Sliepky začali kvočať

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.3.2020 18:27
didibakachan

XXX.XXX.96.2

Dobrý deň, ako riešite to keď vám sliepky začnú sedieť? Necháte ich v kurníku s ostatnými alebo ich niekam prenesiete?
Rozmýšlam že ich za tú dobu čo budú sedieť necháme vo vybudovaných mini kurníkoch, lebo nám začali sedieť 3 naraz a navzájom si budú určite brať vajíčka alebo si liesť do hniezda.
Ako to riešite vy?
Ďakujem za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2020 18:43

pokud chcete ty kvočny, tak kvočna se nechá sedět zavřená někde odděleně.

12.3.2020 19:16

didibakachan napsal(a):
Dobrý deň, ako riešite to keď vám sliepky začnú sedieť? Necháte ich v kurníku s ostatnými alebo ich niekam prenesiete?
Rozmýšlam že ich za tú dobu čo budú sedieť necháme vo vybudovaných mini kurníkoch, lebo nám začali sedieť 3 naraz a navzájom si budú určite brať vajíčka alebo si liesť do hniezda.
Ako to riešite vy?
Ďakujem za radu.

Škoda že jste ze Slovenska, jinak bych kvočny všecky koupil.
Záleží na tom, aby jim tam nepřidávaly vejce další slípky. Mohou být v kukaních v kurníku, ale zavřené s pouštěním jen na omezenou dobu-ráno pustit, nechat občerstvit a vykonat potřebu, proběhnout se a ochladit vejce a pak zas zpět a zavřít. Samozřejmě každá musí mít hnízdo zvlášť.

12.3.2020 19:44
jherbrichova

XXX.XXX.55.1

Potvrzuji info od j.erlec, když jsme nechali kvočnu volně, slepice pod ni snášely, ona přesedávala vedle na jiná vejce a nebylo z toho nikdy nic. Loni jsme ji oddělili, vložili pod ni vejce čistokrevných slepiček od sousedů osvědčených chovatelů a pouštěli jen na chvíli na proběhnutí. Vyseděla krásná kuřátka. Pozor, po vylíhnutí cca do 2 dnů z pod ní odeberte zbylá nevysezená vejce, aby slepička začala kuřata co nejdříve vodit. Případně tam kuřátkům dejte na první dny vodu a šrot určený pro kuřata. Držím palce.

12.3.2020 20:10

jherbrichova napsal(a):
Potvrzuji info od j.erlec, když jsme nechali kvočnu volně, slepice pod ni snášely, ona přesedávala vedle na jiná vejce a nebylo z toho nikdy nic. Loni jsme ji oddělili, vložili pod ni vejce čistokrevných slepiček od sousedů osvědčených chovatelů a pouštěli jen na chvíli na proběhnutí. Vyseděla krásná kuřátka. Pozor, po vylíhnutí cca do 2 dnů z pod ní odeberte zbylá nevysezená vejce, aby slepička začala kuřata co nejdříve vodit. Případně tam kuřátkům dejte na první dny vodu a šrot určený pro kuřata. Držím palce.

Jde to nechat kvočnu volně, musí to však být klidná pevně sedící kvočna a všechna vejce musí být označena tužkou (silně). Pak prostě nově snesená vejce denně seberete a je to. Toto za předpokladu, že na jedno místo chodí 2-3 slípky kromě kvočny.

12.3.2020 22:07
didibakachan

XXX.XXX.96.2

A ešte by ma zaujímalo nechávate sliepky prvé dni tak? Lebo naše keď sedia tak sú schopné aj celý týždeň nevyliesť...Mám ich nechať tak alebo ich radšej občas zhadzovať?

12.3.2020 22:41

Alespoň 1x denně sundat, aby se vyprázdnila a nažrala, proběhla. Pokud to nedělá sama.

12.3.2020 22:42
didibakachan

XXX.XXX.96.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Alespoň 1x denně sundat, aby se vyprázdnila a nažrala, proběhla. Pokud to nedělá sama.

Ďakujem pekne za rady :)

12.3.2020 23:42
ančovička1

XXX.XXX.220.127

didibakachan napsal(a):
A ešte by ma zaujímalo nechávate sliepky prvé dni tak? Lebo naše keď sedia tak sú schopné aj celý týždeň nevyliesť...Mám ich nechať tak alebo ich radšej občas zhadzovať?

Neni možné,aby kvočna cely tyden neslezla z hnizda,nevyprazdila se a nenazrala..asi chodi ven,kdyz tam nejste..jestli ma možnost sama vylézt ven kdy chce,nechte ji,nevyhazujte,ona sama dobre vi,jak vajíčka zahřívat a kdy ochladit..zpočátku lihnuti sedi poctivě,aby se zárodky dobře vyvíjely..

13.3.2020 07:22

ančovička1 napsal(a):
Neni možné,aby kvočna cely tyden neslezla z hnizda,nevyprazdila se a nenazrala..asi chodi ven,kdyz tam nejste..jestli ma možnost sama vylézt ven kdy chce,nechte ji,nevyhazujte,ona sama dobre vi,jak vajíčka zahřívat a kdy ochladit..zpočátku lihnuti sedi poctivě,aby se zárodky dobře vyvíjely..

