Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ter97

28.10.2019 19:34
Ter97

XXX.XXX.253.58

Chtěla bych vás poprosit jestli by jste mi poradili s výběrem líhně pro přítele k Vánocům. Potřebovala bych automatickou líheň na slepičí, křepelci vajička a na vodní drůbež. Našla jsem tuto ale nevím jestli je vhodná. https://lihne-inkubatory.cz/automaticka-digitalni-lihne-yz-56-s Děkuji za pomoc

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.10.2019 19:43

nevyplatí se na tom šetřit. zrovna tohle je šit.

Ter97

28.10.2019 20:08
Ter97

XXX.XXX.253.58

A jaká by byla lepší?

28.10.2019 20:12
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Souhlasím s Bodlinkou.Pokud mohu doporučit - mám odzkoušeno CLEO.Nedám na ně dopustit.Slouží mi už několik let a bez problémů

28.10.2019 20:25
polymet

XXX.XXX.74.131

R king suro a nebo brinsea

29.10.2019 04:51
jo012810

XXX.XXX.101.35

polymet napsal(a):
R king suro a nebo brinsea

Tyto značky jsou dlouhodobě odzkoušené a fungují i při kolísání teploty v místnosti, kde se líhne. Cleo je poloautomat, s ručním otáčením. Zkušený líhňař vylíhne v kterékoliv líhni, která drží teplotu a dokáže držet i vlhkost. U automatických líhní (zmíněných značek), líhne s úspěchem každý, který dodrží návod....

29.10.2019 06:18
Olánek

XXX.XXX.8.43

Doporučuji biosku,teprve budoucnost ukáže jaký význam má dotyk lidské ruky při otáčení tvořícího se života ve vejci na budoucí charakter drůbeže.

29.10.2019 07:16

Já mám Cleo 5 T. Otáčím ručně. Vlhost se udržuje naléváním vody do nádržek. Vlhkoměr tam je. Teploměr taky. Ale tam byl háček, že teplota nahoře je jiná než u vajec, takže tam mám ještě nějaký teploměr z elektra. Líheň mám místnosti s teplotou 23-25°C, je to taková malá chodbička, je tam tma. Přesto jsem byl v letošním roce spokojen s tím, kolik se toho nalíhlo.
Ruční otáčení vajec je v pohodě, to je to nejmenší. Slepičí a jiná větší vejce si označíte na jedné straně R, otočíte o 180° a na tom místě napíšete V. Každé ráno otočíte všechna vejce tak, aby nahoře bylo R, a každý večer aby bylo V. Tzn. otáčíte 2* denně o 180°. Nic se nestane, pokud to někdy flákáte. Křepelčí vejce se otáčí tak, že se v nich pohrabete rukou a ona se různě překulí.
Při otáčení vajec se líheň větrá. Ale není na škodu ji občas otevřít i mimo to.
Ta vlhkost, to se musí pohlídat, nemá o žádný alarm. Zkrátka před otáčením koukněte, zda je tam 45-55% (pokud už se líhnou kuřata, tak 55-65%) a případně dolívejte odstátou vodu.
Musíte si trochu pohrát s tím nastavením teploty. Dejte se tam teploměr na mřížku (kam půjdou vejce). Na tom teploměru musíte měřit déle, třeba den, a zajistit, aby ukazoval 37,5-37,9. Pak je to ok. Nahoře na líhni budete mít taky teploměr, al on ukazuje tu teplotu tak o 0,5° větší (ale vždy je lepší to přeměřit).

Dále jsem prováděl líhnutí (i hus) s Real 49. Ono je to super, že můžete otáčet poloautomaticky (a je i verze automatická) a současně i ručně. Teplota se jenom nastaví, pěkně drží a je to přesné. Vlhkost se řeší stejně jak u Cleo. Tato líheň je drahá, ale jednoduchá.

Doporučuji tu Cleo líheň. Málo žere, a je levná.

