Chov křepelek v pojízdné venkovní voliéře
Křepelky japonské nosné (kř JPN)
Zdravím, jsem tu nový.
Chci si pořídit 15-20 křepelek na snášení vajec.
Z toho co jsem pročetl zde i jinde, jsem pochopil, že pro křepelky je nejlepší stabilní prostředí, světlo a krmení kupovanou směsí. Proto je chovatelé chovají nejčastěji uvnitř budov a v klecích.
Jelikož se mi chov v kleci příliš nelíbí, rád bych křepelkám dopřál alespoň v letních měsících větší pohodu. Velmi se mi libí řešení na obrázku níže - Pojízdná zastřešená voliéra s kurníkem.
Do kurníku bych dal vyhřívací desku pro kuřata, aby se měly křepelky kde ohřát při výkyvech teplot
Můj dotaz se týká stravy a možných jiných problémů, plynoucích z této voliéry.
Když bude mít křepelka trvalý přístup k směsi a zároveň čerstvé trávě. Je to OK? Nebo se může trávy, případně něčeho jiného „přejíst“?
Spokojil bych se s menším počtem vajec, ideálně pokud část kupované směsi nahradí tím, co si najdou na zahradě.
Prosím zkušené chovatele o nastínění možných rizik tohoto způsobu chovu.
Děkuji
Na podzim bych křepelky přesunul buďto do klece s popelištěm, nebo na pekáč…
Křepelky vydrží ve voliéře i naší zimu, pokud se mají kam schovat před deštěm a větrem, ale nebudou nést. Potravu směs pro křepelky, či nosnice) potřebují míit neustále k dispozici, stejně jako vodu. Pokud bude venkovní teplota dostatečná, neklesne cca pod 12°C i v noci, pak budou snášet. Desku na ohřev nepotřebují a asi s k ní nebudou ani stahovat. To se musí vyzkoušet. Japonské křepelky mají krátký zažívací trakt a tak všechny výkyvy ve stravě, teplotě a v délce dne se projeví na snášce. Jinak můžete mít křepelky ve voliérách i ve vnitřních místnostech..
Díky za odpověď.
Bohužel nemám žádnou vhodnou vnitřní místnost. Leda v zimně nevyužívaný skleník. Něco už jsem postavil, tak nyní studuji možnosti....
Chápu to tedy tak, že se nemohou přejíst čerstvou trávou...
Vím, že je to těžké, ale může mi někdo přiblížit rozdíl mezi snůškou v kleci a ve venkovní voliéře, nebo něčem podobném, co není stísněný klecový chov?
Je chov v "humálnějších" podmínkách znát i na kvalitě vajec, či masa?
Jestli "citelně" znamená třeba o 50% menší, tak je opravdu na zvážení, jestli forma chovu ve venkovní kleci je pro mě vhodná.
V té trávě žerou stejně kupovaného krmiva, jako v kleci?
Jako druhou variantu vidím malý zahradní domek, s větší klecí a popelištěm. Kde by byly podmínky o něco stabilnější. Nejspíš, ale začnu něčím jednodušším...
LeoPeky

XXX.XXX.159.105
Chovám křepelky už skoro 20 let.
Teplo a světlo a krmná směs je základ.
Je to zvíře vyšlechtěné přímo k tomu aby neslo hodně vajec.
Teplo: ideálně 18 stupňů - pokud je méně snáška klesá.
Světlo: Potřebují delší den - alespoň 16 hodin světla -pokud je méně snáška klesá.
Krmná směs: Na tvorbu vajec potřebují spoustu energie, která je ve směsi. Pokud dostanou něco jiného(trávu) sní méně směsi - a snáška klesá.
Ať děláte co děláte do roka a do dne je zní vynošená slepice a je třeba sehnat nové.
Křepelka japonská je velmi citlivá na jakékoliv změny. Se slepicemi bych vůbec nedopuručoval. Jak už se tu píše je to stroj vyšlechtěný na vejce a maso. Podle mého nejlepší chov křepelek venku je v králíkárně nebo v něčem podobném (chráněno před deštěm, větrem a jiná zvířaty).