Já vám to pořád kazím s těma hedvábkama, ale: neslezou. Tedy týden jsem s nervy nevydržel, ale dva tři dny klidně, takže neriskuji a pravidelně po návratu z práce v podvečer sundám, zavřu přístup na hnízdo, protože jinak by byly vcukuletu zpět.

13.3.2020 07:38
jherbrichova

XXX.XXX.55.1

Já nechávám, vždy na nějakou chvíli (30 minut či hodinu) oddělám pletivo, ať si udělá, co potřebuje a pak ho zase zadělám. Jestli se projde nebo ne, neřeším. Pro jistotu má v budce vodu a šrot :-). Ale máte pravdu, že loni chodila více spíše ve druhé polovině kvočení. Předtím jsem to nepozorovala tak výrazně.

13.3.2020 07:43
Eevulenka

XXX.XXX.86.101

Já mám taky malou hedvábnicku kvočnu a ta sedí vždycky jak přibitá. Ráno ji prostě vyndám, ona se jak na povel naklove obilí a hodí bobek, lokne a letí zpět do hnízda.

13.3.2020 10:18
ladd

XXX.XXX.34.41

Dejte je zvlášť do těch kurníků. První přestěhujte kvočny na nové místo s podkladky. Až když na novém hnízdě budou sedět dejte pod ně vajíčka určená k líhnutí.
Když jsou oddělené od ostatních slepic, nemusíte se o ně starat, najíst a napít se půjdou samy. Že z hnízda slézají poznáte podle hromad trusu mimo hnízdo. Krmení a voda by nemělo bát těsně u hnízda, aby to kvočnu donutilo hnízdo opustit.

Jestli necháte kvočny sedět v kurníku, kde jsou ostatní slepice , musíte hnízdo zabezpečit, aby tam ostatní slepice nechodily podnášet vajíčka. Hrozí tahání se o vajíčka, rvačka na hnízdě…. (to co radí jerlec je špatný chovatelský postup). Kvočnu v tomto případě pouštějte z hnízda odpoledne, když už slepice nesnášejí, budete mít jistotu, že jí do hnízda nepolezou. V tomto případě bych ji vždy z hnízda vyndal.

13.3.2020 10:29

ladd napsal(a):
Dejte je zvlášť do těch kurníků. První přestěhujte kvočny na nové místo s podkladky. Až když na novém hnízdě budou sedět dejte pod ně vajíčka určená k líhnutí.
Když jsou oddělené od ostatních slepic, nemusíte se o ně starat, najíst a napít se půjdou samy. Že z hnízda slézají poznáte podle hromad trusu mimo hnízdo. Krmení a voda by nemělo bát těsně u hnízda, aby to kvočnu donutilo hnízdo opustit.

Jestli necháte kvočny sedět v kurníku, kde jsou ostatní slepice , musíte hnízdo zabezpečit, aby tam ostatní slepice nechodily podnášet vajíčka. Hrozí tahání se o vajíčka, rvačka na hnízdě…. (to co radí jerlec je špatný chovatelský postup). Kvočnu v tomto případě pouštějte z hnízda odpoledne, když už slepice nesnášejí, budete mít jistotu, že jí do hnízda nepolezou. V tomto případě bych ji vždy z hnízda vyndal.

Některé to nevadí, prostě vedle ní přijde slípka, položí vejce, kvočna ho shrábne a večer se jí to vybere. Jiná kvočna přinášející slepice nesnese a bude se rvát.
Dokonce pod sedící husu sem tam slepice hodí vejce, tak ho musím sebrat.
Vím, že je to špatný postup a že je lepší kvočnu co nejvíc izolovat, může to však fungovat (a fungovalo mi to), proto jsem to zmínil.

13.3.2020 10:56
ladd

XXX.XXX.34.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Některé to nevadí, prostě vedle ní přijde slípka, položí vejce, kvočna ho shrábne a večer se jí to vybere. Jiná kvočna přinášející slepice nesnese a bude se rvát.
Dokonce pod sedící husu sem tam slepice hodí vejce, tak ho musím sebrat.
Vím, že je to špatný postup a že je lepší kvočnu co nejvíc izolovat, může to však fungovat (a fungovalo mi to), proto jsem to zmínil.

To vim taky, že to některý nevadí. Je to zkrátka sázka do loterie, jestli se slepice na hnízdě poperou a vejce pod sebou rozbijou.
Kontrola, co má kvočna pod sebou být musí (rozbité vejce, nakáleno v hnízdě,...). Každý večer vybírat z pod kvočny podnesená vejce je ale špatný postup líhnutí pod kvočnou.
Ohledně tvého "zmiňování" se vyjadřovat nebudu.

13.3.2020 14:27
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

ladd napsal(a):

Ano, tak je to ideální. A nemusíte se o kvočnu nijak zvlášť starat. Občas doplnit krmivo a vodu. Moje kvočny chodí ven samy a do hnízda si nikdy nenadělají. V tomto odchovném zařízení zůstávají pak kuřata (už bez kvočny) do cca 16.týdne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík