Pěkný den,
už jsem tady psala jestli nemůže být na vině kohout, že mi nesnáší. To jste nakonec vyvrátili.
Tak k věci, mám osm starších slepic( od těch nečekám zázraky) dalších dvacet slepic hybridek z velkochovu pořizovala jsem před půl rokem - jednu dobu mi asi dva měsíce snášeli pěkně. Pak mám dalších 30 mladých kuricek, které mi teda začínají snášet cca 8 vajec denně. Vajíčka mají strašně malá a moc se to nezlepsuje, ale třeba časem.
Všechny mají velký výběh, vodu, pšenici, vápno, minerály, popelište, tvaroh, droždí.
Denně mám z těch cca 60 slepic okolo 12 vajec, už od konce března. Dokonce jsem našla že zanáší, tak jsem zmenšila výběh a nemají už kam.
Prosím poraďte co jim chybí, nebo mě už klepne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jednak je dost vedro, od slepic z haly, které jsou obvykle dost vynesené, nemůžete v tohle počasí čekat zázraky. Navíc jsou zvyklé na jiné krmivo, nadopované energií, kterou podle mého jen ze pšenice a droždí nedostanou. Kuřičky jsou staré jak? Pokud začaly snášet, tak se roznesou postupně, velikost vajec se zvětší, ale zase je to o krmení. Slepice nese zobákem. Když nechcete kupovat průmyslově vyráběnou krmnou směs pro nosnice, tak si nějakou vyrobte doma podle návodů, kterých tu je v diskuzi o článcích dost. Podle mne je základní problém v krmivu.
Hybridky z velkochovu nesou ještě tak měsíc nebo dva a pak už je od nich sem tam nějaké vejce. Podle mě je nejlepší nechat je donést a uskladnit do mražáku. To vejce od nich je sakra drahé. Musí se umět počítat. Velkochovu se vyplatí prodat vynešenou slepici za 20 Kč, protože na jatkách za ní nedostanou ani polovinu. A pokud je poptávka, tak co by neprodávali. A ještě ta citová masáž od pár magorů, jak je třeba slepice z velkochovu osvobodit a poskytnout jim dvoreček a sluníčko. Hybridky jsou specielně šlechtěny - je to továrna na vajíčka. Musí dostat určitý poměr bílkovin a minerálů ve směsi, jinak je to prodělečný pták.
Děkuji všem za reakce.
Krmnou směs jsem nechtěla schválně kupovat, jelikož vajíčka prodávám jako domácí. A po tom co bych jim cpala krmnou směs nadopovanou GMO, mi pak přijde stejná kvalita vajec jako z velkochovu.
Četla jsem že vše potřebné by si měli slepice dozobat ve velkém výběhu, jestli tomu tak není, čím krmite třeba vy prosím?
Salatik
napsal(a):
Děkuji všem za reakce.
Krmnou směs jsem nechtěla schválně kupovat, jelikož vajíčka prodávám jako domácí. A po tom co bych jim cpala krmnou směs nadopovanou GMO, mi pak přijde stejná kvalita vajec jako z velkochovu.
Četla jsem že vše potřebné by si měli slepice dozobat ve velkém výběhu, jestli tomu tak není, čím krmite třeba vy prosím?
..a vy si jste jistá,že krmite pšenici prostou GMO?😂..kupte jim kvalini směs a budou i vejce..i kdyz ja bych hybridky nechtěla..
Salatik
napsal(a):
Děkuji všem za reakce.
Dobrý den nedá mi než reagovat na zmíněnou problematiku GMO potravin, krmiv atd. Klidně směs kupte a ničeho se nebojte a vejce prodávejte jako domácí. GMO znamená geneticky modifikovaný organismus kdy do jednoho organismu je vnesen gen!!! z jiného aby rostliny odolávaly lépe plísním, suchu, slunci atd.atd. Takže se nejedená o žádnou chemii, léčiva, a něco podobného. Uvedu jen teoretický-vymyšlený! příklad pro představu laiků-(například pšenice může mít v sobě gen z jetele aby červeně kvetla a lákala více hmyzu k opýlení). To samé je šílenost z BIO potravinami-až bude v přírodě bio Vzduch a bio Voda tak pak prosím a jinak je to holý nesmysl a tahání peněz z lidí a slepá mánie. Takže se opravdu nebojte, chemie a rezidua různých chemických látek jsou ve všem a všude kolem nás a na lidstvu jako takovém je vyvíjet se a přizpůsobovat i organismus než se vyhýbat jelikož se nikdo nikdy 100%tomu nevyhne.