Do venkovní klece si můžete pořídit masnou i nosnou křepelku. Každý chovatel vám doporučí něco jiného, dle svých zkušeností. Vy musíte vědět, proč si je pořizujete, doporučuji si něco nastudovat. Přeji úspěšný chov.
Zajímalo by mě, jestli je tvrzení o pozitivním vlivu křepelčích vajec na imunitu je opravdu pravdivé, protože informace se internetem šíří pouze kopírováním.
S imunitou mám problémy, proto je pro mě přístup k čerstvým a kvalitním vejcím zajímavý.
A tak vznikla myšlenka na chov křepelek ve venkovní kleci, kde bych se spokojil s menší výnosností, ale chtěl bych za to vyšší kvalitu.
Je mi jasné, že čím víc křepelka běhá a létá, tím méně dává vajec.
Asi udělám tuto sezónu pokus:
Udělám dvě klece, každá o rozměru 1,5x1m o výšce cca 40 – 50 cm. Ty budou postaveny na trávu. Ze třech stran budou chráněny před deštěm a větrem. Stěnou baráku a průsvitnou PP deskou. Nad nimi bude střecha ve výši cca 1,5m, aby tam šlo světlo.
Na nejvíc chráněné straně budou mít „kurník“ s vyhřívací destičkou pro kuřata.
Ta bude spínat, když teplota klesne pod 18C. Plus tam bude automatické dosvěcování na 16h.
Budu měřit spotřebu el a žrádla. Chci zkusit dva druhy – Italian giant, nebo anglickou a pak nějakou standardní pouze na vejce. Do každé klece 10 ks.
Největší slabinou tohoto pokusu je to, že já nejsem schopen rozeznat, jestli jsem si koupil kvalitní slípky či nikoliv… Nákup slepic vidím jako největší problém. Kdyby byl někdo z Prahy nebo okolí, kdo by osobně poradil, tak bych to velmi ocenil.
Musí být od sebe druhy odděleny pevnou stěnou, nebo stačí králičí pletivo?
Slepičky křepelky japonské kupujte v 6 až 7 týdnu. Musí být stejně velké, krásně opeřené. Kupujte od chovatele, který vám dá kontakt a bude vám aspoň trochu se snažit poradit. Zkuste se podívat na Ksichtbook (Facebook) jsou tam skupiny křepelek a někteří chovatelé se zdají byt v pohodě. Samozřejmě se můžete spálit, pokud jste ještě křepelky nechoval.
Co se týče vejce chemické složení je podobné jako slepičí, ale křepelčí jsou bohatší na minerální látky a vitamíny. Například vitamínu B1 je 3x více, 2x více železa, více zinku, hořčíku, mědi atd. počítáno na 100g. Obsahují hodně aminokyselin. Tak nejspíš budou mít pozitivní účinek na člověka.
Energetická hodnota je cca stejná jako u slepičích na 100g.
Lepší je oddělit pevnou stěnou než králičím pletivem, budou mít větší klid.
Dovolím si několik otázek: topná deska má v "kurníku" simulovat teplotu kvůli snášce v chladných obdobích ? očekáváte, že budou chodit do "kurníku" nocovat? Klece budete přesouvat ? (Pokud ne, čím bude stlát ?) Jak budete sbírat vajíčka? Jak budete klece čistit? Jak budou klece chráněny před predátory (nadzvednutí, podhrabání)?
Moje rada by byla, pro křepelky je ideální klec s roštem a dostatečně hlubokým trusníkem. Na kvalitu vajec technologie chovu nebude mít vliv.
Servis62: Koukám, že prodáváte vajíčka za 2 kč. Dle mého hrubého propočtu je to téměř nákladová cena.
K otázkám David699. Všech těchto otázek jsem si vědom a hledám optimální řešení.
Vycházím z toho, že je kvalitativní rozdíl mezi slepičím vejcem z klece/hypermarketu a tím ze dvora. Co jsem si Vás "prolustroval" tak prodáváte kvalitní vejce. To máte slepice narvané v miniklecích, nebo jim dopřáváte větší pohodlí? (neútočím, ptám se )
Vždy jsem předpokládal, že technologie chovu má vliv na kvalitu vajec...
Klec s roštem, trusníkem, písečkem a třeba alespoň s truhlíkem s trávou byla od začátku druhá varianta. Dost možná se z ní stane varianta první ...
Topná deska (s termostatem) má vykrýt největší výkyvy teplot, a mají se kam jít ohřát
Jinak díky za odpovědi. Je příjemné, že toto fórum docela žije.
Fotky z chovu. Děláme vajíčka s kódem 1CZ0413, protože je o ně zájem. Pokud by nebyl, dělali bychom jinou komoditu, tohle "malé zemědělství" nás živí. Ony ty křepelky se ohřát nepůjdou, protože jim nebude zima, ale zastaví snášku, mimo teploty má stejný vliv ještě délka světelného dne. S tou závislostí technologie chovu v. kvalita vejce bych byl hóódně opatrný, to bývají spíš dojmy než fakta.
Včera jsem do tří do rána čuměl na videa na Youtube od Slightly Rednecked. Už mi z toho asi hrabe...
Podává velmi hodnotné informace. Jeho venkovní klece jsou cesta, kterou bych se chtěl vydat. On má v Missoury průměrné teploty o něco vyšší, takže já provedu menší "tuning" klecí. Chtěl bych jim dopřát i trochu čerstvé trávy, v truhlíku pod roštem na kraji klece.
Zajímavá je také informace o množství proteinu v potravě. (má 30 %)
Krmit budu asi startovací směsí pro krůty od VKS
Tak jsem narychlo dokončil mobilní křepelkárnu, protože křepelky dorazily dříve než jsem původně počítal. Inspiroval jsem se na Youtube kanále Slightly Rednecked
Uzavřený prostor je zateplený a teď v noci přitápím 13W deskou pro kuřata (v papírové krabici)
Zatím je to experiment, může se to ještě upravovat. Tam kde není střecha budou pod pletivem truhlíky s trávou.
Moc se jim nechtělo ven, tak jsem jim dal provizorně krmivo i vodu dovnitř. Co mě ale trápí, že z toho písku se docela práší. Je to vidět i na fotce. Řešil jste to někdo?
Co soudíte o stavu křepelek? Některé jsou celkem hezké, pár jich je takových menších, nevybarvených...
Jako zábava v době karantény dobré
Schobul

XXX.XXX.51.123
Zdravím Vás, díky za informace, je tu spousta zajímavých podnětů. Taky začínám s krepelkama, ale zateplil jsem jim starou kralikarnu a dva spodní kotce mají výběh ven, kde si můžou hrabat na zemi. Příští týden bych chtěl dovézt první krepelky a pak uvidíme, jestli jim to bude vyhovovat. Přinejhorším bych to uzavřel a nechal je jen uvnitř. Přes zimu počítám, že zůstanou tam, budou mít hobliny a měli by v pohodě přežít.
Ten písek jste kupoval nějaký speciální? Vím, že ten Slightly rednecked o něm mluví, ale u nás jsem ho neshanel.
Písek jsem použil normální, stavební. Ale dal jsem ho do pekáče ven do otevřeného prostoru na pletivo, právě kvůli prašnosti. Vevnitř mám nyní piliny.
Teploty se asi není tolik potřeba obávat. Protože některé trávily noc venku, i když byla téměř 0.
Krmení k vodu mám venku, aby kadily co nejvíc venku.
Včera mi konečně přišla pítka z číny, tak už nebudu muset 3x denně měnit vodu. uff
Zateplený prostor jsou schopny si samy vytopit o cca 8C oproti venkovní teplotě, ale záleží kolik jich tam vleze. Je třeba minimalizovat prostor, který jsou schopny pos... , protože opravdu kadí o sto šest. Úklid popeliště je potřeba častější, než jsem čekal.
Takto nastavená křepelkárna funguje zdá se docela dobře.Docela také záleží na postavení klece z hlediska slunce. Já jí mám nyní tak, že klec je osvětlena vycházejícím a zapadajícím sluncem - ideál.
Křepelice jsou zdá se spokojené, vyvalují se na sluníčku a popelí se v písku.
s_a

XXX.XXX.234.78
Já mám nově týden šest slečen ve sklepě v bedně cca 1,5m x 70 cm, v rohu bedničku s popelištěm, topnou reptidesku na stěně, k tomu dva snášecí košíky (zatím je bilance 10 v košících, 4 mimo), krmení, grit a pití. Dostávají pro zábavu vyrostlé osení, občas jim přinesu nějalu žížalu co vylovím z kompostu. Podestýlám jednu půlku absorfytem, druhou krátkou slámou co mi zbyla. Po týdnu musím konstatovat, že sem měnila jenom slámu
s_a
napsal(a):
Já mám nově týden šest slečen ve sklepě v bedně cca 1,5m x 70 cm, v rohu bedničku s popelištěm, topnou reptidesku na stěně, k tomu dva snášecí košíky (zatím je bilance 10 v košících, 4 mimo), krmení, grit a pití. Dostávají pro zábavu vyrostlé osení, občas jim přinesu nějalu žížalu co vylovím z kompostu. Podestýlám jednu půlku absorfytem, druhou krátkou slámou co mi zbyla. Po týdnu musím konstatovat, že sem měnila jenom slámu
Dobré. Další člověk co nepěstuje křepelky v miniklecích. Kéž by nás bylo víc.
Co to je za křepelky a jak snáší zelené a žížaly? Žádné průjmy?
Já je mám venku, takže se teprve rozjíždí ve snášení. Většinu vajec mám v pilinách, menší část v písku a žádné na pletivu.
Z těch slepic co budou ve venkovních podmínkách nejlépe snášet, chci odchovat další generaci a z té opět další.
s_a

XXX.XXX.234.78
Je to šest japonek nosných (barevný ráz bílý a tuxedo uvedeno malochovatelkou která mi je prodala), koupeny v šestém týdnu na inzerci. U ní bydlely v kleci. Po příjezdu domů se okamžitě začly popelit a čekala jsem že podle různých příspěvků a článků první vajíčko za týden. Třetí den se objevilo první a teď už několikátý den sbírám 5/6 vajíček. Nutno dodat že to šesté je jumbo, nedivím se že vyžaduje delší přípravu i pauzu
Na zelené nejdříve nereagovaly, ale pak se pustily do přerostlého osení po velikonocích, oholily ho během jednoho dne až na hlínu. Trus bez problémů. Dnes dostaly listí pampelišky a ozobávaly si spokojeně. Žížaly jí spíše menší, dostaly zatím dvakrát, cca 7 kusů, trus bez problémů. Chtěla bych na přilepšení zkusit menší moučné červy nebo kouli pro bažanty s hmyzem.
Průjem jsem opakovaně četla že lze pomoci přisypáním máku do krmiva zdroj mj. (https://www.krepelkajaponska.cz/nemoci-a-lecba/)
Venek jsem původně přemýšlela, a dokonce mám koupenou i venkovní výběh ale myslím, že by je místo kam se na naší zahradě dá dát není optimální. Na jedné části zahrady není klid, hned vedle plotu sousedů kteří mají hlučné psy a na druhé části bych je neměla moc pod dohledem. Navíc se tu potuluje plno koček a dravců.
s_a

XXX.XXX.234.78
Inzerát už byl mezitím smazán :( paní jich měla asi jen omezené množství. Ale jestli jste z okolí PRG tak mám jetě uložený kontakt na farmu ve Zlatníkách u Prahy, na pana Jandečku. Myslím, že inzeruje i zde na ifauně. Zkuste se ozvat jemu. mail je IVO.JANDEcKA (zavinac) seznam
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!