-

XXX.XXX.252.156
Já mám takový dotaz dá se brojler chovat jako domácí mazlíček? Jestli ano kolika let se dožívá? Potřebuju to věmedět jelikož jsem si koupila kuře brojlera a na mazlíčka a internetu je jenom jak si z něj udělat oběd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolik se dožije, to záleží na péči a krmení. Nesmíte ho krmit moc, snadno tloustne a má pak obtíže.
Obecně masná plemena a také brojleři jsou krátkověcí oproti třeba vlašce. Uvidíte, jestli vydrží víc než pět let, ale tipoval bych, že míň. Jenom dělejte všechno pro to, aby se hýbal, měl celoživotní dietu-přesně proti tomu, na co je šlechtěn.
Nedávejte mu krmení pro brojlery, to u nich způsobí rychlý a intenzivní růst, ale-vyčerpává je to a působí obtíže s pohybem, jak obézní lidi, těžko se hýbou a něco udýchají.
Odmala směs pro normální kuřata, co nejvíc pohybu, zelené. Když bude přibírat příliš, musíte ubrat.
Jako mazlíček se chovat dá, obecně těžká plemena slípek jsou k člověku přítulná. Ale musíte počítat s tím, že z toho vyroste obrovská bílá slípka nebo kohout. Tudíž v bytě nebo domě to asi sranda nebude, umístěte ho venku.
Osobně bych si brojlera jako mazlíka nikdy nevybral, to raději nějaké zakrslé plemeno slípky nebo hedvábničku. Nebo rovnou holuba, hrdličku, kanárka, papouška. Ne velkého těžkého nenažraného kura jako brojler je. Ale předpokládám, že jste ho chtěla na jídlo, ale zželelo se roztomilého kuřátka.
-

XXX.XXX.252.156
Moc děkuji za spětnou vazbu. Já jsem se bála že se ani nedožije dospělost. Jenom jeden dotaz dá se brojler krimit směsí na papoušky? U nás se slepicemi nemáme zkušenot.

Tak nevím, jestli si z nás neděláte dobrý den.... Koupíte si psa a budete se ptát, jestli ho můžete krmit krmivem pro kočky, protože se psy nemáte zkušenost?? Co třeba nejdřív něco přečíst předem, než si pořídíte zvíře?
Jinak, sorry, ale brojlera jako mazlíka je blbost non plus ultra. Kuře, které potŕebuje hodně krmiva pro rychlý růst, pro který je vyšlechtěno, doslova sedět a žrát, a které bude mit´ pravděpodobně problémy s kostmi, neboť rychle roste a kosti nestíhají zpevnit, neboť je určeno k intenzivnǐmu výkrmu na pár měsíců a pak na pekáč..... A to ho budete mít doma? Hmmmm, teplo a smrádek

-
napsal(a):
Moc děkuji za spětnou vazbu. Já jsem se bála že se ani nedožije dospělost. Jenom jeden dotaz dá se brojler krimit směsí na papoušky? U nás se slepicemi nemáme zkušenot.
Jo, kuřátka sežerou i proso pro ptáky. Ale nedával bych ho moc, jen na zpestření, není to pro ně ideální výživa.
Na krmení kuřete použijte buďto tu kuřecí směs, nebo si ho můžete míchat, což bych pro začátečníka nedoporučil. Míchá se z kopřiv, šrotů, řepy, pečiva, skořápek, vit. preparátů (o míchání je potřeba něco vědět).
Musí se mu dávat hodně vápníku, musí se hýbat, růst rychlostí běžného kura.
Dospělosti se nemusí dožít, pokud je chován stylem na porážku, aby co nejvíc nabral. Když u něj budete krmnou dávku bedlivě hlídat, tak se zmíněným problémům s kostmi, pohybem a jiným vyhnete.
A rozhodně ho po opeření vystěhujte z domu. Na trávníku může být neomezeně, z toho neztloustne. Souhlasím, že brojlerová slípka doma nemá co dělat.
Pokud se teda neinspirujete mazlíčkářskými americkými videi, kde je v domě třeba ochočená pižmovka nebo husa a má ušitou plínku proti kálení po domě. Kterou musíte čistit a měnit.
-

XXX.XXX.252.156
Dobrá děkuji.

