Váha násadových vajec

Maransky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

danusanus

22.2.2020 21:30
danusanus

XXX.XXX.8.9

Zdravím, mám kmen Maransek cca 3 měsíce ve snášce a chtěl bych začít líhnout kuřátka, ale váha vajec je pořád pouze kolem 50-60 g. Má smysl začít líhnout, nebo mám čekat jestli se vejce dostanou na požadovaných 65 g? Díky, Dan

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2020 22:17

to samozřejmě záleží na tom, jakou úroveň chovu si chcete podržet.

ale zvážila bych si slepice, jestli vůbec ony mají požadovanou hmotnost, protože po třech měsících snášky už nemají nárok na nějaké kuřecí vejce.

a z malých vajec bych nelíhla. z malých vajec je malé kuře a taky, pokud ty vaše slepice nejsou schopné snést vejce požadované velikosti, tak nejsou do chovu, protože tohle se dědí.

a 50 g vejce snáší moje paduánky, slepice mnohem lehčí než maranska. to by mělo být užitkové plemeno a schopnost snést pořádné vejce = a produkovat vaječnou hmotu - k tomu nedílně patří.

22.2.2020 23:03

danusanus napsal(a):
Zdravím, mám kmen Maransek cca 3 měsíce ve snášce a chtěl bych začít líhnout kuřátka, ale váha vajec je pořád pouze kolem 50-60 g. Má smysl začít líhnout, nebo mám čekat jestli se vejce dostanou na požadovaných 65 g? Díky, Dan

Vybírejte z nich ta největší, co mají 55g +, aby kuřata nebyla slabá (ačkoli vlašky jsem líhl ze všech vajec od 50 gramů). Možná je to krmením nebo tou genetikou, že nesou menší vejce.

22.2.2020 23:19
vevejka

XXX.XXX.103.107

Tak nevím,proč všechna vejce poctivě vážím,když tady čtu,že líhnout se dá všechno .... asi poctivost.

22.2.2020 23:31

vevejka napsal(a):
Tak nevím,proč všechna vejce poctivě vážím,když tady čtu,že líhnout se dá všechno .... asi poctivost.

Líhnout lze i menší vejce, ale jako násadová prodávám ta zvážená s dobrou váhou, když si za ně ten zákazník platí 10 Kč, a abych měl dobré recenze a nějaké zákazníky. O ta menší vejce měl jeden chlapík vloni zájem a nalíhl si z nich pěkné vlašky, měl to se slevou, tedy za 8 korun namísto 10.

23.2.2020 05:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to samozřejmě záleží na tom, jakou úroveň chovu si chcete podržet.

ale zvážila bych si slepice, jestli vůbec ony mají požadovanou hmotnost, protože po třech měsících snášky už nemají nárok na nějaké kuřecí vejce.

a z malých vajec bych nelíhla. z malých vajec je malé kuře a taky, pokud ty vaše slepice nejsou schopné snést vejce požadované velikosti, tak nejsou do chovu, protože tohle se dědí.

a 50 g vejce snáší moje paduánky, slepice mnohem lehčí než maranska. to by mělo být užitkové plemeno a schopnost snést pořádné vejce = a produkovat vaječnou hmotu - k tomu nedílně patří.

Přesně jak píše Bodlinka. Pokud se ale chcete zabývat skutečným chovem a ne množením, pak platí pravidlo: líhnout od dvouletých a starších nosnic a z vajec, které mají správný tvar, hladkou škořápku(barvu) a minimálně standardem uváděnou váhu. Pochopitellně, že z oplozeného vajíčka, byť mělo třeba jen 3/4 uváděných vlastností, je šance získat kuřátko.

23.2.2020 06:23

jo012810 napsal(a):
Přesně jak píše Bodlinka. Pokud se ale chcete zabývat skutečným chovem a ne množením, pak platí pravidlo: líhnout od dvouletých a starších nosnic a z vajec, které mají správný tvar, hladkou škořápku(barvu) a minimálně standardem uváděnou váhu. Pochopitellně, že z oplozeného vajíčka, byť mělo třeba jen 3/4 uváděných vlastností, je šance získat kuřátko.

Přesně! Naprosto souhlasím. Do lihně by nemělo přijít vejce pod minimální hmotnost udávanou u daného plemene. A od 2 letých. V prvem roce se skoumala snáška velikost a kvalita vajec. Pak se líhlo jen od slepic co snesly nejvic a nejpěknější vejce. Ale to znamena kontrolní hnizda a spoustu prace a trpělivosti. Což už je v dneší době pro pracujiciho člověka nemyslitelné.

23.2.2020 07:46

Koukám radši na sílu a exteriér zvířat, než na velikost vajec, ta není vlastností škodící slepicím. Na základě toho bych slípku nevyhodil z chovu(leda by nesla opravdu vše po 50 gramů-to už je extrém), ostatně každé vejce od jedné váží trochu jinak, tedy větší nebo menší vejce nese každá. Prostě slípky málo krmím, tak se ta vejce váhově těžko dostanou nad 60 gramů, i když někdy jo.
Rozdíl mezi kuřaty není velký, těch pár gramů není zásadních a na kuřatech to člověk nepozná.
Kdybych měl líhnout po dvouletých, tak to bych se načekal. Líhnu po ročních.

