Listopád 2019, že...

Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2019 08:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

Měsíc s názvem Nevím, na jakou výstavu jet slintat dříve, nám právě začal.
Fše vyvrcholí
30.11.2019 v 8.00 hod v Nezvěsticích u Plzně krásnou Speciálkou Vlašek,
v hale s číslem popisným 338. Spojení vlakem i busem výborné.
Hala se nachází za smrčím v horní části rozlehlé obce, kousek od vlakové zastávky.
Při cestě busem od Plzně stačí řidiče požádat, aby zastavil na zastávce na znamení
hned za čerpací stanicí. Odtud je to rovně po směru jízdy, cca 2 minuty chůze.

Z měsíce předchozího si přinášíme nejen organismy z tereziánského léta,
ale také Soutěž, o to, kdo má nejdelšího Mrkev.

Tak šup šup, pěstitelé.
Nám tedy v Zahrádkách říkali, že není důležitá délka, ale technika.
Nebo taktika?
Nebo šířka?
Aha, šířka to byla. I s širokým Mrkev se dá dobře hrát na struhadlo.
A vlaščí chuťové pohárky v tom rozdíly nehledají, že... Sežerou fše. Má úcta.

1.11.2019 10:26
honzapm

XXX.XXX.182.25

Neuškodí, při fšech těch výstavách, trocha té kultury a lidové moudrosti, že?
Dal bych si nějakou dobrou kapelu, například. A možná i Mrkef.

2.11.2019 19:55
honzapm

XXX.XXX.182.25

Přátelé, ukažme svou sílu, že...

Kdybyste náhodou někdo věděl o nějakém vytepleném kurníku,
ozvěte se na tento inzerát a pomožte, dokud je čas!

Dobrý den, byla by nějaká ochotná duše,
která by mi na zimu nechala u sebe 4 sebritky? (samozřejmě zaplatím)
Bojím se, že mi umrznou.
Nejlépe někam, kde je kurník vyteplený nebo cokoliv, kde je teplo.
Mám 3 sourozence (2 slepičky a 1 kohoutka), je jim přibližně 6 měsíců.
Potom jednu slepičku, která je mezi nimi nová (jsou na ní zlí).
Je hodná a nechá se mazlit.
Cenu navrhněte


https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3526687/potrebuji-na-zimu-ubytovat-slepicky/

2.11.2019 20:16
petr008

XXX.XXX.193.159

Dobrý den mistře,

omlouvám se předem, že Vás takto pronásleduji, ale posílal jsem Vám 2x dotaz, který jste si ráčil preventivně smazat. Patrně jste vyhodnotil jako komerční spam nebo podobně...
Nikoliv mistře, ale přesto bych Vás rád požádal o radu alespoň touto cestou.
Jde o to, že si objednávám od jedné paní čistokrevné Leghornky, ale ona prodává také Vlašky koroptví. Chci plemeno, které bude snášet více. Měl jsem za to, že Leghornky snášejí víc, ale paní mně tvrdila, že víc snášejí Vlašky koroptví, tak bych se Vás chtěl zeptat, jak to ve skutečnosti je.
Leghornky jsme měli doteď, bohužel jsem si je nerozmnožil a už máme jen poslední 2 stařenky, takže nezbývá než nakoupit nové s tím, že příště se už polepším a rozmnožím si je. Koupil jsem si na to slepici Hedvábničku, které chci na konci funkčního období nosnic podstrčit jejich oplozená vejce.
Ale, když mám možnost si vybrat, chtěl bych to lepší plemeno.
Vím, že chováte Vlašky a každý si chválí to své, ale chtěl bych Vás poprosit o objektivní radu. Chci plemeno, které snáší více vajec.

Díky za Váš čas. S pozdravem, P.

3.11.2019 11:12
Marek.B.

XXX.XXX.33.223

Dobrý deň, plemená sú to rovnako atraktívne ako jedno tak druhé. O Leghornkách sa ale píše, že znášajú viac vajec. Nemám to nijako potvrdené ale vraj je to tak.
Závisí to ale od kŕmenia, prístupu k pastve a aj na ďalších iných faktoroch. Všeobecne, sú to obe znáškové plemená. Ja napríklad chovám Vlašky a nedám na ne dopustiť od 7 sliepok denne 6-7 vajec (teraz je ale útlm, lebo prišiel chlad). Ani na australorpky nedám dopustiť, keď som jedným rokom počítal vajcia, tak mi jedna sliepočka-rekordérka zniesla 326 vajíčok.
Leghornky a Vlašky sú podľa mňa v znáške jedno a to isté... Je to na vás. Keby som si mal ja nanovo vybrať, tak volím Vlašky už len preto pekné sfarbenie. Predsa len biela sliepka sa skôr zašpiní
Veľa zdaru

3.11.2019 12:35
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Co je pro chov těchto dvou plemen nejdůležitější, je velký travnatý výběh, a to od rána do večera po celý rok. Leghorka i Vlaška je v podstatě stejné plemeno, jedno šlechtěné v Itálii, druhé v Německu. Já chovám hybridní formu leghornky, a snáší mi s přestávkou i 4 roky, i když většinou jim nedopřeji se toho věku dožít. Pouštím je i v zimě, klidně na sníh a nevadí jim to. Když velmi mrzne, zalezou si do seníku, nebo si najdou nějaký jiný úkryt. Chovu zdar.

4.11.2019 10:50
petr008

XXX.XXX.76.218

Marek.B. napsal(a):
Dobrý deň, plemená sú to rovnako atraktívne ako jedno tak druhé. O Leghornkách sa ale píše, že znášajú viac vajec. Nemám to nijako potvrdené ale vraj je to tak.
Závisí to ale od kŕmenia, prístupu k pastve a aj na ďalších iných faktoroch. Všeobecne, sú to obe znáškové plemená. Ja napríklad chovám Vlašky a nedám na ne dopustiť od 7 sliepok denne 6-7 vajec (teraz je ale útlm, lebo prišiel chlad). Ani na australorpky nedám dopustiť, keď som jedným rokom počítal vajcia, tak mi jedna sliepočka-rekordérka zniesla 326 vajíčok.
Leghornky a Vlašky sú podľa mňa v znáške jedno a to isté... Je to na vás. Keby som si mal ja nanovo vybrať, tak volím Vlašky už len preto pekné sfarbenie. Predsa len biela sliepka sa skôr zašpiní
Veľa zdaru

Díky moc za odověď. Jak je to prosím s povahou těchto plemen. U Leghorn mně vadí, že jsou to příšerné hysterky. Plaší a střečkují člověku pod nohama, jen když kolem nich procházím, začnou plašit a shazují všechno kolem sebe, to mně fakt vadí. Jak jsou na tom prosím Vlašky?
A ještě mám jeden dotaz, prosím. Je nějaký rozdíl ve snášce různých druhů Vlašek? Slyšel jsem, že nejlépe nesou právě Vlašky koroptví. Je to pravda? pokud bych zohledňoval zbarvení, spíše se mi líbí Vlašky stříbrné. Ale snáška a užitkovost je na prvním místě. Díky, P.

4.11.2019 11:50
Marek.B.

XXX.XXX.33.223

Povaha si myslím, že vyplýva asi zo starostlivosti... Môj známy má Leghornky úplne pokojné. Ja napríklad Vlašky môžem aj z ruky kŕmiť. Čo sa ale znášky týka neviem posúdiť ako je to s jednotlivými farebnými rázmi, myslím si že rovnako... Možno s malými odchýlkami. Strieborné mám aj ja a nesú rovnako ako jarabičie.

4.11.2019 17:02
petr008

XXX.XXX.193.159

Marek.B. napsal(a):
Povaha si myslím, že vyplýva asi zo starostlivosti... Môj známy má Leghornky úplne pokojné. Ja napríklad Vlašky môžem aj z ruky kŕmiť. Čo sa ale znášky týka neviem posúdiť ako je to s jednotlivými farebnými rázmi, myslím si že rovnako... Možno s malými odchýlkami. Strieborné mám aj ja a nesú rovnako ako jarabičie.

Díky za odpověď, Leghorny co máme jsou plašandy a hysterky a to jsme si je vylíhli a odchovali sami. Když jim nesu krmení, samy přiběhnou, ale jindy kolem nich projdu a začnou jančit, skákat a křídly shazovat věci kolem sebe jak pominuté. Někdy je to o nervy a mám chuť tomu dát pádný důvod... Proto by mě zajímal názor někoho, kdo choval obě plemena - jak Vlašky, tak Leghorny, které z nich jsou klidnější. Máme neochočené Hedvábničky a ty se taky pletou pod nohama, ale to je v klidu, člověk je odsune a jde dál. Jinak porovnání snášky u jednotlivých barevných rázů vlašek, viz.: https://www.ireceptar.cz/zvirata/vlaska-kralovske-plemeno-nosnic-puvod-chov-v-minulosti-a-soucasnosti.html

5.11.2019 08:25
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak už nikdo nesoutěží o Nejdelšího mrkev?

5.11.2019 12:00
frufru

XXX.XXX.198.194

honzapm napsal(a):
Tak už nikdo nesoutěží o Nejdelšího mrkev?

Jelikož je podzim v přírodě doba scvrkávání a zasychání, tak ne...

5.11.2019 12:20
honzapm

XXX.XXX.182.25

No jo, Podzim...
Ale to je také doba Dozrávání a Vystavování a né jenom uhnívání a hrabání, že?
Doufám, že váš pes už nic nikam nezahrabává, FruFrue.

Také je to čas Nafštěvování.
Sice jsem nebyl pozván, tak jsem se musel pozval sám, že.
A k. zase jednou střídala n., tam u lesa...

5.11.2019 13:15
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jo, teď jsme vytahali poslední řepu a celer. Zbývá vyčistit a uložit poslední nádoby na pěstování a shrabat listí pod kiwi. A hotovo.
Úpně mě svrbí prsty, jak bych sázela papriky a mochyně do sadbovačů, ale musím to ještě alespoň dva měsíce vydržet. :)

5.11.2019 13:58
Marek.B.

XXX.XXX.33.223

Chcel by som sa spýtať či je dvojzub u sliepok dedičný?

6.11.2019 09:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

Marek.B. napsal(a):
Chcel by som sa spýtať či je dvojzub u sliepok dedičný?

V případě nouze (a genetické důležitosti) se zvíře s dvouzubem do plemenitby
použít může. Je klidně možné, že všichni jeho potomci budou fenotypově
bez dvouzubu, a ten se projeví až v následné generaci nebo vůbec.
Zároveň je běžné, že zvířata fenotypově nedvouzubá mohou opakovaně plodit
potomky s dvouzubem. Také je možné, že sourozenci zvířat s dvouzubem,
ač sami bez něj, mohou i po 5 generacích selekce stále plodit zvířata s dvouzubem.

6.11.2019 11:49
frufru

XXX.XXX.198.194

honzapm napsal(a):
No jo, Podzim...
Ale to je také doba Dozrávání a Vystavování a né jenom uhnívání a hrabání, že?
Doufám, že váš pes už nic nikam nezahrabává, FruFrue.

Také je to čas Nafštěvování.
Sice jsem nebyl pozván, tak jsem se musel pozval sám, že.
A k. zase jednou střídala n., tam u lesa...

Úspěšně jí v tom bráním, takže letos zahrabáno 0, vyexpedováno 4, ponechány 3, zkonzumováni 6.

6.11.2019 12:52
verahubacova

XXX.XXX.18.226

honzapm napsal(a):
No jo, Podzim...
Ale to je také doba Dozrávání a Vystavování a né jenom uhnívání a hrabání, že?
Doufám, že váš pes už nic nikam nezahrabává, FruFrue.

Také je to čas Nafštěvování.
Sice jsem nebyl pozván, tak jsem se musel pozval sám, že.
A k. zase jednou střídala n., tam u lesa...

Honzíku a kam že jste to jel?

7.11.2019 11:09
honzapm

XXX.XXX.182.25

verahubacova napsal(a):
Honzíku a kam že jste to jel?

Na výlet přece, Věrko.
A jestli to chcete vědět přesněji, tak k panu chovateli.

Co se v mládí naučíš, to budeš umět.
Řekla si jedna hodně mladá komtesa a jala se kloakálně konat a produkovat.
A já nyní pomaličku opouštím gé a jdu zkontrolovat, jak se jí to povedlo. Hop hop.

8.11.2019 20:33
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

Ta ma ale snasitko. Skoro jak pelisek naseho kocoura ;)

11.11.2019 12:30
honzapm

XXX.XXX.182.25

I letos byla Erfordia nádherná.

Thoralf Lange opět řádil - z jeho koroptvích slepic jsem musel garanty
požádat o kýbl a hadr, bylo co vytírat...
K. zase jednou střídala n.

11.11.2019 13:42
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Mno, asi nikdy nebudu fanynkou bezocasé drůbeže, ale ostatní fotky jsou synonymem slova estetično. :) Ty kadeřavé husy máme v místním zookoutku, úplně jsem si vzpomněla, jak mě jedna chtěla před lety klovnout.