12.1.2020 20:12
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Ať nezakládám x-té táma s názvem Líheň, zeptám se v tomto "nejčerstvějším"

Budu pořizovat svou první líheň, po pročtení mnoha diskuzí na téma "Jakou líheň vybrat" jsem došla k závěru, že nejvhodnější je vybírat ze značek Brinsea nebo RCom. Kapacitu bych raději větší (přeci jen je snazší nemít líheň zcela zaplněnou než být rozpačitý, že se vejce již nevejdou :-) Z uvedených dvou značek tedy připadá v úvahu
Brinsea Ovation 56 (varianta Advance nebo EX) nebo
RCom 50 (MAX nebo PRO).
Ráda bych znala Váš názor, která z uvedených líhní by byla vhodnější nebo lepší nebo jak to nazvat. Chovám zdrobnělé slepice (hempšírky a barneveldky) a prozatím nemám v plánu líhnout nic jiného než tyto slepičky. Co jsem se různě dočetla, u líhní Brinsea je prý obtížnější čištění než u líhní RCom, zase mi ale líbí, že mají funkci ochlazování vajec (tu prý ale údajně u hrabavé drůbeže nepotřebuji). RCom mi zase připadá lepší svým ovládáním (přehlednější a intuitivnější displej), ale příliš jsem nepochopila způsob uložení a následné otáčení vajíček. Chápu systém "posuvného pásu", ale moc mi není jasné uložení vajec - v případě použití té podložky s otvory předpokládám, že vejce leží vodorovně, všude jsem se ale dočetla, že by měla být uložena "nastojato" tupým koncem nahoru...? Je možné nebo vhodné použít "univerzální" podložku - rámeček s příčkami - podobně jako u líhně RCom 20 - a vajíčka tak naskládat "nastojato"? Budou se pak ale vůbec otáčet? (viděla jsem, že se tato podložka prodává k líhni 20, na 50tkovou jsem ji ale našla, že se vyrábí taky)
K líhni RCom 50 jsou tři druhy podložek - na velká vejce potřebovat nebudu, ale nejsem si jistá, kterou zvolit pro vajíčka od zdrobnělých slepic, zda tu střední nebo až tu malou. Předpokládám, že ta střední je určená na "normální" slepičí vejce, tak mám obavy, aby pro 40tigramová vajíčka nebyla moc "volná", zároveň však nevím, zda ta malá nebude malá až moc (předpokládám, že je určena na křepelky).
Díky za jakýkoli postřeh nebo radu.

(prodejce jsem se na tyto otázky ptala, no ani po dvou týdnech jsem se nedočkala žádné odpovědi...

13.1.2020 06:39

Tak budu mluvit za sebe. Mám Brinsea Ovation 56 EX. Co se týče držení teploty a vlhkosti je super. Vyrovnává celkem dobře i vykivy teplot v místnosti. Zatím nejlepší co jsem kdy měl. Ovládání je jednoduché a můžete si tam zvolit opravdu široké intervaly jak vlhkosti tak otáčení a teploty. Má to i funkci chlazení vajec. Takže jediné o co se staráte je aby bylo v nádobě dostatek vody. Já tam mám klasickou 1,5l petku. Opravdu dobrá líhnivost. Co je oplozené a fit je přímo donuceno se vylíhnout Takže až pocať opravdu skvělá líheň. Kde za mně začínají mínusy. Nebo spíš jedno velké mínus jsou právě ty lísky. Mám je všechny. Nevím kde bral výrobce míru na ty lísky ale 56 vajec normalních vekých plemen tam nedáte. Jsou moc "úzké" líhnul jsem tam i zdrobnělé slepičky a na ty mě ty lísky přišly teda skoro akorát. Ale i tam byly vejce která byla na ty lísky moc tlustá. S lískami na husí vejce to je to samé. Píše se na až 15 vajec hus. A já měl co dělat tam dát vejce od pižmovky. Takže to dopadlo tak , že pokud mám více vajec od velkých slepic tak líhnu po staru bez lísek. Prostě to prostřu po podlaze a označím + a - a ráno a večer otáčím. To samé u vodní drůbeže. Takže z tohodle hlediska obrovský krok zpátky Myslím , že ti anglání mají asi hodně malá vejce nebo fakt brali míru u zdrobnělých plemen. Ale u těch lísek na vodní drůbež tam asi črpaly pouze z teorie.. Takže tohle je jediná ale pro mě velká chyba. Kdyby ty lísky nějak předělali tak je to super líheň. A kdyby už byly u toho předělávání mohly by na to víku odělat nějáké držáky/madla. Když s tím pak člověk manipuluje bylo by to snadnější.

Tip na závěr:
Pokud nebudete chtít otáčet ručně, můžete se pokusit ta vejce do té lísky naskládat kobinovaně. Tedy jak na ležato tak špičkou dolů. Je to taková počáteční zdržovačka ale zase lepší než pak vše otáčet. Pokud bude třeba nějáká vejce někde vypodložit aby "nebouchaly" tak se mi osvědčila papírová utěrka složená na malé kousky. Nikdy nezakrývat celé vejce - nevím jak by pak správně proudil vzduch.
Pokud se pro tu líheň rozhodnete /a přes vše zde uvedné je to fakt dobrá líheň/ rovnou si objednejte i tu hadičku na vodu a papírové podložky na udržení vlhkosti.
A pokud Vám bude klepat čerpadlo stači ho zasunout zpět.

13.1.2020 06:42

Prodejce se určitě ozve jen to občas trvá delé. Hlavně neříkejte , že nebudete potřebovat líhnout nic jiného..jakmile budete mít líheň doma budete se divit jak rychle budete líhnout cokoliv

13.1.2020 08:28
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Moc děkuji za vyjádření. A jak je to u Brinsea s tím čištěním? Četla jsem od pár lidí, že to "jde blbě", ale nevím, co si pod tím představit..

Kdyby se prodejce ozval, byla bych samozřejmě ráda, celkem mě to mrzí, čekala bych trochu větší zájem, kdybych se ptala na něco, co stojí dvacet korun, tak bych pochopila, že se takovou blbinou ihned nebude zabývat, ale přeci jen třeba ten RCom 50 Pro už není úplně malá investice, navíc doba dodání 2-3 týdny...takže moc "nemám čas" čekat na odpověď xy týdnů, pokud chci dát vajíčka do líhně zač. března...

13.1.2020 08:39

No plně Vám rozumím. Tak tam zkuste zavolat.
No to čištění je oproti jinym lihnim docela ok. Ten vršek se musi rozebrat. Ale ne po každe. Ja tak učinil po 3. Lihnuti a pak až po poslednim. Ono tam zalejza to chmiří a prach z lihnuti. Takže vršek vzdycky pistřikam dezinfekci a hadřikem opatrne umývám. Spidek kde je nejvice bordelu dam do vany a vyplachnu vlaznou vodou. Potom namočím do dezinfekčniho roztoku a necham pusobit. Pak oplachnu a necham uschnout. Nebo hned nasadim viko a jede se dal.

13.1.2020 09:13
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Děkuji.

14.1.2020 09:05
asnipetr

XXX.XXX.116.7

Pracuji v analytické laboratoři, a proto vím, že správnost a přesnost po novu přesnost a preciznost teploměrů zase není tak ohromující, proto je třeba ověřit kalibrací. Docela mne udivuje, jak přesné údaje uvádíte u těch líhní. Možná, že s tím výrobci počítají a opravdu vybavují líhně takovými teploměry. Odhadl bych však, že to tak sofistikované nebude (možná jen u těch dražších typů). Chápu, že tak úzké teplotní rozmezí v modelovém prostředí - líhni může vést k menším ztrátám.
Ale fakt je ta teplota působící na vejce u sedících ptáků v tak úzkém rozmezí? Vždyť se určitě ochlazují od spodu hnízda, tak dokonalá izolace tam nebude.
Zkoušeli jste někdy aspoň, zda vám všechny používané teploměry ukazují stejně? Anebo dokonce, zda ukazují správnou/přesnou hodnotu?
Tímto nechci zpochybňovat, co se tu psalo, ale jen mne to zajímá.

14.1.2020 13:44
petraodlesa

XXX.XXX.231.156

Ter97 napsal(a):
Chtěla bych vás poprosit jestli by jste mi poradili s výběrem líhně pro přítele k Vánocům. Potřebovala bych automatickou líheň na slepičí, křepelci vajička a na vodní drůbež. Našla jsem tuto ale nevím jestli je vhodná. https://lihne-inkubatory.cz/automaticka-digitalni-lihne-yz-56-s Děkuji za pomoc