Slepicím dejte směs a celkově vyváženou krmnou dávku ale stejně při tomhle počasí a z postupujícím létem už bude snáška pomalu klesat.
Salatik
napsal(a):
Myslíte že by třeba stačilo doplnit bílkoviny slunečnici? Nebo jestli máte nějaký typ co by se ještě vyplatilo sem s ním.
Slnečnica má bielkovín 16-18% oproti pšenici 12-14%, moc si nepomôžete, navyše dodáte obrovské množstvo oleja. Tak 5% slnečnice do krmiva je o.k.
Ak nechcete kŕmiť priemyselné zmesi, urobte si vlastné krmivo.
Napríklad: 1 diel rybia múčka 72% proteín (sú aj menej kvalitné o nižšom obsahu bielkoviny), 1 diel kŕmne vápno (CaCO3, ideálne však aspoň časť vápenný grit), 8 dielov pšeničný šrot, prípadne tých 5% slnečnice nahraďťe pšenicu. Ak ešte pridáte nejaký Nutrimix hydina, bude to ešte lepšie. Ak by bol rybí zápach, polovicu rybej múčky nahraďťe sušenou krvou napríklad. Vajec budete mať kopec.
Pre mládky, čo sa nenesú, bude toho vápna ale veľa, tam postačí 0.1diel (ak dáte Nutrimix), inak 0.3diel.
frikmon
napsal(a):
Dobrý den nedá mi než reagovat na zmíněnou problematiku GMO potravin, krmiv atd. Klidně směs kupte a ničeho se nebojte a vejce prodávejte jako domácí. GMO znamená geneticky modifikovaný organismus kdy do jednoho organismu je vnesen gen!!! z jiného aby rostliny odolávaly lépe plísním, suchu, slunci atd.atd. Takže se nejedená o žádnou chemii, léčiva, a něco podobného. Uvedu jen teoretický-vymyšlený! příklad pro představu laiků-(například pšenice může mít v sobě gen z jetele aby červeně kvetla a lákala více hmyzu k opýlení). To samé je šílenost z BIO potravinami-až bude v přírodě bio Vzduch a bio Voda tak pak prosím a jinak je to holý nesmysl a tahání peněz z lidí a slepá mánie. Takže se opravdu nebojte, chemie a rezidua různých chemických látek jsou ve všem a všude kolem nás a na lidstvu jako takovém je vyvíjet se a přizpůsobovat i organismus než se vyhýbat jelikož se nikdo nikdy 100%tomu nevyhne.
Slepicím dejte směs a celkově vyváženou krmnou dávku ale stejně při tomhle počasí a z postupujícím létem už bude snáška pomalu klesat.
Ano, je to tak. Žádné BIO neexistuje. Možná někde v horách, kde nejsou pole a nestříkají se tam pesticidy a není tam kontaminovaný vzduch i voda. Snad tam, ale jakmile je v blízkosti pole, máte vzduch plný chemie. A hysterie kolem GMO je rovněž nesmysl.

Salatik
napsal(a):
Pěkný den,
už jsem tady psala jestli nemůže být na vině kohout, že mi nesnáší. To jste nakonec vyvrátili.
Tak k věci, mám osm starších slepic( od těch nečekám zázraky) dalších dvacet slepic hybridek z velkochovu pořizovala jsem před půl rokem - jednu dobu mi asi dva měsíce snášeli pěkně. Pak mám dalších 30 mladých kuricek, které mi teda začínají snášet cca 8 vajec denně. Vajíčka mají strašně malá a moc se to nezlepsuje, ale třeba časem.
Všechny mají velký výběh, vodu, pšenici, vápno, minerály, popelište, tvaroh, droždí.
Denně mám z těch cca 60 slepic okolo 12 vajec, už od konce března. Dokonce jsem našla že zanáší, tak jsem zmenšila výběh a nemají už kam.
Prosím poraďte co jim chybí, nebo mě už klepne.
A ještě dotaz. Co je to "velký výběh"? Na 60 slepic to musí být opravdu pole lán, aby tam byla tráva a dostatečný zdroj živé bílkoviny z hmyzu a ponrav. A ten tvaroh je domácí? pokud ne a kupujete ho "někde", pak je to stejné, jako bylo řečeno již výše, nemůžete vědět, co je v mléce, ze kterého je vyrobený. Ty krávy jistě berou nějaká léčiva, pokud nejde o "bio" chov, ikdyž ani tam se jim asi nelze 100% vyhnout.

Salatik
napsal(a):
Moc by je ještě zajímalo, jestli opravdu všichni kdo mi tu píší zkrmujete pouze směsí z obchodu...?
Doma jsme to nikdy nekrmily, babička na mě taky docela koukala. Tak budu ráda za vaše zkušenosti.
Jsou různí výrobci, můžete si vybrat. Já krmím hotovou směsí a mají výběh na zahradu, sem tam přilepším mrkví, masem, kostmi, skořápky mají stále. Mám 1+5 hedvábek a nemám prostor a možnosti, abych si směs vyráběl doma sám. A mám jistotu, že slepice dostane to, co potřebuje ve správním poměru. Není mi jedno, co jím, ale jak už bylo psáno (a ostatně, můžete začít u sebe), jakou máte jistotu, že jim dáváte to nejlepší. Musela byste nakupovat krmivo, zrniny, luštěniny, tvaroh atd. pouze od certifikovaných výrobců a i těm prší z nebe stejný déšť a i oni pěstují na půdě, která byla léta využívána a hnojena průmyslovými hnojivy.
A babička, pro zajímavost, krmila dříve čím? Šrotem, bramborama, pšenicí a...? A co žraly v zimě, když není na zahradě nic?
Děkuji, máte pravdu že nikdy si nebudu jistá jestli dělám vše dobře, ale snažím se.
A s tím že opravdu vše bych si musela vypěstovat sama i tu pšenici abych věděla že v ní nejsou chemikálie, vím a souhlasím s Vámi. A protože mi není co jím, ani co dál prodávám, tak se tady s Vámi radím.
Téma bio potraviny- nevěřím a nic takového neexistuje.
Jinak prarodiče dávali to co zbylo. Případné slipky vyjidali po prasatech, koních. Nebylo moc možností, a už vůbec ne peněz.
Berte mě prosím jako mladou holčinu co se snaží si produkovat své, a dávat to i lidem dál, ať nemusi kupovat třeba z velkochovu.
Díky moc všem, jdu nakoupit vše potřebné :)
Nedávno mi soused říkal, ze známému pochcipala pulka slepic par dni po té, co stříkali vedle jeho baráku pole. Bohužel foukal větřík a zavál mu to na zahradu. Těžko rict kam az se ten sajrajt může dostat. Ja taky na bio nevěřím,kupovanou směs slepicim dávám. Ne teda denně, prostě občas. A i když ji nemají tak snáší dobře. Mám teda i staré hybridy, ještě dvouleté a více. Těm ale letos bude konec. Podle me hybrid musi byt na smesce jinak nejede. Pokud máte slepice na prodej vajec, tak aby jste dosáhla maximálníhi počtu vajec s doma vyrobenou směsí, tak vas to s tvarohem a dalsimi doplňky stravy vyjde na zhruba stejné peníze ( a práce kolem) jako koupena. My máme slepice pro radost, me to dost bavi, vajíčka taky prodávám. Ať se daří
Ono za doby našich babiček ty slepice byly úplně jiné, než dnešní. Šlechtění šlo kupředu, jsou schopny nést více vajec, ale potřebuje dostatek živin, aby mohly takto snášet. Běžná domácí slepice, co by mohla žít na zbytcích a snášet už asi vyhynula s nástupem prodeje nosnic a kuřiček, nevím o nikom, kdo by třeba 40 let choval stále vlastní slepice a nekupoval hybridky, případně si lidi líhnou od hybridek další kuřata. Hybridky bez adekvátní výživy buď nesnášejí, nebo to odskáčou samy zdravotně.
Něco na tom asi bude. Nejspíš mi tedy nezbyde nic jiného než to zkusit se směsí. Samozřejmě že slepičky mě taky hrozně baví, a když můžu tak jsem u zvířat celkově. Ale to víte, všechno něco stojí, a alespoň když se mi to postupně vrací z prodaných vajíček tak to potěší.
Letos na zimu holky stěhuju do zděného kurníku, který teda pracně dodelavame. přeju Vám všem moc hodně štěstí v hospodaření
Nenechte se odradit, do kupované směsi jít nemusíte. Pokud chcete zvýšit nosnost, je třeba dodat slípkám bílkoviny. Jde to několika způsoby a nemusí vás to moc stát.