11.11.2019 17:55
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Aktuální katalog CVLysá 2019 na Cschdz.eu.-Přihlásíte se a otevřete katalog v češtině.(Já jsem ho stáhnul ve formátu Pdf)

12.11.2019 16:09
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Varaxi napsal(a):
Jo, teď jsme vytahali poslední řepu a celer. Zbývá vyčistit a uložit poslední nádoby na pěstování a shrabat listí pod kiwi. A hotovo.
Úpně mě svrbí prsty, jak bych sázela papriky a mochyně do sadbovačů, ale musím to ještě alespoň dva měsíce vydržet. :)

Nevydržela jsem to. Dnes zasazeno rajče Tiny Tim, 3 ks. Tak nějak doufám, že to nepřeroste a vleze se mi to do pokoje.
A teď už vážně dost, do nového roku se na semínka ani nepodívám.

13.11.2019 10:52
honzapm

XXX.XXX.182.25

Varaxi, a to sázíte rostliny nebo sejete semínka?

Když jsme u těch semínek - sláva - podařilo se mi, při pátrání po něčem úplně jiném,
najít Javorčin máček. Hurá. Takže bude setba. Setba bude.


Jinak máte, Varaxi, recht, že ocas k drůbeži patří, asi jako blechy psí k psovi,
a ty na člověka naštěstí nejdou, že.
Ale Kusky jsou pro mě taková malá výjimka.
Našel jsem je kdysi v takové staré nimecké knize, na první dobrou nezaujaly,
ale pořád jsem se k nim na gaučíku vracel a prohlížel. A jednou jsem je v Anglii viděl
právě v oranžovokrkém zbarvení, a musím říci, že kdybych nebyl na ocasy,
tak oranž. Kusky by byly jasná volba.
Když jich v hale bylo tolik, tak se člověk mrknul, vo to nic, že.

13.11.2019 15:23
javorka

XXX.XXX.98.207

Chudák. Vždyť ho kus chybí. To by se mi tedy nelíbilo.

Honzíku, nějaká semínka bych rozhodila už teď.
Nejlepší rostliny jsou ze semínek, co se samy vysemenily.

13.11.2019 19:55
honzapm

XXX.XXX.182.25

Javorko, třeba je to o zvyku.

Děkuju za máčkové rady. Budu prášit a rozprašovat, to mi jde.

Letošní komtesy se toho vůbec nezalekly a kloakami už teď produkují
vejce o násadové hmotnosti. No valím oko, hop hop.

14.11.2019 07:25
Varaxi

XXX.XXX.1.226

honzapm napsal(a):
Varaxi, a to sázíte rostliny nebo sejete semínka?

Když jsme u těch semínek - sláva - podařilo se mi, při pátrání po něčem úplně jiném,
najít Javorčin máček. Hurá. Takže bude setba. Setba bude.


Jinak máte, Varaxi, recht, že ocas k drůbeži patří, asi jako blechy psí k psovi,
a ty na člověka naštěstí nejdou, že.
Ale Kusky jsou pro mě taková malá výjimka.
Našel jsem je kdysi v takové staré nimecké knize, na první dobrou nezaujaly,
ale pořád jsem se k nim na gaučíku vracel a prohlížel. A jednou jsem je v Anglii viděl
právě v oranžovokrkém zbarvení, a musím říci, že kdybych nebyl na ocasy,
tak oranž. Kusky by byly jasná volba.
Když jich v hale bylo tolik, tak se člověk mrknul, vo to nic, že.

Seju semínka. A zjišťuju, že neumím mluvit. :)
Včera jsem byla darovat krev, tak jsem měla celý den volno. Takže mám definitivně dokončeny veškeré úpravy na zahradě. Zima může přijít.
Mák nám sejí ptáčci přes zimu. Dáváme ho do krmítek a vždycky na jaře koukáme, kam nám ho ti malí nezbedové zaseli.
Kusky jsou krásné, ale nemůžu si pomoct, s ocasem by byly ještě hezčí.

15.11.2019 19:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Zajímavost ohl. příbuzenské plemenitby - veškerá populace Wapiti kalifornského
v Evropě svého času sestávala z potomků pouhých tří dovezených zvířat. Více zde:
https://www.zooplzen.cz/expozice-a-zvirata/zapisnik-zoologa/nove-stado-wapiti-kalifornskych.aspx
.

15.11.2019 22:27
ančovička1

XXX.XXX.2.183

Také my jsme uklidili ze záhonů zmrzlé kere rajčat,sklidila jsem zahon celeru a paprik a naposled asi 15 maxikeřu jirin..smutny pohled na květy, černé od mrazu..tak ted ještě zasadit záhon česneku a může prijit zima..
Kusky jsem ještě neviděla,ale přesně takto vypadal můj krásný maransak, když mi ho pani chovatelka chytala a zůstal jí celý nádherný ocas v ruce😂😂..byla z toho dost nešťastná,ale nakonec jsme se tomu pořádně zasmály😀

16.11.2019 12:18
Marek.B.

XXX.XXX.33.223

U mňa 50 árová záhrada porýľovaná, cesnak, cibuľa a jahody posadené, stromčeky ostrihané, hrušky a jablká v pivnici, slivky usušené a vo veľkom sa pečú vianočné oblátky a trubičky...

16.11.2019 17:25
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Dobrý podvečer.Tak dnes po tom dešti minulích dnů jsem konečně přečistil všechny kurníky.Holčičkám jsem udělal velkou radost.

16.11.2019 20:51
ančovička1

XXX.XXX.12.254

sadovsky napsal(a):
Dobrý podvečer.Tak dnes po tom dešti minulích dnů jsem konečně přečistil všechny kurníky.Holčičkám jsem udělal velkou radost.

Dobrý večer,tak to se ty vaše slepicky maj..😀..budu to muset také dohnat,než začne zase pršet.hlavně,že mi manžel konečně udělal nová bidla v druhém zdenem kurniku,kam přemístim už vsechny posledni letošní slepicky😀...,dneska jsem si udelala výlet do Lysé nad Labem na CV😀..a hurá na slepice!..krásná zvířata,bylo co obdivovat,prekvapila mě i spousta hus snad všech plemen,krása..ale ani fotku vám nepošlu,jelikož jsem zapomněla mobil DOMA😱!..tak příště😂🐔🐔🐔

17.11.2019 18:16
Olánek

XXX.XXX.122.132

Když jsem dneska otevřel králíkářské omladině kotec králíčci vykukovali s touhou poznat svět a já si uvědomil,jak je krásné,že již nejsem uzavřen v tom bolševickém kotci.

18.11.2019 20:04
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Dobrý podvečer.Tak čtu všude hodnocení o Lysé.Někteří nadávají a někteří chválí.Letos jsme se podívat nedostali.Docela mě to i mrzí.Ale zdravotní stav mi to nedovolil.Dále mně zaráží co chovatelů letos končí.Rozprodávájí chovný materiál a konec.Četl jsem i od paní článek-budu se snažit citovat--Ráno vstanu a nakrmím.Odpoledne to samé.Mezitím vyčistím kurníky a odchovny.Dovolená žádná,furt u drůbeže.Závěr::Se.. na to.---Asi na tom i něco bude.Dále kdo líhne tak se odrazí i cena energie.A tak jak člověk stárne začíná si klást otázku-Stojí mi to vůbec za to?

