Drůbež a další užitková havěť - co chováte a proč?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.2.2020 04:52
Vonhil

XXX.XXX.118.54

Dávám dotaz sem, protože mám pocit, že slepicaru je nejvíc a jsou vsestranni :). Vyrůstala jsem na statku a celý život chovám zvířata, ale vždy cizím, ne pro vlastní užitek. Teď máme konečně svoje zázemí a plánuju, co všechno si pořídím, až si deti klepou na čelo, ať to s tou druhovou diverzitou nepřeháním. Proto by mě zajímalo, jaká zvířata považujete za nejpraktičtější / nejvýnosnější z hlediska produkce masa. Když vezmu v potaz pracnost, nemocnost, přírůstky, krmení, nároky na prostor, ale třeba i úřední záležitosti.. jsem otevřená čemukoliv od křepelek po cunika, jediné co nechceme, je skot, na to už prostor není. Určitě budeme mit 2 kozy a 2 mléčné ovce, takže beránci / kozlici taky skončí k mrazáku. Co dalšího byste doporučili chovat, co chováte vy a proč a co byste naopak nedoporučili?

29.2.2020 05:30
jo012810

XXX.XXX.101.35

Japonské křepelky jsou nenáročné na prostor, ale na délku dne a stálou teplotu. Pokud máte tyto možnosti, pak můžete mít produkci vajec i masa. Při sofistikovaném chovné zařízení není ani časově chov náročný. Pro maso je prase ale daleko lepší, zvláště pokud budete mít kozí mléko a další krmnou základnu...Každé drobné zvíře (králík drůbež atd.) má něco do sebe. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost a co se vám líbí....

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.2.2020 21:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pižmovky.
Kde je statek, nesmí chybět, přeberou všechen nepořádek od jiných zvířat a když se jim daří, tak se množí samy a rostou dobře.
Mám známého, co má hejna pižmovek u krav skoro na divoko, jenom kachny s káčaty na chvíli zavře (potkani by jinak vyřešili) a krmí zvlášť, všem ostatním dá šrot nebo zrno, a celoročně něco zabíjí. Pižmovky mu tam sedí po všech střechách a chodí na veliký travnatý pozemek pro krávy, většiny z nich se lidi dotknou poprvé při zabíjení

1.3.2020 10:20
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Tak ono to nejde dost dobře univerzálně určit, záleží na podmínkách (těch chovatelských - zařízení, klece, kotce, chlévy...) - máte? Budete pořizovat, kupovat, stavět? Pak taky na krmení - máte svoje, budete kupovat? Atd atd atd...
Pokud jde o hrubé porovnání množství práce - krmení - "výtěžnost", tak osobně za nejjednodušší a nejvýhodnější považuji prase Samozřejmě už to zase bude trochu jiné (co se financí týče), pokud nic nemáte, musíte postavit chlívek, koupit napaječku, nechat udělat rozvod vody, koupit koryto, kupovat krmení atd...

2.3.2020 06:24
Meelek

XXX.XXX.184.213

Vyberte si takovou zvířenu, která se Vám bude LÍBIT. Ať si s tou havětí můžete aspoň pokecat.
Je přeci úplně jedno, jestli se Vám na pekáči bude válet jeden kohout brahmanky, dva vlašáci nebo deset křepelek. Spíš je důležitější vyřešit a zajistit si vše tak, aby se tam mohlo neco válet.
Smysluplně, prakticky si rozdělit výběhy pro zvěř, upravit si s rozumem chlívky a zajistit si vše proti predátorům. Početnost drůbeže zvolit úměrně k velikosti pozemku, je taky důležitý. V začátcích jsem měl velký oči, zničil si veškerou trávu a několikrát narazil kostrč..
A nejhorší je snažit se o chov "všeho". Protože, pak to taky na dvorku podle toho vypadá. Devět řemesel a desátá bída.
Koupě plemene cehokoliv je už jen taková sranda na okraj, když jsou prodávající a peníze. Ráno skouknete český a německý stránky a večer jedete..

9.4.2020 18:47
AkaTsubaki

XXX.XXX.174.9

Nejužitkovější budou za mě rozhodně křepelky. Málo nároku na prostor, krmení i světlo. KJM vám dají hodně masa a vajíček pro rodinu si myslím, že dost. Ovce vybírejte opatrně, aby vám někdo neprodal mléčnou ovci co mléčná není. Je to potom škoda, když se zjistí, že nenadojí skoro nic. Kozy si taky kupte pořádné.. ať z nich máte radost... to, co dojím v práci jsou příšerné neužitkové spatlaniny… kolikrát mi jich je i líto... krásné vysokopodílové bílé, hnědé nebo anglonubijské kozy, ale vemínka to má akorát do ruky.. Je jich škoda.

Osobně máme zatím mléčné kozy a ovce. Stavíme křepelkárnu a plánujeme kurník pro slepice. Nakonec se možná dočkám i krůt a hus. Od každého něco. Dělám to hlavně pro děti a mnažela. (+sad různého ovoce) Aby měli pestrou stravu v mládí a nemusela kupovat co nám nabízí v obchodech... Pak na stará kolena se aspoň nebudu nudit někde u telky.

Jeden učitel nám říkal, že druhová rozmanitost, co kdysi bývala na statkách tak je mnohem lepší, než když máte jen třeba kozy. Prý když se přežene přes pastvu koně, pak ovce, kozy a nakonec třeba drůbež tak si navzájem zlikvidují parazity, páč má každý druh jinak agresivní bobky a tyhle směsky se parazitům nelíbí. Osobně to ale vyzkoušené fakt nemám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík