Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, prosím nemáte někdo tip na odchovnu na kuřata? Potřeboval bych inspiraci na výrobu. Moc děkuji.

Ta vypada luxusně. Vy jí máte?
Jakákoliv bedna, či skříň (třeba od lednice), zdroj tepla žárovka, odporový drát či topná deska a dno ze svařovaného pletiva, které se dá v rámečku vyměňovat od 1x1cm za 1,6x1,6. Potom již pevné dno s podestýlkou. Napáječka zátěčová s kanistrem, krabička na písek a nějaké krmítko pro směsi. Ani termostat není nutný. Kuřata sama ukazují, zda je přetopeno, odbíhají od zdroje tepla nebo je třeba přitopit, tlačí se u zdroje tepla...
Budu vyrábět odchovnu (něco na způsob dřevěné bedny) a mám trochu dilema s vyhříváním. Dala by se použít termodeska? Myslím tu, která je primárně určená pro selata - mám ji doma, momentálně nevyužitou (velikost 100x40, výkon 70W). Nejsem si totiž jistá, jestli je pro kuřata dobré, aby měli teplo zespodu a ne shora. Nebo by bylo lepší ji obrátit "vzhůru nohama" a postavit na špalíky jako na nožky a vznikla by tak v podstatě komerčně prodávaná "umělá kvočna", pod kterou by si kuřata mohla zalézt? Nebo ji nechat normálně položenou na zemi a nad ni ještě dát i tu lampu? Pokud bych ji nechala na zemi, pak samozřejmě by vedle byl ještě "volný" prostor, kdyby kuřatům bylo moc teplo, aby mohla odejít jinam.
Druhý dotaz se týká světla - jak velká intenzita světla je pro kuřátka vhodná? Jaké by měla mít žárovka hodnoty? 40tka? 60tka? Nejsem elektrikář takže v tomto se vůbec nevyznám. A svítit nepřetržitě, nebo jen určitý počet (jaký) hodin denně? Světlo by mělo být v celém prostoru odchovny, nebo třeba jen u krmítek a napaječek a u zdroje tepla už tolik ne?
Děkuji za jakoukoli radu nebo postřeh.
Líhnout budu sice až v březnu, ale kdo je připraven, není překvapen..
Vhodné použijte, jako umělou kvočnu. Tedy teplo ze shora. Odchovnu můžete rozdělit právě na tuto kvočnu a osvětlenou část, kde bude teplota někde mezi 15 a 20°C (prostě okolní teplota místnosti) Pro osvětlení můžete využít jak klasické žárovky, které jsou i zdrojem tepla a nebo led žárovky. U klasických postačí i 25W a let třeba jen 5W. Osvětlení má prakticky do cca 4 týdnů 24 hodin denně a poté přes spínací hodiny cca 16 hodin denně.

tolik světla je zbytečně moc. 24 hodin denně je dobrý na prvních pár (dva tři) dnů. ale i u prcků je možné třeba na 4 hodiny denně zhasnout.
starší kuřata nepotřebují zase tolik světla, stačí postupně klesnout třeba i na deset hodin. pokud mají dost žrádla, stačí jim to.

Děkuji všem za postřehy.
Ja mám takto spravenú odchovňu. Materiál drevo, v stená h je polystyrén. Vyhrev riešim prvé dva týždne žiarovkou, potom nahrádzam keramickou a svetlo riešim led pásom ktorý je taktiež napojený aj na ventilátor pre cirkuláciu vzduchu ktorý sú napojený na časovač. V strede je priečka ktorá sa posúva priečka podľa veľkosti a počtu naliahnutých

Alchen
napsal(a):
Ja mám takto spravenú odchovňu. Materiál drevo, v stená h je polystyrén. Vyhrev riešim prvé dva týždne žiarovkou, potom nahrádzam keramickou a svetlo riešim led pásom ktorý je taktiež napojený aj na ventilátor pre cirkuláciu vzduchu ktorý sú napojený na časovač. V strede je priečka ktorá sa posúva priečka podľa veľkosti a počtu naliahnutých
Pěkné, děkuji. Vše nejlepší v novém roce !

