Pomoc při líhnutí kačat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AndreaMoon

12.7.2019 12:21
AndreaMoon

XXX.XXX.11.38

Potřebovala bych radu. Kačena nám opustila hnízdo a nechala po sobě již naklované vajíčko. Vzali jsme si ho, můj dotaz zní zda mu pomáhat od večera zatím vůbec nepokročilo stále jen pípá a maximálně otevře zobáček. Netuším jak dlouho může být naklované.
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2019 14:08

A máte ho kde? Potřebuje taky teplo, líhnutí je dost namáhavé. To měla jen to jedno vejce, nebo odešla s ostatními kachňaty? Jinak rozhodne NEPOMÁHAT, pokud je takto, nemá pravděpodobně vtažený pupek a po vylomení ze skořápky by vám vykrvácelo. Dosti pravděpodobně se nedolíhne.

12.7.2019 14:52
ladd

XXX.XXX.34.47

Jak píše frufru, nepomáhat a krom tepla i vlhčit vlažnou vodou, aby ke káčeti nepřischla blanka, která je pod skořápkou. Zítra (to už bude snad žloutek vstřebaný) případně můžete zkusit opatrně odstranit, horní půlku skořápky. Ale jen tu horní, ze spodní se musí vysvobodit samo, až bude mít zatažený pupek. Takovéto opožděné kachně po vykrmení určitě sníst, ne nechávat do chovu.

AndreaMoon

12.7.2019 15:59
AndreaMoon

XXX.XXX.11.38

Kachna opustila hnízdo hned když se vylíhli 3 kačata celý den si jich nevšímala takže jsme je museli večer vzít do tepla a přitom jsme objevili v hnízdě i jedno vajíčko takto naklované.

12.7.2019 18:20

AndreaMoon napsal(a):
Kachna opustila hnízdo hned když se vylíhli 3 kačata celý den si jich nevšímala takže jsme je museli večer vzít do tepla a přitom jsme objevili v hnízdě i jedno vajíčko takto naklované.

Tak to sníst i tu kachnu

12.7.2019 18:53

Já myslím, že se dolíhne. Dejte ho do tepla. Zítra mu oloupejte skořápku nahoře, mohlo by už vylézt samo. Pomáhání víc může být nebezpečné, zvláště jestli jste začátečník v líhnutí a nevíte, kde červená teče a neteče. Já už mám v pomáhání praxi, protože jsem to dělal mnohokrát a dokázal jsem osvobodit i house otočené naopak, co se ani neproklovalo. Ale když to neumíte, můžete ho i zabít, pokud je ještě krvavé.

AndreaMoon

14.7.2019 10:23
AndreaMoon

XXX.XXX.11.38

Kachně se nakonec vylíhlo asi dvě hodiny po mém dotazu (nějakým způsobem vystrčilo nohu a pomocí ní se dostalo ven - také ji pak dalších pár hodin neumělo používat) dnes již chodí se sourozenci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík