Podělte se prosim o fotky vaších okrasných jezírek s vodní drůbeží. V neděli jsem projižděl Hejnicema za Libercem v zahradě měl pán nádherný výběh pro kachničky a páviky s jezírkem a potůčkem hrozně se mě líbilo musel jsem zastavit a kochat se. Jsem chovatel papoušku, ale to jezirko s kachničkama a celý prostor to bylo něco nadherného to nemělo chybu. Děkuji všem za příspěvěk
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikdo se Vám zatím neozval.
Já se chystám nějaké takovéto jezírko letos vystavět pro české husy, mandarinky, karolínky a zakrslé kachny.Velikost fólie je 12*7 m. Geotextilie máme nachystané víc.
Zatím se bude teprv kopat.
Mám už plánek, jak to přibližně bude s hloubkovými zónami.
Čistit se bude kalovým čerpadlem. Okolo jezírka budou velké kameny (máme na zahradě) proti zablácení.
Až to bude hotové nebo již během stavby se pochlubím.

ančovička1
napsal(a):
..tak to se těším,ať se dilo zdaří😀👍..to ja si o jezirku necham jen zdát..
Já si taky dlouho nechával zdát, ale letos už k tomu tátu doháním.
To jezírko mi bude sloužit a dělat radost dokud se neodstěhuju z rodného domu. Pak půjdu k potoku na samotu. Potok je lepší, čistí se sám.

Děkuji za přání.
A zdar všem nejen mým úspěchům do budoucna.
Ač teda šikovný jsem jenom svojí hlavou, rukama moc ne.
A hlavně, po dnešním čištění provizorní jezírka (aneb dárek ke svátku od drůbeže-v podobě těžko smyvatelného pachu bahýnka z vody ) mi nezbývá než napsat-to nové jezírko (mnohokrát objemnější) nebude vymoženost, ale nutnost.
By souhlasily i mandarinky, karolinky, husy a ostatní ptactvo, co se koupe.
Vynesl jsem cca 7-10 kýblů bahna z toho současného koupaliště. Ručně.
Psi mi dneska naopak udělali radost dobrým dárkem, dnešní úlovek na polích 7 hrabošů.
my sa tiez chystame na stavbu vacsej vodnej plochy ako mame teraz, kedze je pozemok uzky sme mysleli ze im dame 4x4 m s tym ze vodu a bahno budeme nejako odcerpavat inak to bude len viac bordelu ako je doteraz, akurat dnes osm cistil to co maju doteraz 90x90x25 cm, no tak tolko blata tam nanosit. lahko sa to cisti ale plocha je mala pre vsetkych naraza a rychlo zaspinia, obavame sa ze ak to bude vacsia plocha ze to rovnako rychlo zaspinia mozno nie za den ale dva a komplet cistenie bude o mnoho narocnejsie.
my sme pre stavbu zatial vymysleli ze vykopeme plochu do hlbky chceme len asi do 30 cm vylozime foliou a okraje prekryjeme betonovymi obrubnikmi na lezato. zatial predstava.
casto ked vyspliechaju vodu mimo bazena tak si vytvoria bahno a to potom nanosia do bazena, dufal by som ze ak okraje budu na pevno tak sa tam tolko bahna nebude tvorit.
este musime pozriet ake mame moznosti cerpadla kedze tuto vodu by sme potom pouzivali na polievanie zeleniny alebo rovno do kompostu.
nasim huskam a kackam sa velmi paci prudiaca voda, chcel by som im tam dat nejaku solarnu fontanu kde by neustale isla voda do jazierka a mali by zabavku, su neskutocne zlate ako sa hraju s roztrekovacom vody hlavne teraz v horucich dnoch :)
O jezírku takovém maličkem přemyšlim. Libil by se mi páreček zakrslích kachniček možna vodni želva nebo jen o jezirkove rybyčky, ale jsem omezen prostorem takže opravdu takove to maléw co se běžně prodává asi přes metr dlouhe. Jezirko by nemělo přitok, jen by mě zajimalo jak jej čistit?

Mara92
napsal(a):
O jezírku takovém maličkem přemyšlim. Libil by se mi páreček zakrslích kachniček možna vodni želva nebo jen o jezirkove rybyčky, ale jsem omezen prostorem takže opravdu takove to maléw co se běžně prodává asi přes metr dlouhe. Jezirko by nemělo přitok, jen by mě zajimalo jak jej čistit?
Čistit-já mám na to kalové čerpadlo.
A jestli to chcete mít pěkné, tak třeba malou fontánku pro nějaký pohyb.
A radši než zakrslé zkuste mandarinky nebo karolinky-jsou daleko víc zdobné a mají spoustu barev. Jestli se Vám nelíbí přírodní, tak u obou druhů se potkáte s barvou skořicovou (zrzkové), bílou, dále pouze u karolinek stříbrnou aj. Jsou trochu dražší, v závislosti na zbarvení a na chovateli.
Když budete držet 1 pár, tak budou mít klid a mohou se skvěle namnožit. A prodají se za dobrou cenu. Ne jak zakrslé, za kachničky dostanete až 500 Kč/ks a za zakrslé 100-300 Kč/ks (a tam se musí extra koukat na výstavní kvalitu, jinak se hodí leda do mrazáku).
U zakrslých se musí odchov fakt hodně selektovat, protože se zde často vyskytne jedinec do chovu nevhodný (netypický). Mají teda víc barev, nejčastěji potkáme čárkované, bílé, černé, divoké. Velice atraktivní je modrožlutá, modrá, strakatá. Dosti ječí (mladé kačenky) a jsou to prasata, musíte obložit jezírko kameny a pořádně, protože rády dělají bláto (ač teda svými zobáky rozhodně nenadělají, co velká plemena). Kachničky takovou velkou potřebu pročvachtávat hlínu nemají, ale taky to můžou dělat. Zakrslé mají výhodu, že snáz hnízdí, a že nemají sklony opuštět pozemek. Což teda kachničky ano. Když dovezete nové kachničky a pustíte je do špatně zabezpečeného výběhu, tak uniknou pryč. Já už je teď chovám s přístupem na neomezenou plochu, ale začátky byly trpké. Člověk to musí nejdřív mít raději i 3 týdny ve voliéře, pak začít pouštět pod dohledem a když už se přestanou motat kolem plotu hledat díru tak už se mohou nechat puštěné. Musí se počítat s tím, že při splašení šplhají a že nekupírované nebo nezastřižené se snaží odletět, což zakrslé ne.
To by byly nějaké ty poznatky ze zkušenosti.
Ještě to zvažte. Já bych teda při příležitosti mít 1 pár šel do těch karolinek nebo mandarinek.
Mám síce len záhradné jazierko s kúpacou čaťou bez vodnej hydiny. Na čistenie jazierka používam vodný vysavač Pondovac 4, ktorý spoľahlivo vycucne všetok kal a bordel zo dna jazierka, čo s atam cez týždeň usadí. Uštrí tak hodne práce s ručným "kybľováním" bahna.

peter z bratislavy
napsal(a):
Mám síce len záhradné jazierko s kúpacou čaťou bez vodnej hydiny. Na čistenie jazierka používam vodný vysavač Pondovac 4, ktorý spoľahlivo vycucne všetok kal a bordel zo dna jazierka, čo s atam cez týždeň usadí. Uštrí tak hodne práce s ručným "kybľováním" bahna.
Ten vysavač znám, je to praktické, jeden kámoš to má a chválí (čistí tím jezírko na ryby) a říkal, že mi ho klidně půjčí. Pokud mi možnosti dovolí, tak si ho taky pořídím.
peter z bratislavy
napsal(a):
Jezírko máte moc krasné fandim vám pane Peter hodně štěsti
kupili sme minule kalove cerpadlo vraj sa to pouziva aj do jazierok a zump, taketo vytiahne aj vodu z jazierka kde su kacice a husi? dokazu tam nanosit dost vela blata a plus je tam aj ich trus.
nasa predstava je ze to raz za tyzden mozno podla potreby vytiahneme komplet vsetku vodu a dopustime novu len je otazka ci to naozaj vsetko vytiahne bezne kalove cerpadlo.
okrem toho sme si zistovali ze ci foliu na jazierka neroztrhaju husi svojim zobakmi alebo pazurmi. na okraje vonku by sme chceli dat betonove tvarnice kt sa pouzivaju na obrubniky ibaze ich ulozime na lezato.
okrem zriadenia rozmyslame nad tou udrzbou ale vacsina otazok sa nam zodpovie asi az ked to budeme realizovat ci nasa predstava je realna a ci to bude funkcne.
skor ako hlbku chcem ist na plochu, hlbka asi 30 -40 cm a plocha niekde medzi 3-4 m x 3-4 m.

Erik Rosario
napsal(a):
kupili sme minule kalove cerpadlo vraj sa to pouziva aj do jazierok a zump, taketo vytiahne aj vodu z jazierka kde su kacice a husi? dokazu tam nanosit dost vela blata a plus je tam aj ich trus.
nasa predstava je ze to raz za tyzden mozno podla potreby vytiahneme komplet vsetku vodu a dopustime novu len je otazka ci to naozaj vsetko vytiahne bezne kalove cerpadlo.
okrem toho sme si zistovali ze ci foliu na jazierka neroztrhaju husi svojim zobakmi alebo pazurmi. na okraje vonku by sme chceli dat betonove tvarnice kt sa pouzivaju na obrubniky ibaze ich ulozime na lezato.
okrem zriadenia rozmyslame nad tou udrzbou ale vacsina otazok sa nam zodpovie asi az ked to budeme realizovat ci nasa predstava je realna a ci to bude funkcne.
skor ako hlbku chcem ist na plochu, hlbka asi 30 -40 cm a plocha niekde medzi 3-4 m x 3-4 m.
S takovouhle hloubkou se to rychle teda zkazí a všechen kal se bude neskutečně vířit. U hus bych doporučil raději až metr a půl, aby svými blánami bahno nevířily. Pro kachny platí to samé, teda s ohledem na jejich velikost.
A kalové čerpadlo je dobrá volba. Jenom musíte na podku uědlat takový košík. Kdyby tam byl kámen, tak ho nasajete a vlastně každou chvíli otvíráte čerpadlo. Já mám tyto zkušenosti se švestkami, furt tam nějaká je zacpaná.
Mezi tvárnicemi a fólií musí být geotextilie.
napsal(a):
S takovouhle hloubkou se to rychle teda zkazí a všechen kal se bude neskutečně vířit. U hus bych doporučil raději až metr a půl, aby svými blánami bahno nevířily. Pro kachny platí to samé, teda s ohledem na jejich velikost.
A kalové čerpadlo je dobrá volba. Jenom musíte na podku uědlat takový košík. Kdyby tam byl kámen, tak ho nasajete a vlastně každou chvíli otvíráte čerpadlo. Já mám tyto zkušenosti se švestkami, furt tam nějaká je zacpaná.
Mezi tvárnicemi a fólií musí být geotextilie.
obavame sa ze ak bude jazierko hlboke budeme musiet naraz precerpat prilis vela vody, ked je len vacsia plocha ale hlbka je nizka tak by sme to menili castejsie a aj uplne vsetko vytiahnut napriklad 1x tyzdenne ako to robime aj teraz, sice teraz je to tak 2x tyzdenne v tom co maju. ale niekedy je to az cierna hnusna voda, comu sa snazime predist.
ak by to bola plocha 3x4 m a 1m hlbka tak by sa to nezaspinila ta voda tak rychlo? a pri cisteni by stacilo kalove cerpadlo dat dole a vytiahnut bahno zo spodu a teda nie vsetku vodu precerpat?
po vycisteni by stacilo teda len doplnit vytiahnutu vodu?
na tu foliu sme chceli dat este nejaku textililu, neboli sme si isty ale dame :)

