Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2019 22:14
Aesinka

XXX.XXX.85.123

Dobrý den,

potřebovala bych poradit. Máme slepice z klecových chovů. Pořád se oklovávají, zvlášť když přepeřují. Dávám jim vitamíny a minerály, vápník, dostávají žrádlo, které mohou oklovávat, dostávají i maso po kočkách, takže bílkoviny mají. Veterinář říkal, že si to přinesly z klecí, kde se nudily, a že je to zlozvyk, kterého se už nezbaví... co myslíte?
Dvě z nich teď kvokají, jedna už má malá kuřátka. A to je problém. Dříve jsme kuřátka nechali asi dva týdny zavřené, pak jsme je s kvočnou normálně pustili mezi slepice. Občas některá kuře klovla, ale schytala to od kvočny a za pár dní se sžili. Ale teď je to velký problém, některé slepice na kuřátka útočí takovým způsobem, že je jasné, že se je snaží zlikvidovat (doslova jdou po krku a hlavičce). Zatím se mi je podařilo ubránit, jedno je teda špatné, ale doufám, že se z toho dostane. Mám je teď odděleně. Kvočna se slepic bojí, kuřata vůbec nebrání... (Druhá kvočna je ostrá, ta by si snad mohla kuřata obhájit... uvidíme.)
Pročítala jsem si tady rady a našla brýle proti kanibalismu. Ale trochu mě děsí, že bych jim to měla provlékat nozdrami. Nemůže jim to způsobit psychické či zdravotní problémy? Nedusí se? Objevila jsem i sprej proti kanibalismu. Obojí je pro mě nové, nemám s tím zkušenosti, proto bych se ráda zeptala na vaše zkušenosti, případně rady.
Kuřata nemám kam přemístit, máme hodně koček, slepičárnu máme zajištěnou, ale u něčeho dočasného by to bylo horší.
Všem předem děkuji, tohle jsme nikdy dřív řešit nemuseli...

31.7.2019 22:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ano, je to zcela typické pro slepice z haly a zvrátit se to nedá.
Navíc ta kuřata, pokud vám přežijí a dorostou, získávají vadné návyky
od těchto starých slepic a hrozí, že ani ona nebudou normálními slepicemi.

Babička dříve také brala hybridky a zabily nejedno pižmovče.
Jsou to bestie.

Čistokrevné plemeno (například Vlašky) odchovávané od prvních dnů
normálně a společně, s dostatkem interakcí, prostoru a trávy,
je naprosto tolerantní a bezproblémové.

Brýle problém neřeší, oddálí či zmenší - slepice se jen netrefí, kuře bude
nahánět dál. Jinak brýle správné a správně aplikované jí na kvalitě života
nic neuberou, rozhodně ne tolik, co klecový způsob držení zvířat...

31.7.2019 22:22
keckas

XXX.XXX.162.67

Já bych se jich co nejrychleji zbavila. Když už chcete hybridy, tak si pořiďte kuřice těsně před snáškou. Nebo počkejte do jara až ponesou současná kuřata.

31.7.2019 22:29
Aesinka

XXX.XXX.85.123

Nikoho se zbavovat nechceme. Slepičky si bereme proto, aby v životě zažily ještě něco pěkného, ne jen živoření v klecích a následnou smrt na jatkách. Slepice ani nezabíjíme, necháváme je dožít...

31.7.2019 22:31
keckas

XXX.XXX.162.67

Jenže tím klecové chovy podporujete. Pokud za ně zaplatíte pár korun, vyplatí se to provozovateli mnohonásobně víc než jatka.

Jestli se nikoho zbavovat nechcete, tak leda dva oddělené výběhy.

31.7.2019 22:35
Aesinka

XXX.XXX.85.123

V minulosti jsme měli daleko více zdevastované slepice, když jsme je z klecí brali... po čase se oklovávat přestaly, jedna v pohodě odchovala kuřata. Ale tyhle jsou nějaké zvlášť... bestie.

1.8.2019 00:50
Aesinka

XXX.XXX.85.123

keckas napsal(a):
Jenže tím klecové chovy podporujete. Pokud za ně zaplatíte pár korun, vyplatí se to provozovateli mnohonásobně víc než jatka.

Jestli se nikoho zbavovat nechcete, tak leda dva oddělené výběhy.

Klecové chovy existují, oni chovají slepice na vajíčka, ne na prodej, takže to žádná podpora není. Těm, co je provozují, je jedno, jestli se zbaví slepic tím, že je prodají nebo zabijí. A jestli prodat znamená větší zisk, a tedy to umožní, pro ty chudinky jen dobře. Aspoň v životě poznají něco dobrého. Každopádně jsem ráda, že tlakem veřejnosti obchoďáky postupně ruší prodej vajíček od klecových slepic a že těch bude tedy ubývat.

1.8.2019 00:57
Aesinka

XXX.XXX.85.123

honzapm napsal(a):
Ano, je to zcela typické pro slepice z haly a zvrátit se to nedá.
Navíc ta kuřata, pokud vám přežijí a dorostou, získávají vadné návyky
od těchto starých slepic a hrozí, že ani ona nebudou normálními slepicemi.

Babička dříve také brala hybridky a zabily nejedno pižmovče.
Jsou to bestie.

Čistokrevné plemeno (například Vlašky) odchovávané od prvních dnů
normálně a společně, s dostatkem interakcí, prostoru a trávy,
je naprosto tolerantní a bezproblémové.

Brýle problém neřeší, oddálí či zmenší - slepice se jen netrefí, kuře bude
nahánět dál. Jinak brýle správné a správně aplikované jí na kvalitě života
nic neuberou, rozhodně ne tolik, co klecový způsob držení zvířat...

A je jisté, že se netrefí? Tam jde o to, aby nemohly ublížit kuřeti zobákem. Pokud ho jen proženou a neublíží, bude to v pohodě... A taky kdyby to pomohlo proti vzájemnému se oklovávání.
Píšete "problém neřeší, oddálí či zmenší" - nemáte, prosím, zkušenosti, že by se to prostě po nějaké době odnaučily, když jim to nepůjde? Jak dlouho ty brýle můžou nosit? A s tím sprejem nemáte zkušenosti? Když by to pomáhalo proti oklovávání, jestli by to nebylo dobré i na ta kuřátka?

A ještě mám jeden problém. Druhá kvočna sedí už podruhé, první vajíčka všechna prázdná kromě jednoho, které zasedla. Druhé jsme vzali od jiného kohouta, zase vše prázdné, zbývají jí poslední 2 vajíčka, která se mi zatím zdají v pořádku, ale kdyby náhodou... nechci ji už nechat v těch vedrech sedět potřetí, nevíte, zda by přijala kuřátka, kdybych je pod ni strčila v noci? Kdysi jsem přidávala cizí k našim a přijala je po dvou dnech, ale toto je jiné, kdyby se nic nevyklubalo a já jí je podstrčila v noci, je šance, že je přijme? Nebo bych moc riskovala život kuřátek?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2019 06:20

Aesinka napsal(a):
A je jisté, že se netrefí? Tam jde o to, aby nemohly ublížit kuřeti zobákem. Pokud ho jen proženou a neublíží, bude to v pohodě... A taky kdyby to pomohlo proti vzájemnému se oklovávání.
Píšete "problém neřeší, oddálí či zmenší" - nemáte, prosím, zkušenosti, že by se to prostě po nějaké době odnaučily, když jim to nepůjde? Jak dlouho ty brýle můžou nosit? A s tím sprejem nemáte zkušenosti? Když by to pomáhalo proti oklovávání, jestli by to nebylo dobré i na ta kuřátka?

A ještě mám jeden problém. Druhá kvočna sedí už podruhé, první vajíčka všechna prázdná kromě jednoho, které zasedla. Druhé jsme vzali od jiného kohouta, zase vše prázdné, zbývají jí poslední 2 vajíčka, která se mi zatím zdají v pořádku, ale kdyby náhodou... nechci ji už nechat v těch vedrech sedět potřetí, nevíte, zda by přijala kuřátka, kdybych je pod ni strčila v noci? Kdysi jsem přidávala cizí k našim a přijala je po dvou dnech, ale toto je jiné, kdyby se nic nevyklubalo a já jí je podstrčila v noci, je šance, že je přijme? Nebo bych moc riskovala život kuřátek?

Vše je individuální, co se podaří jednomu, nemusí se povést druhému. Ano, podložením v noci je pravděpodobné, že kuřata přijme, ale jde o povahu té konkrétní kvočny. Nikdo vám nedá 100% záruku, jak to u vás doma dopadne. Každopádně na odchov kuřat je podle mého názoru už pozdě.

1.8.2019 09:51
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Máte malý prostor. Dopřejte jim volný pohyb po zahradě a tyhle problémy zmizí. Kupuji hybridní slepice taky, ztv.vynesené. Není s nimi žádný problém. Vždy jsou 3 týdny zavřené v samostatném výběhu a pak jdou do společného hejna k čistokrevným Orpinkám. Během minulých let jsem měla pouze 1x kvokající hybridku, která pak vodila cizí kuřata. Seděla dobře a starala se o kuřata 3 měsíce, což je vyjímečné.

1.8.2019 09:59
Aesinka

XXX.XXX.85.123

Zuzkaa napsal(a):
Máte malý prostor. Dopřejte jim volný pohyb po zahradě a tyhle problémy zmizí. Kupuji hybridní slepice taky, ztv.vynesené. Není s nimi žádný problém. Vždy jsou 3 týdny zavřené v samostatném výběhu a pak jdou do společného hejna k čistokrevným Orpinkám. Během minulých let jsem měla pouze 1x kvokající hybridku, která pak vodila cizí kuřata. Seděla dobře a starala se o kuřata 3 měsíce, což je vyjímečné.

Bohužel máme malou zahrádku, kterou máme na zeleninu, takže je pouštím před nasazením a po sklizni. Ale nikdy dřív problémy nebyly, už je máme povíckráte. Zkusím něco vymyslet...

1.8.2019 10:01
Aesinka

XXX.XXX.85.123

Měli jsme v minulosti kuřátka, co běhaly po sněhu a byly to skvělé slepičky. :) Kuřátka to zvládnou, kurník je pěkně zateplený, výběh v závětří... když holky chtějí kvokat, ať kvokají. A kuřátka sehnat jdou, jak jsem se dívala... budu ráda, když bude mít svoje, ty 2 stačí, ale kdyby náhodou...

Děkuji všem za rady.

1.8.2019 10:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nemáte zač.

1.8.2019 11:03

Aesinka napsal(a):
Měli jsme v minulosti kuřátka, co běhaly po sněhu a byly to skvělé slepičky. :) Kuřátka to zvládnou, kurník je pěkně zateplený, výběh v závětří... když holky chtějí kvokat, ať kvokají. A kuřátka sehnat jdou, jak jsem se dívala... budu ráda, když bude mít svoje, ty 2 stačí, ale kdyby náhodou...

Děkuji všem za rady.

Promiňte, že si rýpnu, prostě mi to nedá. Chválím vaše nadšení pro dobrý život slepice, ale myslíte si, že když jsou místo v malé kleci v malém výběhu, kde asi, předpokládám, nebude moc trávy, kde se tedy jejich zlozvyk prohloubí (oč větší stres jim přibude s kvočnou s kuřaty, některé jsou pěkně ostré, mě se zrovna včera popraly dvě zcela mírumilovné hedvábky, ta s měsíčními kuřaty měla dojem, že ta s těmi dvouměsíčními prošla moc blízko), že mají o tolik lepší život? A jen tak pro info, když je řeč o podmínkách k životu, ono lecjaké zvíře zvládne lecjaké podmínky, ale nechat běhat kuřata (ikdyž nepíšete, jak stará byla) po sněhu, tak to taky zavání týráním. Třeba takové kuře do 6 týdnů věku nemá vyvinutou termoregulaci, takže když je venku 10-15 stupňů, tak sice bude běhat, ale rozhodně nebude prospívat tak, jako když je venku 25. O světle, slunci a přírodních zdrojích vitamínů nemluvě. Prostě mám jen (teď z obecného hlediska) občas dojem, že nadšení různých zachránců je primárně o jejich pocitu, ne o pocitu a podmínkách zachráněných....

1.8.2019 11:18
Aesinka

XXX.XXX.85.123

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Promiňte, že si rýpnu, prostě mi to nedá. Chválím vaše nadšení pro dobrý život slepice, ale myslíte si, že když jsou místo v malé kleci v malém výběhu, kde asi, předpokládám, nebude moc trávy, kde se tedy jejich zlozvyk prohloubí (oč větší stres jim přibude s kvočnou s kuřaty, některé jsou pěkně ostré, mě se zrovna včera popraly dvě zcela mírumilovné hedvábky, ta s měsíčními kuřaty měla dojem, že ta s těmi dvouměsíčními prošla moc blízko), že mají o tolik lepší život? A jen tak pro info, když je řeč o podmínkách k životu, ono lecjaké zvíře zvládne lecjaké podmínky, ale nechat běhat kuřata (ikdyž nepíšete, jak stará byla) po sněhu, tak to taky zavání týráním. Třeba takové kuře do 6 týdnů věku nemá vyvinutou termoregulaci, takže když je venku 10-15 stupňů, tak sice bude běhat, ale rozhodně nebude prospívat tak, jako když je venku 25. O světle, slunci a přírodních zdrojích vitamínů nemluvě. Prostě mám jen (teď z obecného hlediska) občas dojem, že nadšení různých zachránců je primárně o jejich pocitu, ne o pocitu a podmínkách zachráněných....

Slepice chováme roky, nikdy problémy nebyly, a to ani s klecovými. Výběh mají slušný, mají tam hnojiště, které jim rozrýváme, dostávají denně trávu, vitamíny a minerály jim přidávám. To s kuřaty na sněhu se stalo jednou, před mnoha lety. Prostě je vyseděla pozdě a chtěla ven, samozřejmě že venku neběhala malá kuřátka, ale dorůstající, malá kuřátka byla v bezpečí v teple. O slepičky se staráme dobře, nebojte. ;)
Jen jsme se nikdy nesetkali s takovou agresivitou, jako teď (jen kdysi u kohouta). Mám pocit, že to snad dělají jen dvě slepice, ty ostatní se drží víc zpátky.

1.8.2019 12:38

Aesinka napsal(a):
Slepice chováme roky, nikdy problémy nebyly, a to ani s klecovými. Výběh mají slušný, mají tam hnojiště, které jim rozrýváme, dostávají denně trávu, vitamíny a minerály jim přidávám. To s kuřaty na sněhu se stalo jednou, před mnoha lety. Prostě je vyseděla pozdě a chtěla ven, samozřejmě že venku neběhala malá kuřátka, ale dorůstající, malá kuřátka byla v bezpečí v teple. O slepičky se staráme dobře, nebojte. ;)
Jen jsme se nikdy nesetkali s takovou agresivitou, jako teď (jen kdysi u kohouta). Mám pocit, že to snad dělají jen dvě slepice, ty ostatní se drží víc zpátky.

Pak byla jediná efektivní rada zmíněna. Jiná fakt není a zbytečně stresujete zbytek hejna dvěma problémovými kusy. Tak je pošlete dál a vezměte si jiné. Navíc budou pro případná kuřata životním nebezpečím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík