Je lépe máčet pšenici, kukuřici, hrách či pelušku apod. v čerstvém nebo zkyslém mléce?
Mám čerstvé mléko přímo z dojírny, ve kterém máčím slepičkám, na 1-2 dny, zejména pšenici s hrachem, popřípadě můžu přidat i kukuřici, slunečnici apod. Mám to takto na talíři doma kuchyni v teple.
Mléka dávám trochu, aby ho většinu zrno vstřebalo. Občas lžící promíchám. Je to pak takové voňavé müsli.
Otázka zní, jestli nemám ještě mléko nechat nejdříve zkysnout a pokud ano jak asi dlouho?
Popřípadě jak nejlépe tyto suroviny pro slepice zužitkovat?
Jinak mají po celý den v krmítku pšenici, kukuřici, trochu slunečnice, skořápky, grit a po celý den travnatý výběh...
Meelek
napsal(a):
Vždyť to máte jedno, sežerou to tak jako tak. Možná bych to nechal kvasit d ele i se zrnem kvůli lepšímu trávení
No toa ony sežerou lecos. Někde jsem četl, že slepicim je lépe dávat mléko kyselé, ale to spíš, když se dává mléko zvlášť, popřípadě někdo máčí pečivo...
Já nevím, jak dlouhou nechat mléko kysnout a jestli je nějaký významný rozdíl, když se čerstvé nebo kyselé mléko vstřebá do zrna..
Z čerstvého mléka se v teple oddělí kyška, ta by se vlastně vsákla do zrna a napovrchu by zůstal tvaroh... Nevím, ptám se.
Podle Vás to tedy žádný význam nemá...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kukuřici namočit do mléka, pšenici naklíčit, luštěniny bych moc nedával slepicím v syrovém stavu, teda hybridkám u ostatních to bude asi jedno, ale i tak. Pokud máte mléka dost tak udělat tvaroh, ten mají rády a syrovátku na pití.