Dobrý večer chovatelé,
již jsem přečetla diskuze na toto téma všude možně. I tady na iFauně. Tady vždy najdu co potřebuji. Ale dnes ne. Nicméně po konzultaci s veterinarem "dnes" (A slepice dvě co mi marodi, jsem nevzala) pokud přežijí jsme domluveni, že je v pondělí přivezu. Slepice mam izolované, každou samostatně. Jsou neskutečně zahlenené, sotva dýchají, antibiotika jsem nasadila okamžitě co jsem zjistila, že kašlou, kychaji " amoxicilin". Soused mel totiž svuj chov nachlazen, tak mi je dal a veterinář, řekl, že je to střílení na slepo. Jistě, že je!!!! Můj chov je v čistém, suchém, dobře vetratelnem kurníku. Výběh udrzuji také v čistotě, je zastrešen. Potíž nastává při vypuštění slepic z tepla do toho apriloveho počasí. Mam je nechavat zavrene? Jak to delate vy ostatni v takovem letavem pocasi?Chvíli je tak a pak zase jinak, včetně teplot. Můj selský rozum mi říká, prostě nachlazení. Ale až takové!!!!!!! Sekyrkova léčba mě nezajímá, tu beru jako poslední možnost. Byly slepice za našich babiček taky tak nemocný? Asi to ani nestihly, protože šly do polévky. Vím, že takhle střílet, když slepici nemůžu ukázat a ano veterinář mi pomůže. Nicméně obracim se na vas poradi mi někdo tady kdo se s tím setkal? Co pro ně mohu ještě udělat? Případně info doplním ať z toho tady neudělám román. Děkuji všem slusnym lidem, kteří napíší a něco o tom ví. Markéta
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pravděpodobně je to mykoplasmóza.
Měl jsem u bažanta, sice zpočátku jen slabá rýma a napadené oko, pak taky nepříjemný hlen.
Máte ty slípky oslabené a tak to propuklo. Příčinou je samozřejmě pouštění z tepla do zimy- nachlazení-oslabení a propuknutí příznaků. Slepice musí být pořád v chladu, nebo v teple, nemyslím tím roční období-to si zvyknou, ale zbytečné náhlé změny teplot, na které lidi mohou reagovat převlečením, slípky ne.
Já jsem úspěšně bažanta léčil Doxygalem.
Sice se to jednou vrátilo, ale už je klid.
Dále-když ty slepice nemocné budou ve stejném vzduchu jak ty zatím ještě zdravé, tak to taky není dobré, to se ještě spíš rozkýchá vše. Je nejlepší mít v případě tohoto problému otevřené okýnko, aby se nadstandardně větralo a bylo sucho (i když píšete, že to máte zařízené, stejně to musím zmínit)
Uvidíte, jak to ty slípky budou zvládat. Ale jestli jsou zahleněné k udušení, tak asi nepijí a žerou omezeně nebo vůbec, musíte každé dávat dávku do stříkačky s vodou přímo do zobáku, což je dost na obtíž, ale funguje to. Ráno a večer, a když už budou schopné se i napít, tak jim tam medikovanou vodu nechte. Krmit se často zpočátku (než jim ATB uleví) musí taky, do zobáku.
Pokud to nemáte do vody, ale tabletu, tak je to snazší.
Když ty slípky budou na pokraji smrti a nebudou se zlepšovat, tak se možná u nejhůře postižených k té sekeře přikloníte, já jsem taky musel jednu nemocnou bažantici zabít, protože se prostě nelepšila a byla na tom zle.
Jinak já slípky mám pořád ve venkovní teplotě a kýchání bylo, u slípek jsem prášky neřešil, protože si poradily samy (a to jsem měl s rýmou i větší kuře-a jaká je to dnes zdravá kuřice), což se o bažantech říci nedalo. U slípek mi to nedošlo do extrémů, prostě jenom některé někdy chraptěly, jiné jen trochu pšíkaly, líhl jsem po nich kuřata a ta byla OK. Každopádně ne pořád, to je záležitost nejčastěji dešťového období.
A nedá se toho zcela zbavit, asi jako oparu (příklad).
Dekuji mnohokrát j.erlec za vaší reakci. Máte pravdu, okénka na noc zavírám. Tudíž vzduch tolik neproudi a jim vzniká přílišná vlhkost a teplo. Jsou tam malé pruduchy, je to nedostačující a pak se dějí .... tyto neřesti. Izolované dámy mám v dílně kde se topí a ano okénko mají otevřené. Jak popisujete podávám atb s společně s glukopurem ve strikacce rovnou do zobacku. Horší je to se stravou. Ta jedna nezobe vůbec. Dnes jsem se ji snažila podat michanici - kaše (šrot, nudle (posekane), glukopur, pras. kvasnic, vitamíny,minerály, trošku rozdrcene psenice), ale marně. Přišlo mi, že ji akorát davim tím jídlem. Na ten doxygel se určitě poptam v pondělí. Uvidíme jestli to půjde vyměnit za ten amoxicilin. Velice Vám děkuji za Vaši zkušenost!!!!!!!! Ze jste se podelil. Moc si toho vážím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nopalt
napsal(a):
Dekuji mnohokrát j.erlec za vaší reakci. Máte pravdu, okénka na noc zavírám. Tudíž vzduch tolik neproudi a jim vzniká přílišná vlhkost a teplo. Jsou tam malé pruduchy, je to nedostačující a pak se dějí .... tyto neřesti. Izolované dámy mám v dílně kde se topí a ano okénko mají otevřené. Jak popisujete podávám atb s společně s glukopurem ve strikacce rovnou do zobacku. Horší je to se stravou. Ta jedna nezobe vůbec. Dnes jsem se ji snažila podat michanici - kaše (šrot, nudle (posekane), glukopur, pras. kvasnic, vitamíny,minerály, trošku rozdrcene psenice), ale marně. Přišlo mi, že ji akorát davim tím jídlem. Na ten doxygel se určitě poptam v pondělí. Uvidíme jestli to půjde vyměnit za ten amoxicilin. Velice Vám děkuji za Vaši zkušenost!!!!!!!! Ze jste se podelil. Moc si toho vážím.
Když tu slepici budete krmit, tak určitě jen suchá zrna a případně jemný píseček (ty vitamíny taky). Já bych neriskoval při tomto stavu žádné šrotovité krmení, co po zvlhnutí začne lepit. Už tak jsou dost přidušené hlenem.
Nejlepší z té obilné stravy v tuto těžkou chvíli je kukuřice a pšenice, v celku.