Vojtav

XXX.XXX.102.156
Zdravím, nikde jsem tu na to nenarazil, pokud jsem to jen přehlédl, tak mě tam prosím nasměrujte a toto téma smažte. Jsou nějaké rostliny vyloženě vhodné k vysazení do slepičího výběhu?Přemýšlím i o živém plotu u výběhu(v kombinaci s pletivem). Máte nějaké tipy, aby to mělo i užitek(pámelník,ptačí zob...)? A poslední dotaz co když u slepic budu mít takové ty tradiční ovocné keře(rybíz, josta, aronie, angrešt, borůvky...)? Sežerou ty plody slepice nebo si toho nevšímají?Díky za odpovědi
Vojtav
napsal(a):
Zdravím, nikde jsem tu na to nenarazil, pokud jsem to jen přehlédl, tak mě tam prosím nasměrujte a toto téma smažte. Jsou nějaké rostliny vyloženě vhodné k vysazení do slepičího výběhu?Přemýšlím i o živém plotu u výběhu(v kombinaci s pletivem). Máte nějaké tipy, aby to mělo i užitek(pámelník,ptačí zob...)? A poslední dotaz co když u slepic budu mít takové ty tradiční ovocné keře(rybíz, josta, aronie, angrešt, borůvky...)? Sežerou ty plody slepice nebo si toho nevšímají?Díky za odpovědi
Rybíz vysloveně milují, vyskakují mi i na ten stromkový. Vydržel černý bez a zlatice. Přičemž bez mi přijde jako vysloveně užitkový (teda hlavně pro rodinu - květy i plody)
Živý plot bude užitečný pro slepice, pokud bude uvnitř výběhu. Poskytne stín a možnost popelení. Veškeré drobné ovoce ve výběhu slepice zkonzumují a pokud nebude dost velký výběh, budou ozobávat listy a keře zničí. Jinak ve velké zahradě s malým počtem slepic, zbyde ovoce i na vás...Do výběhu jsou vhodné spíše stromky a pokud zde chcete mít i nějaké ovocné keře, je je třeba oplotit.
Konzumace z keřů záleží i na tom, kolik slepic máte a na jaké ploše.
U nás je to proměnlivé - vloni angrešt milovaly, letos ho skoro nežraly.
Možná, jak vloni bylo sucho a málo trávy a málo šťavnatá.
A letos ok. Anebo erekce na slunci...
Každopádně už jsem to psal několikrát na Facebook,
takže v krátkosti i zde - zimolez kamčatský, muchovník, rakytník, dřín,
velkoplodý černý bez, červený rybíz, beztrnné angrešty, josta,
ale i keřové višně, špendlíky, myrobalán, trnky, moruše, líska a hlohyně.
Ze stromů třešně, višně, jabloně a hrušně, chutnají jim i broskve.
Popínavky - hroznové víno, goji, vynikající aktinidie, keřové ostružiny
a jejich mezidruhoví kříženci, že.
Z neplodících keřů rády vysedávají pod zakrslými šeříky, mochnami,
kroucenými vrbkami a zbožňují bělokvěté tavolníky.
Pámelník, ptačí zob, tis, hloh, dužnoplodé růže, krásnoplodku, botanické višně
či loubinec pětilistý nechte spíš volně žijícímu ptactvu.
Z bylin zkuste dobromysl - oregano - odčervuje, odpuzuje čmelíky.
palumír

XXX.XXX.27.63
Můžete jim výběh osladit zdatnou sladkolistou ostružinou Süssblatt® :P
https://gaertnerbuch.luberaedibles.com/de/die-suessblatt-himbeere-der-gesunde-gruene-zucker-aus-dem-eigenen-garten-p128
https://www.zzoja.cz/katalog/maliniky/staleplodici/produkt/malina-sladkolista-sweetleaf---sussblatt-r--ko-p9
Nespamuji, ale nemůžu tento objev nesdílet všude kam příjdu