Pomoc při určení pohlaví perliček
Perlička kropenatá / obecná / štětcovitá
Dobrý den,
rád bych poprosil o pomoc s určením pohlaví u těchto jedinců, barevně značení jsou můj původní kmen (modře perlák, červeně perličky). Zbylé kusy jsou letošní, zhruba 5 měsíců staří jedinci. Nemám s rozpoznáváním těchto zvířat moc zkušeností, takže budu rad za jakékoli typy, případně další zkušenosti s chovem.
Díky.
Adudu
napsal(a):
Dobrý den,
rád bych poprosil o pomoc s určením pohlaví u těchto jedinců, barevně značení jsou můj původní kmen (modře perlák, červeně perličky). Zbylé kusy jsou letošní, zhruba 5 měsíců staří jedinci. Nemám s rozpoznáváním těchto zvířat moc zkušeností, takže budu rad za jakékoli typy, případně další zkušenosti s chovem.
Díky.
Ono se dá lecos domnívat...
Tvar a velikost laloků, jemnost (hrubost) ozobí atd. Ovšem v praxi se najdou holky co vypadají jak kluci a někdy i naopak.
Jediným opravdu 100% určujícím parametrem je hlasový projev.
Prosím Vás a to určení pohlaví podle hlasového projevu provedu jakým způsobem. Mám 14 perliček. Mám je zavírat do nějaké klicky a sledovat nebo jak to mohu provést? Četl jsem si clanek, že je možné pohlaví rozpoznat stejně jako u husy, podivanim se do kloaky. To by nešlo? Co bych tam měl hledat za rozlišující znak, pokud to lze. Kohouti mají taky vývrtku nebo neco podobného jako husy jen menší? Jsem začátečník, potřebuji si vybrat 5 slepic z hejna. Díky, M
Meelek
napsal(a):
Prosím Vás a to určení pohlaví podle hlasového projevu provedu jakým způsobem. Mám 14 perliček. Mám je zavírat do nějaké klicky a sledovat nebo jak to mohu provést? Četl jsem si clanek, že je možné pohlaví rozpoznat stejně jako u husy, podivanim se do kloaky. To by nešlo? Co bych tam měl hledat za rozlišující znak, pokud to lze. Kohouti mají taky vývrtku nebo neco podobného jako husy jen menší? Jsem začátečník, potřebuji si vybrat 5 slepic z hejna. Díky, M
Zkoušel jsem poslouchat nějaké nahrávky od jedinců s předem určeným pohlavím. A mělo by to být něco na styl, že perlička dělá ta-tá, ta-tá (prostě zvuk jde na 2 slabiky), zatímco perlák je hlučnejší a řev je takovej moc neurčitej, spíš jako kdybyste tahal kočku za ocas, není v tom žádná pravidelnost 😅.
Ještě přikládám obrázek jak se standartně tyto pohlaví od sebe rozlišují. Bohužel to teda někdy nemusí být očividné (až časem), někteří jedinci s vadou to mají obráceně, ale takové bych vám do chovu nedoporučoval.
Meelek
napsal(a):
Měl jsem jich cca 25, tak jsem je po 5 ks zavřel do boxů a poslouchal.
Dokud jich je dost, tak se samice ozývají rády.
Takže vybrat 5 ze 14 je raz dva.
Jak pak zůstane 1-3 samice mezi např. 4 samci, už je potichu, potvora.
Chce to trpělivost nebo kameru a být jinde.
Tato metoda je 100%.
Těm pěti dejte např. 5 výrazných barevných kroužků,
každému kusu jiná barva atd. a uvidíte hned, kdo je kdo.
Pak, po vypuštění z ruky ven na dvůr, se ještě jinak chovají
- samec se hned přikrčí k zemi a běží od vás pryč tiše, specificky,
a nahání kusy v hejnu,
kdežto samice se ihned po vypuštění z ruky nekrčí,
naopak kouká jako surikata, kde kdo je.