Přesně tuto jsem si koupila a teď jsem z ní nešťastná... Víko nedoléhá, je slabé. Digitální obrazovka ukazuje teplotu a vlhkost nejspíš nesprávně. Zkoušela jsem lékárenský rtuťový starý teploměr, podle něj jsem ji zkusila nakalibrovat, ale nejsem si jistá, jestli je to relevantní měřič, ten teploměr. Jinak otáčení, čili naklápění, je co dvě hodiny, vyzkoušeno. Nalévání vody dovnitř je řešeno hodně nešikovně. Plastová nádobka s dlouhým zobáčkem vstrčená do dírky, nedosáhne do místa, kde by se voda měla nacházet. Takže budeme vymýšlet nějakou hadičku... Nemám ponětí, jak by se ta líheň dala reklamovat, koupila jsem ji přes Aukro, adresu na krabici mám, ale doklad žádný. Nemá někdo s tím zkušenosti?

14.1.2020 16:29
2mazutak

XXX.XXX.6.186

petraodlesa napsal(a):
Přesně tuto jsem si koupila a teď jsem z ní nešťastná... Víko nedoléhá, je slabé. Digitální obrazovka ukazuje teplotu a vlhkost nejspíš nesprávně. Zkoušela jsem lékárenský rtuťový starý teploměr, podle něj jsem ji zkusila nakalibrovat, ale nejsem si jistá, jestli je to relevantní měřič, ten teploměr. Jinak otáčení, čili naklápění, je co dvě hodiny, vyzkoušeno. Nalévání vody dovnitř je řešeno hodně nešikovně. Plastová nádobka s dlouhým zobáčkem vstrčená do dírky, nedosáhne do místa, kde by se voda měla nacházet. Takže budeme vymýšlet nějakou hadičku... Nemám ponětí, jak by se ta líheň dala reklamovat, koupila jsem ji přes Aukro, adresu na krabici mám, ale doklad žádný. Nemá někdo s tím zkušenosti?

zdravím.to mne opět utvrzuje,že tyto a jiné plastové líhně jsou vesměs pouze hezké pro oko,a předražený šunty. je třeba je vidět v reálu,a ne jen a obrázku.když jsem je viděl na celostátní výstavě v lysé,jak je to forový,třeba ta kovatuto,nebo real,tak jse usoudil,že stará bioska 03 a 09 je stále nejlepší.a vůbec nejlepší je,si líhen vyrobit,což jsem též udělal.lze se inspirovat videí na youtube,kde jich je nepřeberné množství,od jednoduchých,po automaty.nic na tom není,je potřeba topné těleso,termostat a ventilátor tot vše.

14.1.2020 17:06
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Ja se musim zastat lihne Covattuto 162, mam ji nejmíň 7-8 let,jednoducha na ovládání,automat otaceni,vajicka na 3 platech leží,cely den se překulují..cisti se dobře..horší teploměr,ale dávám na plato rtutovy, kontroluji i digitálním s vlhkoměrem..bez problému..kuřata se lihnou jedna radost,loni jsem v ni lihla i husy, velkou Biosku o9 na + - 50husich vajec ,jsem měla plnou😁 tak i housata se vylihla velice dobře, s přídavkem vanicek s vodou😀
Ale dneska bych si koupila digitalni verzi..

16.1.2020 22:43

máme túto a je super
je to čína,(2x plato na 176 slepačích,alebo 126 morčacích) full automat, dá sa napojiť na vodu (alebo dolievať). ručne treba iba prekladať vajcia do doliahne, prišla nastavená - nešahal som na ňu, iba preveril

17.1.2020 10:09
bery25

XXX.XXX.104.166

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
máme túto a je super
je to čína,(2x plato na 176 slepačích,alebo 126 morčacích) full automat, dá sa napojiť na vodu (alebo dolievať). ručne treba iba prekladať vajcia do doliahne, prišla nastavená - nešahal som na ňu, iba preveril

dobry,kde ste ju kupoval,v cine

17.1.2020 19:15

bery25 napsal(a):
dobry,kde ste ju kupoval,v cine

V Pekingu
http://ix.sk/6ujIC

18.1.2020 10:59
bery25

XXX.XXX.104.166

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V Pekingu
http://ix.sk/6ujIC

predavate ju,predstavoval som si nieco mensie,ale ked vam sluzi.

18.1.2020 11:42

bery25 napsal(a):
predavate ju,predstavoval som si nieco mensie,ale ked vam sluzi.

ja ju nepredavam
od neho som kúpil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík