Sulfadimidin rýmu u slepic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2019 17:28
pusinova

XXX.XXX.103.245

Dobrý den, chtěla bych prosím poprosit o radu. Byla jsem dnes u veterináře s problémem, že se mi u slepic vyskytla rýma. V minulém roce jsem měla stejný problém a dostala jsem od něj nějaké léčivo přímo namíchané ve stříkačkách. Dnes mi ale pan doktor doporučil SULFADIMIDIN, všude ale píšou, že je určen na kokcidiózu. Myslíte, že mi pomůže i na rýmu u slípek ? Nechci se dělat chytrá, jen jestli nemáte někdo stímto problémem nějakou zkušenost. Mockrát děkuji za každý názor.

21.11.2019 18:25
sadovsky

XXX.XXX.248.218

Dle mého názoru je sulfadimidin na kokcu.Já preventivně používám česnek.Jinak Vám může poradit Bodlinka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2019 19:25

Vy máte každoročně rýmu u slepic ? Dáváte pravidelně alespoň 4x ročně trus na rozbor ? Sulfadimidin je opravdu na kokcu a to i preventivně. Pokud si vet neví rady tak je Sulfacox T. Ten zabírá na Eimerie, E-coli atp..

21.11.2019 19:28

máte tam bacilonosiče, proto se vám to vrací. přeléčte to sekyrou.

21.11.2019 19:31

jinak sulfadimidin je NORMÁLNĚ ANTIBIOTIKUM. Že je nejznámější pro léčbu kokcidiózy neznamená, že nemá antibakteriální účinek. Zabíjí různý koky (strepto, stafylo), pasteurelu, e.coli, salmonelu a tak.

ale na nic, co způsobuje rýmu slepic nepůsobí. akorát jako clona proti sekundární e.coli.

21.11.2019 19:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jinak sulfadimidin je NORMÁLNĚ ANTIBIOTIKUM. Že je nejznámější pro léčbu kokcidiózy neznamená, že nemá antibakteriální účinek. Zabíjí různý koky (strepto, stafylo), pasteurelu, e.coli, salmonelu a tak.

ale na nic, co způsobuje rýmu slepic nepůsobí. akorát jako clona proti sekundární e.coli.

Sulfadimidin na e-coli ? Tak to mi buď s SVÚ lhali nebo je to nenapadlo testovat

21.11.2019 20:52
pusinova

XXX.XXX.103.245

"Bodlinko" sekerkou jsem už léčila vloni. Pořád jsem léčila a pořád se to vracelo, až jsem opravdu ty ztracené případy odsoudila. Celý rok byl klid až se sychravým počasím jsem si všimla, že začly některé slípky pšíkat. Ani mne to nepřekvapilo, prý ty breberky přežívají aji v půdě. Nechtěla jsem to nechat dojít tak daleko, aby mi prskal celý kurník. Tak jsem dvě prskavky oddělila zvlášť a chtěla je přeléčit. Mrzí mě ale, že jsem koupila blbej přípravek, kterým jim neulevím. Po jakém přípravku se mám ptát, krom toho Sulfacoxe T. Děkuji mockrát.

21.11.2019 21:54

Sulfacox T je potencovaný "sulfadimidin" o Trimethoprimum tj. to co nezvládne Sulfadimidinum natricum pořeší Trimethoprimum. Zdraví slepic = krmení, co krmíte ?

21.11.2019 23:09
honzapm

XXX.XXX.182.25

pusinova napsal(a):
"Bodlinko" sekerkou jsem už léčila vloni. Pořád jsem léčila a pořád se to vracelo, až jsem opravdu ty ztracené případy odsoudila. Celý rok byl klid až se sychravým počasím jsem si všimla, že začly některé slípky pšíkat. Ani mne to nepřekvapilo, prý ty breberky přežívají aji v půdě. Nechtěla jsem to nechat dojít tak daleko, aby mi prskal celý kurník. Tak jsem dvě prskavky oddělila zvlášť a chtěla je přeléčit. Mrzí mě ale, že jsem koupila blbej přípravek, kterým jim neulevím. Po jakém přípravku se mám ptát, krom toho Sulfacoxe T. Děkuji mockrát.

Enrogal

http://www.pharmagal.sk/cz/produkty/antibiotika-a-chemoterapeutika/enrogal-100-mgml-peroralni-roztok/

.

22.11.2019 07:01

honzapm napsal(a):
Enrogal

http://www.pharmagal.sk/cz/produkty/antibiotika-a-chemoterapeutika/enrogal-100-mgml-peroralni-roztok/

.

akorát to je přípravek s indikačním omezením, antibiotikum, na které vzniká velmi rychle rezistence a vůbec, používání enrogalu u dvorkových slepic jen tak je krásná cesta do pekel, aneb ztráta působení antibiotik je obrovským tématem a problémem současnosti.

22.11.2019 07:02

jo, a neřeší bacilonosiče. je celkem jedno, čím se takové slepice přeléčují nebo jestli to přejde samo česnekem, bacilonosiči budou a zůstanou.

22.11.2019 07:57
sadovsky

XXX.XXX.248.218

jo, a neřeší bacilonosiče. je celkem jedno, čím se takové slepice přeléčují nebo jestli to přejde samo česnekem, bacilonosiči budou a zůstanou.

Nepíšu že léčím česnekem.Píšu že jako prevenci podávám jednou za čas česnek.Ono je to taky o čistotě a suchu.

22.11.2019 09:28

sadovsky napsal(a):
Nepíšu že léčím česnekem.Píšu že jako prevenci podávám jednou za čas česnek.Ono je to taky o čistotě a suchu.

ale tak já proti česneku nic nemám. on bude fungovat i jako podpora léčby. jde o to, že většina těch slepičích rým nemá bůhví jakou úmrtnost a ono by to u většiny kusů přešlo samo i bez ničeho, bez antibiotik, bez česneku, bez jakýchkoliv zázraků.

ale žádný zázrak neumí zabránit trvalému nosičství aspoň u části takových vyléčených zvířat a je zase úplně jedno, čím byla léčena.

22.11.2019 09:36
sadovsky

XXX.XXX.248.218

ale tak já proti česneku nic nemám. on bude fungovat i jako podpora léčby. jde o to, že většina těch slepičích rým nemá bůhví jakou úmrtnost a ono by to u většiny kusů přešlo samo i bez ničeho, bez antibiotik, bez česneku, bez jakýchkoliv zázraků.

ale žádný zázrak neumí zabránit trvalému nosičství aspoň u části takových vyléčených zvířat a je zase úplně jedno, čím byla léčena.

Zase s Vámi musím souhlasit,že když se vyskytne problém-musí se řešit.A na to už opravdu ta sekera.Ale zase musíte uznat že prevence není nikdy dost.Lepší prevence než vážný problém.

22.11.2019 19:38
Meelek

XXX.XXX.97.194

Taky se s tím teď trápím. Veterinář mi objednal Doxygal, ale nakonec jsem si to nekoupil. Jedna pošla, druhá je v teple mimo kurnik, s vitamíny, kvalitním žrádlem a buď se to u ní zlepší nebo půjde pod kudlu. Víc pro ní neudělám. A zbytku slepic, které to měli také, 3kusy plus kohout to přešlo samo, zničehonic po asi 5dnech.
Lepší je pro mě mít silné, zdravé kusy než přelečené chcipacky. I za tu cenu, že mi třeba zůstane jen kohout .

22.11.2019 20:50
pusinova

XXX.XXX.103.245

Tak mi to nedalo a zašla jsem k veterináři opět i dneska. Dlouho hledal až se vynořil zase s Sulfadimidinem. Říkám, že tenhle přípravek již doma mám, že bych chtěla něco přímo na tu rýmu a on na to, že Sulfadimidin na ni určen je. Že jestli umím číst, že je na obale přímo napsáno: že je určen na kokcidiózu a léčbu infekčních onemocnění ... Mám chuť se na všechno již vy... Jdu k veterináři, koně vám neošetří, ovečky jsou mimo jejich obor, na drůbež nejsou specializovaní. "Prý" léčíme hlavně kočičky a pejsky. Neříkám, že aj to mi přišlo vhod. Třeba nedávno jsem vytáhla 2500,- kč z peněženky a s otevřenou papulou jsem poděkovala, když mi pan doktor ošetřil kočičku, která začla zvracet :-)

23.11.2019 11:05
pusinova

XXX.XXX.103.245

Mohla bych mít prosím ještě jednu otázku ? Našla jsem doma celé balení Metrozolu, je mi jasné, že je to přípravek na černohlavost u krůt, doufám, že nekecám :-) Ale myslíme, že by ten Metrozol na tu slepičí rýmu měl nějaký účinek ? Tedy jestli by měl větší účinek než tenSulfadimidin. Předem děkuji ...

23.11.2019 12:13
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Meelek napsal(a):
Taky se s tím teď trápím. Veterinář mi objednal Doxygal, ale nakonec jsem si to nekoupil. Jedna pošla, druhá je v teple mimo kurnik, s vitamíny, kvalitním žrádlem a buď se to u ní zlepší nebo půjde pod kudlu. Víc pro ní neudělám. A zbytku slepic, které to měli také, 3kusy plus kohout to přešlo samo, zničehonic po asi 5dnech.
Lepší je pro mě mít silné, zdravé kusy než přelečené chcipacky. I za tu cenu, že mi třeba zůstane jen kohout .

Kolik máte těch slepic celkem? Počítám,tak 5-6..plus kohouta..tento počet slepic bych vůbec nelecila,ani od těch "léčenych" nemůžete jist vejce,pokud tedy snáší..vsechno bych zabila..že vam zůstane jen kohout?..ale jen jako dobrý bacilonosic a s novými slepicemi se situace bude opakovat..

23.11.2019 13:42
pusinova

XXX.XXX.103.245

ančovička1 napsal(a):
Kolik máte těch slepic celkem? Počítám,tak 5-6..plus kohouta..tento počet slepic bych vůbec nelecila,ani od těch "léčenych" nemůžete jist vejce,pokud tedy snáší..vsechno bych zabila..že vam zůstane jen kohout?..ale jen jako dobrý bacilonosic a s novými slepicemi se situace bude opakovat..

Myslíte to jako dobře myšlenou radu, ale já jich mám cca 60. Ty co jsou nakažené, tak samozřejmě odděluji od hejna a zavírám do větší králíkárny, kde mají pšenici s roboranem a vodu s práškem. Stejně teď moc nesnášejí, tak mě to ani nemrzí, že nějaké vejce vyhodím. Těch oddělených mám tak pět. Vloni jsem měla celkem tak 10 slípek a ty jsem prostě odsoudila k smrti, ani maso jsme nekonzumovali. Ten bacil musel zůstat v půdě, jak mi řekl i doktor, že to přežívá i 10 let. Prostě chodím po dvorku a když slyším slípku odfrknout, tak ji oddělím, aby neprskala na ostatní. Těch nemocných je asi 10, ale předpokládám, že s příchodem chladnějšího počasí a s volným výběhem přibudou další ...

23.11.2019 14:07
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Jj,to byla rada pro pána,co jich ma slepic asi 5..😁..tedy ,ja bych to v jeho případě ,takto řešila,radikalne..ja jsem na tom s počtem slepicek podobně jako vy, dospělých s letosnimi slepickami asi 70, plus nejmíň 20 rousnych milflerek😀..tak to chápu,že člověk nemůže celý chov zlikvidovat..určitě bych to řešila stejně jako vy..je to mrzute,ale co se da dělat..já můžu být ráda,že mám slepicky zdravé..ťukám,ťukám😁..cizi slepice nekupuji,jen kohouty a ti jsou dlouho v karanténě,než je pusim ke slepicim..ale člověk nikdy nevi..

23.11.2019 14:11
ančovička1

XXX.XXX.12.254

..nemyslim si,že to je chladným počasím,slepice mam venku od rána do večera,s výjimkou mrazů pod -5°C..

23.11.2019 15:07

víte, nedivte se, že se toho nemůžete zbavit. nestačí zabít prskající slepice, musíte fakt všechny, protože na bacilonosiči není nic poznat. není to v půdě, máte to v hejnu.

metrozol nepomůže ani trochu. akorát je zakázaný pro potravinová zvířata.

23.11.2019 21:38
Meelek

XXX.XXX.97.194

Mam jich dokonce osm. A mě má to bacilonosičství zajímat nebo děsit? To je snad přirozený výběr. Kde berete tu jistotu, že zabijet. Raději si z takovýchto kusů nalihnu novou generaci, budou odolné a tedy bacilonosiči. A nebezpeční. A až si koupím další drůbež, tak tam opět nastane nějaký přirozený výběr atd. A zase budou nebezpeční. A nebezpeční pro koho. Pro ty slabé kusy.

A ta nákaza může mít zdroj třeba někde venku od volně poletujícího ptactva a tím vražděním si pomůžete ledatak velky kulový. Třeba, třeba.Vždycky bude v hejnu nějaký slabší kus. A jestli onemocní, tak to mám zavraždit opět všechno? To můžu taky deset let jen nakupovat a zabíjet a pak s tím raději seknu. Půjdu na ryby a cestou zpět koupím v Penny vejce.

Dávat ATB je stejně histericky nesmysl jako mávat se sekerou ve chlive při každým prdnuti a vymydlit vse. Jsou to extrémy. Nic ve zlým :-). A kdybych chtěl 60kusu slepic, tak bych měl Vlašky, které jsou dobře dostupný. Lihnul bych je a úhyny bych neřešil. :-). Dokonce nějakých 75 kousků jsem měl a byly mezi nimi chcipaci, zabíjel jsem je a zbytek nechal. Přidával nové, nic se nedělo v extrému.

23.11.2019 21:40
Meelek

XXX.XXX.97.194

Asi jsem měl štěstí, v nevědomosti je síla :-).

23.11.2019 22:26

Meelek napsal(a):
Mam jich dokonce osm. A mě má to bacilonosičství zajímat nebo děsit? To je snad přirozený výběr. Kde berete tu jistotu, že zabijet. Raději si z takovýchto kusů nalihnu novou generaci, budou odolné a tedy bacilonosiči. A nebezpeční. A až si koupím další drůbež, tak tam opět nastane nějaký přirozený výběr atd. A zase budou nebezpeční. A nebezpeční pro koho. Pro ty slabé kusy.

A ta nákaza může mít zdroj třeba někde venku od volně poletujícího ptactva a tím vražděním si pomůžete ledatak velky kulový. Třeba, třeba.Vždycky bude v hejnu nějaký slabší kus. A jestli onemocní, tak to mám zavraždit opět všechno? To můžu taky deset let jen nakupovat a zabíjet a pak s tím raději seknu. Půjdu na ryby a cestou zpět koupím v Penny vejce.

Dávat ATB je stejně histericky nesmysl jako mávat se sekerou ve chlive při každým prdnuti a vymydlit vse. Jsou to extrémy. Nic ve zlým :-). A kdybych chtěl 60kusu slepic, tak bych měl Vlašky, které jsou dobře dostupný. Lihnul bych je a úhyny bych neřešil. :-). Dokonce nějakých 75 kousků jsem měl a byly mezi nimi chcipaci, zabíjel jsem je a zbytek nechal. Přidával nové, nic se nedělo v extrému.

Naprostý souhlas s tím, že není důvod vybíjet kvůli takovým prkotinám jako jsou rýmy.
Takový ti vzorní, co chcou chovat jak je ve článcích psáno, dokonale a bez infekcí a hygienicky, by měli k čertu ty růžové brýle sundat a rozšlápnout.
Pokud někdo chová nějaké plemeno, tak chodí na výstavy, tím pádem si dejme tomu mykoplasmu dotahá spolehlivě. Kupuje násadová vejce-to je taky přenos. Kupuje si chovná zvířata (která v ideálním případě jsou z výstav a oceněná, i když dotyčný kupec je hobby chovatel, který nevystavuje). Tím pádem je to takřka nemožné a je otázka času, kdy se to dotáhne. To už aby si všichni kupovali vejce v obchodech, kdyby se tohle řešilo nějak radikálně.

Já nechávám kýchání přírodě, slípky mi tyto rýmové nemoci vždycky přešly a byl na čas naprostý klid, než začalo zas dešťové období. A prodával jsem i když slípky kýchaly násadu, kuřata, kuřice a neřešil nic. Za to bych mohl být zdrbán a ochuzen o zákazníky, že tyhle hrůzy šířím-ale zas, kdo je nešíří, když jsem psal, že v čistokrevných chovech se šíří lavinovitě (podle výpovědi známých chovatelů a posuzovatele) díky svodům a těžko se tomu brání.
U těch mých slípek to nikdy nedošlo tak daleko, že by na to hynuly nebo chřadly.Teda tak jednou jedno kuře, a to je vše.

Nedávno jsem měl dost hnusný zánět dutin u kohouta a slípky králováka (bažanti), ti jsou patrně na mykoplasmu náchylnější než kur. Kohouta jsem zachránil těmi ATB včasně (ačkoli byl taky dost oteklý-do zaníceného levého oka dostával nějaké humánní ATB jako oční mast-zabralo), hodně špatnou slípku už jsem utratil. Ten Doxygal brala spolu s kohoutem i druhá slípka, které teda nic nebylo, protože jsem nevěděl, zda taky nezačne mít problémy-a nakonec u ní ani kapka rýmy. Sice si oba ulomili špičku zobáku (asi 2 mm z vrchní půlky), protože se vztekali a útočili na pletivo, že jsou trvale zavření, ale není to výrazná újma, dále si kohout ulámal klín na poloviční velikost, takže jsem mu musel udělat úpravu nůžkami, aby to nevypadalo tak děsně. Ty prášky jsem do nich rval o asi 3 dny déle, než jsem měl, kvůli jistotě. Teď je klid.

No u normálních slípek bych se s tím asi takto nepiplal a šly by uvařit kocourovi, ale bažanti jsou trochu jiná liga, nešlo by o cenu tak jak o duševní újmu.

Tam máte pravdu, že jsou ATB cesta do pekel. Dokud nechováte vzácná plemena nebo druhy, to pak mění pohled na věc. tam pak člověku nezbývá, než se k léčbě uchýlit, protože když to jedinec nepřežije, tak může být sezona v tahu.

23.11.2019 22:54
Meelek

XXX.XXX.97.194

Ten Kult perickove sekyrky tady na ifaune mi připomíná běsnění veterinářů pár let zpět, když vsechno co mělo křídla mířilo do pytlů a funeli jim tam CO2 -kvuli ptáci chřipce. Ani jednu husu bych jim nedal i za cenu, že bych je měl schovaný v obýváku a koukali se se mnou na Simpsonovi.

24.11.2019 07:13
Meelek

XXX.XXX.142.137

Můj názor je takový: Jestli Vám chcipe pár kusů, tak to dávejte bokem, postupně to bouchejte na mrazák, na polívku. A jestli Vám zbyde jen pár kusu, které přežili, tak je setnete taky. A pokud máte představu 60 hlav,. Chovejte něco nenáročného a místo peněz pro překupníky apod. Zaplaťte elektrotechnika, udělejte líheň a bouchejte třeba vlask....jsou to dobre nosnice, ale létavky. Dobře zaizolovana líheň sežere prd elektriny i času, pokud mate aut. Otáčení.

A jestli nejste cune vůči zvířatům a nežijí v nějakých otřesných podmínkách. Klidně bych vypomohl i s drůbeží na příští rok, v nejhorším, prodám vejce nebo kuřata za nějakou normální cenu... A zapredpokladu, že to udržíte čistokrevný. Taková vylepšená verze rady od sekyrkovych radilu. M.

24.11.2019 12:28

Meelek napsal(a):
Můj názor je takový: Jestli Vám chcipe pár kusů, tak to dávejte bokem, postupně to bouchejte na mrazák, na polívku. A jestli Vám zbyde jen pár kusu, které přežili, tak je setnete taky. A pokud máte představu 60 hlav,. Chovejte něco nenáročného a místo peněz pro překupníky apod. Zaplaťte elektrotechnika, udělejte líheň a bouchejte třeba vlask....jsou to dobre nosnice, ale létavky. Dobře zaizolovana líheň sežere prd elektriny i času, pokud mate aut. Otáčení.

A jestli nejste cune vůči zvířatům a nežijí v nějakých otřesných podmínkách. Klidně bych vypomohl i s drůbeží na příští rok, v nejhorším, prodám vejce nebo kuřata za nějakou normální cenu... A zapredpokladu, že to udržíte čistokrevný. Taková vylepšená verze rady od sekyrkovych radilu. M.

Ne díky, já mám vlašky a množím je pro lidi na vejce, já zrovna výpomoc nepotřebuju. Jinak slepice a vodní drůbež chovám ve volném výběhu s přístupem na zelené. A už brzo budu mít rybníček.
Bažanty momentálně v uzavřených výbězích, které jsou zavezené kvůli prevenci zablácení všelijakým slaměným nepořádkem a listím (nicméně na začátku roku zpravím oplocení a i bažanti budou venku na zeleném s ostatní drůbeží). Takže prase asi nebudu.

Jinak mě nepřesvědčíte, abych choval levná zvířata. Na těch drahých vidím to, že prodají za více, než se vykrmí. Dejme tomu kachničky karolínky. Ta levná sice nejsou velká ztráta a člověk se nebojí vyřadit, ale méně na tom naškube. Musí se jich odchovat daleko víc.
Teoreticky-pro úživu by jednomu člověku teoreticky stačilo prodat asi 400 mutačních kachniček (tj asi 40-60 párů by byli rodiče) v cenách (bez daně 15%) 1200-1700 (ale asi by byl nutný vývoz, takže ve finále by to bylo víc kačenek). Představte si, kolik by člověk musel namnožit vlašek pro obživu sebe. Sice by na to byl extra odbyt a byly by pryč rychle, jsou hezké, ale zisky na kusech nejsou velké. Muselo by to být extrémní množství. Znám bažantnici, co měla na vrcholu sezony cca 8000 bažantů.Zato na té kačeně je zisk veliká část té ceny. A navíc je skvělé pozorovat je, jsou nádherné.

To jen tak zkouším přemýšlet, co se víc vyplatí, protože já jsem v chovatelství jako doma, mám i titul 2. místo v Olympiádě mladých chovatelů a nic jiného mi moc nejde, mám silný zájem o drůbež a jiné ptáky.

To už jsme ale oba odbočili od tématu.

24.11.2019 19:12
Meelek

XXX.XXX.97.194

Já to psal te ženské se 60 Kavapopipkama :-)

24.11.2019 19:33
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Meelek napsal(a):
Já to psal te ženské se 60 Kavapopipkama :-)

Slušnost asi neni vaše silná stránka,že..

24.11.2019 22:08
Meelek

XXX.XXX.97.194

A Vaše taky ne, když dokážete psát o zbytečným vybíjení zvířat.

25.11.2019 16:53

ančovička1 napsal(a):
Slušnost asi neni vaše silná stránka,že..

On zrovna Vás nemyslel.

26.11.2019 11:23
Meelek

XXX.XXX.184.253

On zrovna Vás nemyslel.

No právě, že jsem myslel tu pani, Kavapolejdy. Aby mě nevytkla, že jí říkám ženská. Pro mě je vrchol drzosti a arogance říct takovouhle blbost.
Když přijdu ráno do chliva a mám tam 5 mrtvejch slepic a další den totéž, tak jasný sekyrkya nože.
Ale jinak přeci oddělit, dat tomu nejlepší... Ne léky a cekat.co bude. A když to nevyjde, tak holt koupit jiné. Pouzivat léky je podle mě cesta do pekel.
A je jasný, pokud si koupim sajrajt z drůbežárny kvůli tomu, že jsem jen oběť Konzumní společnosti a čekám zazraky v podobe snášky 300 vajec ročně, tak pohořím. V drůbežárnach jsou jen zmetci nachylni ke všemu možnému, rubou do toho ATB. A mám čekat nějakou imunitu? Vrabec si prdne a ta slepice z toho chytne pět nemoci. jasný že ne. Když přijdu k prvnímu dedkovi na vesnici (a to není pejorativum Vážená), protože průměrnej věk chovatelů v ČR je snad 200let, tak mi vybere z tech svejch slepicek, který běhají nebo spíše se snaží, s běháky až po pupek v blátě a ho... Kusy, který budou mít imunitu úplně někde jinde. A vyjde mě to na basu Plzně.
A Vy místo toho, abyste těm lidem a jim podobným otevřeli oči a vysvětlili jim, že tudy cesta nevede. Určitě nejste blbý, tak jim jen arogantně odpovíte sekyrka. A pak tu blábo lite o tom, jak jste byla v Německu, oprášila jste Němčinu a máte pěknýho kohouta.
A mě osobně je z toho na zvracení. Chovatelská základna v Německu je na úrovni. A vy tímhle svým jednanim té chovatelské základně v Čechách jen ublizujete...
Jedu do Německa na výstavu, většinou tam mají prd k prodeji, ale to mi ani trošku nevadí. Protože, když se jim predstavim, reknu o problemu. Sháním tohle a tohle atd. Na jedné výstavě se na mě sesypaly 4 Němci a snažili se. Mi pomoct. Jeden jel pro kontakty domů, zbytek mi říkal kam bych měl zamířit na vystavy. Říkám si supr, mám štěstí. Další výstava to stejně a další taky, mám od nich telefonáty. A co v Čechách, je tu ho..A všechno to byli opět dedci, kteří možná mávali i s hákovým křížem nad hlavou.
V Čechách jsem nesehnal ani kacera, ani Perlicky. A Plymutkunkohouta chcipaka, ale musel jsem. Pro tenhle rok. Je tu jen ta Vaše arogance, když nepočítám opět pár těch dedku a nějaký výjimky mezi mladými chovateli.

