Mona7

XXX.XXX.175.227
Dobrý den,
byla bych ráda, kdyby mi zde někdo dokázal poradit.
5.6 jsme si z rozvozu drůbeže koupili 4 leghonky v údajném věku 20-ti týdnů.
Mají velký výběh se spoustou trávy a kurník, kde se na noc zavírají, protože tu máme lišky.
Každý den dostávají čerstvou vodu, směs pro nosnice a na prilepsenou občas nějakou spadlou hrušku, meloun, vařené slupky od brambor, namočený chleba...
Stale ještě nenesou, prestoze tři ze čtyř mají krásný červený hřebínek. Ta čtvrtá jej má stále skoro jako když jsme ji koupili, takový zakrsly malý.
Dělám něco špatně, nebo to jsou prostě jenom nějaké "špatné" slepice a raději se jich zbavit?
Děkuji předem za případné odpovědi.
Drahoušku, ony se roznesou, jen vytrvejte.
Jsou ještě štíhlé, břicho nemají sestouplé, nejsou ještě zralé.
Ty zbytky a ovoce se jim nedávají na přilepšenou, ale řekněme pro zpestření,
moderně enrýčmend, a že je to "škoda" vyhodit.
Krmnou dávku jim to spíš narušuje až ředí, nikoliv "vylepšuje".
Zda jim při koupi bylo či nebylo 20 týdnů si zodpovězte sama v sobě
a ve své volbě dodavatele. Jinak jsou pěkné a snad vše samice.
Jedna z nich tedy má testosteronu více, než by musela (hned na první foto),
ale snad to nebude nenesoucí kokrhající kohoutice. I to se může stát,
ale není potřeba panikařit. Stává se to tak jednou za 10 let.
Chovu zdar.
Jinak - barva hřebínku není ukazatelem - neříká o snášce vůbec nic.
Důležitá je fáze a vyspělost a výživný stav daného kusu.
U tohoto hybridu budou hřebínky nejspíš klopené, a tehdy (ale né hned)
začínají slepičky snášet - a hřebeny klopené zatím nejsou.
Dopodotknutí k věku - je lépe o pár týdnů později, než je nahnat silnou směsí,
pak nemají snášku příliš vytrvalou, vejce mohou být menší a více trpí
na vyhřeznutí kloaky. No vy jste ty vaše krmila zřejmě stále směsí pro nosnice,
i když na ni neměly v červnu-červenci věk. To měly mít K2, případně KZK.
To už je teď jedno - pro příště. A stačí nové nákupy vyfotit a sdílet
a zralé oko už vám k věku poví.
Mona7

XXX.XXX.175.227
Výběh kontroluji pravidelně a bohužel žádná vajíčka nikde nejsou
Mona7

XXX.XXX.175.227
honzapm
napsal(a):
Drahoušku, ony se roznesou, jen vytrvejte.
Jsou ještě štíhlé, břicho nemají sestouplé, nejsou ještě zralé.
Ty zbytky a ovoce se jim nedávají na přilepšenou, ale řekněme pro zpestření,
moderně enrýčmend, a že je to "škoda" vyhodit.
Krmnou dávku jim to spíš narušuje až ředí, nikoliv "vylepšuje".
Zda jim při koupi bylo či nebylo 20 týdnů si zodpovězte sama v sobě
a ve své volbě dodavatele. Jinak jsou pěkné a snad vše samice.
Jedna z nich tedy má testosteronu více, než by musela (hned na první foto),
ale snad to nebude nenesoucí kokrhající kohoutice. I to se může stát,
ale není potřeba panikařit. Stává se to tak jednou za 10 let.
Chovu zdar.
Takže myslíte, že ty "zbytky" jsou momentálně spíše na škodu?
Bohužel nepoznám, jak je slepice stará. V prosinci jsme se z bytu přestěhovali na barák a jsou to naše první slepice. Ale jak píšete, tak 20 týdnů to tedy asi nebylo a pan Gazda nás natáhl... 180 korun za slepici. Pamatuji si, že měly maličký ruzovy hřebínek a teď už vím, že by hodně mladé.
Už i strejda mého manžela říkal něco o tom, zda to jedno není dokonce kohout... Ale myslím, že kohouta bych poznala podle peří, protože by měl mít dlouhe ocasni pera, že?
O tom, že jim dávám směs pro nosnice, kterou dostat nemají, jsem netušila. Vzala jsem si prostě krmení, které mi pro ně prodal ten rozvozce, v dobré víře...
Kupovali jsme slepice z toho důvodu, abychom už nemuseli vajíčka kupovat v obchodě, protože chuti domácích se žádné z Kauflandu apod. nevyrovná, ale přemýšlím, jestli se prvního vajíčka vůbec někdy dočkáme....
Myslím, že prvního vajíčka se dočkáte docela brzy - třeba už v září.
Máte vše připraveno? Vhodná hnízda, která nejsou na zemi, jsou čmelíkůprostá,
i pod nimi i za nimi.
Zbytky - máte 4 ks, což je hrozně málo.
Kdybyste měla 40 ks a dala jim něco přesoleného nebo méně vhodného (chleba),
tak se to "ztratí".
U čtyř kousků je potřeba to kontrolovat.
Jsou samozřejmě i dobré zbytky (těstoviny, tvaroh(ová pomazánka), kůže ap.).
Chce si to vychytat dávkování.
Dál bych to asi neřešil-nehrotil - věk jim nezměníte, krmení už nechte pro nosnice
a vyčkejte.
A jak jsem již napsal - jsou pěkné, čisté, plně opeřené a mají krásné nohy.
To se hned pozná pár zvířat na novém, neunaveném výběhu, neunavený kurník
a hlavně nepřeplněný.
Kdyby to jedno byla kohoutice, třeba to bude fajn - bude mít slepice kdo enrýčmendovat.
Jinak kohoutice (lidově tzv. Vašek - hermafrodit) nemá v sedle špičaté kohoutí peří
a přesto se jako kohout projevuje, včetně nesnášení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To nebude podle mě kohoutice, ale slabší kohout. Kohoutice se ze slípky nebo bažantice většinou stává až je starší. Ale je mi to divné, leghorn kohout by měl už kohoutí peří a kokrhal v tomto věku.
Jinak příčina nesnášení-jsem si skoro jist, že Vám prodali mladší slepice a nebo byly chované v horších podmínkách (vlhko, příliš obsazená hala, stres) a proto se nejdřív musely dát do kupy. To prostě prodejci dělávají.
Mona7

