Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2019 08:20
alest250

XXX.XXX.26.91

Nevím, jestli bude níže uvedený odkaz fungovat, ale chci se zeptat, jestli tu není někdo z Břeclavi?
Já osobně, to vidím jako dobrý experiment v tom, jestli budou lidi ochotný doma třídit zvlášť zbytky z kuchyně a nosit je zvlášť slepicím a jestli za to dostanou slíbené vajíčko:)
A pak jestli se budou děti ochotně a řádně starat.
No, nedělám si iluze. Na druhou stranu vím, co lidé vyhodí jídla, je neuvěřitelné...

https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/o-domaci-zbytky-se-na-breclavskem-sidlisti-postaraji-slepice-40298027

29.9.2019 10:13
tetrivek

XXX.XXX.82.8

Mě to přijde jako týrání slepic,
krmit je jen zbytky. A to ještě většina těch lidí neví jaké zbytky a v jakém stavu... Výběh žádný...

29.9.2019 11:13
ančovička1

XXX.XXX.33.251

Za mně nesmysl..kdo se o ty slepice bude denodenně starat,kontrolovat,jake zbytky jim lidi přinášejí a jakou kvalitu
maji,jestli nejsou zbytky slané nebo plesnive..no,nevim..

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2019 12:58

Může to fungovat.
Teda pokud budou kromě těch zbytků dostávat navečer směs obilovin (celých). S nějakou extra snáškou se ale počítat nemůže, to je jasné, když nikdo nebude hlídat, aby neztučněly nebo neměly výživové nedostatky, kvůli kterým neponesou.
Ostatně je to zdaleka lepší, než když ty slípky někdo chová na blátě, tyto mají trávu a hygienické prostředí.

29.9.2019 13:30
ančovička1

XXX.XXX.33.251

Bylo by to hezké,ale už vidim,jak slepicim nekdo přikupuje potřebné minerály a obilné směsi..

29.9.2019 13:49

ančovička1 napsal(a):
Bylo by to hezké,ale už vidim,jak slepicim nekdo přikupuje potřebné minerály a obilné směsi..

No, minerální krmivoby měly mít, tam vedle napáječky je nějaké krmítko, asi na grit...
Jestli budou dostávat obilí, to se uvidí (i když by ho měli mít automaticky navečer).
Kdyby tam byl pak nějaký problém, tak je to stejně na očích veřejnosti, kontroluje to kamera městské policie, takže to v případě nesrovnalostí zkontroluje veterina a trošku je srovná, jak to mají krmit a jak ne. Jestli tam chtějí toto zařízení mít.

29.9.2019 16:57
Zuzkaa

XXX.XXX.51.45

Nedovedu si představit jak vydrží zbytky potravin v těch vedrech. Už z domácností to půjde min. 1-2 dny staré (budou to vesměs zbytky jídel všeho druhu) a to chytne plíseň okamžitě, jak to vyjde z lednice. FUJ, tím bych teda svoje slepice nekrmila.

29.9.2019 18:09
keckas

XXX.XXX.163.8

Moc optimistický to nevidím. Výběh miniaturní, krmení bůhví čím. Možná kdyby se o ně staral někdo v rámci veřejně prospěšných prací ještě.

30.9.2019 07:37
laying hen

XXX.XXX.166.107

Pri tom, aká je nosnica náročná na kvalitu krmiva, aby sa znášala, tam mohli radšej dať kohútiky na výkrm, nemyslím brojlery. Prasa na sídlisku by asi bolo trochu moc...

30.9.2019 09:20
ančovička1

XXX.XXX.33.251

laying hen napsal(a):
Pri tom, aká je nosnica náročná na kvalitu krmiva, aby sa znášala, tam mohli radšej dať kohútiky na výkrm, nemyslím brojlery. Prasa na sídlisku by asi bolo trochu moc...

😂mate pravdu..ja už vidim,jak "chovatele" stoji frontu na "bio"vajíčka😂..on si kazdy mysli,že slepicim jen něco hodi a snáší,jak na farmě..kohoutci by byli lepší,ale jak dlouho by tam vydrželi ?...myslim,že jako ty slepice..na paprice jsou take dobré😂

30.9.2019 09:26
laying hen

XXX.XXX.166.107

Keď som začínal chovať sliepky, jeden z dôvodov bol- malé deti, veľa odpadov z kuchyne, snažím sa separovať plasty, sklo, papier... Len s jedlom som potreboval poriešiť biokompostér. Podľa seba viem, ak je niektorý deň zbytkov veľa, na druhý deň u nejakých 40 nosníc kľudne 6-8 vajec menej. Pritom zmesku majú nonstop. Ale keď môžu kuchynské zbytky, oni by ani zmesku nežrali...

30.9.2019 14:25
alest250

XXX.XXX.21.199

Ohledně kvality krmení a celkově péče o slepice mám zkušenost cca 25 let zpět, že slepice snáší, resp. přežijí i mnohem horší podmínky.
Moje babka měla slepice na blátě, krmení obdobné, co sídlištní kontejnery daly, a že toho našla bufeťačka hodně... Kurník nepamatuji, že by se čistil... Slepice skoro bez peří, prdele rudé. Já jsem jim trhal mlíčí, na které se přes plot vrhaly... Proto jsem si ještě donedávna myslel, že pampelišky jsou slepičí největší pochoutkou :)
Ale nějaké vejce přesto vždycky měla.
Nicméně tento projekt určitě není o maximální produkci vajec. Spíš přimět lidi, třídit odpad. Zajímá mě, jak mají ošetřeno, že ty ,,krmné dávky", budou pro slepice přimeřené a zároveň nebudou obsahovat nic nevhodného (plesnivé, shnilé, zkažené, solené apod.)
Prý už to v některých obcích úspěšně funguje.

30.9.2019 16:13
laying hen

XXX.XXX.156.146

Ja nespochybňujem ten projekt, ani náhodou, naopak. Ale ak tam budú chovať nosnice, tak budú dobré akurát tak na polievku. Preto som písal, že ideálne by bolo prasa, ale v meste asi ťažko, takže kohútiky na výkrm vyrastú aj na takejto biednej strave. Poprípade by tu mohli na mesiac dva nájsť miesto vyradené sliepky z klietok, aby si oddýchli, preperili, vychudnuté aj priberú. V týchto podmienkach, ak nebude doplnkové krmivo, sa niesť vôbec nebudú.

30.9.2019 18:47
alest250

XXX.XXX.21.199

Ona je spíš klíčová otázka kolik a čeho tam budou lidé ochotní nosit.
Do kompostu rozhodně nepatří maso a ani kosti se tam nerozloží. Hora starého pečiva také ne...Šlupky z cirtusů a banánů údajně také ne...
Slepice se jistě o maso postarají jako první, to by problém být nemusel, když tam někdo nehodí celou husu, což už se také stalo (uvnitř husy 2000,- kč...asi svatební dar).
Běžná osvícená domácnost (moc jich ale není), na sídlišti, dává zvlášť papír, sklo, a hlavně plasty...
Teď ještě k tomu přidat nádobu na zbytky z kuchyně? Další igelitový pytel do té nádoby a pak to z něj vyklepávat? Nebo tu nádobu budou denně vymývat (spotřeba vody)?
Teď s tím budou muset chodit zvlášť o stovky metrů dál ke slepicím, pro jedno vejce, pokud tam nějaké bude nebo si po roce odebrat 2 lopaty substrátu?
Podle mě by to mělo stát na jednom místě s ostatními kontejnery. No pak je zde ta otázka obsluhy a kontroly...Přecijenom jsou tam živá zvířata.
Rád bych to viděl po prvním roce provozu a kolik jsou lidé ochotni tam které potravy nanosit.

30.9.2019 20:42
petman

XXX.XXX.174.3

Já vám nevím. Možná prvotní plán dobrej, ale lidi nejsou jen ti normální a poučení. Jsou i dobytci. V tomto experimentu figurují živé bytosti, ne nějaké pokusné hračky pro zábavu a pro každého, kdo jde kolem. Co když tam někdo hodí schválně něco, co bude pro ty stvoření dost blbý? Spíš nesouhlasím s takovými rádoby biopokusy. Třídit odpad bysme měli i bez toho, abychom si z toho dělali zábavu se zvířaty. O ty se mají starat odborníci ve velkochovech, nebo jejich majitelé na dvorcích. Jako to bylo vždy. Si myslím. Doufám, že se pokus příliš neosvědčí a nebudou ty zvířátka dělat klauny pro pobavení na těch sídlištích, jak se tam píše.

30.9.2019 20:57
alest250

XXX.XXX.21.199

petman napsal(a):
Já vám nevím. Možná prvotní plán dobrej, ale lidi nejsou jen ti normální a poučení. Jsou i dobytci. V tomto experimentu figurují živé bytosti, ne nějaké pokusné hračky pro zábavu a pro každého, kdo jde kolem. Co když tam někdo hodí schválně něco, co bude pro ty stvoření dost blbý? Spíš nesouhlasím s takovými rádoby biopokusy. Třídit odpad bysme měli i bez toho, abychom si z toho dělali zábavu se zvířaty. O ty se mají starat odborníci ve velkochovech, nebo jejich majitelé na dvorcích. Jako to bylo vždy. Si myslím. Doufám, že se pokus příliš neosvědčí a nebudou ty zvířátka dělat klauny pro pobavení na těch sídlištích, jak se tam píše.

To se právě všechno uvidí. Jako chybu vidím u provozovatele v tom, že jsem ani na jejich stránkách nenašel podrobné informace jak to mají vymyšlené podrobně. Jsem si jistý, že slepice nebudou krmené pouze těmi zbytky, ale jak mají zajištěnou kontrolu, kolik a čeho vlastně ty slepice v tom kontejneru sní, to mě právě zajímá nejvíc. Pak samozřejmě to, co už jsem psal.
Mimochodem, včera jsem byl ve městě v nákupním centru (strašné), pak šel přes ohromné panelové sídliště, kde jsem bydlel... No a kdyby místo toho plevele mezi paneláky někdo umístil tohle, bylo by to fajn. Akorát by se o to nikdo nestaral, stejně jako o tu usychajicí trávu a stromy i ty drahé, nově vysazené... Takže fandím!

30.9.2019 21:23

Vynikající nápad hodný Grety, sice bude poměrně velká spotřeba slepic, ale bude to ekologické. Hlavně se nenechat odradit různými zpátečníky, kterým bude vadit jemný odér rozkládajících se zbytků jídla a zanedbatelné množství much, červů a potkanů. I to jsou boží tvorové, kteří mají své nezadatelné právo na svou existenci. Do toho, moc vám fandím.

30.9.2019 21:41
petman

XXX.XXX.174.3

alest250 - tam to nějak zajištěné asi bude, předpokládám. Nějaké děti se mají střídat o starost atd. Je to asi dál od obytných domů, aby slípky v létě, kdy mají lidi otevřená okna nerušili svým křikem už v 5 ráno atd. Já si jen nepřeji, aby se experiment povedl tak, že tohle budou lidem dávat do ulic v sídlištích. Tam už bych měl obavy, že jim někdo nasype do toho kontejneru i otrávené granule na potkany, nebo jim jinak ublíží. Ono totiž cpát někomu k paneláku zvířata, aniž by to chtěl, nemusí být dobré. Většina z nás ví, jak i některé děti rády zkoušejí, co zvíře vydrží. Kdo chce, má psa, nebo rybičky. Jsou jeho a stará se. Ale erární zvířata ..., na to naše civilazace ještě nemusí být připravená. Můj názor :-). Ale jak říkáte, jde o to, jak to celé mají ošetřené. Je tady zákon o týrání zvířat atd. Věřím, že to celé bude v souladu nejen s tříděním odpadů, ale především v zájmu těch slípek taky. Že budou mít vždy nějakého majitele, který bude za něco zodpovědný.

30.9.2019 22:10
alest250

XXX.XXX.21.199

petman: tak to mě ani nenapadlo, že se budou lidí bouřit kvůli hluku/smradu apod. Ale pravda. záminku si každý najde. A to nezmiňuji fakt, že to celé je docela drahá sranda, která určitě půjde z rozpočtu města či jiné dotace,takže z peněz všech.
Nicméně i tak je dobré asi podporovat spíš tohle, než další výstavbu nakupáků apod. Naopak se zase až tak nebojím té zlomyslnosti, že by pod kamerou chtěl někdo slepice trávit... Možná...

30.9.2019 22:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Je jedno, jestli slepice bude chtít někdo trávit - nestihne to.
V téhle pseudostavbě potkani vyřídí věc dřív, než to někoho napadne.

30.9.2019 22:32
alest250

XXX.XXX.21.199

honzapm: taky zajímavý názor, jsem zvědavý, jestli se s tím provozovatel pochlubí :) Nebo tam přidají kočky? :)

30.9.2019 22:35

Ale no tak, nebuďte pesimista, potkan je inteligentní zvířátko, to jen lidé mají předsudky, oni se slepičkami spravedlivě podělí. Vlastně tam s minimálními náklady vznikne taková malá zoo .

30.9.2019 23:48
petman

XXX.XXX.174.3

pro ta zvířata to myslím není dobré. Budou žít celý život ve stresu z okolí. Pro člověka možná blbá zábava a nesmysl s tříděním odpadů. Ty sračky, co tam lidi nanosí budou jen hnít. Zvažuju, že se tam na to pojedu podívat.

30.9.2019 23:59
alest250

XXX.XXX.21.199

petman napsal(a):
pro ta zvířata to myslím není dobré. Budou žít celý život ve stresu z okolí. Pro člověka možná blbá zábava a nesmysl s tříděním odpadů. Ty sračky, co tam lidi nanosí budou jen hnít. Zvažuju, že se tam na to pojedu podívat.

To by bylo super, já to mám 200 km...

1.10.2019 00:26
petman

XXX.XXX.174.3

já asi 30 km. Udělám si vejlet, jak bude čas :-). Napíšu sem poznatky, pokud nějaký budou.

1.10.2019 00:30
alest250

XXX.XXX.21.199

Tak jeďte určitě, já Vám přidám klidně na benzín, opravdu :) Poznatky jistě budou. A pro jistotu vezměte trochu krmné směsi pro nosnice :)

1.10.2019 00:57
petman

XXX.XXX.174.3

No, jestli budou jak ty moje, tak nad tím budou ohrnovat zobáky. Žerou to až když je nejhůř. Těžko říct, jak tyhle "kontajnérky" na tom budou. Je možný, že tohle chtít vůlbec nebudou. Ale vezmu sebou + nějaký nastrouhaný jabko s tvarohem. Teda pro moje slípky je asi největší pochoutka ovesný vločky v mlíku a do toho tvaroh. To dostávají na významné události, jako jsou moje narozeniny, například. A pak ještě každej třetí den. Večer, trochu :-) Samozřejmě nakrájená broskvička do toho, pokud je ..., pokud není, říkají - a broskivčka nebude? Já jim odpovídám - nakakat a rozmazat :-)

12.10.2019 16:00
alest250

XXX.XXX.64.7

Nějaké docela zajímavé novinky z internetu:

V pondělí 7. 10. 2019 se na slepičky přijel podívat inspektor ze státní veterinární správy a výsledek je následující:
1. Prostor je pro slepičky zcela dostačující až nadstandartní.
2. Slepičky nevykazují žádné známky stresu. Projíždějící auta a pozornost veřejnosti pro slepičky představují jen minimální diskomfort, na který si dle slov pana inspektora slepičky rychle zvyknou, resp. dle vykazovaného chování již zvykly.
3. Slepičky mají vše potřebné – hřad, ochranu proti povětrnostním vlivům, místo pro snášku a krmnou směs s potřebnými živinami a vitamíny. Rozhodně se nejedná o týrání zvířat.
Problém představuje pouze současná legislativa, která neumožňuje, aby si občané brali snesená vejce. Jedná se o preventivní opatření proti šíření nemocí, jako je například salmonela. Proto je nově místo pro snášku opatřeno zámkem. Dle slov pana inspektora zákon dále říká, že zvířata nesmějí být krmena odpadem z kuchyně. Jelikož nechceme jakkoli porušovat zákon, zamezili jsme slepičkám vstup do BIOTEJNERU. Jakmile nám tyto výtky přijdou písemně, chceme je veřejně diskutovat s povolanými lidmi a upozornit na jejich absurdnost.

