Uživatel s deaktivovaným účtem

ono bohužel u různých plemen může stejné jméno znamenat různá zbarvení.
třeba stříbrokrká vlaška není to samé jako stříbrokrká maranska,

Stříbrokrká vlaška se jí říká u nás hovorově, je to správněstříbrně zbarvená.
Je tam stejný rozdíl jako mezi oranžovokrkou a oranžově zb.
Rozdíl mezi oranžově zbarvenou a oranžovokrkou zde popisoval zdejší gaučíkový , ale skvěle se prezentující chovatel vlašek z Toužimi-honzapm.
Jedním ze zákl. odlišovacích znaků je lemování per u slípky (u oranž. zb. i st.zb.)
Stříbrokrká vlaška jako taková by měla existovat, ale na stránkách klubu chovatelů vlašek není uvedena.
napsal(a):
ono bohužel u různých plemen může stejné jméno znamenat různá zbarvení.
třeba stříbrokrká vlaška není to samé jako stříbrokrká maranska,
Stříbrokrká Vlaška je spíš teorie, ale je třeba stříbrokrká vranohlávka. Tedy zbarvení vycházející z divoké řady - divoké,koroptví, zlatokrké...
Maranska je ale černá stříbrokrká. Tedy černé zvíře s kresbou v krčním závěsu (slepice) nebo i na zádech v sedlovém závěsu a na krytu křídel (kohout)
Zde je rozdíl patrný, ovšem problém nastane u modré varianty - ve vzorníku jsou totiž dva zcela odlišné barevné rázy pod stejným názvem, tedy modrá stříbrokrká (K023 a K101) Tedy v prvním případě modrá varianta rázu stříbrokrká a v druhém případě modrá varianta rázu černá stříbrokrká.Na tento terminologický zmatek jsem kompetentní orgány opakovaně upozorňoval, ovšem zcela bezúspěšně...
asnipetr
napsal(a):
Zdravím,
mohl byste někdo poslat odkaz, kde se vysvětluje, co které zbarvení znamená? Myslím třeba, co znamená "porcelánové", "kolumbijské" atd.
Díky, Petr
Na svazu chovatelů je již k dispozici dotisk vzorníku, je možné ho zakoupit. Cena 770,- Kč + poštovné. V něm najdete uvedené informace.
Nutno ovšem upozornit, že je to původní verze z roku 2006, ve které nejsou zaneseny žádné změny které přinesl čas a ani opravy původních chyb.
Někdy prý snad možná co nejdřív, ale nikdo neví kdy... vyjdou opravy a doplnění... věřte nebo ne...
Pokud Vám nedělá problém slovenština podívejte se sem -
http://szch.sk/vzornik-hydina/
Moc díky za odkaz na slovenskou webku. Slovenština mi neva, možná něco málo nebude srozumitelné, ale poperu se s tím. Ještě to projdu pečlivěji, ale vypadá to, že třeba rousná zakrslá tam není. Díky i za info o Vzorníku. zase tak moc to vědět nepotřebuji, abych kvůli tomu kupoval takovou knihu, aspoň zatím ne. Třeba se do toho dá nahlédnout i ve vědecké knihovně. Škoda, že tyto informace ještě nejsou na netu.
asnipetr
napsal(a):
Moc díky za odkaz na slovenskou webku. Slovenština mi neva, možná něco málo nebude srozumitelné, ale poperu se s tím. Ještě to projdu pečlivěji, ale vypadá to, že třeba rousná zakrslá tam není. Díky i za info o Vzorníku. zase tak moc to vědět nepotřebuji, abych kvůli tomu kupoval takovou knihu, aspoň zatím ne. Třeba se do toho dá nahlédnout i ve vědecké knihovně. Škoda, že tyto informace ještě nejsou na netu.
Vypadá to, že Slovenští přátelé tam mají zatím pouze velká plemena. Slovenský vzorník je poměrně čerstvá záležitost, je tedy možné, že zdrobnělá, zakrslá plemena a vodní drůbež je ještě v řešení. Nevím.
Co se týče českého vzorníku, není vůle zveřejnit ho zdarma na netu, autorská práva atd....
Nicméně přes všechny nedostatky mohu zájemcům o problematiku jeho nákup vřele doporučit. Je to zdánlivě vysoká investice, ale při pronikání do problematiky chovu čistokrevné drůbeže, je zcela nezbytná.
asnipetr
napsal(a):
JInak popis rázu tříbarevná (porcelánová) je třeba u Vlašek.
https://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/barevne-razy/
http://szch.sk/wp-content/uploads/2016/02/Vla%C5%A1ka.pdf
Moc všem díky za odpovědi.
Jsem zatím pouze teoretik (dlouho). Už to vypadá, že si přeci jen nějaké pipky pořídím. Ale bydlím ve městě, uvidím, co na to sousedi. O rozhádání nestojím. Kohoutek a tedy i zájmový chov je ve hvězdách tuplem… Jestli tedy mám vůbec možnost do něj proniknout, to se teprve uvi. Tak se mi nechce investovat příliš energie, času i peněz do něčeho, co možná nebude mít šanci. Budu tedy začínat skromně a pak, jak jsem byl psal, se uvi. Pak si třeba pořídím i ten Vzorník.
Mimochodem, sice by to chtělo jiné vlákno, ale které plemeno (hlavně kohout) je nejtišší? Už jsem to před časem řešil, ale nic kloudného jsem se nedozvěděl. Paradox je, že kdybych zjišťoval největší ukřičence, tak to v knihách najdu celkem snadno.

asnipetr
napsal(a):
Moc všem díky za odpovědi.
Jsem zatím pouze teoretik (dlouho). Už to vypadá, že si přeci jen nějaké pipky pořídím. Ale bydlím ve městě, uvidím, co na to sousedi. O rozhádání nestojím. Kohoutek a tedy i zájmový chov je ve hvězdách tuplem… Jestli tedy mám vůbec možnost do něj proniknout, to se teprve uvi. Tak se mi nechce investovat příliš energie, času i peněz do něčeho, co možná nebude mít šanci. Budu tedy začínat skromně a pak, jak jsem byl psal, se uvi. Pak si třeba pořídím i ten Vzorník.
Mimochodem, sice by to chtělo jiné vlákno, ale které plemeno (hlavně kohout) je nejtišší? Už jsem to před časem řešil, ale nic kloudného jsem se nedozvěděl. Paradox je, že kdybych zjišťoval největší ukřičence, tak to v knihách najdu celkem snadno.
Nejtišší kohout je ten v papiňáku... Zvláště, pokud jste ve městě, tak věřte, že i uchu nejlahodněji znějící kokrhání ve 4 ráno poleze někomu na nervy. Obecně čím větší plemeno, tím méně pronikavější zvuk. Čím menší, tím ostřejší a ne vždy uchu lahodící kokrhání (např. slyším doma přes půl kilometru vzdáleného velsumáka). A pokud jste ve městě, pak nejdříve studium místní vyhlášky, aby nebyl problém hned v počátku. Ono čím menší výběh, tím větší šance pro čichové vjemy (nejen) sousedů.