ančovička1
napsal(a):
Mám odchovnu podobnou jako ma Alchen, 100 x 100 cm, také s příčkou,přesně jak píše... pro vylihnuta kuratka přiměřeně malý prostor,který se s růstem kuratek a krmitek zvětšuje...zatim odpočívá ve stodole,brzy ji půjdu oprášit😀🐣🐣🐥🐥
No já už bych taky měl přejít z teorie na praxi ale furt nevím jak pořádně na to. Když už to teď budu dělat nové chtěl bych to mít co možná nejlepší..předci jen to má pak sloužit několik let..
Tak dnes jsem udělala "kostru", rozměr bude 170x80, výška samotného prostoru odchovny 50, na nožkách, takže celková výška 160. Příčku asi taky přidám, aby to zpočátku pro ně nebylo moc velké. Momentálně řeším stěny - zadní, obě krátké boční a dno budou z prken, otevírání udělám na dvě "šoupačky" na přední stěně, akorát nevím, jestli ji udělat "plnou" průhlednou a strop pak pletivový (a podle potřeby ho zakrývat, aby se víc drželo teplo a nebo zase odkrývat, aby bylo dostatek vzduchu a nebo jestli udělat strop plný a pletivová ta dvířka, která bych podle potřeby překryla průhlednou deskou...

Nema prosim nekdo zkusenost s suplikovou odchovnou z truhlarstvi Gillik?
xchipsy
napsal(a):
Tak dnes jsem udělala "kostru", rozměr bude 170x80, výška samotného prostoru odchovny 50, na nožkách, takže celková výška 160. Příčku asi taky přidám, aby to zpočátku pro ně nebylo moc velké. Momentálně řeším stěny - zadní, obě krátké boční a dno budou z prken, otevírání udělám na dvě "šoupačky" na přední stěně, akorát nevím, jestli ji udělat "plnou" průhlednou a strop pak pletivový (a podle potřeby ho zakrývat, aby se víc drželo teplo a nebo zase odkrývat, aby bylo dostatek vzduchu a nebo jestli udělat strop plný a pletivová ta dvířka, která bych podle potřeby překryla průhlednou deskou...
Já mám odchovnu vyřešenou tak, že zadní a boční stěny jsou plné, přední prosklená stolovým sklem tl.8mm a horní strana se skládá ze 3 částí, volně vedle sebe položených, a to pletivo ( kvůli pozdějšímu větrání kus tahokovu) a 2-3 desky z dřevotřísky . Horní přístup do odchovny je ideální pro čištění i kontrolu celého prostoru.

Mám odchovnu z akvárka cca 140 l.
Čistit to lze, prostě se vymyje, dalo by říct, že je to snadné, ale není, to akvárko je těžké.
Má to svoje nevýhody, jako horší odvětrávání.
Ale i tak jsem tam odchoval dost slepic a křepelek (a perličky, bažantíka).
Když jsou kuřata malá, tak to více uzavřu a dám tam malou plochu vody, aby tam bylo teplo a nepříliš vlhko, a mají stále puštěnou infražárovku (mám vyzkoušené, že je to OK).
Jak poporostou (7-10 dnů), tak ten vršek víc a víc odkrývám, aby se tam větralo, protože začínají více kálet, dýchat a všechno, tak aby tam neměla vlhko a smrádek, ale aby to bylo ještě dost uzavřené a teplo se tam drželo, protože infražárovka je pořád ve stejné výšce, nejde zvedat.
Když už jsou to větší kuřata, co vydrží dílnovou teplotu (15-20°C), tak už to mají odkryté ze 2/3 a žárovku případně zapínám jen na noc a nebo vůbec, podle toho, jak se chovají. Ve třech až případně čtyřech týdnech nejpozději musejí šupat ven do králíkárny, kde se zahřejí navzájem.
Ať už jde o kuřata, křepelky aj., je to nastejno.
Problém je, když je jich tam moc, to se pak hrozně zasí.á a je těžší tam udržet sucho.
Používám jako podestýlku letáky, protože hobliny by mohla kuřata žrát a do slámy by se vyhrabané krmení hrozně ztrácelo. A dá se říct, že když je v akvárku zrovna nalíhnuto, tak tam musím pořád přistýlat a min. jednou za dobu od vylíhnutí po vystěhování kuřat to musím celé vyčistit, ale podle počtu kuřat i víckrát.
Zuzko děkuji. Udělám to podobně, průhledná bude ta dlouhá přední stěna a s pletivem pak strop. Akorát otevírání udělám tu průhlednou, pletivo sice půjde zvednout také (asi ten rámeček s pletivem nechám jen položený, nebudu ho dávat na vruty), ale kdybych chtěla tudy krmit nebo čistit apod, musela bych si brát židli nebo štafle protože strop odchovny bude cirka 160cm nad zemí a to dovnitř nesáhnu
Na dřevěnou podlahu dám navíc bukovou překližku, mám s ní dobré zkušenosti z holubníku i z kurníku (trusný stůl i podlaha), výborně se to čistí, stačí špachtle nebo podobná škrabka a jde to krásně. Plus samozřejmě nějakou podestýlku (a ze začátku asi i tu perlinku, která byla zmiňovaná v jiných diskuzích, aby jim to neklouzalo, než se "zpevní"
Na ty šoupací průhledné dvojdveře použiju polykarbonátovou dutinkovou desku, je to sice trochu luxus (cirka pětikilo), ale zase je to lehoučké oproti sklu a dobře to izoluje.
My máme odchovny do 14ti dnů kuřat. Protože je máme doma, tak jsou nejvíc pod dohledem. Osvědčily se mi plastové boxy na morčata délka 90cm. Jsou omyvatelné a zeshora mají mřížku, takže mohou ležet na zemi ( a nedostanou se na kuřata třeba jezevčíci). Jinak se dají použít velké kartonové krabice, nebo loni jsme měli bednu z kuchyňských skříněk, položenou zadní stěnou na stole
Pro kachny jsem na první dny pořídila mřížku do plastových boxů, na mřížku dám perlinku. Tím pádem jsou kachničky první dny v suchu.
Po dvou týdnech kuřata putují do garáže, kde je spíš skladiště než že by se tam parkovalo auto. Tady mi manžel vyrobil z osb desek velkou bednu. Délka je asi 2,5 metru. Ze tří desek udělal zadní stěnu, přední a podlahu. Ze čtvrté boky. Leží to na polystyrenu, zeshora se to také zakrývá polystyrenovými deskami, ale jsou tam škvíry na odvětrávání. Bedna má dvě drážky na tenčí desky, kterými se dá prostor rozdělit až na tři díly. Vnitřek byl pro lepší ochranu před vlhkem pokryt pevným igelitem. Zatím bedna funguje pár let, a je super.
Zuzkaa
napsal(a):
No, blbý je, že polykarbonát není průhledný a musíš pořád otvírat šoupačky při každé kontrole, doplňování krmiva atd. Je škoda, že je odchovna tak vysoko, čímž je vlastně shora nepřístupná.
Průhledný právě je, bude na ně pěkně vidět. Vysoko jsem to dělala úmyslně, jednak se tam bude líp držet teplo než u země a taky budou v klidu, když tam přijdu - uvidí mě pěkně "z očí do očí".
Přístup shora k ničemu nepotřebuju.
Až kuřata povyrostou, pustím je na zem do celého boxu a v odchovně může být další "várka"..
Ja som si vyrobil odchovne, na kurence staršie ako 3 dni, zo starých umakartových plátov, čo ľudia povyhadzovali pri prestavbe byt. jadier. Mám rôzne rozmery, a najvčšie sú cca 180x70cm a na výšku cca 40 cm. Mimo sezony liahnutia sú rozmontované a opreté o stenu, aby nezaberali miesto. Ich obrovskou výhodou je, že sa dajú ľahko umývať a teda hygiena sa ľahko dodržiava. V odchovni sú výhrevné dosky, na ktorých mám kartóny, keďže staršie kurence si ľúbia na ne vyskočiť a takto ich aspoň neokadia. len sa zas..ný kartón vymení za čistý pri "úrdžbe". Na dno dávam rozstrihnuté vrecia od krmiva (Versele laga, či Enegys) a na ne intenkontinečné podložky (prebaľovacia podložka 90x60 cm), ktoré dobre sajú vlhko. Takže sú v bezprašnom prostredí.Pri údržbe len kurence preložím do čistej odchovne a celý rám odchovne vynesiem na umytie na dvor a bordel na podložkách len zrolujem na tých rozstrihnutých obaloch z vriec a vyhodím do kontajnera. Odchovne mám v nevykurovanej garáži (sklade) a prikryté sú plátmi polystrénu s medzerami na odvetrávanie. Neskôr postupne nahradené mriežkami z chladničiek
Nevyzerá to nejako úchvatne, ale sú temer nezničiteľné, ľahko demontovateľné i ľahko hygienicky udržiavateľné.
Tak základní boudu mám hotovou, už jen přidělám u-profily na ty šoupací dvířka a zakryju strop. Akorát ještě nejsem rozhodnutá, jestli ho dělat celý pletivový a nebo pletivo jen na půlku a druhou udělat "zavřenou" z prken.. Asi radši to pletivo, s tím, že podle potřeby na to položím překližku a budu "otevírat nebo zavírat"... Plus ještě nejsem rozhodnutá, jestli tam to pletivo nabušit natvrdo a nebo si udělat rámeček a ten nechat jen položený... De facto to nebudu potřebovat nijak shora otevírat, tak to asi přidělám rovnou...