Dobrý den,
prosím o radu, máme slepice, u kterých se nám objevili čmelíci. Na jaře si pojedu pro nové slepice a stávající slepice vybijeme. Moje otázka zní: mechanicky a např. plamenem kurník očistíme, ale předpokládám, že nějaký čmelík přežije. Jak dlouho přežijí, když nebudou mít přístup ke slepicím? Jde mi o to, za jak vymřou "hlady" nebo je to moc dlouhá doba. A druhá otázka, jak daleko je dobré mít výběh vzdálený od výběhu sousedů, abych měla alespoň částečnou jistotu, že se do mého výběhu nenastěhují od sousedních slepic?
Děkuji
Najdete na ifauně několik vlákem na toto téma např. https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/1689031/cmelici-a-ja?from-list=1#a3606886. Vláken je více.
Jen stručně: https://www.skudci.com/cmelik-kuri Čmelíků se úplně nezbavíte nikdy, ale je nutné potlumit jejich výskyt. Správě uděláte, pokud řádně vyčistíte, vypálíte letlampou (plynovým hořákem), vybílíte vápnem a do hnízd a všech škvír vpravíte křemelinu. Do hnízd ořešákové listí. Slepicím popeliště s přídavkem křemeliny a to bude prevence, která udrží čmelíky "na uzdě"...
Já jsem měl také problém s čmelíkama ve starém dřevěném kurníku, kam jsem se podíval všude čmelíci. Tak jsem použil ATAK DELTACAPS 50CS v kombinaci s SPINTOR insekticid, vystříkal a cca po 14-dnech bylo po čmelíkách. Nyní preventivně používám jako prevenci křemelinu. Zatím od června 2019 do dneška po čmelíkách ani památky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

čo ešte nebolo na túto tému napísané?
mesič
napsal(a):
Dobrý den,
máte pravdu, téma se tu omílá neustále, ale odpověď na to, za jak dlouho čmelíci "vymřou hlady" jsem prostě nenašla, ani to, jaká je minimální vhodná vzdálenost 2 výběhů
Možná jste jen přehlédl/a a nebo nečetl/a odkaz, který jsem vám dal, kde se uvádí...Čmelíci mohou přežívat dlouho dobu /uvádí se až rok/ v neobydlených kurnících. Výběhy nejsou primárně nebezpečné, neboť čmelík nasává krev v noci a přes den je ve skulinách. Nicméně přímo sousedící výběhy mohou být nevhodné, pro možnost šíření i jiných nákaz.
jo012810
napsal(a):
Možná jste jen přehlédl/a a nebo nečetl/a odkaz, který jsem vám dal, kde se uvádí...Čmelíci mohou přežívat dlouho dobu /uvádí se až rok/ v neobydlených kurnících. Výběhy nejsou primárně nebezpečné, neboť čmelík nasává krev v noci a přes den je ve skulinách. Nicméně přímo sousedící výběhy mohou být nevhodné, pro možnost šíření i jiných nákaz.
Dobrý den,
máte pravdu, Vaši odpověď jsem přečetla rychle a na odkaz nekoukla. Každopádně moc děkuji za odpovědi!
Chystám se na celkovou rekonstrukci kurníku, bývalého zděného chlívku pro prasata a ovce. Kvůli čmelíkům uvažuji o vybourání tlustých dřevěných příček (prožraných červotoči). Má někdo dobrou radu, čím ty příčky nahradit? Máme pletivo do betonu, tuším kari se mu říká... Nebo něco jiného? Co by se dalo snadno rozebrat při bílení. Děkuji za nápady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kubamk
napsal(a):
Mám dotaz. Pokoušel se někdo k desinfekci kurníku použít ozon? Případně by mne zajímalo zda to zabere na čmelíky..
Take me to zajima,zabije to i viry tak proc ne cmeliky?
petraodlesa
napsal(a):
Chystám se na celkovou rekonstrukci kurníku, bývalého zděného chlívku pro prasata a ovce. Kvůli čmelíkům uvažuji o vybourání tlustých dřevěných příček (prožraných červotoči). Má někdo dobrou radu, čím ty příčky nahradit? Máme pletivo do betonu, tuším kari se mu říká... Nebo něco jiného? Co by se dalo snadno rozebrat při bílení. Děkuji za nápady.
Původně jsem si chtěl udělat příčku zděnou, nakonec se na to vykvajznul. A udělal to, přesně jak píšete, z kari sítí. Stojky jsou z trubek, dolní část je zavařená kusem plechu, u stropu zaklinkovane dřevěnými klinky. Rozteče mezi trubky metr. Dvirka že stareho komunistického plotoveho pole, jsou bytelná, panty navarene na jedné z trubek a na druhé trubce zavírání.
K těm trubkám přitažená kari síť drátem, 10na10cm, tloušťka 5mm drátu. Pro sichr jsem si celou stěnu zajistil 2 šrouby z obou stran k obvodový zdi chliva.
Spodek mám zadělaný zbytky plastovych desek do výšky cca 30 cm, jinak mi slepice vyhrabávali podestýlku za příčku z kari sítě.
Výhodou je kromě vzdušnosti, že se na to da skoro cokoliv pověsit. Sušil jsem na příčce kukurici nasbírání z pole na podzim. Do každý diry se dá nacpat 3 až 4 páry vyvazku kukuřice a neplesnivy to. Proti pytlům od brambor. Ale musí bejt průměr 5mm drátu, jinak je to kostitras
Jedinou nevýhodou, že i u tehle verze kari sítě nějaký navařeny spoj na drátu se uvolní. A taky to, že mi dírami prolejzaly kočky a chrapaly mi v kukaních.
Mně se velmi osvědčily přípravky od Arthur Schopf Hygiene - na postřik je skvělej Milben Xpert. Ten teď nebyl rok k dostání. Místo něj byl tekutej přípravek Milben Ex, ale ten tak dobrej není. Na slepice se dá stříkat sprej Reudanon BIO. Dlouho jsem se mu bránil, protože všechno BIO obvykle za moc nestojí, ale pak jsem zjistil, že je fakt dobrej. Normálně hoďku po nastříkání se slepice oklepala a byla pod ní hromádka čmelíků. A do hnízd dávám křemelinu - Ektosol BIO fossil se to u nich jmenuje. Maj to tady https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/hubeni-cmeliku/
A ty přípravky jsou přehledně popsaný tady https://www.kurnik-pro-slepice.cz/hubeni-cmeliku/
Djsksk

XXX.XXX.128.189
Čmelík čmelík nepřežije bez slepic maximálně jeden měsíc