Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím setkal se někdo z vás s čmelikem doma v rod. baráku? (Myslím tedy podle dostupnych informaci že na 99%je to čmelik kuří). Pred par dny jsem je objevila doma a když jsem vydezinfikovala vnitřek, zjistila jsem že to leze přes okna zvenku jsem už z toho šílená. Vůbec nevím kde se to tu vzalo. Sousedka to nemá. Jediný co mě napadlo jestli to není od souseda co má slepice. Ale proč se to přestěhovalo zrovna k nám? Okna máme zavřený a denně jich minimalne 50 zabiju. Už jsem použila Atak Deltacaps v postřiku, Biolit a dnes Křemičity prášek od Agrobio. porad nekudy prolejzaj ty svině. Prosím o pomoc jak se toho zbavit? Jsem už opravdu zoufalá. Bydlíme v novostavbe necele 3 roky.
Zugytka

XXX.XXX.48.116
Dobrý den,stříkám venkovní parapety přípravkem proti čmelíkům.Na začátku sezony ,a potom dle pořeby.

A co vám prosim konkrétně pomohlo? Třeba o Čmelikostop píšou lidi že je neučinny. A měla jste to také na domě a vevnitř?

hej baby, ak nie ste sliepky alebo nemáte kurín prilepený rovno pod oknom tak nabeton nemáte čmelíkov ale nejaký druh ploštic - najskor postelnú. Priniesli ste si to v kufri z dovolenky z hotela all inclusive, alebo z hniezda lastovičiek nad oknom.
Volajte deratizéra, ten to vyrieši.

Na dovolený sme nebyli a štěnice to určitě není. Ta vím jak vypadá a hlavně v ložnici není nic a tohle leze zvenku dovnitř. V posteli taky nic neni. Kurnik se slepicema má soused cca 15 metru od nás a nejvíc toho máme právě na straně od souseda.

Neříkám že chtějí naší krev ale prolezaji zvenku dovnitř a když jsou přemnoženy tak parazituji třeba i na jiných zvířatech. Zajímavý je za 3 roky tu nic takového nebylo a půl roku potom co si soused koupil slepice se nám tu objeví tohle. Je to parazit a hledá kde by mohl parazitovat. jen jsem chtěla radu jak se toho zbavit.

Blbost. Nehledejte za každou cenu vinika, ale dejte si do guglu slovo ploštice.

napsal(a):
Neříkám že chtějí naší krev ale prolezaji zvenku dovnitř a když jsou přemnoženy tak parazituji třeba i na jiných zvířatech. Zajímavý je za 3 roky tu nic takového nebylo a půl roku potom co si soused koupil slepice se nám tu objeví tohle. Je to parazit a hledá kde by mohl parazitovat. jen jsem chtěla radu jak se toho zbavit.
A protože my nevíme, co to je, resp. víme, že to není čmelík kuří, tak vám neumíme poradit, co s tím. Jednoduchá odpověď. Žijeme-li na venkově, pak s námi v domě žije spousta bezobratlích. Prosťe se nastěhují. Pavouci, zlatoočky, sviňky, rybenky.....občas slimák v patře v koupelně (asi preferuje horolezectví po fasádě). Takže si vzeměte do ruky atlas a zjistětě, co to máte. Třeba to vůbec není parazit.
Protože pokud by to byl čmelík kuří, tak vám ti, co s ním bojovali, řeknou, že 100% zabere jen oheň. A spálit dům asi nechcete. Jenže jak psáno výše, čmelík sám o osbě nemá jaksi nucení se stěhovat 15 metrů od vydatného zdroje potravy k vám domů. A k sousedovi do kurníku asi na kafe nechodíte, ne?

A co když jsou tak přemnoženy že hledají potravu jinde? Opravdu jsem nenašla nic jineho co by se tomu víc podobalo než čmelik. A proč se to za každou cenu tlači dovnitř do baráku? A hlavně deratizer nás toho nezbaví když to leze zvenku. to by musel postrikat celou zahradu. A ani to není jistota