XXX.XXX.175.227
Dobrá zpráva Jako by si slepice snad přečetly, že se jich chci zbavit, a dneska večer při zavírání kurníku jsem našla první malé bílé vajíčko Sice nevím, která z nich jej mohla snést, ale jsem ráda. Snad už se to konečně zlomí.
Děkuji všem moc za rady. Hlavně ta diskuze o divné slepici-kohoutovi je zajímavá. Kdo ví, jak to nakonec bude. Třeba vajíčko snesla zrovna ona.
Mona7

XXX.XXX.175.227
honzapm
napsal(a):
Já vím, která ho snesla. Je to ta bílá.
Gratuluji.
Pořád tomu nemohu uvěřit.
1.bežná prax predajcov sliepočiek, že pridávajú na veku, aby ospravedlnili vyššiu cenu, keď sa ešte sliepočky nechcú niesť, povedia Vám, že doma nemáte podmienky ako vo veľkochove, takže aj 4 týždne neskôr sa začnú niesť (aj ja som tak začínal...). Robil som odchov od kuriatka-Dekalb white(leghorn), začali sa niesť presne podľa knižky 18.-19.T. Práve teraz mám 18.týždňové chované od 1.dňa, takže o 4 +- dni čakám vajce.
2. Zmesky K1,K2 sa líšia od ostatných hlavne podstatne vyšším obsahom bielkovín pre rast kuriatka. KZK je rozvojová zmes a od zmesky pre nosnice sa líši hlavne v tom, že neobsahuje 3.5% vápnika, ale cca 0.9% (bežné hobby zmesky). Takže rast ste neurýchlili. Keďže Vy dokrmujete trávu, zvyšky, tak celkové prijaté množstvo vápnika bolo v skutočnosti oveľa nižšie. Priveľký vápnik u nosnice, ktorá ešte nenesie, by mohol spôsobiť nechutenstvo. Na druhej strane vyšší vápnik spôsobí, že Vaše vajcia budú asi od začiatku s pevnou škrupinou, bežne sú prvé vajcia v blane. Ja od 17.týždňa zvyšujem vápnik na cca 2-2.2%, aby sa pripravili na znášku, tak sa to má robiť. (môžete zmiešať KZK zmes a zmes pre nosnice 1:1).
3. máte najlepšie nosnice na svete, ktoré sa vyznačujú vysokou znáškou neskoršie pekných veľkých vajec a nosia sa hlavne dlho-perzistencia znášky. Na odpadkoch to ale nebude. Potrebujú vysokokvalitnú stravu, najlepšie čistú zmes, ovocie a trávu v menšom množstve-dávajte až večer, ráno a obed nech žerú zmes. AJ moje žerú odpady z kuchyne, pol vedra ovocia denne, ale ich je 60. Pozor na to, že odpadky z kuchyne sú vítanou maškrtou pre sliepky, uprednostnia to pred hocičím iným okrem masa. Ak dáte odpady ráno, dominantné sliepky tie slabšie k odpadkom nepustia a nakoniec tie najlepšie nosnice sa nebudú niesť vôbec, tým slabším ostatne iba zmes a niesť sa budú-vlastná skúsenosť.