Dobrý den,
mám letos v plánu postavit zahradní domek jehož součástí bude i kurník. Rozměr 1250x2250. Stavba bude dřevěná. Jak má být co velké a jak to dispozičně uspořádat snad vím díky velkému množství podobných příspěvků. Na co jsem ale nenarazil, je nějaká diskuse o materiálech. Vše chci důkladně těsnit takže obyčejné desky jsou ze hry. Vím, že je třeba brát ohled na to, že interiér bude třeba vápnit a desinfikovat. I tak ale tápu. Můžete někdo poradit? Mám v hlavě tři následující možnosti (případně doporučte jinou).
- Vše z OSB, podlaha i stěny (tahle varianta se mi moc nelíbí s tím, že trus nepude z OSB nic moc dolů.
- Stěny z OSB a na podlahu koupit povlakovanou voděodolnou desku z překližky https://www.artisan.cz/vodovzdorne-preklizky-folie-protiskluz (zatím asi nejvíce preferovaná varianta)
- Stěna OSB a podlaha z cetris desky.¨
Máte prosím zkušenosti a poradíte?
Děkuji Roman Š.
Z OSB má někdo v obýváku lakovanou podlahu. Tedy lze. Já bych na to nalepil celoplošně staré lino PVC. U popelnic nebo podlahářstvi zadara. Nebo koupit, tak malé množství vyjde levně.
Je dobré dát na podlahu slámu, pak netřeba ani příliš škrábat trus...vymetete ho s tou slámou, na kompost ideální.
spooka
napsal(a):
Beton určitě né, podlaha kurníku bude vyvýšená pro lepší údržbu. OSB podlahu mám doma na patře taky i s tím linem. Nebudou to slípky ozobávat?
Nebudou to ozobávat, to rádi okusují králíci, slepice nikoliv. Mám na paletě venku lino pod miskami s krmenim a všude možně, nevšimaji si ho.
Jen ho řádně přilepit nebo jinak utesnit, ať se pod něj nedostanou breberky.
Tam, kde jsem potřebovala, aby byl snadný úklid (tj. trusný stůl a podlaha), tam jsem na smrková prkna dala bukovou překližku. Někde čtyřku, někde šestku, co jsem zrovna měla k dispozici (myšleno tloušťka v mm). Trus jde snadno shrábnout, používám ji i v holubníku (v budnících, sedačkách a na podlaze). Navíc mám v kurníku na podlaze vrstvu slámy.
Po shrábnutí trusného stolu popráším desikátorem (Mistral, Hemastal apod..) a je to.
Voděodolné překližky (ty černé) se mi taky líbily, ale jsou drahé jako prase tak z ní mám jen zašupovací dvířka pro slepice.