čmelíka byste okem nejspíš nezaregistrovala. Jsou opravdu velmi maličcí. Žijí víceméně uvnitř kurníků a člověk ho chytne pouze při masivním přemnožení, když přímo manipuluje s něčím uvnitř kurníku nebo s drůbeží. Oni čmelíci žijí spíš uvnitř kurníku a krev jdou sát v noci, roztoči na těle slepice, jsou ti co jen nestihli zalézt zpět do nějaké škvíry v kurníku. I když se ta vaše potvůrka čmelíkovi podobá, není to ona. Čmelík se drží jen v kurníku, vzdálenost, kterou uvádíte, zkrátka samostatně nepřekoná.

napsal(a):
A co když jsou tak přemnoženy že hledají potravu jinde? Opravdu jsem nenašla nic jineho co by se tomu víc podobalo než čmelik. A proč se to za každou cenu tlači dovnitř do baráku? A hlavně deratizer nás toho nezbaví když to leze zvenku. to by musel postrikat celou zahradu. A ani to není jistota
Je to marný. Slepice cmelici prostě vycmuchaj všude

je to neuveritelné ale podobá sa
http://protivin-veterina.cz/printart.php?id=31

Mně to připadá jako přední pár nohou. Nevím no. Nenašla jsem na netu nic co by se tomu podobalo víc. Nicméně je to odolné jako sviňa. zkoušela jsem x různých přípravků. Vždy to zapůsobí jen lokálně na ty co je přímo zasáhnu ale dál to vesele leze přes okna do baráku.

na fotkách chybí cokoli, podle čeho by se dala určit velikost. Navíc tmavý čmelík, je čmelík napitý krve, takový si někam zaleze a necestuje, hladový je mnohem světlejší.

Velikost cca 0,5-0,7mm. A jsou někteří i mnohem menší.

Já hrozně nerada zpochybňuju, to co tu píšete, nezlobte se na mne, ale vy skutečně vidíte na zdi takhle malého roztoče? Buďte tak hodná, vezměte nějaké pravítko a vyfoťte to vedle toho roztoče, mě se ta velikost vážně nezdá.

Mám celkem dobré oči a na bílé zdi není takovy problém to vidět. Hlavně když se na to člověk zaměřuje. Zmerim až budu doma.
napsal(a):
Já hrozně nerada zpochybňuju, to co tu píšete, nezlobte se na mne, ale vy skutečně vidíte na zdi takhle malého roztoče? Buďte tak hodná, vezměte nějaké pravítko a vyfoťte to vedle toho roztoče, mě se ta velikost vážně nezdá.
Pravda, podle těch rýhování na plovoucí podlaze nebo linu, ty určitě nemají rozměry desetin milimetru.

Je mi líto, i tahle fotka mi jen potvrzuje že ten roztoč je prostě větší. Já měla před několika lety čmelíky u slepic a opravdu byli menší. Neměří se jen tělíčko, musíte počítat celého i s nožičkama. Věřte mi, že kdyby po vás někdy opravdu lezli čmelíci, velikost si zapamatujete. Zkuste tu fotku poslat na nějakou školu přírodního směru. Já tak posílala fotky nějakých hmyzů a vždycky mi je ochotně identifikovali.
Ono různých breberek, které se k vám nejspíš omylem chtějí nastěhovat je velký výběr a tady vám ji s jistotou těžko někdo určí.

Mně totiž zaráží že je to jen u nás a sousedi nic. Kdyby to byla nějaká invaze tak to přece není jen u nás. Může to být tedy sviluška? A jak s roztoči bojovat když běžně dostupné produkty na likvidaci různého lezouciho hmyzu jsou neúčinné? Děkuji

Tak kdyby je 3/4 roku nečistil tak myslím že sance že by je měl je velka. A čmelik nemusí být nutně od slepic. Přenášejí jo i jiní ptáci, např. holub nebo vrabec. Stačí mít na baráku hnízdo. Čmelika jsem opravdu naživo ještě neviděla, kdyby ano, tahle diskuze by nikdy nevznikla 😉
napsal(a):
Tak kdyby je 3/4 roku nečistil tak myslím že sance že by je měl je velka. A čmelik nemusí být nutně od slepic. Přenášejí jo i jiní ptáci, např. holub nebo vrabec. Stačí mít na baráku hnízdo. Čmelika jsem opravdu naživo ještě neviděla, kdyby ano, tahle diskuze by nikdy nevznikla 😉
Na svilušky znám účinný postřik ,kdyby to byly ,mám ho v dílně a zítra napíšu ,stál asi 80 Kč v zahradnických potřebách .Na vyzkoušení by to stálo za to,stříkal jsem je ve foliáku asi před 2 lety.A úplně zmizely po 1x nastříkání.

Děkuji dejte vědět.
Violettt

XXX.XXX.174.157
Dobrý den, už jste identifikovala co to je a jak se toho zbavit? Máme stejný problém a nevíme co s tim....děkuji

Bohužel nevím co to je, deratizer to zkoumal týden pod mikroskopem a nepřišel na nic. Již jsem vyzkoušela tohle všechno: Atak Deltacaps,
Biolit,
Křemenity prášek,
Raid,
Postřik na svilušky,
Voda se Savem,
Postrik proti komárům a klistatum,
Substral careo odolny škůdci,
Soda,mydlo,olej,voda,eukalypt.olej
Karate zeon,
Vapno,
Kremelina se sodou,
Ocet s mýdlem,
Mospilan.
Už jsem z toho zoufalá, nic nepomáhá, všechno jen na chvili a jen na ty zasažené za pár dní je to to samé. už s tím bojujeme 3 měsíce a rozšířilo se to už po celé zahradě a i na vedlejší pozemek. Obávám se že to nelze zlikvidovat, pouze počkat na pořádný mráz. Máte nějakou fotku, jestli máte to samé.? Já si myslím že je to sviluška a že jsem to přitáhla z krámu s nějakou kytkou/hlínou . Tak vám asi neporadim, stridam jeden přípravek za druhým a modlím se aby něco zabralo ještě mám v merku pár přípravků, ale bojím se že výsledek bude stejný jako u ostatních přípravků.
Violettt

XXX.XXX.174.157
Dobrý den,to je max zvetseni z telefonu co mi slo vyfotit. Máme jich neskutečně mnoho v dřevěném dětském domku na zahradě a sem tam lezou oknem do domu.

No tak to máte to samy co my. Taky nám lezou oknem dovnitř, i zavřeným. někde si prostě najdou skulinku. A odkud jste? My Hostomice.
Violettt

XXX.XXX.174.157
Kousek od Mariánek..z domečku jsme teď viditelné vyluxovaly a něčím nastříkáme,ještě nevíme čím..a možná zkusíme páru..

To pomůže, ale jen na ty které zasáhnete. Nově příchozí tam budou vesele dál. Ale přeju vám ať to pomůže. dejte vědět jak se vám daří to likvidovat
A zkoušeli jste Biokil? Ten mi na čmeliky zabírá dobře....pak dávám křemelinu pro jistotu....a je dobré postřik po týdnu nebo 2 zopakovat....já jsem si doma všimla čmeliku na vajičkovych platech ve špíži 😟....právě dneska....jdu to tam právě vystříkat....ať se vám to podaří zlikvidovat ...ať je to co je to.
ellis výše má, dle mne, pravdu, bude to jeden z nejmenších druhů chvostoskoka. Další článek zde https://www.idnes.cz/brno/zpravy/chvostostok-clenovec-kalamita-invaze-moravany-hadky-vyhruzky.A190824_497501_brno-zpravy_krut
Napadlo mne, pokud víte, kudy k vám lezou, pod okny apod. Nalepit na parapet lepový pás. Mohli by se přilepit a to by se jim mohlo stát osudné. Např tento nebo i jiné https://agromanualshop.cz/bio-plantella-lepici-pas-na-stromy-5m/
Startline

XXX.XXX.193.224
Čmelíci -jdou i na člověka ,psy,kočky a můžou být v domě.
Rodina6

XXX.XXX.168.21
Dobrý den také jsme si přinesli bohužel od slepic domů čmelíky jak se jich zbavíme mám 3 letého chlapečka a nerada bych aby to měl v pokojíčku. Vůbec nevím co mám dělat a co pořídit.
havlae

XXX.XXX.25.122
Jestli máte na domě ptačí (vrabčí apod) hnízda, tak lezou od nich. Zkuste Sanytol proti roztočům, ale je to drahé a krátkodobé.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
HanaRos.

XXX.XXX.88.145
Ahoj bydlím v paneláku a to v 8.patře.Letos na jaře (asi před týdnem) se mi na bílém čele postele objevili taky ti stejní.Nic jiného co je tak malé, hnědé,po nasátí mé krve je do červena jsem nenašla.Máme v ložnici pořád otevřené okno a sedají nám tam neustále holubi.
Zatím vše peru,dezinfikuju a uvidíme.
A jsem taky dokousaná.
Někteří chytráci mě tu fakt baví..Jestli neumíte poradit tak nepište!!

HanaRos.
napsal(a):
Ahoj bydlím v paneláku a to v 8.patře.Letos na jaře (asi před týdnem) se mi na bílém čele postele objevili taky ti stejní.Nic jiného co je tak malé, hnědé,po nasátí mé krve je do červena jsem nenašla.Máme v ložnici pořád otevřené okno a sedají nám tam neustále holubi.
A jsem taky dokousaná.
Proč hned ten útočný tón?
Upřímně, já z těch fotek nepoznám, jestli to má 6 nebo 8 nožiček.
Ale třeba odpoví někdo s lepším zrakem.
HanaRos.
napsal(a):
A jsem taky dokousaná.
Čmelík je velmi drobný roztoč, po nasátí kolem 1mm, pod mikroskopem vypadá jako klíště. Je to také roztoč. Vyskytuje se zejména na místech, kde se vyskytuje větší množství ptáků, na nichž v noci parazituje sáním krve.
Z vašich fotografií je patrné, že máte doma něco malého, co tam nechcete, to je tak vše a ještě si to musíme domyslet z vašeho milého textu.
Takže buď foťte pořádný fotky, kde budou patrné i mikroskopické detaily a velikost foceného objektu, nebo si aspoň nechte ten váš kousavý tón, protože ten nebaví nás chytráky, kterých jste se přišla ptát na něco, co sama nevíte.

list
napsal(a):
Čmelík je velmi drobný roztoč, po nasátí kolem 1mm, pod mikroskopem vypadá jako klíště. Je to také roztoč. Vyskytuje se zejména na místech, kde se vyskytuje větší množství ptáků, na nichž v noci parazituje sáním krve.
Z vašich fotografií je patrné, že máte doma něco malého, co tam nechcete, to je tak vše a ještě si to musíme domyslet z vašeho milého textu.
Takže buď foťte pořádný fotky, kde budou patrné i mikroskopické detaily a velikost foceného objektu, nebo si aspoň nechte ten váš kousavý tón, protože ten nebaví nás chytráky, kterých jste se přišla ptát na něco, co sama nevíte.
Vaše příspěvky se mi prostě líbí.
HanaRos.

XXX.XXX.88.145
Bydlím v paneláku v 8.patře a najednou mi po čelu postele leze něco malého a začaly se mi objevovat po těle kousance.Nemohla jsem najít co to vůbec je.
Tak teď už vím.😐Létají nám na parapet holubi.Zkusila jsem jsem koupit obyčejný sprej na lezoucí hmyz.Viz.foto.
Zabralo to!! Stříkáme parapet tak co 3-5dní zevnitř,zvenku i mezi.Každý den nacházím nové mrtvé.Teď to nechám a uvidím za jak dlouho to přestane fungovat.

Proti holubům můžete na parapet nainstalovat takové ty hroty, aby vám tam nesedali a nepřistávali. Možná by stačilo i něco méně invazivního, jako třeba oboustranně lepící páska, aby se na tom holubům blbě sedělo, no a taky to, co znich opadá, by na ní mohlo zůstat přilepené. Nebo parapet natřít vyjetým olejem (nějak ošetřit, aby to nepadalo sousedům na hlavu a neteklo po domě).
Větší zásahy do parapetu byste měli probrat se správcem domu nebo sdružením vlastníků.
HanaRos.

XXX.XXX.88.145
list
napsal(a):
Nevím proč mi píše někdo koho jsem vůbec nekomentovala a netýká se ho to!🤨🤷🏻♀️Nereaguji na slušné lidi ale na ty arogantní ,kteří urážejí ostatní a píší ať si laskavě vyguglí co je to ploštice a podobně..Tak pardon ,že mě tihle lidi tady štvou a že se někoho zastávám a chci poradit protože moc dobře vím co to je.
Tak asi to nikomu nevadí...👍

HanaRos.
napsal(a):
Nevím proč mi píše někdo koho jsem vůbec nekomentovala a netýká se ho to!🤨🤷🏻♀️Nereaguji na slušné lidi ale na ty arogantní ,kteří urážejí ostatní a píší ať si laskavě vyguglí co je to ploštice a podobně..Tak pardon ,že mě tihle lidi tady štvou a že se někoho zastávám a chci poradit protože moc dobře vím co to je.
Ne, nevadí mi, současnému diskutujícímu, že tady před lety někdo napsal nějaký nesmysl. Zato mě udivuje, kolika nově příchozím neregistrovaným tady staré příspěvky rozvíří žluč, že mají potřebu poučovat člověka, který sem od tě doby ani nepáchl (přece vám to musí být jasné, že ten člověk si to po dvou letech nepřečte, ne?) :-) Ale ani vy mi nevadíte Máte stejné právo si sem napsat jakýkoli svůj názor, jako já nebo list A to je super, ne?

HanaRos.
napsal(a):
A já zase nevím, proč se čílíte. Už od začátku. Tak sem nepište, když vám vadí "chytráci".
Všechny příspěvky jsou slušné a k věci.
Jste na veřejné diskuzi, přispívat může kdokoliv a reagovat na cokoliv.
A zastáváte se koho?
HanaRos.
napsal(a):
Přišla jste na tuto stránku a do této diskuze s nějakým problémem, s nímž jste si zcela nevěděla rady a hnedle se zcela zbytečnou výhradou na kvalitu diskuze, či diskutujících.
Na váš problém jsem reagoval, myslím, věcně a vytkl vám vaše nedostatky v diskuzi, včetně nekvalitních fotografií. Teď mě za to káráte.
Vaše fotky jsou ještě horší než předchozí a stále napadáte ostatní za to, že vám odpoví
Řešení, které vám vyhovuje, jste si našla a to je hlavní.
LuciaK

XXX.XXX.56.208
Dobrý deň,
Máme úplne rovnaký problém ako opisujete. Vyššie patro paneláku, parapeta v kuchyni (zatiaľ som ich našla našťastie iba tam), v blízkosti sedávajú holuby. Otepľuje sa a začalo to liezť z vonku cez okno. Podľa rešerše najlepšie zodpovedá anglický názov "bird mite" (vtáčí roztoč). Možno pôjde o nejaký druh čmelika.
Chcem sa spýtať či sa vám už problém podarilo vyriešiť? Kúpila som zatiaľ biolit na lezúci hmyz a pavúkov a idem skúsiť. Prikladám tiež fotku, je to veľmi miniatúrny roztoč, ako píšete, ale ak sa človek sústredí dá sa vidieť voľným okom (hlavne navečer). Ďakujem.
LuciaK

XXX.XXX.56.208
HanaRos.
napsal(a):
Bydlím v paneláku v 8.patře a najednou mi po čelu postele leze něco malého a začaly se mi objevovat po těle kousance.Nemohla jsem najít co to vůbec je.
Tak teď už vím.😐Létají nám na parapet holubi.Zkusila jsem jsem koupit obyčejný sprej na lezoucí hmyz.Viz.foto.
Zabralo to!! Stříkáme parapet tak co 3-5dní zevnitř,zvenku i mezi.Každý den nacházím nové mrtvé.Teď to nechám a uvidím za jak dlouho to přestane fungovat.
Dobrý deň,
Máme úplne rovnaký problém ako opisujete. Vyššie patro paneláku, parapeta v kuchyni (zatiaľ som ich našla našťastie iba tam), v blízkosti sedávajú holuby. Otepľuje sa a začalo to liezť z vonku cez okno. Podľa rešerše najlepšie zodpovedá anglický názov "bird mite" (vtáčí roztoč). Možno pôjde o nejaký druh čmelika.
Chcem sa spýtať či sa vám už problém podarilo vyriešiť? Kúpila som zatiaľ biolit na lezúci hmyz a pavúkov a idem skúsiť. Prikladám tiež fotku, je to veľmi miniatúrny roztoč, ako píšete, ale ak sa človek sústredí dá sa vidieť voľným okom (hlavne navečer). Ďakujem.
LuciaK
napsal(a):
Dobrý deň,
Dobrý den,
čmelík pouhým okem vypadá jako malá kulička, jak jsem psal výše asi 1mm v průměru, pokud je napitý. V tu chvíli má barvu do hněda, hnědočervena, podle světla řekl bych. Pokud není napitý, je ještě menší a spíše šedavý. Nožičky nejsou vidět nikdy.
To na fotce je opravdu velmi malé, ale na fotce jsou patrné detaily, jako nožičky, tvar i barva. Nožky u čmelíka těžko vyfotíte, jsou podstatně kratší, na fotce je patrné dělení těla na hruď (čihlavohruď) a zadeček a je i patrné, že nožky rostou z té první části. Barva je světlá na napitého čmelíka (nenapitý by vidět nebyl vůbec).
Typoval bych to spíše na malého pavouka. Velmi mi to připomíná malé křižáky, kterých jsme teď měli plný dvůr.
Tito prckové zimují, hromadně zalezlí v hustém pavučinovém "chuchvalci" (zcela jistě existuje oficiální název) a na jaře z z něj vylezou a jdou do světa. Je možné, že takové zimoviště našli pod vaším, či sousedovo parapetem a teď hledají, kde se usídlit.
Postřik zabere, ale nikdy nevíte, kolik jich běhá po fasádě. Ale čmelík to není určitě a netypoval bych to ani na všenky, či jiné ektoparazity.
LuciaK

XXX.XXX.81.78
list
napsal(a):
Dobrý den,
čmelík pouhým okem vypadá jako malá kulička, jak jsem psal výše asi 1mm v průměru, pokud je napitý. V tu chvíli má barvu do hněda, hnědočervena, podle světla řekl bych. Pokud není napitý, je ještě menší a spíše šedavý. Nožičky nejsou vidět nikdy.
To na fotce je opravdu velmi malé, ale na fotce jsou patrné detaily, jako nožičky, tvar i barva. Nožky u čmelíka těžko vyfotíte, jsou podstatně kratší, na fotce je patrné dělení těla na hruď (čihlavohruď) a zadeček a je i patrné, že nožky rostou z té první části. Barva je světlá na napitého čmelíka (nenapitý by vidět nebyl vůbec).
Typoval bych to spíše na malého pavouka. Velmi mi to připomíná malé křižáky, kterých jsme teď měli plný dvůr.
Tito prckové zimují, hromadně zalezlí v hustém pavučinovém "chuchvalci" (zcela jistě existuje oficiální název) a na jaře z z něj vylezou a jdou do světa. Je možné, že takové zimoviště našli pod vaším, či sousedovo parapetem a teď hledají, kde se usídlit.
Postřik zabere, ale nikdy nevíte, kolik jich běhá po fasádě. Ale čmelík to není určitě a netypoval bych to ani na všenky, či jiné ektoparazity.
Ďakujem, určite by som bola rada, ak by to boli iba pavúci. Ale síce je tá fotka ostrá, tak veľkosť príšerky bola pod 1mm v priemere a videla som aj niekoľko veľmi svetlých, ktoré som už neodfotila, ale tie boli také miniatúrne, že keby sa nehýbu, určite ich nezbadám. Prikladám ešte fotky z fór, ktoré mi prišli veľmi podobné týmto príšerkám a potvrdilo sa v nich po príchode deratizéra, že sa jednalo o roztoče od holubov.
LuciaK

XXX.XXX.81.78
LuciaK
napsal(a):
Ďakujem, určite by som bola rada, ak by to boli iba pavúci. Ale síce je tá fotka ostrá, tak veľkosť príšerky bola pod 1mm v priemere a videla som aj niekoľko veľmi svetlých, ktoré som už neodfotila, ale tie boli také miniatúrne, že keby sa nehýbu, určite ich nezbadám. Prikladám ešte fotky z fór, ktoré mi prišli veľmi podobné týmto príšerkám a potvrdilo sa v nich po príchode deratizéra, že sa jednalo o roztoče od holubov.
Fotky bird mites
LuciaK
napsal(a):
Fotky bird mites
Těžko říci. Zdá se mi to jiné, aleporovnávám něco, co sotva vidím s něčím, co sotva vidím. Možná si toho víc domyslím.
Pokud chcete přesně určit, oč jde, budete muset zvířátka šetrně sebrat do krabičky (z níž nevylezou) a doručit na zdravotní ústav, parazitologické pracoviště, k lékaři, či veterináři, prostě k někomu, kdo se v tom vyzná a má mikroskop.
Pokud se toho chcete jen zbavit a zajistit, aby se vám to nepotulovalo po bytě nadále, použijte postřik na hmyz a kontrolujte výskyt, případně postřik opakujte. Pokud Vám na parapetu sedají holubi, můžete se pokusit jim v odpočinku na parapetu zkusit zabránit.