Mám šmejdskou líheň, takže čekám na hedvábničky, jestli mě zachrání. A tak jsem se těšila na líhnutí. No, za chyby se platí... ALE: koupila jsem si do odchovny topnou desku, tu černou se žlutýma nožkama. Přišlo mi to přirozenější, než zahřívání kuřátek žárovkou. Pod kvočnou také je tma... No, co říkáte, šlo by tuto desku použít jako líheň? Myslím v krabici, s nádobkou na vodu. Není to šílený nápad?
2236

XXX.XXX.103.182
Není to blbý nápad, jako kluk jsem si udělal líheň z bedýnky. Dal jsem ji nastojato otvorem k sobě, doprostřed jsem dal rošt, dolů plechovku s vodou, nad rošt žárovku a dědovi jsem sebral z akvária teploměr. Vylíhnul jsem kuřata a dolíhnul jsem mnoho bažantů co jsem sebral vejce po mezích. Teplotu jsem regulovat jenom mezerou mezi bedýnkou a sklem. Dokud nebyla elektřina, tpoilo se petrolejem a ještě dříve dřevem. Jde o to to jenom vychytat.
J. N.
2236
napsal(a):
Není to blbý nápad, jako kluk jsem si udělal líheň z bedýnky. Dal jsem ji nastojato otvorem k sobě, doprostřed jsem dal rošt, dolů plechovku s vodou, nad rošt žárovku a dědovi jsem sebral z akvária teploměr. Vylíhnul jsem kuřata a dolíhnul jsem mnoho bažantů co jsem sebral vejce po mezích. Teplotu jsem regulovat jenom mezerou mezi bedýnkou a sklem. Dokud nebyla elektřina, tpoilo se petrolejem a ještě dříve dřevem. Jde o to to jenom vychytat.
J. N.
Děkuji 🤩 YouTube je plný takových líhní, jaká popisujete. A fungují... Jen to vychytat 😂 Ta topná deska mě napadla, protože přirozeně kopíruje kvočnu...teplo shora a tma.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Světlo nevadí. Důležitá je teplota vajec a podle toho postelovat vzdálenost zdroje. Akorát topná deska asi pojede furt bez vypínání? Pokud má termostat, mohl by být problém s udržením teploty v prostoru.
Stáří Egypťané lihli v líhních vytápěných tlejícím hnojem bez teploměru. Teplotu kontrolovali přiložením vajec k očním vickum.
Ono jde líhnout v čemkoliv. Třeba já měl před nějakými čtyřiceti lety udělanou líheň z 60 litrové ledničky. Teplotu obstarával jedno plotýnkoví vařič připevněný ke stropu a termostat byl použitý z pračky miniromo. Vajíčka byli v pekáči (plechu) vystlaném hadrem z flanelové košile. Ze šedesáti vajíček se vylíhlo 15-16 kuřat. Po dvou pokusech jsem to vyhodil. Nemělo to smysl. Dnes se dají koupit líhně na 12 vajíček za přijatelnou cenu.https://lihne-inkubatory.cz/lihne/automaticke-lihne?sort=p.price&order=ASC
napsal(a):
Světlo nevadí. Důležitá je teplota vajec a podle toho postelovat vzdálenost zdroje. Akorát topná deska asi pojede furt bez vypínání? Pokud má termostat, mohl by být problém s udržením teploty v prostoru.
Stáří Egypťané lihli v líhních vytápěných tlejícím hnojem bez teploměru. Teplotu kontrolovali přiložením vajec k očním vickum.
Termostat mám 🤩

To je právě blbý, v krabici se s tím těžko udrží konstantní teplota. Patrně budou velký výkyvy teplot, které mohou zabít zárodky.
Ale jak píše horal, při líhních samo Domo, nemusí výsledek odpovídat vynaložené námaze...je to jen na hrani
petraodlesa
napsal(a):
Mám šmejdskou líheň, takže čekám na hedvábničky, jestli mě zachrání. A tak jsem se těšila na líhnutí. No, za chyby se platí... ALE: koupila jsem si do odchovny topnou desku, tu černou se žlutýma nožkama. Přišlo mi to přirozenější, než zahřívání kuřátek žárovkou. Pod kvočnou také je tma... No, co říkáte, šlo by tuto desku použít jako líheň? Myslím v krabici, s nádobkou na vodu. Není to šílený nápad?
Pokud máte sklony ke kutění, pak si můžete vyhrát, ale...V líhni je třeba držet v celém prostoru nastavenou teplotu a to je alfa a omega. Vlkost u hrabavé drůbeže není až tak limitující. Nevím, jakou teplotní setrvanost deska má. To vše můžete odzkoušet v nějaké krabici, bedně, či termoboxu. Pokud se vám poddaří "vyladit bedýnku", pak můžete líhnout v čekoliv s nutnou pomalou výměnou vzduchu. Těmto pokusům se vyhnete, pokud si zakoupíte kvalitní automatickou líheň od renomovaného výrobce...
napsal(a):
Což staří Egypťané..., ale takový Chuck Norris, ten vylíhl svá vlastní vejce pouze tělesným teplem a to během koupání v Severním ledovém oceánu...
petraodlesa
napsal(a):
V čem?
Moje zkušenost je, že když jsme tuto konkrétní desku o které píšete, vložili do bedny s právě vylíhnutými kuřaty a napáječkou a překryli ji , aby neutíkalo teplo, po nějaké době se nafoukla a zvlnila horní část desky, nevím jestli působením akumulovaného tepla, nebo vlhkostí nebo obojím... po nějakém čase přestala fungovat..... ostatní desky které stojí volně v odchovnách žádný problém nemají...
lydie
napsal(a):
Moje zkušenost je, že když jsme tuto konkrétní desku o které píšete, vložili do bedny s právě vylíhnutými kuřaty a napáječkou a překryli ji , aby neutíkalo teplo, po nějaké době se nafoukla a zvlnila horní část desky, nevím jestli působením akumulovaného tepla, nebo vlhkostí nebo obojím... po nějakém čase přestala fungovat..... ostatní desky které stojí volně v odchovnách žádný problém nemají...
Wow 🤩 díky, tak to bych nerada... počkám na kvokání😂