Letos v červnu mi začala kvokat slepička rousná zakrslá, která již několikrát vyseděla kuřátka. Slepice rousné zakrslé chovám od roku 2010 a mám již zkušenosti s líhnutím v umělé líhni a i pod kvočnou. Jelikož jsem potřeboval mít kuřátka stejného plemene a také k osvěžení chovu, zakoupil jsem od jednoho chovatele od Jičína na základě jeho inzerce na Fauně 15 ks násadových vajec rousné zakrslé. Kus po 20,-Kč, celkem za 300,-Kč, osobně je vyzvedl a přivezl a hned večer v ten den je dal pod kvočnu, a to 28.06.2019. Dne 20.07.2019 se vylíhla 2 kuřátka. Ve zbylých 13 vejcích to ale pěkně žbluňkalo. Po jejich rozbití v ani jednom nebyl ani náznak plodu, tedy bouřkou to nebylo a ani kvočnou ne. Nabízí se několik otázek: Ta zásadní je proč se vylíhla jen 2 kuřátka z 15 vajec a dokonce deklarovaných násadových, když to kvočnou ani bouřkou nebylo? Očekávám názory ostatních a zkušenějších chovatelů. Předem za ně děkuji..
Uživatel s deaktivovaným účtem

ono chovatel ale není kohout. pokud chcete mít jistotu kuřat, musíte koupit kuřata.

Jo, do žen/melounů a násadových vajec nevidíme.... Ani prodejce.
Na obranu prodávájícího( ale podvodníky obhajovat nechci) dám letos svoji špatnou zkušenost. Já dal do líhně 39 vajec od jednoho kmene, 38 bylo oplodněno vylíhlo se 36 kuřat. Hned na to až jsem nasbíral tak jsem vejce prodal jednomu pánovi z 24 vajec jen 5 kuřat. Samozřejmě zklamání na obou stranách. Vejce byla prý čistá což se mi nezdá ale začali ty hrozná vedra kdy tady bylo bežne 35 stupnů. Takže buď kohout neskákal, nebo se vejce vařili už na hnízdě a i ve skladovací místnosti bylo určitě tepleji než běžně. Takže stane se ať člověk dělá co dělá a jak píše frufru je to jak s melouny dovnitř prostě nevidíme a jestli jsou zárodky živé a vejce oplodněné tak to už vůbec ne. Ale s pánem jsme dohodlí na náhradě a dostane ode mě slepičky zdarma
Zkušenější chovatel by nikdy nenasadil vejce v den transportu,
i kdyby ten měl jen pár kilometrů.
Nepoužíval by terminologii "deklarovaná násadová vejce".
Ani by diskusi o čistých vejcích nenazval - Je to líhnivostí?
Po letech chovu by věděl, že jediné hejno (záměrně nepíšu kohout)
může mít během jednoho "jara" oplozenost klidně 50-100%.
Ověřeno nejen letos. Prostě je to věc proměnlivá.

Honza70
napsal(a):
Zírám, co všechno moudrého napsal tento přispívatel. Hlavně že nic neporadil, jen poučoval.
Radu, kterou čekáte, nedostanete, všechny podstatné faktory, které to mohly způsobit, již byly napsány, včetně těch od honzypm. A křišťálovou kouli sice vlastním, ale zírám do ní, marně, již 15 let.....