Vejce pod 50 gramů bych nezařadil (vlaška). To už pak jsou ta kuřata zbytečně malinká, už se mi stalo, že se mi z toho pod kvočnou vylíhla nežádoucí mini kuřata.

Stáhnout zdarma

23.2.2020 07:53

Ono neni umem chovat krásná zvířata. Ono je umem skloubit uzitkovost a plemene znaky tak aby šampion výstavy , taky měl dobrou nebo nadprůměrnou užitkovost. Ale to je jen můj názor.

23.2.2020 12:58
jo012810

XXX.XXX.101.35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono neni umem chovat krásná zvířata. Ono je umem skloubit uzitkovost a plemene znaky tak aby šampion výstavy , taky měl dobrou nebo nadprůměrnou užitkovost. Ale to je jen můj názor.

A o to by mělo jít u drůbeže, která je zařazena, jako hospodářské zvíře. Určitě je třeba hlídat parametry u tkzv. nosných plemen a plemen s kombinovanou užitkovostí. V prvním roce vyřadit kvočny, slabší fyzickou konstituci, zdravodtní stav a pohlídat snášku, nejlépe individuálně. Bohužel, se tak neděje a proto dnes čistokrevná drůbež není schopna konkurovat v drobných chovech hybridům ve snášce. Byly doby, kdy jsem měl plemenný chov plymutek žíhaných s průměrnou produkcí vajec (podle roku) od 183 do 190 vajec za rok. Špičkové slepice snášely i přes 220 vajec. A to je úroveň, kterou dnes dosahují hybridky v drobných chovech. Ale to píši o 70 létech minulého století, kdy jsem měl k dispozici pšenici, ječný a trochu kukuřičného šrotu a droždí. Dnes, když se bavím se svými kamarády a mluví na férovku, mají snášku kolem 160 vajec u plymutek (bílé nesou o něco více). Takže, pokud se neprovádí i selekce užitkovosti, snáška jde postupně dolů a to i velikost vajec. Není to za rok, či dva. Z dlouhodobého hlediska je úžasně důležité tyto "staré" postupy dodržovat a ne hledět jen na fenotyp zvířete....U některých tkzv. sportovních plemen se dá někdy přívřít oko....

23.2.2020 14:07

Přesně tak ..bohužel skutčnost je jiná.. A pak se ani nemůžeme divit , že mnoho lidí sáhne po hybridce...

23.2.2020 14:43
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

Každý přistupuje k věci trochu jinak.
V principu bych dělil na chovatele, tedy ty co dělají svého koníčka s nějakým (nikoli finančním) cílem a na obchodníky ze zvěří (nebo vejci), těm jde většinou pouze (nebo aspoň primárně) o finanční efekt jejich počínání. Tím nemyslím, že nutně musí dělat všechno špatně, ale když se pak tyto dva světy sejdou v jednom diskusním vlákně není divu, že si prostě nerozumí a těžko najdou společnou řeč.

23.2.2020 14:48

i množitel by měl dodržovat nějaký standard, minimální. což je i minimální hmotnost násadového vejce.

23.2.2020 15:29
lydie

XXX.XXX.8.37

danusanus napsal(a):

kdo si na minimální hmotnost násadového vejce ( ideálně na o něco vyšší hmotnost kolem 70g ) počká, dosáhne časem i takovéto váhy..viz. foto, nezapomeňte ale, že pořádnou maransku nedělá jen velikost, ale také tmavě hnědá barva vajec .

Takto velká jsou vejce víceletých slepic, které byly líhnuté včas a z vajec +- 70g. Na líhnutí se už příliš nehodí, obsahují příliš mnoho bílku.

26.2.2020 16:31
dofino

XXX.XXX.234.84

Chovám vlašky, vajcia ktoré nemajú 57g,idú na konzum.
Liahnem hlavne pre seba a nepotrebujem mať za tri roky kŕdeľ vlašiek ktoré budú znášať 50g vajíčka. Radšej budem liahnuť menšie množstvo ako zamoriť okolie nekvalitnymi kuriatkami.

27.2.2020 10:43
frikmon

XXX.XXX.154.160

Jen upozorním že důsledná selekce velikosti=minimální velikoxt NV je už první a velice rozhodný krok hlavně co se týče užitkovosti. ,,Potvory´´ hlavně nosných plemen co nesou vejce pinpongového míčku je fakt nežádoucí. Proto se líhne od dvouletých slepic-prověřených na snášku, velikost a počet vajec taky jsou vyřazené případné kvočny. Dofino chválím to je přesný a přísný přístup. Lydie nechválím protože slepice se při sběru NV omezeně krmí bílkovinami vejce se zmenší, klesne obsah bílku ale pak líhnete to nejlepší co máte i kdyby by měli být jen na pšenici. Jinak máte pravdu slepice bohatě krmené s vejci velkými a velkým množstvím bílku se na líhnutí nehodí-kuře ten bílek prostě za 21dní nevstřebá

Přidejte reakci

Přidat smajlík