18.11.2019 22:23
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pravda, Olánku.
Je krásné, se moci svobodně vzdělávat. Například v cizích řečech.
I v té nejzapadlejší večerce se dnes občané mohou svobodně nořit
do tajů Vietnamštiny i jinam, že...
Něco mi říká, že ten Blicí papír budu brzó asi postřebovát

Soucit do každé večerky, pardon - do každého kurníku!

19.11.2019 07:37
frufru

XXX.XXX.198.194

honzapm napsal(a):
Pravda, Olánku.
Je krásné, se moci svobodně vzdělávat. Například v cizích řečech.
I v té nejzapadlejší večerce se dnes občané mohou svobodně nořit
do tajů Vietnamštiny i jinam, že...
Něco mi říká, že ten Blicí papír budu brzó asi postřebovát

Soucit do každé večerky, pardon - do každého kurníku!

Děkuji za krásné ráno

19.11.2019 12:56
ladd

XXX.XXX.34.47

honzapm napsal(a):
Zajímavost ohl. příbuzenské plemenitby - veškerá populace Wapiti kalifornského
v Evropě svého času sestávala z potomků pouhých tří dovezených zvířat. Více zde:
https://www.zooplzen.cz/expozice-a-zvirata/zapisnik-zoologa/nove-stado-wapiti-kalifornskych.aspx
.

Pokud se o to zajímáte, tak doporučuji knížky od Jaroslava Flegra „Evoluční tání, aneb, O původu rodů“ a „Zamrzlá evoluce, aneb, Je to jinak, pane Darwin“.

19.11.2019 15:52
verahubacova

XXX.XXX.18.226

sadovsky napsal(a):
Dobrý podvečer.Tak čtu všude hodnocení o Lysé.Někteří nadávají a někteří chválí.Letos jsme se podívat nedostali.Docela mě to i mrzí.Ale zdravotní stav mi to nedovolil.Dále mně zaráží co chovatelů letos končí.Rozprodávájí chovný materiál a konec.Četl jsem i od paní článek-budu se snažit citovat--Ráno vstanu a nakrmím.Odpoledne to samé.Mezitím vyčistím kurníky a odchovny.Dovolená žádná,furt u drůbeže.Závěr::Se.. na to.---Asi na tom i něco bude.Dále kdo líhne tak se odrazí i cena energie.A tak jak člověk stárne začíná si klást otázku-Stojí mi to vůbec za to?

No tenhle názor má můj muž. Že to je pěkný mít domácí vejce a maso, ale za jakou cenu. Tuhle přišel doplatek elektřiny za garáž a žádná radost to nebyla. Půlku sežere mrazák, ale co naplat zbytek jsou odchovny. Pro klid duše všechno platím já, aby manžel tolik nenadával.
Včera jsem vyráběla tlačenku z křepelčího masa, tak se snažím jeho názor vyvrátit kuchařským umem.

19.11.2019 16:21
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Věrko, tak koukám,že stejna situace neni jenom u nás..jak psam pan Sádovsky..rano vstanu,nakrmim,my ještě dojime,potom...atd.,večer mam silu, už jen zmáčknout knoflik televize..ale nadává manžel..elektrika,voda,pořád doplatky..ale přesně,jak píšete,hřeje nás vědomi, že máme pro děti zdravá vajíčka,kraliky,kacenky,mliko...neumim si představit,že jednou bude maštal prázdná,nebudou na zahradě kejhat husy,štěbetat slepice....

19.11.2019 17:59
Olánek

XXX.XXX.96.139

ančovička1 napsal(a):
Věrko, tak koukám,že stejna situace neni jenom u nás..jak psam pan Sádovsky..rano vstanu,nakrmim,my ještě dojime,potom...atd.,večer mam silu, už jen zmáčknout knoflik televize..ale nadává manžel..elektrika,voda,pořád doplatky..ale přesně,jak píšete,hřeje nás vědomi, že máme pro děti zdravá vajíčka,kraliky,kacenky,mliko...neumim si představit,že jednou bude maštal prázdná,nebudou na zahradě kejhat husy,štěbetat slepice....

A brouzdat se po Benátkách.

19.11.2019 18:26
honzapm

XXX.XXX.182.25

... nad Jizerou... kde bude zajisté nějaká pěkná výstava...
... na které se zajisté nepodaří odolat těm náádherným Vlaštičkám...
... a dotáhnou se nějaké domů... protože se uvolnilo místo...
... jak jsme říkali, že ty zdrobnělky dáme pryč, aby toho bylo méně...
... tak ale zase je škoda to místo tam nevyužít... když už se to chodí krmit...
... tak je jedno, jestli se toho krmí deset nebo padesát kousků, že...

Hop hop.

19.11.2019 19:27
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Olánek napsal(a):
A brouzdat se po Benátkách.

No to už vůbec ne😂..leda tak,jak píše Honzik, nad Jizerou,pokochat se krásnými vlaštičkami😇

19.11.2019 19:35
verahubacova

XXX.XXX.0.235

Poprvé jsem zkoušela tlačenku z křepelek. Recept jsem získala z FB skupiny. Dneska byla ochutnávka a řeknu vám, je to pracné, ale stojí to za to a myslím, že jí budu dělat často. Dělala jsem várku z 2kg křepelek po vykuchání (9 kousků masných), udělala jsem dvě tyčky. Jedna už není

19.11.2019 19:43
verahubacova

XXX.XXX.0.235

Doufám, že nebude vadit, když sem hodím recept. Autorem je Petr Smrček (FB skupina Křepelky):
Petr Smrček: "Uvaříme křepelky cca 2 kg.
Vyndám na tác vystydnout, pak přecedíme vývar, seberu lžíci tuk, odmerim 1,2 litrů vývaru a dám opět vařit.
Přidám utřené 4 stroužky česneku a hrstt majoránky. Povaříme cca 10 min. Pak přidám želatinu a to 3 pytlíky po 20gr/pytlík. Když dáte víc vývaru osvědčil se mi poměr 1pytlik/0,3 l. Vývaru
Než přidám želatinu tak oberu maso do misky, prsíčka natrham jelikož bývají sucha tak ať se to dá jíst.
Když mám hotovou želatinu, prilejvam do misky s masem a promícháváme az mám vše promícháme.
Pak už jen větší lžící plníme do rukávu na tlačenku 10 cm.
Zavazu a dám do spíže chladit. Po půl hodině otáčím. Cca 3x. Je chladno.
Co se mi nevejde dám do malé misky a do lednice.
To je asi vše, jo ještě maso vařím s divokým kořením. Pepř, nové kor. Bob.list. tymián a jalovec a se solí.
Tak ať chutná. 😉"
----
Já jsem akorát dávala sušený česnek a na 1,2 litru jsem dala 4 pytlíky želatiny Varoma

19.11.2019 19:47
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Ó ó, Věrko,to vypadá velice dobře😀 a chutnat to může ještě lip😁..tak mě napadlo,že bych takovou tlačenku mohla udělat z mých mladých kohoutů rodajlendaku,asi bych příjemně překvapila..koření stejné,jako na klasickou tláču?

