Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2019 17:10

Dobrý den,
letos jsem líhl v půjčené líhně REAL 49 a naprostá spokojenost (ať už kachny, husy, křepelky nebo slepice). Ale stačilo by mi něco jednoduššího a levnějšího.
Chci si pořídit vlastní líheň, nejraději s manuálním otáčením vajec. Mně to vyhovuje a navíc bývají nejlevnější a myslím je to i nejekonomičtější. Do automatické a poloautomatické se pořád vleze méně vajec, pokud teda nemám lísky vysazené a nedělám to všechno na roště. Za manuální méně zaplatím.
Nechci nic, co se musí v jednom kuse servisovat
Aby měla nucený oběh vzduchu (ventilátor). Nevadí mi drobná kolísavost teplot.
Plánuju příští rok líhnout bažanty, slepice, křepelky a možná i divoké kačeny. Rád bych nějakou, do které se na dno vleze min. 50 vajec (aby to líhnutí mělo smysl, když už to žere elektriku), ale vůbec nevadí víc, i 100 vajec je pořád vítáno.
Rád bych nějaká doporučení, která líheň si myslíte, že by mi mohla pasovat, popřípadě zda s nějakou takovou máte zkušenosti. Pokud máte, můžete mě i kontaktovat a nějakou líheň (vč. domácí výroby, ale funkční) nabídnout.
Děkuji
Mladý chovatel drůbeže
Jakub Erlec

24.6.2019 14:14
Vlada98

XXX.XXX.168.205

Já jsem si včera objednal líheň Cleo 5 není zas tak drahá a mě to stačí.

24.6.2019 15:52
maxichov

XXX.XXX.146.1

biosku 09

24.6.2019 16:12
jo012810

XXX.XXX.101.35

Vašim požadavkům by nejlépe vyhovovala "samodomka", z kvalitních komponntů (termostat, vlhkoměr a ventilátorek/y z PC. Můžete si zvolit vám vyhovující rozměry(počty vajec) a materiál "bedny". Na tomto DF si vyhledejte odzkoušené návody....Také jsem v mládí vyrobil a hodně se naučil.

24.6.2019 16:53

Děkuji za všechny odpovědi.
Cleo 5 vypadá jako zajímavá volba, to ještě zvážím, ale nedohledal jsem průměrný příkon při provozu, což je potřeba pro spočítaní sežrané energie.
Přímo pod heslem Bios 09 jsem přímo nenašel, ale co jsem prohlížel, tak na Biosku nemám peníze.
Domácí líheň je dobrý nápad, ale já mám nešikovné ruce a zrovna montování něčeho moc nerozumím a nejde mi to, leda kdyby mi s tím někdo v rodině pomohl.
Zatím můžu v klidu přemýšlet. Letos budou nadále pracovat na líhnutí už jen moje zdatné kvočny a holubice. Ale příští rok už na jaře chci zas líhnout ve větším...

rejpal

25.6.2019 08:03
rejpal

XXX.XXX.194.199

Jaký je finanční strop?

25.6.2019 14:49

rejpal napsal(a):
Jaký je finanční strop?

Moc vysoko ne. Jsem do toho ochoten dát do 3,5 tis.
A záleží mí na tom, abych do té líhně nastrkal co nejvíc vajec můžu, abych mohl kuřata (křepelky, bažanty) po vylíhnutí i prodávat, pro mě je důležité, aby se mi ty peníze vrátily a ještě měl i kuřata pro sebe.
A záleží i na spotřebě energie.
Proto se ohlížím spíš po nějaké manuální s roštem, kam jich jde dát více. Přijde mi škoda dát například do líhně s příkonem (průměrně) 70 W třeba 50 vajec na lísku (i když mám snazší otáčení), rozhodně je lepší tam nastrkat i 100 vajec (i za cenu, že bude nějaká menší část tzv. na patře), protože vylíhne se to při troše šikovnosti tak i tak. Víc kuřat při stejné spotřebě líhně, víc kuřat, která prodám (nebo si odchovám).
Teď hodně uvažuju o té Cleo 5. Ještě bych rád zjistil, jaký je průměrný příkon této líhně.

25.6.2019 16:11
nuit

XXX.XXX.92.21

Cleo 5 - mám ji 5 let a bez problému líhnu kuřata, housata i kachňata! Jednoduchý provoz. Za celou dobu jsem jen jednouj měnila baterku. Mám verzi jen s teploměrem a úplně to stačí. Stála tenkrát 1.700,-Kč. Vejde se do ní hodně vajec.

25.6.2019 16:51
ančovička1

XXX.XXX.220.127

nuit napsal(a):
Cleo 5 - mám ji 5 let a bez problému líhnu kuřata, housata i kachňata! Jednoduchý provoz. Za celou dobu jsem jen jednouj měnila baterku. Mám verzi jen s teploměrem a úplně to stačí. Stála tenkrát 1.700,-Kč. Vejde se do ní hodně vajec.

..pročítám vaše zkušenosti s lihni Cleo a přemýšlím o jeji koupi..mám Biosku na 90vajec,druhou Covatutto na 160 a zadnou malou na 30-40vajec nemam...mala by se mi hodila právě na lihnuti rousnych milflerek,kdy v techto vedrech mi z vajec slepicky utikaji,tak mám nahradni kvocnu velkou slepici,která sedi ve stodole v chládku..to zase budu muset hlidat lihnuti,aby je neušlapala..

25.6.2019 18:30
sadovsky

XXX.XXX.248.218

ančovička1 napsal(a):
..pročítám vaše zkušenosti s lihni Cleo a přemýšlím o jeji koupi..mám Biosku na 90vajec,druhou Covatutto na 160 a zadnou malou na 30-40vajec nemam...mala by se mi hodila právě na lihnuti rousnych milflerek,kdy v techto vedrech mi z vajec slepicky utikaji,tak mám nahradni kvocnu velkou slepici,která sedi ve stodole v chládku..to zase budu muset hlidat lihnuti,aby je neušlapala..

Cleo je dobrá.Teď asi dobrá cena na Líhneme.cz--Mám taky odzkoušeno a vcelku super.Jedna mi dokonce běhá už pátým rokem a opravdu jenom hlídat baterky.Ty se dají koupit po 10 Kč.

25.6.2019 18:31
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Jinak jeden den objednáte a druhý den ji máte doma.

25.6.2019 19:52

Už jsem tu Cleo 5-T objednal na lihneme.cz
Tak si chystám a sháním křepelčí vajíčka. A slepičí tam nějaká půjdou taky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík