Podlaha v kurníku - ipa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mateskuci91

6.3.2020 10:45
Mateskuci91

XXX.XXX.237.6

Zdravím všechny chovatele,
Máme v plánu pořídit pár slepic a zatím jsme ve fázi návrhu kurníku. Kurník bude dřevěný, nad zemí. Pro zajištění hygieny a dobrého čištění bych nejradši podlahu a kus stěn pokryl ipou - vytvořil takový lavor. Jde mi o to, zda je ip a pro slepice vhodná.

6.3.2020 11:05
PetrPB

XXX.XXX.93.115

Já tedy zatím žádný chovatel slepic nejsem, ale zrovna navrhuji kurník pro tchýni.

Ipu bych určitě nepoužíval, důvodů je více než dost...
Určitě bych nepoužíval ani OSB. Ten materiál dobře znám a vím jak ve špatných podmínkách degraduje.

Vnitřní stěny našeho kurníku budou z hladké foliované překližky. Veškeré spáry budou zasilikonovány. Pod hřadem bude navíc vyvýšený trusník - plechový truhlík.

Takovýto kurník bude sice dražší, ale na úklid a čištění to bude naprostá špička...

Toto je můj přístup. Ať si to každý samozřejmě udělá jak chce

6.3.2020 11:35
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

včera jsem objevil na youtube návod na stavbu kurníku z IBC KONTEJNERU.

6.3.2020 11:48
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

PetrPB- mám to také tak a jsem nadmíru spokojená. Na úklid a čištění je to naprostá špička... Jen žádné spáry, žídná IPA, to je jen úkryt pro čmelíky. Vše hladké, pokud možno omyvatelné, vytmelené spoje a rohy. Trusníky mám také plechové, to je snad jediné co bylo drahé,protože musely být dělány u klempíře na zakázku. Důležité je dobré komínové větrání. Celý kurník mám pod zastřešenou pergolou a obehnaný pletivem proti nájezdům divokého ptactva. Na to bacha, zanášejí nemoce a čmelíky. Kurník jsem vylepšovala několik let za sebou, vždy jsem přišla na nějakou nevýhodu. Je to jako s barákem, až když ho postavíte, zjistíte co je blbě. Přeji vám hodně zdaru.

6.3.2020 13:57
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Na dřevěné podlaze mám bukovou překližku a na ní vrstvu slámy. Pokud je venku blátivo, slepice si o to pěkně očistí nožky Jednou za čas slámu vyměním a mají stále čisto.
Pod hřady trusný stůl a i na něm bukovou překližku - snadno se čistí, jen shrábnu trus do kbelíku a cca jednou za měsíc navíc posypu Mistralem nebo jiným desikátorem.
Stejně to mám i v holubníku na podlaze, v budnících a odpočívadlech a spokojenost.
Foliovaná překližka (jestli tedy myslíte tu voděodolnou černou lepenou) je fajn, ale je drahá jako prase

Satandik

6.3.2020 23:30
Satandik

XXX.XXX.110.132

zdravim, nevim ale mam pocit ze ipa at uz v jakemkoli provedeni neni zrovna ta prava volba papirovou nakonec prohrabou, asfaltova lepi, a z piskovane nebo jak to napsat se pisek uvolnuje a slepice se piskem cpou kvuli zazivani a v tomhle pripade i s asfaltem... co proste zbytek lina ? samozrejme pocitam s naslednym nastlanim.... ale pokud bude pod kurnikem treba vybeh zadnou hydroizolaci bych ja osobne nedaval kvuli vlhkosti podestylky a jejimu odvetrani, nebo pokud je nad zemi "na rostu" dal bych hydroizolaci pod rost kurniku .
PS: omlouvam se, hydroizolaci myslim spis parozabranu :) aby se do mne nepustil nejaky stavitel
a PS2: tento prispevek reprezentuje muj vlastni nazor a postrehy z chovu, ktere nemusi byt naprosto spravne, a rad se necham o spravnosti nazoru ostatnich, bez urazek poucit a prodiskutovat, jsme jen lildi a ;)

Satandik

7.3.2020 00:00
Satandik

XXX.XXX.110.132

jahodapavel napsal(a):
včera jsem objevil na youtube návod na stavbu kurníku z IBC KONTEJNERU.

omlouvam se , take jsem na to koukal, ale za mne vzhledem k vlhkosti, kterou osazenstvo vyprodukuje i bez napajeni umisteneho uvnitr jednoznacne ne.... vlhkou podestylkou zacina zdravotni problem, zaparka a zbytecny smradek, mouchy a podobny pi..... neni to hezky, neni to levny (sam jsem stavel z palet 2500*1250 + par stresnich lati navic), je to moc zavreny, zadny tepelny odpor, a osobne preferuji komfotni udrzbu vnitrku. Za mne je IBC dobra volba na destovku pro slepice a ne na slepice :D Ale je to opet jen muj nazor.

PS: omlouvam se, za hacky, carky a sem tam prohozene Y a Z , nemam ceskou klavesnici, a pokud to komukoli az tak moc vadi , necht necte me scestne prispevky.

Mateskuci91

9.3.2020 07:00
Mateskuci91

XXX.XXX.221.66

Zdravím všechny,
děkuji za rady a názory, od ipy tedy upustím. Foliovaná překližka by asi byla nejlepší, ale jsou strašně drahý. Zatím se tedy rozhoduju pro dvě varianty, v obou případech bude podlaha zateplená:
1)OSB deska 21 mm, na ní lino, které by bylo a na kus stěny
2)podlaha z prken, hydroizolace a cca 5 ćm betonu - k této variantě se přikláním více

9.3.2020 14:14
PetrPB

XXX.XXX.93.115

Asi by bylo nejlepší napsat, jakou máte celkovou koncepci kurníku. A jak má být velký.
Pokud bych šetřil, tak bych na smeťáku, nebo jinde sehnal starou skříň z laťovky...

Přidejte reakci

Přidat smajlík