Já jsem snad raději už nepolezu, jinak skončím s prášky na vysokej tlak.

26.11.2019 12:15
bery25

XXX.XXX.242.90

pan Meelek,podla mna ten vysoky tlak uz asi mate

26.11.2019 19:02
2mazutak

XXX.XXX.6.186

pusinova napsal(a):
Myslíte to jako dobře myšlenou radu, ale já jich mám cca 60. Ty co jsou nakažené, tak samozřejmě odděluji od hejna a zavírám do větší králíkárny, kde mají pšenici s roboranem a vodu s práškem. Stejně teď moc nesnášejí, tak mě to ani nemrzí, že nějaké vejce vyhodím. Těch oddělených mám tak pět. Vloni jsem měla celkem tak 10 slípek a ty jsem prostě odsoudila k smrti, ani maso jsme nekonzumovali. Ten bacil musel zůstat v půdě, jak mi řekl i doktor, že to přežívá i 10 let. Prostě chodím po dvorku a když slyším slípku odfrknout, tak ji oddělím, aby neprskala na ostatní. Těch nemocných je asi 10, ale předpokládám, že s příchodem chladnějšího počasí a s volným výběhem přibudou další ...

zdravím.to co popisujete,mi přijde,že stále jen řešíte důsledky,ale ne příčinu. myslím,že příčina je někde jinde,a to ve vlhkém průvanu.chladné počasí nemáte jen vy.pokud musíte léčit,už jen to je špatně.léčením přirozenou imunitu nezískáte,spíše ji ještě oslabíte.sekeromycin vám radit nebudu,ale zkuste napájet vodou s trochou sava na bazény.preventivně to používám i u holubů,a že jich mám hodně.

26.11.2019 19:21

2mazutak napsal(a):
zdravím.to co popisujete,mi přijde,že stále jen řešíte důsledky,ale ne příčinu. myslím,že příčina je někde jinde,a to ve vlhkém průvanu.chladné počasí nemáte jen vy.pokud musíte léčit,už jen to je špatně.léčením přirozenou imunitu nezískáte,spíše ji ještě oslabíte.sekeromycin vám radit nebudu,ale zkuste napájet vodou s trochou sava na bazény.preventivně to používám i u holubů,a že jich mám hodně.

Savo do napájecí vody ? Teda slyšel jsem už dost věcí co dávají lidi do vody jako sůl, ocet atp., ale Savo ?

27.11.2019 08:37
2mazutak

XXX.XXX.6.186

Savo do napájecí vody ? Teda slyšel jsem už dost věcí co dávají lidi do vody jako sůl, ocet atp., ale Savo ?

zdravím.nemám to ze své hlavy,také jsem byl před lety šokován,ale pravda je ta,že od té doby neznám žádné frkání u slepic ani u holubů.to víte,že jsem to napřed zkusil na kusech určených k likvidaci.dokonce i přátelé,aniž bych jim cokoliv řekl,sami od sebe se vyjádřili že ti holubi vypadají nějak lépe.

28.11.2019 20:47
Meelek

XXX.XXX.248.242

S tím pruvanem máte pravdu, měl jsem tam pruvan. Kvuli kukurici a bližší jirin..slepice prostě to teplo, sucho a kvalitní žrádlo, alespoň trochu,,potřebuji. Se savem zkušenost nemám, do vody bych se ho bal dat, je to toxický jako hrom. Stačí více než málo a sekyrkou si ani neskrtnu. Třeba nádoby, krmítka po vyčištění savem vyplachuji i na třikrát. Na druhou stranu právě ti moji kolegové tohle vůbec neřeší, posrate maji snad i kliku u dveří do kurníku a ty slípky jim prosperují, neviděl jsem u nich žádný zdechlinky, chciplotinky zatažený jak Ježek. a když jim vypravim co dělám a jak to dělám,. Tak si klepaji na hlavu, že vymýšlím chujoviny.

Každopádně já dopadl tak, že...Nejhůře nemocná slipka mi umřela. Myslim, že kdybych si vsimnul dříve a jednal okamžitě, tak ji zachranim.. těžko rict. další nemocná,ktera vyspadala nejhůř, zatazena hlava, peří nacepirena, apatická, chrchlajici, bublajici, frkajici fouknul jsem ji do klece pro morčata. K žrádlu jsem ji dal mix šrotu, nastrouhaného mrkev. Řepu, plastin namíchané s usušenou sekaninou že sekačky. Placnul nad ní infra lampu, ať má teplo. Týden to vypadalo, že umře, ale zrala, pila. Dnes už, po asi dvou týdnech, je na ní vidět ta cipernost, hrabě, hledá, žere, pije. Zejtra ji fláknu zpět k hejnu. V hejnu byly nemocné asi 2 další slipky a kohout,ale ty se z toho dostaly sami. Nemělo to takový drasticky průběh jako u té první a druhé.
No a až ji tam flaknu, tak budu sledovat to její bacilonosičství :D. Pravopis pardon, ale je to tablet a já neměl tyhle technologie několik let v ruce.

28.11.2019 20:55
Meelek

XXX.XXX.248.242

To bery25:
Nezlob se, ale mě to vadí. Zvířata mavetsinalidi proto, že k tomu mají kladný vztah. S jestli má někdo k těm zvířatům takovýhle cynický vztah, tak raději ať jde do zoo. Anebo jestli o je to jen arogance, tak ať raději neradi, protože nikdy neporadi.

28.11.2019 21:07
Meelek

XXX.XXX.248.242

2mazutak napsal(a):
zdravím.nemám to ze své hlavy,také jsem byl před lety šokován,ale pravda je ta,že od té doby neznám žádné frkání u slepic ani u holubů.to víte,že jsem to napřed zkusil na kusech určených k likvidaci.dokonce i přátelé,aniž bych jim cokoliv řekl,sami od sebe se vyjádřili že ti holubi vypadají nějak lépe.

Zase je pravdou, že se mi už několikrát stalo, že jsem několikrát přehnal dávku Sava do studny. Když se toho člověk napil, tak to mělo hnus chut, ale otravenej jsem nebyl, když nepočítám ty keci od té mojí. Bude to mít tak trochu stejný dez účinky třeako hypermangan?...

28.11.2019 21:58
horal

XXX.XXX.13.30

Pane Meelek, to co popisujete se už nemusí jednat o rýmu, ale pseudomor a v tom případě si šíříte tuto nemoc dál a pokud prodáváte násadové vajíčka šíří se to i něma.
Bez laboratorního vyšetření bych si tak jist nebyl.
Pseudomor drůbežePseudomor drůbeže
Autor: MVDr Miroslava Jirková | Datum: 20.12.2008 - 07:28 | Shlédnuto: 4262x
Pseudomor - Newcastelská nemoc
Velmi nebezpečná nákaza hrabavé drůbeže, holubů i volně žijících ptáků. Je celosvětově rozšířená nákaza. Člověk se nakazí intrakonjunktiválně, onemocnění probíhá jako chřipka.
Původce: paramyxovirus - varem se ničí
- ve zmražené drůbeži vydrží 9 měsíců
- desinfekční prostředky – ničí virus
Přenos:
Ø horizontální (alimentárně, aerogenně)
Ø přímo - nemocná drůbež
- poražená, zmražená drůbež
- rekonvalescenty pouze krátce
Ø nepřímo - krmivem, vodou
- přepravními prostředky, klece
- volně žijící ptáci
- osoby, pracovní pomůcky
Inkubační doba: 4 - 7 dnů
Klinické příznaky:
Ø tělesná teplota zvýšená
Ø nechutenství, pokles snášky, vejce s tenkou skořápkou
Ø mortalita a morbidita dosahují 90 - 100 %
Rozlišujeme 5 forem:
1. Orgánová (akutní) - postihuje zažívací aparát, vodnatý nazelenalý průjem
2. Nervová - postižení nervového a respiračního aparátu, krváceniny v zažívacím traktu

3. Respiratorní - ztížené dýchání, chrapot v důsledku nahromadění hlenu, cyanóza hřebínku, lalůčků
4. Mírná respiratorní - klinické příznaky mírné
5. Latentní - bez klinických příznaků, pouze sérologický průkaz protilátek
Trvá-li onemocnění déle, mohou se objevovat u některých kusů nervové příznaky (opistotonus, tortikolis, pohybové poruchy i obrny)
PA nález:
Ø krváceniny na serózách, srdci, vaječníku, žlaznatém žaludku, ve střevech a příslušných mízních uzlinách
Ø zánět plic a průdušnice
Ø někdy nekrotické vředy ve střevech
Diagnóza:
Stanoví se na základě vyšetření: - epizootologického - hromadný výskyt
- klinického
- PA nálezu
- laboratorní vyšetření
- virologické - průkaz viru
- sérologické - průkaz protilátek

Léčba:
Neprovádí se. Jde o velmi nebezpečnou nákazu.

Prevence a profylaxe:
Ø per orální aplikace vakcíny
Ø drůbež hrabavá ve velkochovech se udržuje v imunitě, vyjma brojlerů
Ø kontrola postvakcinační imunity
Ø zabránit přístupu ptáků
Ø další opatření v chovu bránící zavlečení náka

28.11.2019 22:30
2mazutak

XXX.XXX.6.110

Meelek napsal(a):
Zase je pravdou, že se mi už několikrát stalo, že jsem několikrát přehnal dávku Sava do studny. Když se toho člověk napil, tak to mělo hnus chut, ale otravenej jsem nebyl, když nepočítám ty keci od té mojí. Bude to mít tak trochu stejný dez účinky třeako hypermangan?...

zdravím.pokud si pozorně přečtete návod a složení,tak hlavní složkou sava je aktivní kyslík,který veškeré mikroorganismy doslova roztrhá.to je princip jeho dezinfekčního účinku,který po určité době z vody vyprchá.nic extra jedovatého v něm není.to by se do studní a bazénů asi dávat logicky nemohl.

29.11.2019 11:41
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Prosim,dotaz pro bodlinku..když se mycoplasma přenáší nakaženymi vejci,bylo by možné,zakoupena nasadova vejce nějakým způsobem dezinfikovat?..třeba jak se zde uvádí, roztokem sava?..popřípadě jinou dezinfekci,aby se nenakazila kurata?..

29.11.2019 12:23
bery25

XXX.XXX.242.90

Meelek napsal(a):
To bery25:
Nezlob se, ale mě to vadí. Zvířata mavetsinalidi proto, že k tomu mají kladný vztah. S jestli má někdo k těm zvířatům takovýhle cynický vztah, tak raději ať jde do zoo. Anebo jestli o je to jen arogance, tak ať raději neradi, protože nikdy neporadi.

v pohode,ja len ze podla vasho prispevku ste ten tlak mali urcite zvyšeny treba to brat z rezervou

29.11.2019 17:39
ančovička1

XXX.XXX.12.254

ančovička1 napsal(a):
Prosim,dotaz pro bodlinku..když se mycoplasma přenáší nakaženymi vejci,bylo by možné,zakoupena nasadova vejce nějakým způsobem dezinfikovat?..třeba jak se zde uvádí, roztokem sava?..popřípadě jinou dezinfekci,aby se nenakazila kurata?..

.pan Horal nebo jiny zkuseny chovatel by nevěděl,jestli je možné ta vejce dezingikovat nebo už je to i uvnitř?
..děkuji

29.11.2019 19:27

ančovička1 napsal(a):
.pan Horal nebo jiny zkuseny chovatel by nevěděl,jestli je možné ta vejce dezingikovat nebo už je to i uvnitř?
..děkuji

Existuje nějaká šaráda jak z infikovaných slepic za pomoci ATB dostat neinfikovaná vejce, ale přesně to popíše doktorka bodlinka.

29.11.2019 21:18
ančovička1

XXX.XXX.12.254

Malmil,děkuji..takže to asi neni tak jednoduché,jak jsem si myslela,že se vejce jednoduše umyji v dezinfekci😂a je to..léčit slepice...to by ale člověk nemohl žádné nasadovky nikdy koupit..😕,že..

29.11.2019 21:22

Já jsem něco našel...
https://www.vetweb.cz/tiamutin-ucinne-reseni-mykoplazmozy-v-chovech-drubeze/

Asi na to přistoupím.

Tuhle jsem pustil ven na trávu svého králováka, který už vypadal ok, i jeho slípku. Byli po léčbě. Kohout při zahánění domů spadl do vody a slípka musela být chycena, protože do voliéry nechtěla. Z toho šoku se jim to vrátilo.
Kohout-mírné frkání, začínalo se zhoršovat oko. Slepice-začala mít rýmu, být apatická, během jednoho dne se zalepily obě oči. Podal jsem opět dostatečně naředěný Doxygal a budu je tím zas futrovat (nechcou pít, musím jim to podávat násilně stříkačkou)
Jestli se zpraví jako předtím a nezajdou, tak ten výběh zkusím něčím zastřešit (mám zastřešenou jen voliéru, výběh ne) a už je nebudu pouštět ven na vlhkou trávu, jenom v suchém létě, jinak jí budu jenom nosit.

Protože ty problémy začaly s dešti, kvůli oslabení. Ačkoli nakaženi (jakože trvale) budou už déle.

Normální slípky mám teď ok, sice bez snášky, ale aktivní a zřejmě zdravé. Bažanti obecní jsou také ok, a to i přes vlhké počasí.
Asi jsou králováci citlivější. Uvidím, jak to půjde. To podávání ATB jsem zahájil dnes.

Přidejte reakci

Přidat smajlík