Antiparazitika (endoparazité)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.12.2019 15:14
Pavel27

XXX.XXX.19.117

Dobrý den,
Píší maturitní práci a mám za úkol zjistit jaká antiparazitika nejčastěji chovatelé drůbeže využívají, jedná se o endoparazity (vnitřní) popřípadě jaká jsou účinná a jaká vás zklamaly.

Děkuji moc za každou odpověď.

20.12.2019 16:35
2mazutak

XXX.XXX.6.110

dnes se pro drůbež a holubi používá helmigal,dříve se používal helmirazin.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2019 06:42

Za čtyřicet let jsem nepoužil nic. Prevence a selekce je levnější

21.12.2019 08:08
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za čtyřicet let jsem nepoužil nic. Prevence a selekce je levnější

Jen se mohu připojit ke konstatování bohemiagalla...Příroda dává dostatek prostředků a pokud má drůbež přiměřenou zoohygienu, kurník, pestrou stravu a dostatečný výběh, není třeba v drobnochovech jakákoliv léčba, pouze vyřazování slabších jedinců....

21.12.2019 11:06

Pavel27 napsal(a):
Dobrý den,
Píší maturitní práci a mám za úkol zjistit jaká antiparazitika nejčastěji chovatelé drůbeže využívají, jedná se o endoparazity (vnitřní) popřípadě jaká jsou účinná a jaká vás zklamaly.

Děkuji moc za každou odpověď.

Ahoj! Uvediem ti tri možnosti, ktoré som v praxi vyskúšal:

1. Proti endoparazitám som dlho používal Helmigal v práškovej, niekedy Aldifal 10 v tabletovej forme. Obidve sú účinné, len s práškovým Helmigalom je trochu ťažké pracovať, lebo keď sa dáva do vody, usadí sa na dno nádoby. To som vyriešil tak, že koncom dňa celú usadeninu s nevypitou vodou som namiešal do krmiva, aby to všetko zjedli. Vlhké krmivo rýchlo zjedia. Tiež som skúsil namiešať prášok do suchého krmiva na viac dní, ale v tom prípade je obtiažnejšie vypočítať dávku. V prípade Helmigalu príbalová informácia nehovorí o dávkovaní pre drubež, treba dávku nastaviť ako pre prase a diviaka (podľa veterinára). V prípade predávkovania som nezaznamenal žiadne vedľajšie účinky. S tabletami je dávkovanie a konzumácia liekov jednoduchšie, ale trochu drahšie a prácnejšie. Výhodou je istota, že každý jedinec dostane takú dávku, akú potrebuje.
Nevýhodou týchto liekov je, že dosť dlhá je ochranná lehota. Mäso a vajcia takto liečenej hydiny nemožno použiť až dva týždne po poslednej dávke, aby sme mali čím väčšiu istotu. V prípade sliepok som to v praxi robil vtedy, keď bolo mála vajec, a nie vtedy, keď bola znáška vysoká.

2. A toto všetko vyššie uvedené je preto v minulom čase, lebo nedávno som začal proti Ascaridiám používať čistý lekárenský benzín. Tak isto, len ešte rýchlejšie funguje ako lieky, a nemá ochrannú lehotu, takže sa to dá použiť hocikedy aj v prípade nosníc. Dávkuje sa to do toľko navlhčeného krmiva, ktorú drubež skonzumuje za 1 hodinu, lebo benzín pomaly sa odparuje, alebo s hadičkou priamo do hrvoľa. Dávka do krmiva je na dvakrát, vždy 2 ml/kg živej váhy. Medzi dvoma dávkami treba počkať 1-2 hodinu. Priamo do hrvoľa som zvykol nastriekať naraz 4 ml na každý kg živej váhy. Ak je chov veľmi zamorený, opakovanie je možné o dva týždne neskôr. Zvyčajne však o 5 týždňov neskôr, lebo toľko trvá vývoj Ascaridia galli. Benzín sa nemôže dostať do pľúc, lebo okamžite zabije vtáka!!!!!!! Obyčajný benzín na pumpe nie je dobrý, iba lekárenský!!!!!!!

3. Ako ďalšiu možnosť som vyskúšal dávať do krmiva oxida kremičitého. Je to prirodzená mletá skamenelina používaná hlavne vo vinárstve, alebo aj na odstránenie vonkajších parazitov zvierat, balené menom Ekosip. Nemá ochrannú dobu, je to ekologický materiál. Namiešať treba do navhlčeného krmiva, alebo namiešať s vodou, a potom s hadičkou do hrvoľa.

+1. Cibula, cesnak, čaj z orechových listov, olej z eukalyptusu, oregano, chreň, atď. Podľa mňa sú funkčné, ale pomalšie a menej účinné, časovo náročné, a preto koniec koncom aj najdrahšie spomedzi všetkými.

21.12.2019 11:51

tak jsem si myslel, že mě nic nevyvede z míry, ale benzín i když lékařský boduje. Křemelina na endoparazity je k ničemu. Jediné co se dá použit pro nosnice je Flimabend, ale hodné blbě se dávkuje. Jinak vše ostatní není testováno pro nosnice a má neznámou OL na vejce. Ale jsou to domácí vejce tam se na rezidua moc nehledí .To, že slepice vypadají zdravě neznamená, že nejsou začervené, specielně pokuď mají výběh či dokonce hrabou na hnoji a mají k mim přistup hrdličky, holuby atp. Ty 2-3 roky to vydrží než se zabijou. Jediné pravdivé prohlášení, že slepice nemají endoparazity je to které je podloženo výsledky z laborky.

21.12.2019 12:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak jsem si myslel, že mě nic nevyvede z míry, ale benzín i když lékařský boduje. Křemelina na endoparazity je k ničemu. Jediné co se dá použit pro nosnice je Flimabend, ale hodné blbě se dávkuje. Jinak vše ostatní není testováno pro nosnice a má neznámou OL na vejce. Ale jsou to domácí vejce tam se na rezidua moc nehledí .To, že slepice vypadají zdravě neznamená, že nejsou začervené, specielně pokuď mají výběh či dokonce hrabou na hnoji a mají k mim přistup hrdličky, holuby atp. Ty 2-3 roky to vydrží než se zabijou. Jediné pravdivé prohlášení, že slepice nemají endoparazity je to které je podloženo výsledky z laborky.

Přesně tak. Prazity vniťrní jsem zažil jednou s dvezeným kusem, který jsem preventivně odčervoval. Teď jsem dal odkvok´avat jednu letošní hedvábku a co pod ní većer najdu? V trusu pěkně stočeného červa Vrabci a hrdličky, těch je tu mraky, zahradu nezasíťuju, takže jsem vytáhl zbytek helmigalu....

21.12.2019 13:01

flimabend je dobrý (používame ho v chove), ale dávkovať sa dá až od 10+ . ak by som to mal dávať iba jednej asi by som jej musel dať obliznúť namočené špáradlo (aj tak by dostala trojnásobnú dávku )

Přidejte reakci

Přidat smajlík