Biotejner? Osvěta, ale i zápach a potkani. Dejte si ho k radnici, vyzývají lidé:

https://vyskovsky.denik.cz/z-regionu/biotejner-osveta-ale-i-zapach-a-potkani-dejte-si-ho-k-radnici-vyzyvaji-lide-20191011.html

13.10.2019 22:22

Já našla další články. V tom druhém zmiňuje autor kapacitu kontejneru, má 2kubíky a autor odhaduje, že naplnění kontejneru bude trvat 1 rok a pak hotový kompost vyvezou a začne se znova. Já jim tak fandím!!!! Prosím, prosím, umístěte několik těch báječných kontejnerů také na pár pražských sídlišť. Proč mají mít možnost osvěty jen lidé v Břeclavi. Je to nespravedlnost a diskriminace. Navíc v Praze mají málo možností poznat krásy chovu drůbeže, z Břeclavi mají na periferii blíž.

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/biotejner-slepice-biologicky-odpad-breclav-moje-odpadky.A190927_140439_brno-zpravy_krut
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/bioodpad-na-breclavskem-sidlisti-pomohou-likvidovat-slepice/1802619

13.10.2019 23:49
petman

XXX.XXX.174.3

Dobrá věc. Hažte tam zbytky, ale kontík je pro slípky zamčenej. Snesou vajíčko, je zamčený pro vás. Slípky jsou tam jen na to, aby si lidi stěžovali. Nechci být sprostej, ale kolik to vlastně celý stálo a kdo z toho měl prospěch? Obyvatelé a ta zvířata zjevně ne .....

14.10.2019 20:19
honzapm

XXX.XXX.182.25

Červenohnědá slípka je spíš kohout.
Bílá je nedospělá (takže taky nenese).
Pochybuji, že jedna černá slepice Břeclav nějak vaječně spasí.

Kontejner je, předpokládám, potkanům nevzdorný.

A kompost, ach, vzniká trochu jinak, než čistě ze zbytků.
Jsou potřeba určité komponenty, postupy, organismy, teploty, vlhkostě...

Zaujala zmínka kontrolora o nadstandardním prostoru soudružek.
Fíha...
Takže norma na kus je stále ten jeden papír o rozměrech A4?

14.10.2019 21:08
alest250

XXX.XXX.27.54

Každopádně je to velké fiasko. Slepice do kontejneru nesmí, takže jsou krmené patrně řádně směsí, ale přesto si nikdo vejce vzít nemůže...
Z jedné slepice se vyklubal kohout, a jeho projevy se už někomu nelíbí...
Vzhledem k tomu, že slepice nesmí vyhrabat z kompostu to, co tam nepatří, tedy především maso, salámy apod., tak to hezky hnije a smrdí...
Potkani jsou logickou třešničkou na dortu...
Nejvíc mě zaráží fakt, že někdo udělá nemalou investici do projektu, který je vlastně legislativně zakázán...
Jsem zvědav, jak to celé dopadne...

Jinak na vesnici měla babička v betonové ohradě hromadu, kam házela všechno, ať už zbytky z kuchyně, tak ze zahrady plevele,trávu atd. A přístup tam slepice měly.
Jaký z toho ale měla kompost, se nepamatuji...

18.11.2019 13:20
Terrax

XXX.XXX.244.214

Takovej pokus o automat na vejce.ale ji jinak blbost.hcufaci ptáčci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík