Dobry den, letos jsem si prvne poridila housata...po 3 tydnech spolu je naprosto zboznuji...jsou to mila a klidna stvoreni (oproti vsetecnym a vselikvidujicim slepicim).Jenze pred tydnem jsem prisla do ohrady a zjistila jsem,ze se jedno housatko nemuze postavit. Jelikoz jsem nikde neobjevila zadnou anatomii hus (na internetu),tak ciste laicky mohu rict ze house melo otekly prvni velky kloub nad behakem (tedy asi koleno?...snad mi rozumite:-)Tak jsem ho pravidelne kazdou hodinu chodila davat do jezirka,aby si ho chladilo. Otok opadl a zda se,ze je spodni cast nohy vyhozena z kloubu ( tak jako nekterym lidem vyskoci rameni kloub z jamky).A muj dotaz zni:Da se noha vratit zpet do kloubu?Navstivili byste veterinare,aby ukon provedl,nebo byste house nahradili jinym.Predpokladam,ze u verze s veterinarem by house muselo byt na ukon uspano.Budu velice rada za vase nazory.Pekny vecer preje Lenka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Představujete si to příliš jednoduše. Ten kloub - je to tarsus, vlastně kotník - tam není sám, kolem jsou šlachy a pokud dojde k vykloubení, šlachy jsou na hadry, případně minimálně ohybače prstu sjede z místa na kondylu, kam patří, taky se poškozují chrupavky kloubu. To není že to nacvaknete zpátky. Plus husa je velký zvíře, potřebuje obě nohy funkční k tomu, aby mohla fungovat. A house je rostoucí zvíře, potřebuje všechny růstový zóny neporušený, aby rostlo správně, a růstový zóny jsou blízko kloubu.
takže. no. samo se to nezahojí, konzervativně to léčit nelze. veterinární ortoped a chirurgický zákrok podle rtg s tím, že house bude mít následky, bude tam artróza, noha nebude zcela funkční, možná se po rtg dozvíte, že to ani nestojí za to dělat, protože pro zvíře to nemá význam?
má to cenu? nemá.