také zvlášť, tak že by to zavinil jeden kohout také neni možné a krmit krmíme léta také stále stejně. Pod kvočny nenasazujeme, líhnu v líhni a vejce ani od těch co jen zkoušeli sedět nemohou být, už to mají za sebou a vyřazuji je nebo ty krátce kvokající, co zůstali od nich určitě vejce na nasazení nikdy nedam.

Pavča7
napsal(a):
Kuřatům už je bohužel teď 5 týdnů. Králíkárny nemáme. Máme jednu odvykací klec a jednu přepravku na drůbež, kde střídavě pobývali po 5 dnech. Po vypuštění lítali venku, mají velkou zahradu cca 2-3 hodiny, jedna vydržela do druhého dne a sedli znovu. Předešlé roky ty co pokvokávali nebo i pak sedli jsme vždy pouze vyhazovali z hníz a do 14 dnů je to přešlo samo, toto je letos poprvé za x let a vše nosné slepice co by kvokat neměli nebo jen zřídka. Všechny jsou mladé loňské a z různých vajec, bresse zvlášť, vlašky zvlášť a odolný osvědčený domácí velmi dobře nesoucí osvědčená dvorková směs také zvlášť, tak že by to zavinil jeden kohout také neni možné a krmit krmíme léta také stále stejně. Pod kvočny nenasazujeme, líhnu v líhni a vejce ani od těch co jen zkoušeli sedět nemohou být, už to mají za sebou a vyřazuji je nebo ty krátce kvokající, co zůstali od nich určitě vejce na nasazení nikdy nedam.
Kvočnám můžete sehnat do týdne stará kuřata. Nebo je i rozprodat, najdou se jistě zájemci o takové slepice. Koupí je a dají si pod ně kuřata, čímž si ušetří zápach v domě, garáži nebo jinde. Každopádně je škoda takové slepice zabít. Za mě je šílenost kvočnu odkvokat. Vím, jak na to (zchladit ve vodě-často odsuzováno, ale funkční), ale proč toho nevyužít, že si ušetříte práci, že se o kuřata bude starat ona a nemusíte topit elektrikou a nic. Já nechal sedět hedvábničku i tak, že se jí to vylíhlo v listopadu, což by málokdo nechal. Protože chtěla sedět, seděla. A dovedla je i přes zimu odchovat, vyrostly silné slípky.
Dělejte, jak myslíte. Je škoda kvočny podceňovat. I když se Vám daří práce s líhní.
Dobrý den,
případně bych o jednu kvočnu měl zájem.
Jsem začínající chovatel, mám chov jako koníček. Bohužel z nezkušenosti jsem pořídil první slepice, co mi nabídli na trhu a až zpětným studiem jsem zjistil, že se jedná o hybridy (prý mají potlačenou kvokavost).
Chtěl bych někdy v budoucnu zkusit odchovat i kuřata, proto bych jednu kvočnu bral. Jsem z Ústeckého kraje. Tak pokud byste měl(a) zájem jednu prodat, měl bych zájem.
Moc děkuji za případnou odpověď
Pavča7
napsal(a):
Dobrý den. Slepice se zbláznily. Nikdy jsme to neměly, že jako kvokali nebo pokvokávali 2 slepice z hejna cca 25-30 ks hejno, no dobrá. Letos teď už 8 kvočna, ale opravdu kvočny. Ze sedmi bressek kvokají 4 a 2 kříženky a 2 vlašky. Vše loňské slepičky líhnuté začátek května 2018. Jedna z těch bressek už kvokala a seděla přes Vánoce i v mrazech v lednu snad přes měsíc a teď asi je to ta samá sedí už 5-6 týden, ostatní už cca 3tí, ta poslední zhruba týden. Nechcem je nějak trápit zavíráním, máčením, točením v pytli a já nevim co vše se s nima ještě dělá, stejně hned znovu snášet nebude, akorát možná že nebude sedět na hnízdě. Tak nevim co s nimi nejlíp. Kuřátek mam vylíhnutých v líhni přes 70 ks. Nikdy jsme tolik kvočen neměly a nikdy neseděly tak dlouho. Dřepí jak přibitý.
no letos je fakt divný rok,mě kvoká z 11 Australek 5ks,to nikdy nebylo,někdy 1nebo 2 ,a to až v září.Pak ještě jedna Araukana,dvě Brahmánky/ale tam je to běžné.
O kachnách ani nemluvě,z 5 kachen IB všechny narvané v jednom hnízdě,vyseděly,a jak měly malé 3 týdny,huply nato 3 z nich nanovo.
Jan.h