19.11.2019 19:59
verahubacova

XXX.XXX.0.235

Co jsem tam všechno naházela za koření: barevný celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, kuličky jalovce, sůl. Nešetřila jsem. Pak na konci hrst majoránky a 4 rovné lžičky sušeného česneku.
Postup viz výše kdy koření dát. Hlavně to chce ochutnat, jestli je to dost solené, než se to dá do rukávu na tlačenku.

Ale každý je zvyklý na něco jiného. Takže podle své chuti.

19.11.2019 20:27
sadovsky

XXX.XXX.248.218

verahubacova napsal(a):
No tenhle názor má můj muž. Že to je pěkný mít domácí vejce a maso, ale za jakou cenu. Tuhle přišel doplatek elektřiny za garáž a žádná radost to nebyla. Půlku sežere mrazák, ale co naplat zbytek jsou odchovny. Pro klid duše všechno platím já, aby manžel tolik nenadával.
Včera jsem vyráběla tlačenku z křepelčího masa, tak se snažím jeho názor vyvrátit kuchařským umem.

Dobrý večer.Paní Věro souhlasím s Vámi.Domácí je domácí.I když ta práce kolem a běhání kole drůbeže je někdy nekonečné.Ale jak říká moje manželka:Nejkrásnější odmněna za to honění je,když se nám narodí nová kuřata a oba u nich sedíme a vydržíme na ně čum.. třeba taky dvě hodiny v kuse.

19.11.2019 20:32
sadovsky

XXX.XXX.248.218

ančovička1 napsal(a):
Věrko, tak koukám,že stejna situace neni jenom u nás..jak psam pan Sádovsky..rano vstanu,nakrmim,my ještě dojime,potom...atd.,večer mam silu, už jen zmáčknout knoflik televize..ale nadává manžel..elektrika,voda,pořád doplatky..ale přesně,jak píšete,hřeje nás vědomi, že máme pro děti zdravá vajíčka,kraliky,kacenky,mliko...neumim si představit,že jednou bude maštal prázdná,nebudou na zahradě kejhat husy,štěbetat slepice....

Ani já si nedokážu představit zahradu bez drůbeže.Jeden rok jsme neměli Hedvábničky a můžu říct že nám ty koule chlupatý tak chyběli že další rok jsme sjezdili půl republiky a sehnali pár kousků a obnovili chov.Letos jsme sehnali i hnědý a černý.No prostě bez slepiček,hus a kachen už si to taky neumíme představit

19.11.2019 20:50
ančovička1

XXX.XXX.12.254

verahubacova napsal(a):
Co jsem tam všechno naházela za koření: barevný celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, kuličky jalovce, sůl. Nešetřila jsem. Pak na konci hrst majoránky a 4 rovné lžičky sušeného česneku.
Postup viz výše kdy koření dát. Hlavně to chce ochutnat, jestli je to dost solené, než se to dá do rukávu na tlačenku.

Ale každý je zvyklý na něco jiného. Takže podle své chuti.

Verko,dekuji,byla jste rychlejsi než já,tak dám vědět,až se do té mé kohouti tlačenky pustim,jak se mi povede😁

19.11.2019 21:15
ančovička1

XXX.XXX.12.254

😁..tak já jsem na tom u nás stejně, ale jen já,manžel si představoval kanadský trávník a bazén a má tam hejno slepic a kozy😂..ty hedvabnicky máte nádherné!.pred měsícem v Lysé na výstavě Zemědělec,byly vystaveny bílé hedvabnicky zdrobnele a navic holokrcky😱..ty holé krcky měly černé..ty byly tak krásné,jako malá pštrosátka,pořád na ne vzpomínám😇..no jo,nemůžu mit všechno..

20.11.2019 07:07
Olánek

XXX.XXX.96.139

bodlinka napsal(a):
bude teplo.

Ledovce pláčou.

20.11.2019 19:13
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Super podvečer.Před chvílí odjeli Vietnamští obchodníci a odvezli xxx kohoutů.No prostě zázraky se dějí

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.11.2019 21:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

sadovsky napsal(a):
Super podvečer.Před chvílí odjeli Vietnamští obchodníci a odvezli xxx kohoutů.No prostě zázraky se dějí

Já jsem jednomu prodával běžce, vzal si 6 ks ♀ a dal mi cca 750 Kč. Nevím, zda je zbaštil nebo šly dejme tomu na konzumní vejce (jak oni mají ve zvyku-polovivynutý kachní zárodek a uvařené tzv.vejce a vevnič kachna).
Předpokládal jsem, že je vezme na jídlo, zkusil jsem mu nabídnout kačery levněji, ale bral si kačky.

Oni jsou chytří, nakoupí si maso domácí a levně, dejme tomu brak od chovatelů.
Ale osobně znám jednoho, co jsem mu sehnal a prodal labutí husy na sežrání a nechal si je.Myslím říkal-Husa chytrá, pěkná, škoda zabit.

20.11.2019 22:22
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já jsem jednomu prodával běžce, vzal si 6 ks ♀ a dal mi cca 750 Kč. Nevím, zda je zbaštil nebo šly dejme tomu na konzumní vejce (jak oni mají ve zvyku-polovivynutý kachní zárodek a uvařené tzv.vejce a vevnič kachna).
Předpokládal jsem, že je vezme na jídlo, zkusil jsem mu nabídnout kačery levněji, ale bral si kačky.

Oni jsou chytří, nakoupí si maso domácí a levně, dejme tomu brak od chovatelů.
Ale osobně znám jednoho, co jsem mu sehnal a prodal labutí husy na sežrání a nechal si je.Myslím říkal-Husa chytrá, pěkná, škoda zabit.

Ono přiznejme si-nebejt Vietnamských obchodníků,tak je překohoutováno a překachníno.No ještě že je tu máme.Ale teď se chci zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s přidáním slepičkám // Sušené pivovarské kvasnice.// Děkuji za reakci. Objednal jsem na přilepšenou.

21.11.2019 08:27
Varaxi

XXX.XXX.1.226

sadovsky napsal(a):
Ono přiznejme si-nebejt Vietnamských obchodníků,tak je překohoutováno a překachníno.No ještě že je tu máme.Ale teď se chci zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s přidáním slepičkám // Sušené pivovarské kvasnice.// Děkuji za reakci. Objednal jsem na přilepšenou.

Dáváme každý rok přes zimu obden 1 lžíci do míchanice pivovarských kvasnic pro 7 nosnic. Obden zase rybí moučku. Použít je lze taky jako ochucovací prostředek - když slepice odmítaly žrát staré brambory, protože už ochutnaly zbytek nových, stačilo přisypat špetku kvasnic. Dáváme je přes zimu pokaždé, takže to nedokážu porovnat se situácí, kdyby kvasnice nedostávaly, ale stejně je jako doplněk stravy to hodnotím pozitivně.

21.11.2019 18:29
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Varaxi napsal(a):
Dáváme každý rok přes zimu obden 1 lžíci do míchanice pivovarských kvasnic pro 7 nosnic. Obden zase rybí moučku. Použít je lze taky jako ochucovací prostředek - když slepice odmítaly žrát staré brambory, protože už ochutnaly zbytek nových, stačilo přisypat špetku kvasnic. Dáváme je přes zimu pokaždé, takže to nedokážu porovnat se situácí, kdyby kvasnice nedostávaly, ale stejně je jako doplněk stravy to hodnotím pozitivně.

Děkuji za Vaši odpověď.

21.11.2019 18:35
Marek.B.

XXX.XXX.203.198

Včera som sa opäť potešil a kúpil som si kmeň barneveldiek...

21.11.2019 18:45
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Ty jsou krásné😀..
.jen ja si už nesmim koupit ani pirko

21.11.2019 18:48
Marek.B.

XXX.XXX.203.198

Už som sa aj ja dostal do toho bodu. Treba začať budovať nové chovateľské zariadenie... Ešteže je kde

21.11.2019 19:36
bodlinka

XXX.XXX.254.249

Olánek napsal(a):
Ledovce pláčou.

takovej výkon to nemá

22.11.2019 08:34
Olánek

XXX.XXX.207.87

V rámci prevence používám staletím osvědčené prostředky v bio kvalitě českého původu,jen namátkou česnek,ocet,ořechové listí,kopřivy,bylinkové čaje atd.Naposled jsem, samozřejmě ve slevě, zakoupil krabici pekařského droždí a dvě kostky rozpustil ve vodě a poté vmíchal do zrní.Celou noc jsem oka nezamouřil v obavě,zda droždí nepočne v trávicím ústrojí drůbeže kynout.Proč takový proces nenastal zůstává záhadou.No řekněte,mám takové stresy zapotřebí.
Přátelé krmím v pravidelných časech,ale v poslední době mě zpožďují dopravní nehody provázeny zdlouhavým šetřením a odstraňováním následků.Obracím se proto na vás,pokud neumíte řídit nevolte D10 v úseku Černý most Benátky nad Jizerou a zvolte jinou trasu,děkuji za chovatelské pochopení.

24.11.2019 09:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ach ty třídní Srazy po stopadesáti a více letech.
Som rozbitý, ako cikánská hračka a některé zdroje uvádějí, že v álejích...
Ale co...
Trocha východní kultury nikdy neuškodí, že...

https://www.youtube.com/watch?v=f8XHKM3OGAg

A jak by napsal Peparazak - Hop Hop...

24.11.2019 12:17
Marek.B.

XXX.XXX.203.198

A pri Orpingtonkách už sme kompletní

24.11.2019 13:51
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Ó ó ,nádhera😇👍

24.11.2019 15:04
vegh

XXX.XXX.107.137

verahubacova napsal(a):
Poprvé jsem zkoušela tlačenku z křepelek. Recept jsem získala z FB skupiny. Dneska byla ochutnávka a řeknu vám, je to pracné, ale stojí to za to a myslím, že jí budu dělat často. Dělala jsem várku z 2kg křepelek po vykuchání (9 kousků masných), udělala jsem dvě tyčky. Jedna už není

Už dávno robyme tlačenku s hydin 1-stará sliepka,1-starí zajac,1-bravčové koleno dobre sa uvarí potom sa vykosty ochutí podla seba.napluni a je to fajn.

24.11.2019 18:39
Olánek

XXX.XXX.207.87

Význam rukávu na změně názvu poživatin je obrovský,natlačímeli choloděc či huspeninu do rukávu přemění se v tlačenku,bravo.

25.11.2019 09:17
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Já vzpomínám na tlačenku, kterou nám vozili vzdálení příbuzní ze Slovenska - bez huspeniny, jen krásné libové maso. Prý to, co se u nás za tlačenku vydává, není žádná tlačenka, ale studeno. Nevím, jestli to byl nějaký krajový nebo třeba historický výraz, ale opravdu považovali za tlačenku stlačené libové maso.

Mimochodem, kdybyste náhodou někdo krájeli pálivé papriky, opravdu si na to vezměte silné gumové rukavice (ne chirurgické, ty jsou moc tenké). A když to náhodou podceníte, ihned po krájení si ruce umyjte mýdlem a namažte máslem. A když podceníte i toto, budete spát celou noc s rukama v igelitovém sáčku a v mokrém ručníku jako já. A to se moc nevyspíte.
Chilli papričkám zdar, jsem ráda, že mám hotový i poslední vánoční dárek. A teď už zbývá jen to vánoční pečení. A Vánoce můžou začít.

25.11.2019 10:57
honzapm

XXX.XXX.182.25

A Jéžiš+Marjá. Už máme listopadové Vánoce i v Teplákofce, že. Hop hop.

Je fakt, že když fčera hráli na Blaníku vánoční koledu od Ewičky Farnové,
zvedal se mi trochu žaludek, přeci jen, fšeho do času, že?
Ale o to nic, písnička i dífčina je to krásná, tklivá.
Stejně si myslím, ba to i vím, že největším dárkem pro mé blízké jsem přece
JÁ, takže nic krásnějšího a překvapivějšího už nikdy nemohou dostat,
takže to mám jednoduché a nikomu nic nedám, jen se slavnostně umyji,
nazdobím a ve vhodný moment se také správně zatvářím, že.

Cukroví mám v mražáku ještě odloni, kapříka též, takže z gastronomické
stránky je to cajk a některé zdroje uvádějí, že dám slavnostně rozmrazit
petku domácího moštu navíc, aby bylo bene. Uí.
Letos jsem se po letech rozhodl, na dobu ne delší, než je nezbytně nutno,
sestoupiti z gé a nasněžiti na smrček. No již se těším.
Vánoční výzdobu neuklízím, takže tu využiji ještě z předpředloňska, že,
jen asi bude zapotřebí ji trochu oprášit anebo stanovit nový trend - že šedá
je nová bílá. Má úcta.

25.11.2019 13:32
verahubacova

XXX.XXX.0.235

Pěkný den všem. Mě skolila viróza, takže dneska jsem doma a můžu zase vymýšlet co vyrobit. Každopádně huspenina jako slovo se u nás nikdy nepoužívalo. Asi jsem nevzdělanec . Ale u nás to byl vždycky sulc. Babička vyráběla rybí sulc, takže cosi, co jedla jenom babička a bylo to ve sváteční misce.
Mám tady 7 křepelek a přemýšlím, jestli zkusit vyrobit ještě šunku z křepelčích prsou. Recept by byl, jestli bude energie, se uvidí...

25.11.2019 16:40
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Věrko, jsem na tom stejně,u nás doma,u Dačic, se varil jedině sulc,žádná huspenina..to je cizi slovo,ne?😂..a sulc se varil po zabijacce z vepřových kůží s masem,okořeněny,osoleny a se zeleninou,mrkev..už nevim...,potom se vařené kůže pomlely masovym mlynkem,zelenina a maso nakrájelo na kostičky, vše do vývaru, přidala se nakrajena kysela okurka,mozna i hrášek,podle chuti a fantazie,vařené vajicko,sulc se dochutil octem,vše se smichalo,ochutilo,opepřilo a nalilo do babovky..dalo vychladnout do lednice..to byla bábovka!!😀...tedy sulc😂
..a přeji brzké uzdraveni🌸

25.11.2019 17:41
horal

XXX.XXX.13.30

Huspenina je správný výraz jak na Slovensku tak v Česku a sulc Česky, studeno Slovensky jsou slangové výrazy.

25.11.2019 18:00
bodlinka

XXX.XXX.250.56

netuším vůbec, co je huspenina. moje spolužačka se jmenovala huspeninová, to je jediný kontext k tomu slovu, co mám.

takové to třaslavé k jídlu je sulc.

25.11.2019 18:01
jo012810

XXX.XXX.101.35

bodlinka napsal(a):
netuším vůbec, co je huspenina. moje spolužačka se jmenovala huspeninová, to je jediný kontext k tomu slovu, co mám.

takové to třaslavé k jídlu je sulc.

......A někde také rosol.

25.11.2019 18:35
Varaxi

XXX.XXX.129.250

jo012810 napsal(a):
......A někde také rosol.

... nebo aspik.

25.11.2019 18:43
bodlinka

XXX.XXX.250.56

nebo aspik.

25.11.2019 18:53
ančovička1

XXX.XXX.12.254

..jak je ten český jazyk bohatý😀..

26.11.2019 01:58
horal

XXX.XXX.13.30

Rosol, aspik, želatina ( ta třesoucí se hmota) je vývar převážně z kůží a drží huspeninu, sulc, studeno pohromadě.

26.11.2019 08:27
ecitejok

XXX.XXX.35.166

Moje babička tomu říkávala DRKOTINA

26.11.2019 08:34
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ecitejok napsal(a):
Moje babička tomu říkávala DRKOTINA

My jako děti jsme tomu říkaly blem-blem. :)

26.11.2019 08:42
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

U nas je tlacenka nebo pak aspik... Lenicka rika to trepave nechci
Radeji si da skvarek...

26.11.2019 08:51
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Ni+Pa napsal(a):
U nas je tlacenka nebo pak aspik... Lenicka rika to trepave nechci
Radeji si da skvarek...

Já jako dítě jedla tlačenku teplou, měla jsem z toho polívku. Ta mi chutnala. Studené s cibulí a octem nee. :)
Škvarky teď máme z divočáka, nemůžu se jich dočkat, až přijdu domů.

26.11.2019 10:00
ecitejok

XXX.XXX.35.166

Varaxi napsal(a):
My jako děti jsme tomu říkaly blem-blem. :)

26.11.2019 12:03
honzapm

XXX.XXX.182.25

Amarounci moji, přišel jsem vám říci, že jsem specielně pro vás
a nemocnou Věrku složil novou báseň, já vám ji řeknu, jo?


Krabice

V krabici od bot.
suším skořápky.
Na topení.


--- kOnec ---

Pozn. aut.: v této krabici se nic neklepe
Pozn. 2: Lenička má recht
Pozn. 3: místo škvarku bych si ale dal raději medvídka
Pozn. 4: gumového, přeci...
Pozn. 5: tedy želatinového, vlastně
Pozn. 6: a je to tu zase...

26.11.2019 12:18
ecitejok

XXX.XXX.35.166

Děláme takové "želé" z Kdoulí..klidně Vám z toho vykrojím medvídka

26.11.2019 15:13
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

ecitejok napsal(a):
Děláme takové "želé" z Kdoulí..klidně Vám z toho vykrojím medvídka

Prosím o recept na želé z Kdoulí... jestli je to možné. Předem děkuji

27.11.2019 01:22
ecitejok

XXX.XXX.44.210

Zuzkaa napsal(a):
Prosím o recept na želé z Kdoulí... jestli je to možné. Předem děkuji

Samozřejmně. Ja to již dělám od oka. Ale zakladni recept někde mam. Pohledám a pak napišu. Je predesílám , je to opravdu dost sladké.

27.11.2019 09:03
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ecitejok napsal(a):
Děláme takové "želé" z Kdoulí..klidně Vám z toho vykrojím medvídka

Koukám, že je želé a želé.
U nás dělám želé tak, že uvařím očištěné a pokrájené kdoule ve vodě doměkka (tolik vody, aby byly kdoule ponořené) a scedím. Nechám pořádně vykapat, klidně přes noc, pak do šťávy dám cukr. Cukru polovinu, než co je šťávy, případně trochu víc. Přidám citronovou šťávu, obvykle z 1 citronu. A dám vařit, než hmota začne červenat. Liju to do skleniček. Medvídek se z toho vykrojit nedá, má to konzistenci trochu jako marmeláda. Spojujeme tím linecká kolečka.

27.11.2019 16:00
ecitejok

XXX.XXX.37.239

Varaxi napsal(a):
Koukám, že je želé a želé.
U nás dělám želé tak, že uvařím očištěné a pokrájené kdoule ve vodě doměkka (tolik vody, aby byly kdoule ponořené) a scedím. Nechám pořádně vykapat, klidně přes noc, pak do šťávy dám cukr. Cukru polovinu, než co je šťávy, případně trochu víc. Přidám citronovou šťávu, obvykle z 1 citronu. A dám vařit, než hmota začne červenat. Liju to do skleniček. Medvídek se z toho vykrojit nedá, má to konzistenci trochu jako marmeláda. Spojujeme tím linecká kolečka.

No ono to je podobne. Jen ja je spise dusim v mensi davce vody. Taky tam davam citron. Kdyz jsou meke, tak je prolisuji nebo rozmixuji tycovy mixerem. Pak to zvazim a dam presne tolik cukru co vaha te kase. Privedu za staleho michani k varu a povarim 4 minuty. Pak to vyliju na lehce pomasteny plech. Pouzivam neutralni olej. A opravdu jen lehce. Uhladim to na placku asi 3-4 cm. A necham 2-3 dny v pokojove teplote prikryte cistou uterkou susit. Pak otocim a zade 2-3 dny susim. No a pak to ma konzistenci zele. Vykrajuji kostky na ktere dam vlassky orech nebo mandli. Nebo kousek marcipanu a orech. Nebo macim v kvalitni horke cokolade. Detem se z toho muzou vykrahovat ruzne figurky. Jen porad nemuzu najit ten stary zakladni recept. Jo jo stehovani to je sviňa
Omlouvam se pisu to z mobilu.

27.11.2019 16:25
Varaxi

XXX.XXX.1.226

ecitejok napsal(a):
No ono to je podobne. Jen ja je spise dusim v mensi davce vody. Taky tam davam citron. Kdyz jsou meke, tak je prolisuji nebo rozmixuji tycovy mixerem. Pak to zvazim a dam presne tolik cukru co vaha te kase. Privedu za staleho michani k varu a povarim 4 minuty. Pak to vyliju na lehce pomasteny plech. Pouzivam neutralni olej. A opravdu jen lehce. Uhladim to na placku asi 3-4 cm. A necham 2-3 dny v pokojove teplote prikryte cistou uterkou susit. Pak otocim a zade 2-3 dny susim. No a pak to ma konzistenci zele. Vykrajuji kostky na ktere dam vlassky orech nebo mandli. Nebo kousek marcipanu a orech. Nebo macim v kvalitni horke cokolade. Detem se z toho muzou vykrahovat ruzne figurky. Jen porad nemuzu najit ten stary zakladni recept. Jo jo stehovani to je sviňa
Omlouvam se pisu to z mobilu.

Ajo. No, já ty kdoule tam už nedávám, po scezení a vykapání je většinou sním jako kompot nebo je dávám do müsli. :) Dál pracuju jen s tou šťávou. To asi bude největší rozdíl. To a pak taky to sušení.
Tohle určitě zkusíme pro tříletého synovce. Přeje si vykrajovat vánoční draky, vánoční netopýry, vánoční traktory a další ryze vánoční motivy, z tohoto by mu to mohlo jít lépe než z těsta.

27.11.2019 16:44
ecitejok

XXX.XXX.37.239

Tak tady je ten recept. Koukám , že já tu placku dělám zbytečně tlustou oproti receptu. Hold se vyplatí občas na ty recepty hodit oko, že ?
Kdoulové želé. Pozn. V německu tomu říkají QUITTENBROT což je v překladu Kdoulový chléb
1 kg kdoulového pyré
1kg cukru může být i želírovací.
Kdoule otřít suchým hadříkem. Potom umýt pod tekoucí vodou.
Rozkrájet na čtvrtky nebo osminky. Povařit - podusit v trošce vody se šťávou z jednoho citronu.
Potom nechat vychladnout a propasírovat či rozmixovat. Přidáme cukr a přiveďme k varu za stálého míchání. Povaříme cca 4-5 minut. Musí to trošku zhoustnout . Musíme to hlídat velice rychle se to připálí. Vylijeme na lehce vymaštěný plech do výšky cca 1-2 cm. Čím silnější tím déle to schne.
Sušíme při pokojové teplotě 2-3 dny z každé strany. Hotové vykrajujeme nebo krájíme na kostky. můžeme zdobit ořechy či čokoládou jak hrdlo ráčí.

27.11.2019 17:52
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Aha, tak tam je cukr. Já myslela, že ta sladkost je z ovoce. Já dělám želatinové medvídky jen z jablečné a pomerančové šťávy a agaru (bez přidání cukru). Ale nejsou sladké, tak jsem myslela, že kdoule je sladší ovoce.

27.11.2019 18:18
ecitejok

XXX.XXX.37.239

Zuzkaa napsal(a):
Aha, tak tam je cukr. Já myslela, že ta sladkost je z ovoce. Já dělám želatinové medvídky jen z jablečné a pomerančové šťávy a agaru (bez přidání cukru). Ale nejsou sladké, tak jsem myslela, že kdoule je sladší ovoce.

No s tím agarem by se to dalo zkusit.

27.11.2019 23:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

A Jéžiš+Marjá, medvídek z kila cukru.
Tak to by mě asi zabilo, milé Kojetice.

28.11.2019 08:30
ecitejok

XXX.XXX.34.64

honzapm napsal(a):
A Jéžiš+Marjá, medvídek z kila cukru.
Tak to by mě asi zabilo, milé Kojetice.

Taky nemate snist cely plech najednou milý Honzo

28.11.2019 16:47
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Konečně přišlo to,na co jsem docela dlouho čekal.Teď už jenom čtu a čtu a .......

28.11.2019 19:04
ančovička1

XXX.XXX.12.254

..a nějak leží ladem,protože ho kvůli mým dvěma,třem plemenum nevyužiju..po odborne stránce je dokonale a přehledně napsany,jen mně zklamala obrazová stránka,ocekavala jsem barevné fotografie,misto toho jsou to černé perokresby..😕

28.11.2019 19:49
sadovsky

XXX.XXX.248.218

ančovička1 napsal(a):
..a nějak leží ladem,protože ho kvůli mým dvěma,třem plemenum nevyužiju..po odborne stránce je dokonale a přehledně napsany,jen mně zklamala obrazová stránka,ocekavala jsem barevné fotografie,misto toho jsou to černé perokresby..😕

Ten můj vzorník obsahuje 29 barevných fotografií.Jinak jak píšete vzorník obsahuje černé perokresby.Docela jsem se začetl.Ae to už jsem psal.Je to něco nového jak na internetu.

28.11.2019 21:04
Varaxi

XXX.XXX.129.250

To mně se do rukou dostal akorát vzorník z knihovny. Ne že by byl špatný, to ne, ale je z roku 1979, tudíž je takový... neaktuální.

28.11.2019 21:11
ecitejok

XXX.XXX.34.64

ančovička1 napsal(a):
Ja mám tento vzornik..

Já taky

29.11.2019 06:43
Olánek

XXX.XXX.58.116

honzapm napsal(a):
Když to vře, tak je to Vřava.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/cesky-svaz-chovatelu-volba-vedeni-spory-michal-danisovic.A191128_084704_praha-zpravy_chtl

Proč se v tom po 30 letech šťouráte? čo bolo to bolo.

29.11.2019 14:51
ecitejok

XXX.XXX.44.103

honzapm napsal(a):
Když to vře, tak je to Vřava.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/cesky-svaz-chovatelu-volba-vedeni-spory-michal-danisovic.A191128_084704_praha-zpravy_chtl

Mein Gott