A ještě jedno rýpnutí. Kur je hejnový tvor, takže pokud budete mít jen jednoho, tak se de facto dopouštíte týrání. Měla byste mít minim. 2 kusy. Pokud nejde jen o uspokojení potřeby chovatele, ale správný chovatel hledí i na pohodu a zdravotní stav svých chovanců a měl by o něj mít zájem. Proti gustu sice žádný dišputát, ale mějte na paměti i potřeby toho tvora, byť je to "jen" brojler...

napsal(a):
A ještě jedno rýpnutí. Kur je hejnový tvor, takže pokud budete mít jen jednoho, tak se de facto dopouštíte týrání. Měla byste mít minim. 2 kusy. Pokud nejde jen o uspokojení potřeby chovatele, ale správný chovatel hledí i na pohodu a zdravotní stav svých chovanců a měl by o něj mít zájem. Proti gustu sice žádný dišputát, ale mějte na paměti i potřeby toho tvora, byť je to "jen" brojler...
To by mohl někdo jiný zas říct o psovi-to je také tvor společenský a kolik lidí má jen jednoho.
Je to jenom o tom, že se člověk zvířeti věnuje.
Ale zrovna ten kur není na závislosti společníka 24 hodin denně závislý. Spokojeně si hrabe a popelí se, je v klidu, nic mu neschází. A až s ním jeho třeba lidský společník je, tak s ním je. Moje hedvábnička, než začala mívat kuřata, naopak společností kurů opovrhovala. Byla odchována zcela uměle, sama a rozuměla jenom lidem. Jakmile dorostla věku osamostatnění, přestala vyžadovat lidskou přítomnost. Byla u babičky na zahradě sama a nedá se říct, že by něco nebo někoho hledala a postrádala. Samozřejmě jsem jí i víckrát za den donesl, pomazlil, krmil.
Samotou trpí například husa, ovce, koza, potřebuje parťáka pořád, jinak ječí a blázní, hledá ho. Což u slípky neznám. Zvlášť ne u té vtištěné na lidi.

-
napsal(a):
Já mám takový dotaz dá se brojler chovat jako domácí mazlíček? Jestli ano kolika let se dožívá? Potřebuju to věmedět jelikož jsem si koupila kuře brojlera a na mazlíčka a internetu je jenom jak si z něj udělat oběd.
zanedbaný sex? sorry, ale to ma napadlo ako prvé
Chovat brojlera je holý nesmysl..chytrosti nepobrali a jsou vyšlechteni,jak psáno výše,na rychlý růst do mohutného těla a kostry..kdysi nam zbyla jedna brojleri slepicka na zabiti,na příště.."příště"se protáhlo a slepicka,začleněna mezi ostatni nosnice prospivala,mela velky travnaty výběh a krmeni s ostatnimi slepicemi...nechala jsem ji žít,byla milá a zacala brzy snášet..dozila se jednoho roku,pri nejlepší péči,krmeni a pohybu,padla na nohy,museli jsme ji zabit..prostě brojler je brojler.tečka...na mazlika je nejlepší plyšak😁?

napsal(a):
To by mohl někdo jiný zas říct o psovi-to je také tvor společenský a kolik lidí má jen jednoho.
Je to jenom o tom, že se člověk zvířeti věnuje.
Ale zrovna ten kur není na závislosti společníka 24 hodin denně závislý. Spokojeně si hrabe a popelí se, je v klidu, nic mu neschází. A až s ním jeho třeba lidský společník je, tak s ním je. Moje hedvábnička, než začala mívat kuřata, naopak společností kurů opovrhovala. Byla odchována zcela uměle, sama a rozuměla jenom lidem. Jakmile dorostla věku osamostatnění, přestala vyžadovat lidskou přítomnost. Byla u babičky na zahradě sama a nedá se říct, že by něco nebo někoho hledala a postrádala. Samozřejmě jsem jí i víckrát za den donesl, pomazlil, krmil.
Samotou trpí například husa, ovce, koza, potřebuje parťáka pořád, jinak ječí a blázní, hledá ho. Což u slípky neznám. Zvlášť ne u té vtištěné na lidi.
To bude spíš výjimka. Vezměte si, jak třeba nešťastně pí pa až řve kuře, když ztratí z dohledu kvočnu se zbytkem hejna. Samozřejmě můžete mít dobrou zkušenost s odchodem jednoho jediného ks drůbeže, nicméně si stále myslím, že je to spíše výjimka. Dle mého názoru je chov jednoho ks drůbeže, navíc brejlera, v domácnosti jako mazlíka, naprostá, ale opravdu naprostá blbost. A myslím si, že případnými pozitivními radami, povzbuzováním apod., akorát povzbuzujeme začínající chovatelé k jednání, které není úplně ideální, především z pohledu chovaného zvířete.
A pokud jde o chov psů, pak jsem toho názoru, odpo odpovídá to i odborné literatuře, že pes bere jako smečku lidské členy domácnosti. O drůbeži jsem nic takového ne četl (pomineme-li vtištění u hus).

hlavně drůbež není papoušek. potřebuje podlahový prostor, smrdí a neskutečně práší. neskutečně. v bytě je člověk rád, že může malá kuřata už vykopnout do nevytápěných prostor, nedovedu si představit mít tam dlouhodobě dospěláka a když bude ten brojler venku, tak tam zase bude sám chudák a je jedno, jak je vtištěný na člověka.