Dooudi

XXX.XXX.99.236
Dobrý den,
Mám dotaz co dělat. Mám kmen 1+1. Houser začal v půlce února pojímat husu a husa včera začala snášet vejce. Dneska jsem si všiml, že husa začala kulhat a pořád někde posedává. Dočetl jsem se, že je zřejmě nedostatek vápníku pro tvorbu vajec. Myslím, že dávám huse pestrou stravu různé obílí, granule pro nosnice skořápky a díky slabé zimě se celý den pase.
Dočetl jsem, že je lepší husu oddělit od housera, ale tím si myslím že se snáška u husy nezastaví a husa bude dál snášet neoplodněná vajíčka a ty jsou k ničemu.
Nemá někdo zkušenost? Není to u husy normální jev a zbytečně si lámu hlavu?
Ve volné přírodě přeci husa nemá možnost speciálních přípravků a potravy a jenom se pase.
Předem děkuji za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dooudi
napsal(a):
Dobrý den,
Mám dotaz co dělat. Mám kmen 1+1. Houser začal v půlce února pojímat husu a husa včera začala snášet vejce. Dneska jsem si všiml, že husa začala kulhat a pořád někde posedává. Dočetl jsem se, že je zřejmě nedostatek vápníku pro tvorbu vajec. Myslím, že dávám huse pestrou stravu různé obílí, granule pro nosnice skořápky a díky slabé zimě se celý den pase.
Dočetl jsem, že je lepší husu oddělit od housera, ale tím si myslím že se snáška u husy nezastaví a husa bude dál snášet neoplodněná vajíčka a ty jsou k ničemu.
Nemá někdo zkušenost? Není to u husy normální jev a zbytečně si lámu hlavu?
Ve volné přírodě přeci husa nemá možnost speciálních přípravků a potravy a jenom se pase.
Předem děkuji za rady
Má toho vápníku asi málo, skořápky jí možná jedou míň, než by měly.
Ona je ještě možnost začervení, ale to by ta husa asi spíš blbě nesla, i když jedním z příznaků může být zánět v kloubech
Pokud je houser trochu ďas, může huse poranit i tu nohu při páření na suchu. K úrazu může přijít jinak, třeba se jí do nohy něco píchne, nebo v letu (případně pokusu o něj) si narazí nohu. V takovýchto případech se husa musí zpravit sama.
Co můžete udělat, je zkontrovat váhu a prsní kost husy, zkontrolovat teplotu nohou a případně vyloučit možnost zánětu, natírat nohy konopnou mastí (to mi u kulhavých zvířat pomůže) a skořápky dávat do všeho zrna, co husa požírá, aby je nemohla odmítat.
Pak uvidíte, co dál.
S kulhavými husami jsem se už potkal vícekrát. Vždycky se to zpravilo samo, nebo aspoň do té míry, že pokulhávání husy zesláblo na minimum-při prodeji jsem tedy u takových hus zájemce varoval, že je husa po úraze a je náchylnější ke kulhání., pokud bude mít úraz nebo jí bude něco scházet.
Dooudi

XXX.XXX.99.236
Děkuji za radu. Ještě se chci zeptat jak odčervovat husu v této době. Většinou přidávám do pití přípravek u slepic, které jsou odděleně a pijí z napáječky. U hus si to nedokážu představit sice mají belíček s čistou vodou, ale každý druhý den pokud nemrzne jim měním vodu v bazénku a husy většinou pijí z něho při koupání. Také by mě zajímalo jestli přípravky nemají vedlejší účinky na vajíčka.
Děkuji

Dooudi
napsal(a):
Děkuji za radu. Ještě se chci zeptat jak odčervovat husu v této době. Většinou přidávám do pití přípravek u slepic, které jsou odděleně a pijí z napáječky. U hus si to nedokážu představit sice mají belíček s čistou vodou, ale každý druhý den pokud nemrzne jim měním vodu v bazénku a husy většinou pijí z něho při koupání. Také by mě zajímalo jestli přípravky nemají vedlejší účinky na vajíčka.
Děkuji
Na odčervení vodní drůbeže se hodí víc nějaké tablety. Vodní drůbež se odčervuje většinou v zimě na sněhu (může i přípravky do vody) a pak taky se můžou housata.
Sám drůbež neodčervuji ničím, vše je zcela na přírodě, jednou jsem holuby odčervil Helmigalem (nějací jedinci zhubli, takže mně to napadlo) do žrádla. To by mohlo být řešení i u husy.
Než do ní nacpete odčervovák, tak zkuste, zda husa na pohmat vypadá začervená, kdyby to bylo zraněním, tak je to zbytečné zatěžování. Dělá se to i jako prevence, ale u husy ve snášce ne, jenom v nutnosti, do vajec by se to mělo dostat a z takových bych nelíhl. Nevím, jaký to má případný neg-. účinek, to je spíš otázka na veterináře, jen vím, že je to vlastně látka, co parazity usmrtí (slabý jed).
Kdyby musela být odčervena, tak ta vejce po práškách můžete stále vyfoukat (vnitřek vyhodit)a prodat je, Velikonoce se blíží.

Kdyby přerušila snášku nebo musela být vejce zničena, tak ji zopakuje, jestliže se dostane do kondice.
Ale zatím bych to nehrotil, možná má jen naraženou nohu a přejde jí to.
Dooudi

XXX.XXX.99.236
Děkuji za rady. Jestli je začervená na pohmat asi nepoznám, nejsem zatím zkušený chovatel. Včera večer jsem se ji díval na běhák a zkoušel jsem ji prohmatávat, ale taky nic nepoznám jestli nemá náhodou nějaký zánět. Jinak houser pojímá husičku pouze na vodě tak by ji snad nemusel ublížit. Koupím doplňkové krmivo a zatím to nechám být. Snad se po snášce kondice zlepší až bude sedět bude mít dost času si odpočnout.

Dooudi
napsal(a):
Děkuji za rady. Jestli je začervená na pohmat asi nepoznám, nejsem zatím zkušený chovatel. Včera večer jsem se ji díval na běhák a zkoušel jsem ji prohmatávat, ale taky nic nepoznám jestli nemá náhodou nějaký zánět. Jinak houser pojímá husičku pouze na vodě tak by ji snad nemusel ublížit. Koupím doplňkové krmivo a zatím to nechám být. Snad se po snášce kondice zlepší až bude sedět bude mít dost času si odpočnout.
Přímo poznat jestli je začervená se na pohled nedá. Tím pohmatem zjistíte, jak moc nebo málo má obalenou prsní kost, čím je ostřejší, tím hubenější. I v normálním stavu husa má tu kost cítit Není to zas tak těžké.
Jinak při sezení se husa spíš vyčerpává a žere málo, moc se nehýbe, takže bývá po vylíhnutí housat mimo kondici a hubená.
Nohy jsou jediné, na co si odpočine.