Uživatel s deaktivovaným účtem

Koupila jsem si z farmy poraženého, vykuchaneho brojlera, v téhle podobě měl 2,10kg. Když jsem ho zpracovavala do mrazáku. Na prsou ve spodní menší části jsem našla zelené ohraničené tužší suchší konzistence maso. Viz foto. Nevíte co to je a zda to mám řešit?

Patrně stará narazenina, už se hojila. Stačí vyříznout, ostatní je dobrý

ne ne, tohle je naprosto typická myopatie brojlerů. je to nekróza hlubokého prsního svalu, vzniká nepoměrem velikosti svalů a jeho prokrvení a u brojlerů je to častá věc. hlavně když mají možnost nebo důvod mávat křídly, krvení to prostě nestíhá a sval odumře.

člověk se pořád učí...má to souvislost s rychlostí růstu?Při domácím výkrmu bez směsí jsem se s tím nesetkal, při intenzivním v hale ano i u krůt.

ano, je to věc rychlosti růstu a vůbec poměru velikosti svalu ke kostře a zvířeti. ale spíš než směs je to dané prostě tím, že je to brojler s obrovsky zvětšenými prsními svaly.
a samotná bezprostřední příčina je to mávání. když mají zvířata klid a neplaší se, tak nemávají, a nestává se to.

napsal(a):
ano, je to věc rychlosti růstu a vůbec poměru velikosti svalu ke kostře a zvířeti. ale spíš než směs je to dané prostě tím, že je to brojler s obrovsky zvětšenými prsními svaly.
a samotná bezprostřední příčina je to mávání. když mají zvířata klid a neplaší se, tak nemávají, a nestává se to.
No nechci být s Vámi paní doktorko ve při, ale manuály Ross či Cobb udávají, že to je způsobeno krmením a/nebo špatnou ventilací. O mávání křídly nic nezmiňují. A kdyby to tak bylo tak by asi přišli na řadu nějaké fixační pomůcky.

napsal(a):
No nechci být s Vámi paní doktorko ve při, ale manuály Ross či Cobb udávají, že to je způsobeno krmením a/nebo špatnou ventilací. O mávání křídly nic nezmiňují. A kdyby to tak bylo tak by asi přišli na řadu nějaké fixační pomůcky.
jako svázat brojlerům křídla? na celý život?
ne. je to máváním křídly. a prevence je klid v hale, aby nemávali.

možná špatná ventilace působí jako zhoršující vliv a krmení má vliv na leccos, ale primární mechanismus vzniku té změny - nekrózy hlubokého prsního svalu - je kompartment syndrom. otok, který nemá místo kvůli kosti a povázce, nedokrvení a odůmrť. a k tomu otoku dojde kyselinou mléčnou při svalové námaze, což je mávání. vzniká to už několik týdnů předtím, než konzument vidí zelené maso. není to spojené s máváním při vyskladňování nebo porážce, tam se ještě nestačí nic projevit.
napsal(a):
Špatná ventilace v hale logicky souvisí s máváním křídel u kuřat, která se tím tak ochlazují.

Zuzkaa
napsal(a):
Špatná ventilace v hale logicky souvisí s máváním křídel u kuřat, která se tím tak ochlazují.
ne, špatná ventilace souvisí s koncentrací O2, čpavku atp.. to že brojler zamává křídly a má myopatii to fakt ne .... tedy ano pokuď k tomu má předpoklady, ale ne dané zamáváním křídel