Pomůže už jen nechat několik dní zrní namočené ve vodě - voda se zakalí do béžova, začne mléčné kvašení. Zkvašené zrno je mnohem lépe stravitelné a můžete tím pádem snížit krmnou dávku o 10-20%, a zvýšíte nutriční hodnotu. Další bonus je naklíčené zrno - vitamíny, lepší stravitelnost - opět můžete snížit dávku o cca 10%. To je dobré hlavně v zimě, kdy není zelené ze zahrady.
Bílkovina: lze využít odpadů typu kosti, kůže atd. z řeznického provozu apod. Já například beru zbytky z prodejny ryb - vnitřnosti, hlavy, ploutve. Někdo to dává slepicím syrové, já to povařím a následně do vývaru nalámu staré pečivo. Toto dávám 2-3x týdně jako zpestření - cena: 0 Kč.
Další možnost je sbírat přejetá zvířata na silnici, dát je do kýble, do kterého vyvrtáte 8-10 mm otvory (i do dna!!) a zavěsíte do slepičího výběhu. Muší larvy jsou pochoutka a zdroj bílkovin.
Sušené kopřivy (žihlavy) jsou velmi bohaté na bílkoviny, taktéž bobovité rotstliny (vojtěška apod) .. nebo kostival..

Mikkalla
napsal(a):
Sbirat přejetá zvířata... To jako vážně? A co ten smrad, a co když ta zvířata maji nějakou nemoc? To je masakr
Nehledě na možnou infekci z hnijícího masa. Jsou lepší ty jateční odřezky.
Nechápu pořád ty řeči o vyvážené stravě. Chovám sice jen pět let, ale za tu dobu jsem měl průměrně tolik vajec kolik slepic, a to i v zimě. Jezdím pro zbytky z jídelny. Mám je ale na veliké louce. Zbytky rovnou na zem, žerou je i dva dny, když na ně pere slunce. Nikdy jsem neměl žádnou nemoc.Slepice vypadají bezvadně. Kromě jedné návštěvy lišky jsem s nimi neměl žádný problém.To jich bylo 21 mrtvých najednou po celé louce. Lišku jsem chytil a zase bylo vše v pořádku.Před týdnem, ale nést přestaly. Pod mikroskopem jsem našel čmelíkovce ptačího. Nezabírá žádný postřik. Z budníků jsem je vypudil vápnem. Na slepicích jsou ale stále. Ze čyřiceti slepic mám jen 5 vajíček denně. Chci tím říct, že pokud mají možnost pastvy, a jakékoliv zbytky ponesou normálně. Všichni kterým nenesou doporučuji nečíst kraviny o bílkovinách, starším vzít si brýle, a večer se podívat zblízka s baterkou na slepice. A budou hned vědět proč jim nesnáší.
Na čmelíky platí velké popeliště s jemným dřevěným popelem a přidat křemelinu a jemný křemičitý písek. Slepice vykoupat v křemelině, je to nejúčinnější. Křemelina je velmi jemná, dostane se všude a čmelíky zadusí. Žádný postřik na slepice ! Všechny jsou více či méně jedovaté a nemůžete pak konzumovat ani vejce, ani maso.
To s těmi chcíplotinami ze silnice jsem myslel vážně. Funguje to, používám to. Žádná otrava či choroba nehrozí.. A ani to nesmrdí - mám to v plastovém kýblu s víkem. Pokud je mrtvola zvířete čerstvá, lze ji uvařit a dát sežrat slepicím přímo. Pokud už je zasmrádlá, lze to dělat takto. Kdo máte v okolí slepic myši a potkany, lze je chytat a používat k tomuto účelu taktéž..

Pan HH si z nás možná střílí.... Protože jestli toto myslí vážně, tak u něj bych vejce jíst nechtěl😁
zdravím.chcíplotiny a potkany to ne,ale běžně dávám slepicím občas zabitého a uvařeného holuba.nabodnu jej na dva hřebíky bez hlaviček, a slepice si jej obere, zbyde pouze kostra,kterou následně rozdrtím pákovým drtičem.takže ho zkonzumují celého.pochopitelně používám svoje holuby,vždy se nějaký do chovu nevhodný najde.

HH1978
napsal(a):
Jaké nemoci máte na mysli?
těch je:D
minimálně salmonela, pseudotuberkulóza z přejetých hlodavců či hmyzožravců
oboje přenosný na lidi a u drůbeže neléčitelný