XXX.XXX.99.215
Dobrý den sedli si mi dvě slepice na jedno hnízdo a kvokají a tak jsem pod ně dal 20 vajec a sedí takhle už 13 dnů myslíte že až se vylíhnou tak budou kuřata vodit obě nebo se mezi sebou budou mlátit ?
Jan.h
napsal(a):
Dobrý den sedli si mi dvě slepice na jedno hnízdo a kvokají a tak jsem pod ně dal 20 vajec a sedí takhle už 13 dnů myslíte že až se vylíhnou tak budou kuřata vodit obě nebo se mezi sebou budou mlátit ?
20 vajec pod dvě slepice neni mnoho,po tydnu kontroly oplozenosti možná 1/3 neoplozenych vajec odpadne,tak bych vylihnuta kurata dala pouze jedne kvocne..dvě kvocny se o kuřata budou rvát,můžou jim i ublížit ..po týdnu sezeni a vyřazení neoplodnenych vajec jednu kvocnu vyhodte,kvocny se rvou i o vejce,rozslapou je..
Jan.h
napsal(a):
Koukam,že už sedi 13dnů! ..to jste je neprosvitil a nevyradil čistá,neoplozena vejce?
Jan.h

XXX.XXX.99.215
ančovička1
napsal(a):
Koukam,že už sedi 13dnů! ..to jste je neprosvitil a nevyradil čistá,neoplozena vejce?
Ne takhle já to špatně napsal mají pod sebou 20 vajec ale před tím měli 25 a pět jsem jich vyřadil a teď pod sebou mají 20 oplozených omlouvám se
To je v pořádku😀hlavne,aby se v pořádku kuřatka vylihla..stejne bych potom nechala s kuřaty jen jednu kvocnu,jinak bude zle,hlavne pro kuřata..ja ted mam 14dennich,,9kuratek a stejně jsem kvocnu vyhodila hned druhy den..všechno krmeni jim rozhrabala a sežrala, do vody nakopala podestylku a nakonec vyklopila..radši kuřatka odchovavam pod žárovkou a v klidu
Jan.h

XXX.XXX.99.215
Tak se mi povedlo těm dvoum kvokajícím pipkám rozdělit hnízdo a každá má své a už nejsou vedle sebe každé jsem dal 10 vajec
Miky_

XXX.XXX.99.215
Dobrý den mám kvočnu a chci pod ní dat nasadova vejce a chci se zeptat jestli jsou toto vejce od Maransek
Miky_
napsal(a):
Dobrý den mám kvočnu a chci pod ní dat nasadova vejce a chci se zeptat jestli jsou toto vejce od Maransek
..a vejce jste koupil?.pokud jsou od chovatele,ktety chova maransky,tak jsou jejich,ne?😁..nebo neznáte původ?..kvalitni maransky by měly mit vajíčka tmavší, i když časem,(myslim od začátku snášky)barva vajicek "bledne"..nejtmavsi vejce jsou na jaře,slepicky ještě maji dostatek pigmentu..
Miky_

XXX.XXX.99.215
ančovička1
napsal(a):
..a vejce jste koupil?.pokud jsou od chovatele,ktety chova maransky,tak jsou jejich,ne?😁..nebo neznáte původ?..kvalitni maransky by měly mit vajíčka tmavší, i když časem,(myslim od začátku snášky)barva vajicek "bledne"..nejtmavsi vejce jsou na jaře,slepicky ještě maji dostatek pigmentu..
Mě ty vejce donesl Strýc ale jejich původ neznám a ostatní vejce jsou taková čokoládově hnědá ale tohle jediné je takové světlé

Miky_
napsal(a):
Mě ty vejce donesl Strýc ale jejich původ neznám a ostatní vejce jsou taková čokoládově hnědá ale tohle jediné je takové světlé
A co se třeba zeptat strýce?