Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, prosím o radu.... pořídil jsem husy české a aby mi neuletěly nebo neulétávaly, jak správně zastřihnout letky, aby netahaly křídla nebo aby to neohrozilo zdraví hus....

napsal(a):
Zdravím, prosím o radu.... pořídil jsem husy české a aby mi neuletěly nebo neulétávaly, jak správně zastřihnout letky, aby netahaly křídla nebo aby to neohrozilo zdraví hus....
Dobrý den, vytrhněte nebo ustřihněte první 4 ruční letky. To stačí. Jenom na jednom křídle.

Křídla můžou husy tahat jen tehdy, když pod nimi se vytrhne peří. Zdraví ptáka neohrozí jakékoli zastřižení. Akorát že je zbytečné to stříhat víc z estetických důvodů a kvůli skrývání vajec a housat pod křídla. Všechny husy a jiní větší ptáci bez 4 letkek nedokážou jít do vzduchu.

Ok děkuji za radu ☺

ančovička1
napsal(a):
Ja si myslim,že když husy pořádně nakrmite,létat nebudou,za prvé,že budou těžké,za druhé,že nebudou mit proč uletět..😁..mě létají jen pizmovky,od krmitka ke krmitku😁
Husy létají rády, hlavně ty moje vzletí i vícekrát denně. I když nemají důvod uletět. Když se neudrží a nebo foukne vítr, tak mohou přistát na sousedním pozemku.
Není ideální krmit češky to těžkosti, ony pak vypadají nevábně (podbřišky, později možná i laloky) a nepasou se tolik.
Nové češky se při splašení zvednou pryč, ačkoli je tam dobře, jsou nejisté a lekavé, navíc to prostředí neznají. Ty by se stříhat měly. Slyšel jsem o případu, kdy si lidé pořídili pár češek, neostříhali je a ony jim prostě zmizely do vzduchu, už se nenašly (asi potkaly divoké husy).
Já jsem svým češkám poprvé při pouštění (to už je ale dlouho) vytrhal 3 letky od kraje, uletěly takto cca ve výšce 20 cm tak metr na dálku, ani při výskoku z místa nemohly uletět.
Létavé staré i mladé češky mi vloni lítaly až do 10 m vysoko nad stromy, letos se drží níže a už nepadají na zahradu sousedům.

ančovička1
napsal(a):
To je pravda, češky jsou lehčí a létají rády..labuti se mi také rády proletely po zahradě,ale že by chtely uletět přes plot,to ne..teď mám landeske a kříženky,ty se vznesou s hroznym křikem tak sotva metr nad zemi a maji z toho hroznou radost😁
Já jsem dokázal dostat do vzduchu (z kopce) strejdovy labutí husy. Houser byl z Německa, vzpřímený, a přesto nějak letěl. Sám se na rovině nikdy neodlepil od země.
Ony ty labutí ale příliš létat nemohou, právě kvůli těžišti vzadu je to pro ně náročné. Něco podobného jako indičtí běžci. A přesto se najdou výjimky, měl jsem kačera běžce, dokázal uletět až 700 m (vypouštěl jsem daleko od domu) a to byl pěkné stavby.
Taky jsem učil létat housera štajnbašského, kterému to i přes váhu a stavbu nečinilo problémy. Dlouho se rozbíhal, jak taková labuť. Dokázal vyskočit i z místa, ale nevydržel takto dlouho ve vzduchu.
V minulosti jsem měl lítací pižmovky a dokonce i lítajícího křížence ruánky a pižmovky (což se na podzim nezabíjelo, odlétaly samy ), divoké kachny...
Myslím, že já bych časem naučil slušně létat i nějaké ty husy kříženky. Tak do 7 kg váhy to ještě nějak vzletné je, chce to hlavně čas a prostor, a začít trénovat odmala, přizpůsobit krmení.
Jinak ty moje češule před vzletem nekřičí výrazněji než normálně, ozývají se spíš při přistávání (hlavně houser). Nově se naučily létat už i od zahrady směrem pryč, dřív vždy letěly jen směrem domů.

Ja mám husi Suchovské, Pomoranské, České a Emdenské. Je to okolo 20 husí. Päť kilometrov odomňa je vodný tok a okolo lúčka. Akonáhle ráno husi vypustím rozletia sa a letia tam, vo výške asi 15-20 metrov. Každý večer sa vracajú so západom slnka domov. A že sa ťažké husi nevznesú do výšky, ja som videl letieť 14 kilovú Emdenku.
napsal(a):
Ja mám husi Suchovské, Pomoranské, České a Emdenské. Je to okolo 20 husí. Päť kilometrov odomňa je vodný tok a okolo lúčka. Akonáhle ráno husi vypustím rozletia sa a letia tam, vo výške asi 15-20 metrov. Každý večer sa vracajú so západom slnka domov. A že sa ťažké husi nevznesú do výšky, ja som videl letieť 14 kilovú Emdenku.
Marku,na tech vašich hektarech bych se možná vznesla i já😂..a vidina koupání v čistém potoce,to už je dneska krásný sen😇..

ančovička1
napsal(a):
Marku,na tech vašich hektarech bych se možná vznesla i já😂..a vidina koupání v čistém potoce,to už je dneska krásný sen😇..
tak 200 hektárov je 200 hektárov... Snáď sa tam aj hydine páči

A mám po čase ještě jednu otázku související se zastřiháváním křídel....povedly se nějaký housata a teď otázka v jakém stáří je třeba zastřihnout křídla housatům? Nejstaršímu houseti je 9 týdnů a dnes jsem měl pocit , že už už vzlétne .....

V žádném. Nikdy jsem to českým husám nedělal a nikam nezaletly. I kdyby, domestikovaná zvirata se domů vrací
Doma jsme nikdy letky nestříhali, ale vždycky jsme vzali tenkou cívkovou náplast nebo elektrikářskou pásku a jedno křídlo ovázali. Když páska spadla, slepice nebo husa už byly tak těžké, že nevzlétly. Jsou na to i nějaký spony na křídla, ale ty se mi zdají zbytečně drahý. https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/spony-na-kridla-k-zamezeni-letani-nerezove-par-p1939/