Erik Rosario
napsal(a):
obavame sa ze ak bude jazierko hlboke budeme musiet naraz precerpat prilis vela vody, ked je len vacsia plocha ale hlbka je nizka tak by sme to menili castejsie a aj uplne vsetko vytiahnut napriklad 1x tyzdenne ako to robime aj teraz, sice teraz je to tak 2x tyzdenne v tom co maju. ale niekedy je to az cierna hnusna voda, comu sa snazime predist.
ak by to bola plocha 3x4 m a 1m hlbka tak by sa to nezaspinila ta voda tak rychlo? a pri cisteni by stacilo kalove cerpadlo dat dole a vytiahnut bahno zo spodu a teda nie vsetku vodu precerpat?
po vycisteni by stacilo teda len doplnit vytiahnutu vodu?
na tu foliu sme chceli dat este nejaku textililu, neboli sme si isty ale dame :)
Čerpadlem ten kal jako takový nejde moc vytahovat. I když se mu říká kalové čerpadlo. Musí se to rozvířit a vybrat s vodou spolu.
To spíš bych sehnal nebo půjčoval jezírkový vysavač. Ten k tomu přímo slouží, že vysajete jen nejhrubší kal.
Voda s větší hloubkou nebude doslova čistší. Kalu tam bude pořád stejně, ale-nebude se tolik vířit a bude víc v hloubce. Dále se voda bude daleko méně přehřívat a kazit.
A na tu geotextilii pozor při stavbě, aby se ta v jezírku nedotýkala hlíny. Podívejte se na nějaké návody k stavbě jezírka, tam to bývá dobře popsáno.

Tak je vykopáno.
Taťka vykopal hrubou díru. Já jsem si dost máknul a ještě mi dneska přijeli dva dospělí kámoši siláci na pomoc, takže to bude hotové.
Ještě je na tom chvilka házení z díry a myslím jeden malý hrb na kraji, co je třeba zbrousit, a nejhlubší místečko možná prokopu ještě o 15-20 cm, kvůli čerpadlu.
Ještě v tomto týdnu tam plánujeme navézt malou vrstvu písku.
Pak už bude pokládka geotextilie a jak trošku vyskočí teplota (aby šlo s fólií manipulovat dobře), tak už i fólie, kameny a voda. To už kačenám nevysvětlím, že ještě není hotový výběh kolem, budou tam asi hned, jak uvidí vodu .
Hurá, tak to už bude, já sám jsem se nemohl dočkat. Těším se, že se na tom kačenám bude dařit a že budou odchovy.
Taky jsem si nakoupil dost kachniček, aby tam něco bylo, momentálně celkem 5 párů mandarínek (2 páry skořice, 1 pár skořicový ♂ s bílou ♀, jeden pár ♂ přírodní s bílým krkem s bílou ♀, 1 pár bílých) a 2 karolínek (1 pár přírodní, 1 pár stříbrné). Dále 1,2 hus a 2,2 zakrslaček (strakaté). Hodlám tam zbudovat ještě plovoucí ostrůvek, pro bezpečnost nocování, snad i budky, ale nevím, jestli je to unese. To by musel být silný polystyren.
Rybníček jakožto plocha je cca 10*4,5 m (takže 45m2) a asi 30 kubíků vody to pohltí. Snad to naplníme do týdne. Vody je dost, ale aby se nepřehřálo čerpadlo. Možná svedeme i okapy.
..Jakube,to bude krásné jezirko pro kačenky,škoda, že já , pro své kačenky,mit nikdy nebudu..😢
Můj nový mladý kačer..

Je krásny