Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat zda mi ještě přijme ted v brzke době houser landensky (bude mit 2 roky) a 1 husa krizenka labutí (2roky) přijme k sobě do bandy alespoň 1 husu...
Možná to zní blbě ale prijde mi ta 1 husa na housera málo... všude čtu 2 -3 samice na samce.
S chovem začínám...
Momentalne maji vybeh pres zimu asi 10×10 metru (Pres leto budou mit k dispozici pres 3tis metrů2). Kde maji bazenek, přístřešek a dodelava se jim jeste domeček, krmeni jsou směsí pro husy (granule) smes jim moc nejela, hlavne vsechna byla ve škopku s vodou odkud pijou. Pak maji jablka, stare suche pečivo (par kousku) travu, varene brambory, ruzne zelene z kvetaku atd... seno (a zvazuju vojteskove pelety? Jeste jako bonus)
A ještě jedna otázka, nevím kdy teda husy labuti snáší vajíčka (od kdy muzu cekat), chci ji jeste odcervit... houser uz je odcerveny v srpnu, ale nevim zda je dostacujici odcervit cca 2x ročně nebo raději častěji . Nechci nic podcenit ale ani ublížit případně vajickum.
Dekuji moc za rady.
Popripade pokud mate nekde nejaky web odkud muzu cerpat vychytavky. Případně za kazdou radu budu moc rada a vděčná.
Chovám husy české, ale mám dlouhodobě jen chovný pár tedy 1.1 a není s tím žádný problém, i když se obecně doporučuje mít na jednoho housera 2-3 husy. Za sebe bych se nebál ani přidat další. Z mojí zkušenosti je pro úspěšný odchov důležité také nepřekrmovat a dát husám k dispozici nějakou větší nádobu s vodou, kde se mohou pářit (pokud tedy nemáte možnost rybníka či potoka). Pokud vodu nemají bývá podle mojí zkušenosti menší oplozenost. Vše co píšu platí pro h. českou.