Lejon

XXX.XXX.244.144
Dotaz. Mám doma chovné páry kachen ruánských, pekingských a saských. Skřížil jsem kachnu saskou s kačerem kachny pekingské. Máte s tím někdo zkušenost? Křížence jsem se pak pokusil znovu párovat s jiným pekiňákem. Výsledek nebyl příliš valný (50% opozenost). Ovšem dle dostupných informací by křížitelné tyto dva druhy měly být... Když se do toho nemotá pižmovka. Nyní, abych tomu nasadil korunku, mám kachny těchto kříženců s kačerem kachny ruánské. Pokud máte nějakou zkušenost sem s ní prosím.
Měla jsem kříženku kachny ruánské s pekingskou. Barevně vypadala jako světlejší ruánka. Pustila jsem na ni saského kačera. Oplozenost 95%, líhnivost z oplozených 90%. Jenomže to bylo v době, kdy si kachny chodily kudy chtěly. Jsme předposlední dům na konci osady. V blízkosti potok a louky s velkým množstvím hmyzu. Teď už by to nešlo. Měšťáci se stěhují na vesnici a místo aby se přizpůsobili vesnici, tak se vesnice přizpůsobuje měšťákům. Po snesení asi 20 vajec jsem nasazovala do líhně. Když už bylo víc jak 100 vylíhlích kačat, tak jsem přestala vejce sbírat a když měla kačena v hnízdě asi 12 vajec, tak na ně sedla. Nechala jsem to na přírodě co z toho bude. Vylíhlo se 9 kačat, které vzorně odchovala.
Lejon

XXX.XXX.244.144
Super, díky. Mě tedy nesedí ani jedny z výše uvedených. Vše dávám pod pižmovky. Místa mají poměrně dost ale nemají přístup k vodě (mimo napuštěnou vaničku...).Každopádně jsem rád že letos nevyjdu u toho páru naprázdno (snad) :)
Vlastní postřeh: zjistil jsem že prvním křížením peking/saska se objevují šedobílé kachny a po znovu pojmutí kříženců pekiňákem se objevují černobílé. Nikdy však u prvního jmenovaného křížení. Nyní jsem zvědav jaká bude barevná kombinace s ruánem. Nicméně hmotnost se asi nijak nezmění tímto křížením... ne jako u mulardů.
podla najdenych info je Saska kacica kombinacia dvoch genov dominantneho modreho genu a dvoch genov recesivneho svetlejsieho genu.
pri Pekinskych by to malo byt recesivny biely gen a dominantny cierny gen, kedze krizinci su vacsinou cierny (t.j. prejavi sa iba cierna a biela je potlacena)
ruanska je povodne dive zfarebenie, t.j s farebnymi kombinaciami budu jej povodne geny prebijat recesivne.
cize teoreticky Saska + ruan budu vsetky mladata Ruanske modre nesuce kazdy jeden gen svetlosti kt. sa prejavi az ich opatovnym krizenim.
Saska + pekin = opatovne modra bude viditelna od Saskych a zo strany pekin ta cierna cim moze byt aj kombinacia ciernej a modre (taka svetlejsie siva)
s % plodnosti by to nemalo nijako suvisiet ake geny bude prenasat ktore zviera, stale sa jedna o ten isty druh kacice pokial tam nie je zamiesana pyzmovka ako bolo uvedene.
link na gene kalkulacku - https://kippenjungle.nl/kruisingEend.html