Dobrý deň, sliepka nám začala znášať vajicka mimo kurnik po celej záhrade... Teraz sme po týždni našli v záhrade s chovaných 7 vajicok a pred mesiacom to iné ale na inom mieste... Predtým pekne znášala do kurniku a teraz nemôžeme nikde vajicka nájsť lebo ich znáša vzdy inde... Neviete mi poradiť ako ju naučiť znášať v kurniku tak ako to robievala?
Dakujem
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nebo nepouštět na zahradu, až po snášení, což je obvykle dopoledne. A ostatní tam snáší? Taky se mi to jednou stalo, hedvábka si nanesla skoro 15 vajec pod keř a pak se vytratila, takže jsem jí hledal a našel jí i vejce.
To se někdy stává. Některá slepice hůř ovládá svůj svěrač, stačí změna v krmení.
(více zbytků, olejnatých semen, sója) a už si nemůže pomoci a pustí vejce, kdekoliv
to na ni přijde. Je to ojedinělé, ale stává se to. Např. z 50 slepic mi to od rok jedna udělá.
Takovou je dobré vystopovat a buďto se jí zbavit nebo se na to zaměřit, upravit krmnou
dávku ap. Někdy ona může být spouštěčem, kdy se pak ostatní soudružky naučí žrát
vejce.
Jinak taková ta klasika - hnízdo v kurníku vždy obsahuje podkladek, nejsou v něm,
ani pod ním, za ním, nad ním, naprosto žádní čmelíci, kteří by soudružku otravovali,
a kvůli kterým se rozhodla snášet jinde.
Ale pokud ta vaše nechodí pod jeden keř, za jednu stálou paletu, do dříví, do sena,
do pytle s krmením, do kýble a podobného českého baroka, ale skutečně trousí,
jako např. pekingské kachny, no tak je pravděpodobnější příčina ta porucha.
Ať už je vyvolána lecčím. A člověk si říká - předtím (jí) to šlo, a teď to "najednou"
nejde, viďte, drahoušku...
Chovu zdar.